Year of the Drone

2 Connecties

Relaties

Drones

Organisaties

Ministerie van Defensie

Wat deed het onbemande vliegtuig in 2012? The Bureau of Investigative Journalism volgt het.

Qua setting en gevaar voor de bestuurder van een onbemand vliegtuigje lijkt het net een computerspel. Beeldschermpje, joystick en de ‘real life’ tegenspeler kan niet terugschieten. The Bureau of Investigative Journalism volgt al jaren kritisch het Amerikaanse drone-programma. Het turft de Amerikaanse aanvallen en de doden die er bij vallen. Dit gerenommeerde instituut op het gebied van drone slachtoffers zet uiteen wat er in 2012 gebeurde. Voor Pakistan was 2012 een goed jaar. Ten opzichte van voorgaande jaren althans. De Amerikanen vielen minder aan en er vielen minder doden. ‘Slechts’ 246 mensen kwamen om, waarvan 7 burgers. In 2011 vielen er nog 68 burgerdoden van in totaal 473 slachtoffers. De daling hangt samen met de stijgende Pakistaanse kritiek op de aanvallen. Blijkt de VS dan toch gevoelig voor kritiek?
Dit lijkt een positieve ontwikkeling, maar tegelijkertijd verdubbelde het aantal aanvallen en doden in Yemen. The Bureau telde minimaal 185 dodelijke slachtoffers. Deze stijging hangt samen met de toenemende aanwezigheid van Al Qaeda in het zuiden van dat land.
'De meest geheime missie in de War on Terror'
The Bureau noemt de strijd van de VS in de Hoorn van Afrika de meest geheime in de geheime War on Terror. Slechts twee Amerikaanse aanvallen in Somalië zijn officieel bevestigd, terwijl er berichten zijn dat operaties op regelmatige basis plaats vinden.
Toch deden de Amerikanen in 2012 iets minder geheim over de aanvallen met drones. President Obama was de eerste Amerikaanse official die openlijk sprak over de aanvallen met drones. In januari 2012 vertelde hij dat de meeste van deze aanvallen in FATA-gebied (Federally Administered Tribal Area) plaatshebben.

Drone-precisie

Hij voegde daar stellig aan toe dat ‘actually drones have not caused a huge number of civilian casualties, for the most part they have been very precise precision strikes against al Qaeda and their affiliates.’ Volgens Obama zijn ze dus erg precies en gericht tegen Al Qaeda. Een paar dagen later kwamen The Bureau en The Sunday Times met bewijs dat de CIA bewust hulpverleners en begrafenisgangers aanviel. Daar reageerde de Amerikaanse regering nog niet op.
Het afgelopen jaar werd ook iets meer bekend over de Amerikaanse werkwijze achter de schermen. President Obama blijkt persoonlijk zeer betrokken. The New York Times onthulde dat Mister President  persoonlijk beslist wie er op de ‘dodenlijst’ komt. Dezelfde krant onthulde ook dat er wat af te dingen valt op het onderscheid dat de CIA maakt tussen burgers en militante strijders. Alle gedode mannen, die gebaseerd op hun leeftijd militair kunnen zijn en zich in een aanvalsgebied bevinden, vallen niet onder de burgerdoden.
Wie kan het beste en meest eerlijk tellen? The Bureau, zo bleek uit verschillende wetenschappelijke studies van onder andere Columbia Law School en Stanford.
En wat wil Nederland? De Nederlandse krijgsmacht wil ook drones. Toenmalig demissionair minister van defensie Hans Hillen heeft aangegeven dat deze niet bewapend zullen worden. Dit stuit in Nederland op verzet.