
De Fyra moest Nederland opstoten in de vaart der door snelle, efficiënte spoortrajecten verbonden volken. Het tegenovergestelde gebeurde. Treinen staan stil, een kaartje kopen is duur en ingewikkeld en wie nu naar Brussel wil pakt liever de auto. Dieptepunt: de Europese aanbesteding van HSL-Zuid waarover een trein van Italiaanse makelij zou gaan rijden: de Fyra. Dat liep anders. Het Fyra-debacle was een ‘accident waiting to happen’ en de Nederlandse overheid is zelf verantwoordelijk voor het fiasco. Dat blijkt uit De Ontsporing, het boek dat Marcel van Silfhout en Andries van den Berg hierover schreven en dat mogelijk werd gemaakt door financiering van vakbond FNV. Van Silfhout volgt de Parlementaire enquête Fyra (Fyra-enquête) over de geruchtmakende aanbesteding van die Italiaanse hogesnelheidstrein van dag tot dag.
Fyra-fiasco leidt tot bezinning op Nederlandse spoortoekomst
‘Alstom trok zich niet terug uit Fyra-aanbesteding’
Dijksma zet met ‘marktverkenning’ de verhouding NS en Den Haag weer op scherp
Politiek Den Haag is het spoor bijster
De Fyra-enquête. Dag #13. Hoofdrolspelers: ‘Parlementaire Fyracommissie partijdig’
De Fyra-enquête. Dag #12: Arie Slob boos over uitschakeling controlerende rol parlement
De Fyra-enquête. Dag #11: Van Fyra-fiasco naar totaal debacle
De Fyra-enquête. Dag #10: kroniek van een aangekondigde Fyra-dood
De Fyra-enquête. Dag #9: Liberaliserend Europa schaft onafhankelijk toezicht af
De Fyra-enquête. Dag #8: Marktwerking hielp technisch toezicht om zeep
Wortels van Limburgs spoordebacle liggen bij Fyrafiasco
Openbare aanbestedingen vanuit de roep om meer marktwerking falen jammerlijk, zoals recent nog in Limburg. Dat betoogt journalist Marcel van Silfhout, auteur van het boek 'De Ontsporing' over het Fyra-debacle, waarover binnenkort een parlementaire enquête start. 'Tendersystemen leiden tot een collectieve race to the bottom.'
Beroerder had het nauwelijks gekund. Amper drie weken voor aanvang van de openbare parlementaire Fyra-enquête blijkt er wederom sprake te zijn van een grote bedrijfsontsporing met een hoofdrol voor de Nederlandse Spoorwegen (NS). Gevolg: de openbare aanbesteding van het Limburgse trein- en busvervoer – goed voor een vervoersopdracht van vijftien jaar met een waarde van twee miljard euro – is mislukt. Nog erger: zelfs het Openbaar Ministerie staat bij het spoorbedrijf op de stoep.
En dat terwijl dit drama net als de Fyraflop een onlosmakelijke consequentie is van ‘meer marktwerking’ en de introductie van spoorconcurrentie in Nederland, het kunstje waarvan politiek Den Haag graag wilde dat de NS en haar concurrenten zich zouden gaan bedienen. Het is nog gelukt ook, er is een vechtmarkt ontstaan waarbij blijkbaar alles uit de kast wordt gehaald om de aanbestedingen te kunnen winnen, tot vals spel aan toe. In de Tweede Kamer werd meteen met ontzetting opgekeken naar de SP, die marktwerking en fraude op één lijn durfde te zetten, maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat het kritische Kamerlid dichterbij de waarheid zit dan zijn collega’s die roepen om liefst nog veel meer marktwerking op ‘de markt van Openbaar Vervoer.’
Explosief onderzoek
Het spoorbedrijf heeft het explosieve onderzoek naar eigen onrechtmatigheden bij de Limburgse aanbesteding begin deze week integraal naar buiten gebracht, inclusief een passage over de betrokkenheid van NS president-directeur Timo Huges. Die wist dus dat er een medewerker met concurrentiebeding zou worden aangetrokken in bezit van bedrijfsgevoelige informatie, omdat deze medewerker op dat moment nog directeur was van Veolia Limburg. Inmiddels is duidelijk dat Abellio- en Qbuzz-leidinggevenden op versluierende wijze volop gebruik maakten van de diensten van deze Veolia-directeur.
Vroeg of laat zou de ontluisterende informatie – het in dienst nemen van een directeur van de tegenpartij tijdens de aanbestedingsprocedure en vervolgens het concurrentiebeding met voeten treden – wellicht op straat komen. Een groot afbreukrisico voor de leiding van de NS lag op de loer, en dan kun je maar beter proactief te werk gaan. Zeker met een enquête in aantocht.
Niet alleen NS in beklaagdenbank
Toch hoort de NS niet alleen in de beklaagdenbank. Het wijdverbreide politiek-bestuurlijke instrument openbare aanbesteding zelf dient eveneens onder de loep te worden genomen en ter discussie gesteld. Het is immers niet de eerste ontspoorde aanbesteding in Nederland. Sla de kranten er van de afgelopen maanden maar nog eens op na: er zijn een hele reeks mislukte aanbestedingen annex daaruit voortgekomen financiële drama’s bij infrastructurele (bouw – en ICT)projecten. Ook ProRail en de Nationale Politie kunnen er na het aantreffen van fraudegevoelig gebleken aanbestedingsdebacles over meepraten.
De ironie wil dat de aanbesteding van de HSL-Zuid één van de eerste grote openbare ‘tenders’ is geweest in Nederland. Lange tijd deed politiek Den Haag alsof deze HSL-bieding een groot succes was. Minister Gerrit Zalm (Financiën) als grote roerganger voorop. Intussen, bijna vijftien jaar na dato, weten we beter. Interessant is dat ook de fase na die HSL-bieding, de treinbestelling, gebaseerd was op een aanbesteding van Brusselse makelij: een set rigide opgelegde regels en richtlijnen die voornamelijk tot meer spoorconcurrentie in Europese lidstaten moest leiden, maar bar weinig te maken heeft met voor reizigers veel belangrijker waarden als kwaliteit en betaalbaarheid. Beide aanbestedingen liepen faliekant mis.
Het ‘strategische bod’ van de NS eind 2001 om op de HSL-Zuid te mogen rijden was grotesk en absurd
Het ‘strategische bod’ van de NS eind 2001 om op de HSL-Zuid te mogen rijden was grotesk en absurd, maar verklaarbaar vanwege een existentiële angst bij de NS-top dat het Nederlandse spoorbedrijf ten prooi zou vallen aan de ondergang. Wanneer de gloednieuwe hogesnelheidslijn tussen Amsterdam, Rotterdam en Brussel in handen zou komen van de veel rijkere en machtiger Duitsers (Deutsche Bahn) of Fransen (SNCF), dan waren de poorten naar de hel voor de NS linea recta geopend.
Dat lijkt een onzinnig grote angst, maar in Groot-Brittannië was het nationale spoorbedrijf British Rail al opgedoekt en opgeknipt in zo’n honderd in de markt gezette spoortrajecten. Titels als The Great British Railway Disaster uit 1996 spreken boekdelen, terwijl het er sindsdien niet beter op is geworden in Engeland. Wel duurder.
Faillissement op nippertje voorkomen
De bieding van de NS op de HSL-Zuidconcessie van 178 miljoen euro lag zo’n honderd miljoen boven het eerstvolgende bod. Vele jaren later leidde dit bedrag – door de Staat vastgelegd in een in beton gegoten en door Minister Gerrit Zalm (Financiën) als zodanig volgehouden contract – tot een faillissement van de NS-dochter op de hogesnelheidslijn. Aantredend verkeersminister Melanie Schultz van Haegen wist de financiële ondergang van de HSL-vervoerder medio 2010/2011 op het nippertje te voorkomen. Rijdende Italiaanse Fyra’s waren toen nog steeds in geen velden of wegen te bekennen.
De uiteindelijke dramatische afloop van de Fyra twee jaar later behoeft geen toelichting, maar onderbelicht is gebleven dat NS-dochter HSA als gevolg van de vanuit Brussel gewenste en opgetuigde openbare aanbestedingsprocedure medio 2003 en 2004 in handen werd gedreven van de Italiaanse treinenbouwer AnsaldoBreda. Favoriet Siemens voldeed namelijk niet aan ‘het bestek’ omdat de Duitsers – achteraf gezien terecht – niet konden of wilden voldoen aan de te krap bemeten levertijd voor de maatwerk HSL-trein.
Bleef over: AnsaldoBreda dat niet in staat bleek te zijn om veilige en betrouwbare hogesnelheidstrein af te leveren, laat staan op tijd
Vooral de door de Nederlandse overheid opgelegde eis om het nog niet uitgetest ERTMS-veiligheidssysteem in te bouwen, bleek lastig. De gerenommeerde Franse treinfabrikant Alstom haakte zelf af omdat ze - achteraf gezien terecht - de order veel te klein en risicovol vond. Bleef over: AnsaldoBreda dat helemaal niet in staat bleek te zijn om een veilige en betrouwbare hogesnelheidstrein af te leveren, laat staan op tijd. De V250/Fyra kwam vijf jaar na de afgesproken datum. Bijzonder is dat de Italianen uit de buurt van de Toscaanse fabriek van AnsaldoBreda in Pistoia nu niet alleen patent hebben op het woord fiasco (het bekende rieten mandje rond de beroemde tot dan toe vaak kapot vallende wijnfles), maar de Nederlandse taal inmiddels ook nog eens onbedoeld hebben verrijkt met een nieuw synoniem: Fyra.
Dat vervolgens ook het hele toezicht op de treinenbouw in Italië faalde, lag evengoed aan de door (neo)liberalen gewenste introductie van ‘meer concurrentie en marktwerking’ op het spoor. Ministerie en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT, voorheen de Inspectie Verkeer en Waterstaat) lieten het toezicht op veiligheid en betrouwbaarheid van de Fyra namelijk geheel en al over aan de betrokken bedrijven (passend bij de aanpalende Europees-liberale trend van zelfregulering) en een privaat verzekerings- en certificeringsbedrijf als Lloyd’s.
Fraudegevoelig
Dat zowel AnsaldoBreda als een HSL-Zuid-dochter van de NS hetzelfde bedrijf Lloyd’s inschakelden en voor hun totaal verschillende belangen betaalde was uiterst discutabel, maar het gebeurde wel. Bronnen binnen de top van de NS, wellicht binnenkort te beluisteren in openbare enquêteverhoren, hebben zich jarenlang verbaasd over de louter ‘papieren controle’ en het gebrek aan expertise en daadwerkelijke veiligheidsinspectie vanuit Vadertje Staat (Ministerie en ILT). Voor de NS geldt wat voor de hele maatschappij vandaag de dag qua gebrek aan adequaat toezicht geldt en wat verdomd veel lijkt op een bekend Italiaanse gezegde: het leven is hard, maar modern.
Dat openbare aanbestedingen fraudegevoelig zijn, is niet eens helemaal nieuw voor de NS. Nog maar zeer kort geleden kwam er voor het spoorbedrijf uiterst pijnlijke informatie op tafel. Nota bene de verantwoordelijke man voor het toezicht op AnsaldoBreda in Italië heeft mogelijk tijdens een recente aanbestedingsprocedure rond de aanschaf van nieuw treinmaterieel duizenden euro’s aangenomen van een betrokken Canadase treinfabrikant in ruil voor informatie. Net als bestuurders van Abellio Limburg en Qbuzz – is ook deze NS-medewerker op non-actief gesteld in afwachting van nader onderzoek.
Kwaliteit en betaalbaarheid delven onderspit in naar Angelsaksische snit gesneden bureaucratisch-technocratisch veilingsysteem
Terug naar de essentie: het meer fundamentele probleem van openbare aanbestedingen. Een telkens terugkerend patroon bij tenders is het feit dat niet de publiek-maatschappelijke belangen leidend of zelfs ‘het doel’ zijn, maar de prijs van de bieding. De partijen die aan de kant staan van het verstrekken van de opdracht of de vervoersconcessie (vergunning) zijn vrijwel altijd uit op de hoogste dan wel de laagste prijs. En dat is, zeker in een tijd van bijna twee decennia driftig bezuinigen, toch echt iets anders dan ‘de beste prijs.’
Kwaliteit en betaalbaarheid delven in het naar Angelsaksische snit gesneden bureaucratisch-technocratisch veilingsysteem het onderspit. Openbare aanbestedingen worden niet meer geleid door inhoudelijke ingenieurs en experts met vakkennis, maar door ondernemend ingestelde procesmanagers, consultants en juristen. Die verdienen er flink belegde boterhammen mee en het mooie is dat voor deze beroepsgroepen zowel het winnen of verliezen van een aanbesteding profijtelijk is. Openbare aanbestedingen leiden tot een vechtmarkt met veel juridische haarkloverij en ingeroepen consultancy waar duurbetaalde uren mee zijn gemoeid.
Politici en andere betrokkenen houden zich tijdens het proces van de aanbestedingen angstvallig op afstand, bang om juridisch medeaansprakelijk te worden gesteld als zij een fout maken. Democratische controle vanuit de Tweede Kamer of andere overheden is, zoals het Fyra-dossier jarenlang heeft laten zien, uitgehold of zelfs volledig kaltgestellt. Een aanbestedingsproces betreft immers altijd bedrijfsgevoelige informatie en uitlekken van dergelijke tender-gerelateerde gegevens kan al snel tot de gevreesde juridische problemen leiden. Kortom: een werkelijk subliem systeem van georganiseerd wantrouwen.
Democratische controle vanuit Tweede Kamer, zoals het Fyra-dossier heeft laten zien, uitgehold of zelfs volledig kaltgestellt
Het fenomeen openbare aanbestedingen valt in dezelfde categorie als de bankiersbonussen die tot perverse maatschappij- en economie-ondermijnende prikkels hebben geleid. Het eveneens uit Engeland en de VS overgewaaide tendersysteem leidt niet tot gezonde vormen van marktwerking en concurrentie, maar tot heftige onderlinge strijd (alles uit de kast, tot en met vals spel aan toe) en een collectieve race-to-the-bottom waarbij zowel de overheid als de markt falen. Wellicht volgt snel de roep tot een nieuwe toezichthouder die openbare aanbestedingen onder de loep gaat nemen. Dat is het paard achter de wagen spannen, want een dergelijke autoriteit wordt zal natuurlijk al snel een roedel op het Brusselse aanbestedingsspel warmgedraaide consultants en juristen in dienst nemen.
Terugkerende mantra
De telkens terugkerende mantra bij openbare aanbestedingen is dat dit systeem tot een zogeheten level playing field leidt, een gelijk speelveld. Jammer echter is dat de spelregels voor wat een eerlijk spel is nooit door reizigers en gepassioneerde op kwaliteit gerichte vakmensen worden bepaald, maar door beroepsgroepen die financieel baat hebben bij het spelletje, hooguit op afstand gadegeslagen door apathische politici en bestuurders die juridisch buiten schot proberen te blijven. Het Limburgse drama kan nog veel groter kunnen worden, nationaal zelfs. Haagse politici met een kort geheugen blijken inmiddels graag hun tanden in de NS te zetten om zichzelf te profileren en om nog meer marktwerking op en om het spoor te roepen.
Gewonnen met vals spel
Nu het Nederlands spoorbedrijf in Limburg een aanbesteding met vals spel heeft gewonnen, zal een deel van politiek Den Haag wederom kans zien om één van ‘s werelds meest succesvolle en door de klant gewaardeerde spoorbedrijven in diverse onderdelen in ‘de markt’ te zetten. Op de korte termijn zal dat de schatkist miljarden opleveren, voor reizigers ontstaat net als in Engeland een onoverzichtelijker, inefficiënter en duurder spoor. Een dergelijke doorschietende marktwerking kan het einde betekenen van de NS als een publieksorganisatie. Het bedrijf zal, zoals het dat al gewend is te doen met Abellio in Engeland, commerciëler worden en zich meer richten op mooie winstcijfers dan op klanttevredenheid en betrouwbaar en betaalbaar reizigersvervoer.
PTT-Post, KLM, De Postbank, woningcorporaties, velen voorbeelden van vergane Hollands glorie gingen de NS voor. Zo is het cirkeltje ook op het spoor mooi rond en hebben burger en Tweede Kamer het nakijken met een parlementaire enquête achteraf. Ook zo’n patroon. Op z’n Hollands: De koe en diens kont, u kent hem.
Marcel van Silfhout is, samen met Andries van den Berg, auteur van het boek het fiasco Fyra, De Ontsporing, botsende ego’s en verkeerde wissels. Ziehier de website over het boek.
Voor dit boek zijn al een reeks gesprekken gevoerd met hoofdrolspelers die ook tijdens de op 18 mei aanstaande parlementaire Fyra-enquête zullen worden verhoord. Journalist Van Silfhout zal dagelijks verslag doen van de enquête via #FTM en zijn blog/website.
39 Bijdragen
Peteur
In elk geval weer een prima artikel, waarmee FTM laat zien alle zogenaamde kwaliteitskranten achter zich te laten.
De politiekers die deze privatiseringen destijds in gang hebben gezet waren op z'n minst naïeve klojo's en mogelijk erger. Als Brussel zich zo graag wil bemoeien me het openbaar vervoer, hoe komt het dan dat je nog steeds uren en een flink bedrag kwijt bent aan een treinreis vanuit Zeeland naar Gent (hemelsbreed nog geen 60 km).
wp200
De tijdwinst (ca. 30 minuten ten opzichte van de oude route) wordt geboekt door het kortere spoor, niet door een snellere trein (de Thalys doet Rotterdam - Schiphol in 23 minuten, de Intercity Direct in 26 minuten, en van Schiphol naar Amsterdam CS is er geen tijdwinst want rijdt alles standaard langzaam).
En dan gaat 'ie maar 1x per half uur, dus als je klaar bent op je werk en de timing klopt niet, tja, dan heb je nul tijdwinst. Dit nog los van alle keren dat 'ie te laat was, niet reed, of stil stond in het weiland bij Hoofddorp. De aansluiting op Schiphol was ook een drama (dankjewel, Schipholtunnel!).
Verder was het gedoe met speciale kaartjes pijnlijk om te zien met alle toeristen (ook alle Nederlandse). Die afgekeurde Italiaanse puinbak heb ik ook nog ingezeten, die had geeneens bagageruimte. Gewoon nul bagageruimte. Voor de trein die het drukste vliegveld van de Benelux ging verbinden met de drie grootste steden van de Benelux.
Zet gewoon een intercity op dat spoor, 4-5 keer per uur, niks aan het handje.
jefcooper
wp200Om snel op een neer naar hun Brusselse vleespotten te kunnen, werden onmogelijke eisen gesteld aan reistijden en kosten.
Watching the Wheels
jefcooperWtW
Watching the WheelsJorritsma (en Brinkman en consorten) namen het initiatief voor de bijna 8 miljard euro kostende HSL-Zuid en ze hadden natuurlijk liefst nog eenzelfde traject naar Duitsland aangelegd bijvoorbeeld door Flevoland richting Groingen, zie http://images.slideplayer.nl/8/2100581/slides/slide_8.jpg en anders via Utrecht of desnoods kleinere strukjes zoals https://infrastruct.files.wordpress.com/2010/12/weesp-harderwijk.jpg . Die lobby is constant in beweging net zolang totdat er weer tot iets besloten wordt en dan gaan ze weer nieuwe plannen maken. Kan ook niet anders, ze moeten blijven draaien en we moeten blijven groeien (en bestaande verbindingen verdubbelen is lastiger dan gewoon weer het volgende bos of weiland bestemmen voor infrastructuur. Denk dat je niet weet wat je ziet over 50-100 jaar, alles in dienst van de economie.
Ian
Vanillevla
IanMolenaer
Ik ben benieuwd naar verslaggeving van de heer Silfhout van de aanstaande enquête.
Henrik Kramer
Niet-flexiblel en peperduur. De kaartjes dekken slechts 30% van de exploitatie......de investeringen dus nog niet meegerekend.
Het is 'n groot subsidie-circus en wordt bovendien al decennia in leven gehouden doordat ALLE concurerende vormen van OV bij wet uitgeschakeld zijn. Lijntaxis, shuttlebusjes en direkt busvervoer tussen knooppunten zijn al ruim 80 jaar verboden.
In de jaren 20 werd deze protectie ingegeven door militaire overwegingen. Dat is volstrekt achterhaald en met de totaal transformerende digitale technologie, robotvoertuigen op de weg en waterstoftechnologie zal het spoorvervoer uiteindelijk grotendeels verdwijnen. Alleen een kern-net van randstad-metroos heeft nog enige ratio.
Niet getreurd dus over de aanbestedings- en privatiseringperikelen!
jefcooper
Henrik Kramerph4ge
Henrik KramerEchter, voor alle infrastructuur geldt dat je het niet moet beoordelen op de eigen directe opbrengst. Een weg kost ook alleen maar geld. Toch is een goede infrastructuur cruciaal voor de economie van een land. Daarnaast is natuurlijk zeker in Nederland het systeem verre van perfect.
Hilterman
ph4geSpoorvervoer wordt voor minimaal 2/3 gesubsidieerd. Om het simpel te houden met geld dat door het wegvervoer wordt opgebracht. Nog geen 30% van de opbrengst van het wegvervoer wordt benut voor investeringen in wegen etc.
De rest gaat naar de algemene middelen waaruit oa de NS wordt gesubsidieerd.
Camille Kreemers
HiltermanHenrik Kramer
Camille KreemersEn in het bijzonder het hoofdstuk van Drs j.van der Noort.
Dan begrijpt u dat het spoorbedrijf niet losgezien kan worden van de infrastruktuur (de rails etc).
De financiele feiten ondersteunen de conclusie dat de NS een peperdure hobby van de overheid is.
De kaartverkoop dekt slechts 30% van de exploitatie van het gehele systeem. En daarbij wordt bovendien - uiterst betwistbaar - nog uitgegaan van de historiese kostprijs van de infrastruktuur.
Als uitgegaan zou worden van de vervangingswaarde van de infrastruktuur zou de dekking veel lager zijn.
Henrik Kramer
Henrik KramerCorrectie! Dit is het betreffende hoofdstuk uit het gedenkboek
150 jaar spoor. Een aanradertje!
Treinreiziger.nl (Hildebrand)
Henrik KramerHenrik Kramer
Treinreiziger.nl (Hildebrand)Het Spoor heeft nog nooit winst gemaakt, alleen verlies.
Wat wel navrant is, is het feit dat er sinds de jaren 30 levenskrachtige alternatieven voorhanden zijn.
Maar ja, die worden al 80 jaar gefnuikt door de restriktieve Wet Openbaar Personenvervoer.
Henrik Kramer
HiltermanStreekbussen zijn namelijk ook gereguleerd, om ervoor te zorgen dat ze de NS geen concurentie aandoen. taxis zijn gereguleerd om erboor te zorgen dat ze streekbussen en plaatselijk OV geen concurentie aandoen. Zo is een gereguleerde en peperdure OVpyramide ontstaan met aan de top de NS.
De kosten van dit ambtelijk/politieke gedrocht zijn vele malen hoger dan de subsidiestromen voor het spoor.
dicko
Henrik KramerKunt u ook feiten aandragen voor deze mening?
Henrik Kramer
dickoDie worden jaarlijks door vele tientalle ambtelijke/politieke commissies op gemeentelijk, regionaal en nationaal niveau heroverwogen en eventueel bijgesteld.
Een peperdure bureaucraties geleide ekonomie op OV-gebied, dus......
U kunt u daaromtrent nader informeren bij uw gemeente of regio.
dicko
Henrik Kramerop gemeentelijk, regionaal en nationaal niveau heroverwogen en
eventueel bijgesteld."
U presenteert een mening zonder onderbouwing.
Ik heb vanwege mijn eerdere werk een vrij redelijk zicht op de gang van zaken bij een OV autoriteit, en de door u gestelde tientallen ambtelijke en politieke commissies zijn echt tenenkrommende kolder. Daarom vraag ik u naar feiten in plaats van meningen.
Henrik Kramer
dickoAl dit "toezicht" - ik noem het een geleide OVekonomie - heeft een nauwelijks te becijferen prijskaartje aan man- en vrouw-uren, nog maar niet te spreken van de verdere apparaatskosten.
dicko
Henrik KramerOverigens geeft u nu al twee keer geen antwoord op de gestelde vraag.
Henrik Kramer
dickoGoogle, download en lees!
Het daarin geschetste bureaucratiese monster is zogroot, dat de totale kosten zich gewoonweg niet laten becijferen!
En dat is alleen nog maar de Randstad!
U kunt mijn opvattingen "tenenkrommende kolder" noemen, maar dat zegt voornamelijk iets over uw optiek en mijnsinziens niets over de door mij geschetste maatschappelijke realiteit.
dicko
Henrik KramerIk ben niet voornemens uw uit Google geviste documenten te gaan bestuderen om te zien of u wel of niet gelijk heeft. U stelt onzin, dus het is aan u om die onzin van onderbouwing te voorzien.
Henrik Kramer
dickoLees dit eens!
Misschien ontkromt het uw tenen?
dicko
Henrik KramerHenrik Kramer
dickoLees en huiver!
Een nauwelijks te becijferen ambtelijk/politieke constellatie!
Maar u zult het wel weer een luie link vinden.
Ik noem het beestje gewoon bij zijn naam: geleide OVekonomie....
En dat alles begon met het verbod op de particuliere ("wilde") bussen om de NS te beschermen.
Aan de (achterhaalde) railtechnologie is nu al ruim 80 jaar het hele openbare personenvervoer ondergeschikt gemaakt met behulp van kneveling en ambtelijk/politieke "sturing". Het verbod op Ueber is daarvan een recent en flagrant voorbeeld.
dicko
Henrik Kramervan mij verwacht dat ik tijd ga besteden aan uw (enigszins luie) link (die overigens niet werkt).
Camille Kreemers
Henrik KramerHenrik Kramer
Henrik KramerEen realistische kijk op spoorzqken!
http://www.stedengeschiedenis.nl/Downloads/1989/GG.pdf
jefcooper
Als ik het goed heb begrepen van Belgische tv wil de stad een behoorlijke aanpassing van het plan voor het doorgaande N Z verkeer.
De aanbesteding was al geweest.
De EU schijnt nu te eisen dat er een hele nieuwe aanbesteding komt. met bijbehorende kosten en vertragingen.
Een aanpassing onderhands regelen met de combinatie die de opdracht al had schijnt niet te mogen.
Is niet de VS hèt land wat laat zien hoe commerciële spoorwegen niet werken, waardoor er vrijwel geen VS lange afstand trein personen verkeer is ?
Japan doet het heel wat beter.
jsmid
jefcooperjsmid
1. niet op wordt ingeschreven want belachelijke eisen en dwangsommen die vaak groter zijn dan de aanneemsom. Met name de overheid heeft er een handje van.
2. Er wordt vals spel gespeeld met als resultaat dat de opdrachtgever achterblijft met rotzooi en als gevolg daarvan een nieuwe besteding doet onder de tafel bij de verliezers. De ene keer leidt dat tot een prachtig product waar de opdrachtgever wel zijn buidel voor moet trekken maar daadwerkelijk waar voor zijn geld krijgt , de andere keer mislukt die aanbesteding onder de tafel omdat de opdrachtgever de verliezen die het heeft geleden door vals spel wil doorschuiven naar diegene die een aanbesteding aanneemt die onder de tafel doorgaat.
Openbare aanbestedingen zijn prima als er maar niet op prijs wordt gekeken maar o.b.v prijs/kwaliteitsverhouding en trackrecord,waarmee ik bedoel dat enkel die bedrijven de meeste kansmaken op een order die aangetoond hebben dat ze goede producten kunnen maken, mee mogen doen.
Openbare aanbestedingen moeten daarom worden getoetst eer er een deal ontstaat. Zo voorkom je teleurstellingen en de valtspelers blijven weg. De vraag is alleen: hoe richten we zo'n orgaan op? Dat zou eigenlijk de branche zelf moeten doen.Maar kan dat ook?
Camille Kreemers
jsmidHeb ik dus al twee dingen tegen: Ik ben duurder dan de concurrent en ik ben niet goed genoeg, want: bedrijf bestaat geen 3 jaar en ik heb geen officiële ervaring.
Tegenwoordig zie je dat de politiek ook hard werkt om het OV achter te stellen op autogebruikers, wat natuurlijk enorm jammer is. Aan de ene kans keihard roepen dat alle files verschikkelijk is en aan de andere kant ervoor zorgen dat de mogelijke alternatieven net zo'n last krijgen van die files. Dit heeft wel invloed op het gebruik van de bus.
De huidige markt in alle vlakken van aanbestedingen zijn zo ingericht dat om te overleven je altijd moet winnen. Er wordt niks aan de concurrent gegund en ze zorgen er altijd voor dat er enorme rechtszaken nodig zijn om hun gelijk te krijgen. Een aanbesteding KAN goed zijn, echter moeten bedrijven ook tegen hun verlies kunnen. Deze mentaliteit is echter niet aanwezig. Het beste is dat bij een aanbesteding aan elke geldige inschrijver een bepaald bedrag (bijvoorbeeld 1 miljoen) te geven, na inlevering en controle. Het bedrijfsrisico op faillissement neemt hierdoor af.
jsmid
Camille KreemersStel dat een busuur duurder wordt maar de kwaliteit toeneemt? Dan betaal je immers nog ergens voor dus een slecht idee is het dan in mijn ogen niet.Wat ik slecht vind is dat de NS nu gratis wifi gaat aanleggen in de trein. Ik heb veel liever extra treinen of een zitplaats dan die wifi
Camille Kreemers
jsmidHilterman
jsmidDe FYRA is een schandalige wanprestatie die kon ontstaan omdat er geen enkele vorm van toezicht was op de bouwkwaliteit van de Italianen.
Namens de NS had Loyds toezicht op de kwaliteit van de trein . Dat toezicht beperkte zich echter tot de ontwerpen. Niemand hield toezicht op de manier waarop AnsaldoBreda de trein bouwde.
Een wonder dat er geen ernstige ongelukken zijn gebeurd met de FYRA.
Wanneer de oplevering pas 5 jaar na de oorspronkelijk overeengekomen leveringsdatum plaatsvindt kan een kind bedenken dat de bouw van de trein tot enorm veel problemen heeft geleid.
Om dan zonder verdere controle de treinstellen te accepteren is op zijn zachts gezegd nogal simpel.
Zijn er verslagen van de problemen tijdens de bouw van de trein?
Had NS iemand in Italië die de bouw ter plaatse volgde?
Waar zijn de eventuele verslagen?
Een nieuwe trein meteen uitrusten met het nieuwe ERMTS beveiligingssysteem dat nog niet getest is kan alleen maar problemen opleveren.
De beslissing dat systeem toe te passen lag bij de minister van V&W mevrouw Peijs.
Mevrouw Peijs had ook de moed Siemens te beschuldigen van te late levering terwijl haar eigen ministerie de beslissing de opdracht aan Siemens te geven steeds uitstelde.
Op ongebruikelijk felle toon heeft de directie van Siemens mevrouw Peijs toen de oren gewassen.
Geknoei van haar eigen ambtenaren leidde tot te late levering.
Echt een toppertje die Peijs. Daarna weggepromoveerd naar Zeeland als CvdK.
Hilterman
Met de splitsing en semi privatisering is die deskundigheid verdwenen.
Ook bij pro rail is die kennis niet meer aanwezg.
De NS loste dat manco op door aan Loyds in Engeland opdracht te geven de ontwerpen van Ansaldo Breda te beoordelen.
Dat is exact wat Loyds deed de ontwerpen vanaf de tekentafel op kwaliteit en degelijkheid beoordelen.
Of de bouwkwaliteit overeen kwam met de ontwerpen werd door niemand gecontroleerd. In feite werd de veiligheid van de passagiers aan het toeval overgelaten. Een wonder dat er geen rampen hebben plaatsgevonden.
De NS mosst wakker geschud worden door de Belgische compagnon die als eerste duidelijk vast stelde dat de Fyra niet deugde.
Pas toen de Belgen de betalingen aan Ansaldo Breda opschortten en de voorschotten terug eisten werd er in Utrecht gereageerd.
De Fyra is een perfekt voorbeeld van de rampzalige ontwikkeling die voortvloeit uit incompetent politiek handelen.