Yo Yo Ziggo

2 Connecties

Relaties

Beursgang Ziggo
0 Bijdragen

Kabelaar gaat cashen met de grootste Europese beursgang van dit jaar (tot nu toe).

Het is lang geleden dat de Amsterdam Effectenbeurs weer eens internationaal nieuws is bij een grote beursintroductie. Vandaag is het weer zover. De Utrechtse kabelaar Ziggo - eigendom van de Amerikaanse investeringsmaatschappijen Warburg Pincus  en Cinven - krijgt vandaag een notering. Er worden 43,5 miljoen aandelen geplaatst die voor 18,50 euro van eigenaar zullen verwisselen. Die prijs is de bovenkant van de bandbreedte - de ipo was volgens een bron van de Financial Times (betaald) 15 maal overschreven - en dat betekent dat er - om precies te zijn - 804.750.000 euro wordt opgehaald. Na uitoefening van de zogenaamde greenshoe kan dat 925 miljoen euro worden. Ziggo zal vanaf vandaag 3,7 miljard euro waard zijn.

“We zijn erg blij met de stevige steun van investeerders die geloven in ons verhaal van groei, dividend en verdere afbouw van onze schuldenpositie," liet ceo Bernard Dijkhuizen dinsdag al weten.

De investeerders steken ook de handjes in de lucht. "Ziggo is a good illustration of our investment approach. We identified the Dutch cable market as an attractive and growing industry and then created a new national market leader,” zei Joseph Schull, baas van Warburg Pincus Europe. (Ziggo heeft 56 procent van de kabelmarkt in Nederland in handen)

Volgens een analyse op Telecompaper is de prijs van het aandeel Ziggo - in vergelijking tot zijn 'peers' - door de banken bewust laag gezet om van de beursgang een succes te maken.

Niet iedereen is er echter van overtuigd dat Ziggo op termijn ook echt een succes gaat worden. Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen noemde eerder de afnemende groei, de felle concurrentie en de schuldenlast  weinig aantrekkelijke kenmerken van de kabelaar.

 

Update 10:15

Het Damrak reageert enthousiast op de beursgang van Ziggo. Ten tijden van dit schrijven staat de teller op €21,75 per aandeel. Een koerswinst van ruim 14 procent.