
Het vrijwillige inleveren van de bonussen door Rabobank werd door DNB afgedwongen. President-commissaris Wout Dekker: 'Alle partijen waren hier voorstander van.'
Vrijwillig of onvrijwillig, dat is de vraag. De beslissing van de raad van bestuur van de Rabobank om twee miljoen euro aan nog niet uitbetaalde bonussen in te leveren als reactie op de Libor-schikking.
De Rabobank ligt plat op de grond, gebukt onder het gewicht van een boete van bijna driekwart miljard euro. Er moet een offer worden gebracht om de betrouwbare, coöperatieve reputatie nog te kunnen redden en de schade van de Libor-affaire zoveel mogelijk te beperken. Maar wat? Is het voldoende als bestuursvoorzitter Piet Moerland opstapt en spijt betuigt? Er is meer nodig. De raad van bestuur zal vrijwillig haar nog niet uitbetaalde bonussen inleveren. Met de nadruk op vrijwillig. Ondanks dat geen van de bestuursleden op de hoogte was van de fraude of ook maar in enige mate betrokken was.
Een offer dus. Of toch niet? Was dit wel zo'n vrijwillig, ridderlijk gebaar als de Rabobank ons wil doen geloven? Nee. De Nederlandsche Bank (DNB) had de bank tegen de muur gedrukt. Ze laten de eer nog wel aan de Rabobank om een mooie draai aan het verhaal te geven, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Het inleveren van de bonussen is geen eigen initiatief van de Rabobank, geen nobele geste om Libor af te sluiten en een nieuwe koers mee in te luiden. DNB heeft er een heel sterke hand in gehad en de bank kon weinig anders dan aan de wensen van de toezichthouder te voldoen, zo laat een bron binnen DNB Follow the Money weten.
Vrijwillig besluit?
Volgens de Rabobank hebben de bestuursleden vrijwillig afgezien van deze nog niet uitbetaalde bonussen, ondanks dat de raad van bestuur of het senior management niet betrokken of op de hoogte waren van de Libor-manipulatie. Rabobank noemt het weliswaar een vrijwillig besluit, maar het persbericht van De Nederlandsche Bank (DNB) deed al anders vermoeden: ‘Op aandringen van DNB heeft Rabobank disciplinaire maatregelen in de organisatie doorgevoerd en zijn bonussen ingetrokken.’ ‘DNB wil geen commentaar geven op deze kwestie’ , aldus een woordvoerder van de toezichthouder. ‘Wij beperken ons tot de woordkeuze ‘aandringen’ in het persbericht en gaan hier verder niet inhoudelijk op in.’ Een anonieme bron binnen DNB bevestigt dat er wel degelijke sprake is geweest van 'nadrukkelijk aandringen' en ontkracht daarmee de vrijwilligheidsclaim van de Rabobank.'Als het niet goed gaat met onze klanten, dan gaat het ook niet goed met de Rabobank.'Wout Dekker, voorzitter van de Raad van Commissarissen, is bereid om uitgebreid uitleg te geven aan Follow the Money. Volgens Dekker is de beslissing in overleg met DNB is gemaakt. ‘DNB is niet de drijvende kracht geweest achter dit besluit. Het is in goede samenspraak tot stand gekomen. De driehoek, bestaande uit de DNB, de raad van bestuur en de raad van commissarissen, heeft veel en intensief contact gehad. Alle partijen waren een voorstander van het inleveren van de nog niet uitbetaalde bonussen.’ Eerder zag de Rabobank al af van variabele beloningen in 2012 en 2013 en onlangs maakte de bank bekend volledig te stoppen met bonussen. Het is onbekend of DNB hier ook een rol in heeft gespeeld. DNB zelf wil hier geen commentaar op geven. Volgens Dekker is dit volkomen op initiatief van de Rabobank gebeurd. ‘Gezien de problematiek bij de Rabobank, maar ook bij klanten, hebben wij besloten geen bonussen meer uit te keren. Als het niet goed gaat met onze klanten, dan gaat het ook niet goed met de Rabobank.’
7 Bijdragen
PeterO
bank on the run
De miljarden gieren de tent uit! Mijnheer Lakeman: kom er maar in!
Ten overvloedde: de certificaathouders zijn achtergesteld: als het kernkapitaal onder de 7% komt dan wordt er 75% (!!!) van de waarde van die stukken door de Rabo afgeschreven en hoeven ze nog maar 25% terug te betalen. Als de bank faalt dan vallen deze stukken ook niet onder het deposito garantiestelsel.
Frank Wijn
http://frankwijn.wordpress.com/2011/12/21/bankbestuurders-leveren-100-salaris-in-i-v-m-kerstmis/
Arie
Laat daar nu net de crux zitten. Het management was niet in contol.
Overigens, zal het toeval zijn dat LIBOR- en de dopingaffaire van de wielerploeg in dezelfde periode speelde?
Ludovikaa
bank on the run
Berend Boomsma