Yab Yum-museum zonder drank

2 Connecties

Onderwerpen

Museum Yab yum

De prostitutievergunning is vooralsnog een probleem.Yab Yum-eigenaar Kraijpoel wil het bordeel nu per 5 juli transformeren tot een (vergunningsloos) museum. [UPDATE]

Volgens weekblad Nieuwe Revu is er een exploitatievergunning aangevraagd en zouden de folders al gedrukt zijn voor het Yab Yum-museum. Na vijf jaar zou dan eindelijk het beruchte bordeel van Nederland weer haar deuren kunnen openen. Zij het als museum. De aanvraag voor een prostitutievergunning blijkt na sinds de aanvraag vorig jaar nog steeds in behandeling te zijn. ‘Het Bibob-besluit daarover is nog niet definitief,’ zegt Bartho Boer, woordvoerder van de gemeente Amsterdam desgevraagd. In een Follow the Money-artikel over Yab Yum-eigenaar Chris Kraijpoel, dat in maart werd gepubliceerd in Nieuwe Revu, werd er al gezinspeeld op een negatieve uitkomst. Dit vanwege het verleden van boekhouder/vastgoedondernemer Kraijpoel, die nog verdachte is in een witwasonderzoek.  

Negatief advies?

De destijds geïnteresseerde huurder Roelof Beishuizen, inmiddels eigenaar van Ria’s Men’s Club in Amsterdam, voorzag een probleem. ‘De gemeente Amsterdam gaf ons het advies om niet met de heer Kraijpoel in zee te gaan. Als je zijn verleden googlet dan kom je al snel het een en ander tegen. Dat kan een probleem worden bij Bureau Bibob, want zij kijken niet alleen naar de nieuwe huurder, maar ook naar de verhuurder.’ Jaap Oosterveer, de woordvoerder van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, schetste vervolgens een scenario waarin een vergunning kan worden geweigerd op basis van een dubieuze reputatie van de verhuurder. ‘Als blijkt dat er sprake is van een stromanconstructie dan kan er – ongeacht het feit dat de nieuwe huurder door de Bibob komt – een negatief advies gegeven worden vanwege de verhuurder.’ De gemeente Amsterdam ontkende destijds het informele negatieve advies.  

Museum zonder drankvergunning

Kraijpoel kocht in 2011 voor 1 miljoen euro de merknaam Yab Yum en de inboedel, en tekende een koopakte van 3 miljoen euro voor het grachtenpand aan het Singel. In Quote verwachtte hij in 2011 een goede investering gedaan te hebben. ‘En hoewel je aan een huurprijs van zeker vijfhonderdduizend euro per jaar moet denken, zijn er gegadigden genoeg. Dat is ook niet zo gek, want ik denk dat je er makkelijk vijf à zes miljoen euro omzet kunt draaien.’ Mochten de museumplannen doorgang vinden dan zal de terugverdientijd een stuk langer worden. Het enige voordeel is dat de Yab na vijf jaar eindelijk weer open kan zónder Bibob-procedure. ‘In beginsel heb je voor een museum geen vergunning nodig. Alleen als ze drank willen schenken dan moet er een aparte vergunning worden aangevraagd,’ aldus woordvoerder Boer die aangeeft dat voor een drankvergunning wel weer Bureau Bibob kan worden ingeschakeld.  En Bibob lijkt nu juist een te grote horde te zijn voor eigenaar Kraijpoel. De flessen Yab Yum-champagne zullen waarschijnlijk enkel nog als museumstuk getoond kunnen worden.  

[Update] Reactie Chris Kraijpoel

Chris Kraijpoel heeft inmiddels telefonisch gereageerd. 'Het is nonsens dat er wordt geschreven dat het museum een noodplan is, omdat de vergunning is afgewezen. Ik ben niet de vergunningaanvrager, dat is de nieuwe huurder en als er geen samenwerkingsverband is, en hij schoon is, dan is de vergunning geen probleem. En als dat uiteindelijk niet lukt dan zal er een nieuwe huurder gezocht worden,' aldus Kraijpoel die verwacht dat het Yab Yum-museum over drie weken - op vrijdag 5 juli - geopend kan worden.   Lees hier meer over pechvogel Chris Kraijpoel