WOZ-waarde blijft dalen

  De WOZ-waarde daalt volgens nieuwe cijfers van het CBS, maar verkoopprijzen dalen aanzienlijk harder.

  De WOZ-waarde, de maatstaf die wordt gebruikt voor ondermeer de onroerendzaakbelasting en het eigenwoningforfait, is in 2012 met 2 procent gedaald. Het tweede opeenvolgende jaar dat de WOZ-waarde daalt. De grootste daling vond plaats in de provincie Gelderland, de kleinste daling in Noord-Holland. 

   
  De duurste Nederlandse provincie is Utrecht. Een woning in deze Randstad provincie kost gemiddeld €276.000,-. De goedkoopste woningen staan in Groningen (€190.000,-). De duurste gemeente is volgens het CBS Bloemendaal (€630.000,-), op de voet gevolgd door Blaricum (€604.000) en Laren (€602.000). In Heerlen waren woningen het goedkoopst. Voor gemiddeld €133.000,- kan men in deze Limburgse krimpgemeente een woning kopen. 
   
  Opmerkelijk is dat de WOZ-waarde in de afgelopen jaren nauwelijks is gedaald. Als de WOZ-waarde wordt afgezet tegen de door het Kadaster geregistreerde verkoopprijzen, dan blijkt de daling van de verkoopprijzen veel dieper dan de WOZ-waarde. Sinds de crisis daalde de WOZ waarde met 4,7 procent, terwijl de woningprijzen al met bijna 12 procent zijn gedaald.
   
  Grafiek 1: Woz-waardeindex en woningprijsindex (Bron: CBS en Kadaster)
   
  Gemeenten berekenen de WOZ door verkopen van ‘vergelijkbare woningen’ als maatstaf te nemen. Door de crisis zijn er echter veel minder verkopen, waardoor het nog al eens lastig kan zijn om een goede maatstaf te vinden. De WOZ-waarde is uiterst belangrijk voor gemeenten omdat een groot deel van hun inkomsten afkomstig is van de onroerendzaakbelasting. De OZB is verantwoordelijk voor ongeveer 40 procent van al het inkomen van gemeenten. 
  Over de auteur

  Jesse Frederik

  In de zomer van 2011 ontvingen we per email een open sollicitatie van de 22-jarige Jesse Frederik uit Nijmegen die zichzelf o...

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid
  Verbeteringen of aanvullingen?   Tip de auteur Annuleren