© Lisa van Casand

De verraderlijke wereld van voetbaltransfers: waarom Stefan de Vrij zijn zaakwaarnemers aan de kant zette

De wereld van transfers is schimmig. Een speler tast soms in het duister of zijn agent bij contractonderhandelingen daadwerkelijk namens hem optreedt, of handelt namens de voetbalclub. Achter de rug van de profvoetballers om worden miljoenen verdiend. Spelers voelen zich benadeeld, alle partijen geven elkaar de schuld. ‘Er zit veel rook in deze transactie.’

Dit stuk in 1 minuut

Waar gaat dit artikel over?

  • Het Nederlandse Sports Entertainment Group (SEG) is een van de grote makelaarskantoren in de sport. Forbes rekende het onlangs tot de twintig rijkste in zijn soort. SEG begeleidt en vertegenwoordigt profvoetballers als Memphis Depay, Daley Blind en Marten de Roon. Het kantoor wordt geleid door eigenaar Kees Vos.
  • SEG speelt een grote rol in tal van transfers in Europa. Daar gaat het niet altijd kristalhelder aan toe. SEG treedt soms namens een speler op, soms namens de club waar hun voetballer naartoe gaat – zonder die speler daarvan op de hoogte te brengen. Dit boompje wisselen schept extreem veel onduidelijkheid voor voetballers. 
  • De Nederlandse international De Vrij is zo’n geval. Nadat zijn contract bij Lazio Roma afliep, kwam Stefan de Vrij transfervrij over naar Internazionale. SEG kreeg 7,5 miljoen betaald door Internazionale voor die transfer. De Vrij dacht dat SEG hem vertegenwoordigde, maar het vertegenwoordigde Internazionale.
  • ‘De spelers zijn wel op de hoogte van de onderhandelingen, maar weten niet hoeveel commissie er onder tafel wordt onderhandeld,’ zegt een ex-agent.

Hoe heeft FTM dit onderzocht?

  • Dit artikel kwam tot stand na inzage in documenten en gesprekken met de leiding van SEG, oud-medewerkers, vertegenwoordigers en advocaten. Sommige oud-zaakwaarnemers van SEG zijn anoniem (of onder pseudoniem) opgevoerd vanwege hun contract of non-disclosure agreement met de Sports Entertainment Group en/of lopende rechtszaken, anderen vrezen represailles van hun voormalige werkgever. Alle namen zijn bekend bij de redactie.
Lees verder

De Italiaanse zaakwaarnemer Simone Rondanini draagt een grijsblauw colbert op een spijkerbroek. Hij beweegt zijn been onrustig op en neer. Achter hem zit een tolk, links van hem zijn advocaat Roberto Branco Martins. Rondanini heeft kringen onder zijn ogen.

Het is maandagochtend 19 april. Vroeg die ochtend is hij in het vliegtuig gestapt voor een zitting in de Amsterdamse rechtbank. Rondanini voert een zaak tegen zijn voormalige werkgever, het Nederlandse makelaarskantoor Sports Entertainment Group (SEG), dat wereldwijd transfers van voetballers tot stand brengt. Rondanini wil worden betaald voor zijn werkzaamheden: ten minste 216 duizend euro.

Kees Vos, de eigenaar van SEG, zit aan de andere kant van de rechtszaal. Hij draagt een beige maatpak met pochet. Liever hadden ze hier geen van allen gezeten, zeggen beide partijen die ochtend herhaaldelijk. Maar de onderhandelingen liepen stuk, er was een ‘delta’ die ‘onoverbrugbaar’ bleek. SEG stelt namelijk dat Rondanini het makelaarskantoor nog zo’n 207 duizend euro is verschuldigd. Daarnaast wil SEG hem een aantal boetes opleggen wegens schending van het concurrentiebeding en de geheimhoudingsplicht. Bruggen bouwen blijkt lastig wanneer de afstand ettelijke tonnen beslaat.

Rondanini was van oktober 2014 tot en met eind 2019 verantwoordelijk voor de werkzaamheden van SEG in Spanje. Hij was onder meer betrokken bij transfers van de Nederlandse doelman Jasper Cillessen en de Belgische international Thomas Vermaelen.

De transfervrije Vermaelen tekent voor 2,5 jaar. Vissel Kobe betaalt SEG 950 duizend euro, zo blijkt uit documenten

FC Barcelona verlengt in de zomer van 2019 het contract van Vermaelen niet. SEG moet voor de transfervrije Belgische international op zoek naar een nieuwe club. In juli 2019 sluit het makelaarskantoor een deal met het Japanse Vissel Kobe; Vermaelen tekent een contract voor 2,5 jaar. Vissel Kobe betaalt 950 duizend euro aan SEG, zo blijkt uit documenten waarover Follow the Money beschikt.

Bij de transfer van Vermaelen was Rondanini als ‘service agent’ betrokken. Hij stelt dat SEG in die deal een dubieuze rol heeft gespeeld. ‘Er is 750 duizend euro bij de speler weggesluisd,’ stelt Rondanini’s advocaat in het openingssalvo van zijn pleidooi. Rondanini besluit daarop zijn eigen contract met SEG niet te verlengen. De affaire vertegenwoordigt voor hem ‘een serieus verschil van inzicht dat de kern van zijn eigen morele en professionele waarden raakt,’ zegt de advocaat.

Rondanini neemt in die periode een telefoongesprek op met SEG-eigenaar Kees Vos, waaruit zou blijken hoe het geld precies zou worden ‘weggesluisd’. Dat gesprek deelt hij met Vermaelen, om hem te waarschuwen. SEG stelt dat Rondanini daarmee zijn geheimhoudingsplicht heeft geschonden. ‘Rondanini heeft ten tijde van die deal niet alle informatie met SEG gedeeld. Dat is storend,’ zegt de advocaat van SEG tegen de rechter. ‘We hebben een naam hoog te houden, er kunnen dan geen dingen buiten ons om gebeuren.’

Kees Vos valt hem bij. ‘In het telefoongesprek geef ik alleen aan dat wanneer je je als vriend opstelt naar klanten [voetballers, red.], je met lege handen achterblijft. Je moet je zakelijk opstellen. Het lijkt alsof ik jarenlang oneerlijk heb gehandeld, het suggereert dat ik niet eerlijk ben. Dat er 750 duizend euro is weggesluisd, raakt kant noch wal.’ Vos kijkt zijn advocaat aan, dan volgt een kort knikje.

SEG laat weten dat de bewering van Rondanini over het wegsluizen van 750 duizend euro ‘volledig onjuist en ongefundeerd, en bovendien lasterlijk is’

Nu ook Follow the Money in de rechtszaal zit, zegt de advocaat van SEG ‘het er verder niet over te willen hebben’. Hij wil niet dat de geluidsopname op de zitting wordt afgespeeld. Wel vat de rechter het gesprek samen: volgens hem komt het ‘erop neer dat er niet fair werd gehandeld’.

SEG laat in een aanvullende reactie weten dat de bewering van Rondanini over het wegsluizen van 750 duizend euro ‘volledig onjuist en ongefundeerd, en bovendien lasterlijk is’. ‘SEG is marktconform betaald voor haar diensten en deze betaling is verdeeld onder de betrokken agenten conform het vooraf overeengekomen revenue share model. Er heeft niets onoorbaars plaatsgevonden. SEG heeft in haar database een notitie van de heer Rondanini waarin hij aangeeft de transactie zelfstandig te hebben afgerond. Dit lijkt slecht te rijmen met het idee dat SEG heeft geprobeerd om geld weg te sluizen.’

Wanneer FTM Vermaelen benadert om over het voorval te praten, mislukt die poging. Een vriend van hem meldt: ‘Thomas wil echt niet praten. Hij was zwaar aangedaan, voor hem was het heftig. Kees Vos was twee jaar eerder nog getuige op zijn bruiloft.’

Dossier

Geldsporen in de sport

Met (top)sport zijn grote financiële belangen gemoeid. Niet zelden leidt dat tot vuil spel.

Volg dit dossier

Verloop bij SEG

Op ruim 500 meter van de Amsterdamse Johan Cruijff ArenA staat MediaArena, dat speciaal werd gebouwd voor mediabedrijf Endemol. Daar worden programma’s als Goede Tijden, Slechte Tijden en Miljoenenjacht opgenomen. 

Ook de Sports Entertainment Group is er gevestigd. In een vergaderruimte op de vijfde verdieping treft Follow the Money Kees Vos en twee SEG-collega’s. Aan de muur hangen wedstrijdshirts van Lionel Messi, Diego Maradona en Robin van Persie. De laatste is een ‘klant’ van SEG. ‘Een zeer tevreden klant,’ zegt Vos. ‘En dat wil hij jullie graag uitleggen.’ Over het feit dat hij geen contact met Vermaelen meer heeft zegt hij: ‘Dat is pijnlijk voor mij – en voor hem.’

In 2020 werd SEG door Forbes tot de twintig rijkste sportbureaus gerekend

In twintig jaar groeide SEG uit tot een van de grootste en meest prominente sportmanagementbedrijven ter wereld. Naast de inmiddels gepensioneerde Van Persie begeleidt en vertegenwoordigt het kantoor profvoetballers als Memphis Depay, Daley Blind en Marten de Roon. In 2020 werd SEG door Forbes tot de twintig rijkste sportbureaus gerekend.

Het makelaarskantoor stelde eerder op zijn website sinds zijn oprichting in 2000 in de voetbalwereld ‘een betrouwbare en integere reputatie te hebben opgebouwd’. SEG zou zaken doen met alle grote clubs in Europa, maar heeft ook kleinere clubs onder zijn klanten. Door hun ‘unieke werkwijze, die gefocust is op de lange termijn’ willen ze ‘het maximale uit elk talent halen’. In de vergaderruimte – die uitzicht biedt op sportpark de Toekomst, het trainingscomplex van Ajax – benadrukt Vos dat SEG een traject is ingegaan om ‘de voetbalindustrie in positieve zin te veranderen.’ Want daar is, zo beamen Vos en zijn collega’s volmondig, ‘het nodige mee aan de hand’.

Bij SEG zelf speelt ook het een en ander. De afgelopen drie jaar is de doorstroom van profvoetballers hoog, blijkens een data-analyse van Follow the Money. Zo vertrokken blikvangers als Rick Karsdorp, Stefan de Vrij, Thomas Vermaelen, Marco Bizot en de Duitse international Robin Gosens. In totaal vertrokken in drie jaar tijd 223 spelers bij SEG, blijkt uit gearchiveerde websitegegevens van database Transfermarkt. Een aanzienlijk deel daarvan, ruim 40 procent, werd slechts enkele jaren door het makelaarsbureau begeleid.

De grote meerderheid van de huidige medewerkers (overwegend freelancers) van SEG werd gedurende de laatste 3 jaar aangenomen. Sinds 2018 vertrokken in totaal 41 zaakwaarnemers. Een aantal van hen geeft als reden op dat ‘het anders was dan ze zich hadden voorgesteld’. Een vooraanstaande ex-zaakwaarnemer zegt: ‘Alles ging prima, tot ik erachter kwam dat het bedrijf niet transparant was.’

Het makelaarskantoor maakt onderscheid tussen vier functies, zo blijkt uit documentatie waarover Follow the Money beschikt. Er zijn ‘recruitment agents’ die nieuwe spelers moeten binnenhalen, ‘service en player agents’ die de spelers binnenboord moeten houden, ‘club agents en gate openers’ die de relaties met voetbalclubs onderhouden, en ‘dealmakers’ die verantwoordelijk zijn voor de transacties. Een ‘service agent’ ontvangt over het algemeen tussen de 10 en 20 procent van de commissie, voor een ‘player agent’ ligt dat tussen de 35 en 50 procent. SEG zelf strijkt volgens de ex-medewerkers bij elke transfer zo’n 40 procent van de commissie op. Volgens SEG is dat percentage lager.

De dealmakers – waaronder SEG-eigenaar Kees Vos en topagent Jeroen Hoogewerf, die ook bij het gesprek met FTM aanwezig is – zouden zich volgens voormalige zaakwaarnemers alleen roeren wanneer er flink te verdienen valt. ‘Als een speler goed wordt, en een bepaalde waarde vertegenwoordigt, wil SEG een groot deel van het geld innen. En pas wanneer een speler veel geld gaat opleveren, mengt de top van SEG zich erin,’ zegt een vooraanstaand zaakwaarnemer.

Volgens Vos is daar niets geks aan: ‘Dat gebeurt toch in ieder bedrijf?’ ‘Er wordt nagetrapt door de mensen waar we afscheid van hebben genomen,’ zegt hij. Dat heeft te maken met de ‘transitieperiode’ waarin het bedrijf verkeerde. ‘We voerden een ander systeem in, juist om de zaken transparanter te krijgen. Daar gingen niet alle mensen in mee.’

7,5 miljoen commissie

Oranje-international Stefan de Vrij wordt al sinds zijn zestiende begeleid door SEG-zaakwaarnemer Doniphan Slager, die nog steeds voor SEG werkt. De voetballer speelde toen al zes jaar in de jeugdopleiding van Feyenoord. In het seizoen 2008/9 benaderde SEG hem. Slager gaat bij de ouders van De Vrij langs om kennis te maken; de familie heeft een goed gevoel bij de agent. Slager neemt ook andere Feyenoord-talenten, waaronder Sven van Beek en Rick van Haaren, onder zijn hoede.

Vanaf 2010 maakt De Vrij onderdeel uit van de eerste selectie van Feyenoord. Eerst speelt hij als rechtsback, maar binnen een mum van tijd verovert hij een basisplek in het centrum van de Rotterdamse defensie. Hij valt op bij bondscoach Louis van Gaal, die hem twee jaar later laat debuteren in het Nederlands elftal. In 2014 schittert hij op het WK in Brazilië. Nederland wordt derde, De Vrij wordt verkozen tot beste verdediger van het toernooi.

Die zomer verkast hij voor vier jaar naar Lazio Roma. Zijn contract wordt al voor het WK in orde gemaakt – de Italiaanse subtopper is dan de enige club die interesse heeft. Lazio heeft goed voorgesorteerd: de club betaalt voor de beste verdediger van het wereldkampioenschap ‘slechts’ 6,5 miljoen euro. Hoeveel commissie SEG bij die deal opstrijkt is niet bekend, ook niet bij De Vrij. Volgens SEG is hem dat wel degelijk verteld. ‘Maar we traden toen voor Lazio op, niet voor De Vrij,’ zegt Vos in gesprek met Follow the Money.

De Vrij denkt dat SEG voor hem optreedt. Volgens SEG onderhandelde De Vrij zelf met Lazio Roma

De voetballer en zijn zaakwaarnemer worden goede vrienden. Ze gaan samen op vakantie, zien elkaar bij bruiloften en een begrafenis. Door hun hechte vriendschap vergeet de voetballer soms dat ze ook zakelijk verbonden zijn. Zo bestaat er tussen De Vrij en SEG geen schriftelijke overeenkomst: nergens voor nodig, als je elkaar vertrouwt.

Als begin 2018 zijn contract bij Lazio het einde nadert, verlopen de onderhandelingen stroef. Ondertussen melden zich andere geïnteresseerde clubs, waaronder FC Barcelona, Atlético Madrid, FK Zenit Sint-Petersburg en Internazionale. De Vrij heeft niet de intentie om transfervrij te vertrekken, maar SEG en Lazio worden het niet eens over een nieuw contract. De Vrij denkt dat SEG voor hem optreedt. Volgens SEG onderhandelde De Vrij zelf met Lazio Roma en ‘diverse andere clubs’, ‘maar kwam [hij] hier niet tot een vergelijk’.

In februari 2018 maakt Lazio’s technisch directeur Igli Tare een eind aan de onderhandelingen door tegen de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport te zeggen dat de ‘grens’ is bereikt. Een paar dagen eerder meldde Tare al dat ‘er een probleem is met zijn zaakwaarnemers’.

De zaakwaarnemers van SEG dirigeren De Vrij langzamerhand naar de Italiaanse topclub Internazionale. In juli 2018 wordt zijn overstap wereldkundig gemaakt. Jeroen Hoogewerf, een van SEG’s topagenten, heeft het contract in orde gemaakt, zo blijkt uit een document van de Italiaanse voetbalbond. De Oranje-international tekent voor vijf jaar.

De Vrij heeft het naar zijn zin bij de Italiaanse club. Zijn ontwikkeling verloopt voorspoedig: in augustus 2020 wordt hij uitgeroepen tot de beste verdediger van de Italiaanse competitie. Toch krijgt hij gaandeweg argwaan jegens zijn zaakwaarnemers, aangezien hij geen tekengeld heeft ontvangen.

Er was 7,5 miljoen euro gemoeid met de komst van de transfervrije prof. Dat geld verdween, verdeeld over drie termijnen, in de zakken van SEG

De Vrij was bij zijn overstap naar Internazionale transfervrij: zijn contract liep af en hij kon dus zonder transfersom bij een andere club tekenen. Uit het jaarverslag van Inter over het seizoen 2017/18 blijkt dat er niettemin 7,5 miljoen euro met zijn komst was gemoeid. Dat geld verdween, verdeeld over drie termijnen, in de zakken van SEG, zo blijkt uit vertrouwelijke documenten die Follow the Money heeft ingezien. Daarin staat ook dat SEG met deze deal alleen de belangen van Internazionale – en dus niet die van De Vrij – vertegenwoordigt. De Vrij zelf komt hier pas na het sluiten van de deal achter.

Uit diezelfde documenten blijkt dat voor elk half jaar dat De Vrij bij Internazionale voetbalt, 200 duizend euro zal worden uitgekeerd aan SEG. Bij een eventuele transfer van de verdediger strijkt het makelaarskantoor bovendien 7,5 procent als doorverkooppercentage op. In het jaarverslag van Inter over het seizoen 2018/19 wordt inderdaad vermeld dat er dat seizoen geld is overgemaakt naar zaakwaarnemers, waaronder die van de transfervrije De Vrij.

Blijkens de documentatie moet aan twee voorwaarden zijn voldaan wil SEG geld krijgen: De Vrij tekent een contract bij Internazionale, en hij mag tijdens zijn vijfjarige contract maximaal 50 miljoen euro bruto gegarandeerd verdienen. SEG bedingt een salaris voor De Vrij dat beduidend lager ligt.

De Vrij zou niets weten van die afspraak tussen SEG en Internazionale. SEG zou hem hebben gezegd dat het 12 procent commissie op de deal ontvangt. Het tekengeld zou volgens de zaakwaarnemers in zijn salaris zijn verwerkt.

Een vooraanstaande ex-zaakwaarnemer van SEG – we noemen hem Vex – zegt over deze transfer tegen Follow the Money: ‘Inter was waarschijnlijk de juiste keuze voor De Vrij. Maar als Inter SEG niet zoveel geld had betaald, was hij daar niet heen gegaan, en had SEG een andere club voor hem gezocht. Maar ze betaalden SEG genoeg, dus ging De Vrij daarheen. Ook als hij dat niet had gewild.’

Een andere oud-medewerker van SEG, eerder hooggeplaatst en goed ingevoerd – hem noemen we Ingo – zegt over deze transfers: ‘Het is oneerlijk wat daar is gebeurd. Er was geen transparantie naar de spelers toe. Tegelijkertijd zijn de voetballers daarmee akkoord gegaan, omdat SEG uit hun naam handelde. Ik wil SEG niet verdedigen, maar wat het deed was niet fout. De spelers lieten zich door SEG representeren, dat kostte de spelers alleen commissie. De samenwerking is volledig gebaseerd op vertrouwen. Maar toen het erop aankwam bleek dat niet zo te zijn.’

In het reglement voor tussenpersonen van de FIFA staat dat zaakwaarnemers bij een deal geen dubbele belangen mogen hebben. Daar is Vos goed van doordrongen: ‘We traden ook niet op voor Stefan, maar voor Inter, en dat wist hij.’

De Vrij wilde tegenover FTM niet reageren. Zowel De Vrij als Vermaelen laten zich inmiddels niet meer door SEG vertegenwoordigen.

Geldzucht

Follow the Money sprak zes ex-medewerkers van SEG, verspreid over Europa. Allemaal zeggen ze met enthousiasme bij het Nederlandse makelaarskantoor te zijn gestart. ‘Je begint aan dit werk met alle goede bedoelingen en voornemens. Op het eerste gezicht lijkt het een hele nette partij, die ambieert om de beste zaakwaarnemer van de wereld te zijn, en die zegt transparant te zijn.’

SEG gebruikt een franchiseconstructie: agenten werken op freelancebasis en krijgen in commissies uitbetaald. De agenten zijn dus niet in loondienst. Ingo stelt dat veel van hen onbekwaam zijn. ‘De meesten kun je geen agent noemen. Het zijn meer lifestyle agenten, mensen die voetbalgek zijn.’ Andere ex-agenten bevestigen dat beeld. ‘Ze komen net van school, zijn eigenlijk niet eens bekwaam om agent te zijn,’ zegt een van hen.

Daarom organiseert SEG zogeheten ‘intake courses’. ‘In die cursussen vertelt SEG hoe je als agent te werk moet gaan,’ zegt Ingo. ‘Bel elke dag clubs en spelers, zorg dat je jeugdtrainingen bijwoont. Je krijgt een bepaalde mindset mee.’

‘Een speler moet het leven van de zaakwaarnemer comfortabel maken. Dat is het motto van SEG’

Die mindset berust volgens de oud-medewerkers voornamelijk op geldzucht. ‘Het draait niet om de spelers,’ zeggen meerdere ex-zaakwaarnemers. ‘Een speler moet het leven van de zaakwaarnemer comfortabel maken. Dat is het motto van SEG.’ Ingo bevestigt dat: ‘Uiteindelijk gaat het erom dat er geld wordt verdiend. Ik denk dat het noch de industrie, noch de ontwikkeling van de voetballers helpt.’

Een andere ex-agent zegt dat ‘het meer over kwantiteit dan over kwaliteit ging’. ‘Liever tien spelers tekenen van een minder niveau, zodat je een beetje geld kunt verdienen, dan hopen op die ene grote. Niet te veel aandacht geven aan de jeugdspelers. Daar kun je niets op verdienen. Het was all about the business.’ Een ander zegt: ‘Het was gewoon spelers tekenen, tekenen, tekenen en hopen dat er heel veel geld binnenkomt.’

‘SEG werpt deze beweringen verre van zich,’ zegt Vos. ‘SEG zet zich juist dag in, dag uit, in voor het belang van de spelers die zij vertegenwoordigt.’

Transparantie

SEG-agenten voeren elke drie maanden gesprekken met de voetballers die ze begeleiden. Tijdens dat praatje licht de agent de voetballer in over de feedback vanuit de markt. Hebben clubs interesse in hem? En zo ja, welke zijn dat?

‘Een speler gelooft die feedback, maar de helft van de tijd is die verzonnen,’ zegt een ex-agent. ‘SEG beschikt namelijk helemaal niet over het netwerk dat ze zeggen te hebben.’ Volgens Vex wordt er soms informatie bedacht ‘om de speler rustig te houden’. ‘Als de speler wil weten of er interesse is uit andere landen, wist ik nooit of de feedback van agenten uit die landen wel waar was. Soms bleek dat die feedback nep was.’ Andere zaakwaarnemers bevestigen dat. ‘SEG doet voorkomen alsof ze overal aan tafel zitten [..] maar er gebeurt niets.’ Het makelaarskantoor ontkent dat feedback wordt verzonnen.

Ingo, voormalig SEG-agent

Als je met een speler praat, moet je ook rekening houden met zijn gemoedstoestand. Leugens kunnen soms helpen.

Ingo wil dat graag in perspectief plaatsen. ‘Als je met een speler praat, moet je ook rekening houden met zijn gemoedstoestand. Zit hij in een negatieve of positieve periode? Uiteindelijk ben je ook psycholoog. Leugens kunnen soms helpen.’

Ook andere informatie wordt volgens de ex-medewerkers geregeld voor voetballers achtergehouden, waaronder de hoogte van de commissies en het tekengeld. ‘De spelers zijn wel op de hoogte van de onderhandelingen, maar weten niet hoeveel commissie er onder tafel wordt onderhandeld,’ zegt een ex-agent. ‘Als puntje bij paaltje komt, en de speler komt erachter, dan gaat hij weg. Zoals Vermaelen en De Vrij.’ Andere oud-agenten vertellen gelijksoortige verhalen.

Ingo oppert deze verklaring: ‘De meeste spelers weten niet welke commissie de agent krijgt. Ze hebben een overeenkomst getekend, ze weten dus dat de agent een commissie ontvangt. De club betaalt de agent. Maar ze weten niet van het grotere plaatje.’ SEG ontkent dit ten stelligste: ‘SEG houdt geen commissies achter voor voetballers en wij communiceren dit juist openlijk.’

Volgens meerdere oud-medewerkers wordt die informatie verzwegen omdat SEG probeert om ‘de best mogelijk deal voor zichzelf te maken’. Vex stelt: ‘Wanneer er twee clubs geïnteresseerd zijn, en een daarvan betaalt SEG meer, dan gaat de speler altijd daarheen.’ ‘Maar je zou ook in gedachten moeten houden wat beter voor de speler is. Dat raakt soms buiten beeld wanneer een andere club meer geld biedt.’

Het contract tussen Internazionale en SEG mocht De Vrij niet inzien. Maar SEG zegt de inhoud wel degelijk met De Vrij te hebben gedeeld

In de zaak De Vrij staat vast dat er iets wezenlijks buiten beeld is gebleven. Het contract tussen voetbalclub Internazionale en SEG bijvoorbeeld. Dat document mócht De Vrij niet eens inzien: ‘Daar rust geheimhouding op,’ zeggen Vos en hoofd legal Jeroen Hoogewerf. Maar, zeggen de mannen, de inhoud is wel degelijk met De Vrij gedeeld – alleen staat dat niet op papier. Wat wel op papier staat, is dat SEG voor Internazionale optrad. Hoogewerf toont het in Italiaans opgestelde document op zijn computer waarin staat dat SEG optreedt namens Inter en De Vrij door niemand wordt vertegenwoordigd. Het document is door De Vrij ondertekend.

‘Er zit veel rook in de transactie,’ zegt Hoogewerf, ‘maar we herkennen ons niet in het beeld dat we die bewust bij hem weg hebben gehouden.’

Follow the Money informeerde bij de FIFA, de internationale federatie van voetbalverenigingen, of haar ooit ter ore was gekomen dat agenten en zaakwaarnemers buiten medeweten van ‘hun’ spelers commissies poogden te verkrijgen, of andere onderhandse afspraken maakte. De FIFA blijkt daarmee inderdaad bekend te zijn. ‘In de afgelopen jaren heeft de FIFA een aantal zorgwekkende trends gezien die de transfermarkt ernstig hebben geraakt, waaronder gebrek aan transparantie. Zo zagen we vaker wanpraktijken en misbruik, was er in toenemende mate sprake van belangenconflicten, en wordt de markt meer door speculatie gedreven dan door solidariteit en herverdeling binnen de sector.’

In november 2020 lanceerde de FIFA zelfs een plan om de regels rondom agenten en zaakwaarnemers te verscherpen. Zij overlegde daarvoor onder meer met de FIFPRO, de internationale bond van profvoetballers. De FIFA wil voortaan zelf alle commissies publiceren die zaakwaarnemers krijgen, en wil een maximum stellen aan hoeveel commissie bedongen mag worden: maximaal 3 procent van het salaris van de speler, of 10 procent van de transfersom. Ook wil de FIFA dat agenten en zaakwaarnemers aan striktere regels moeten voldoen voordat ze namens een club of speler mogen optreden. De FIFPRO wil bovendien dat een profvoetballer voortaan ‘zelf moet tekenen voor elke betaling die een club aan zijn zaakwaarnemers doet en dat hij kan beschikken over alle relevante documenten rond zijn transfer’.

Het plan van de FIFA stuit op veel tegenstand – vooral van zaakwaarnemers en makelaarskantoren.

Wederhoor SEG

Alle feiten en bevindingen zijn voor publicatie voorgelegd aan de Sports Entertainment Group. SEG antwoordde onder meer:

‘Algemene reactie: SEG herkent zich totaal niet in het verkeerde en misleidende beeld dat wordt geschetst in dit document, en werpt dit verre van zich. Het is SEG duidelijk dat hier sprake is van een aantal rancuneuze ex-agenten van SEG, die SEG op deze manier onterecht in diskrediet proberen te brengen.

Bij de transactie naar Internazionale heeft SEG opgetreden voor Internazionale, wat ook als zodanig is gedocumenteerd en ook ondertekend is door Stefan de Vrij. Deze documentatie is ook op die manier gedeponeerd bij de Italiaanse voetbalbond. Hierbij was Stefan de Vrij ook volledig op de hoogte welke vergoeding SEG ontving van Internazionale, alhoewel SEG niet verplicht was om Stefan de Vrij hieromtrent te informeren.’

SEG-zaakwaarnemer Doniphan Slager zegt dat hij bij de transfer van De Vrij naar Internazionale ‘geen player agent kan zijn geweest’. ‘Ik ben als agent al 16 jaar verbonden aan SEG. Ik vervul meerdere rollen voor diverse cliënten en clubs. Bij SEG werken we in teams. Ik heb minder ontvangen dan de percentages die u noemt.’

SEG vervolgt:

‘In de meeste landen is het zo geregeld dat de speler moet mee tekenen op de commissieovereenkomst tussen de club en SEG (dual-representation). Dat juichen wij toe. SEG houdt geen commissies achter voor voetballers en wij communiceren dit juist openlijk. Om naast alle transparantie zoveel mogelijk openheid van zaken te geven en te voorkomen dat er geen enkel misverstand kan bestaan, hebben wij een zogenaamd “transparantie overeenkomst” in het leven geroepen die de klant en SEG beide ondertekenen, waarin onder meer de verdiensten van SEG expliciet staan vermeld.

Dat agenten weggaan of verzocht worden weg te gaan kan inderdaad te maken hebben met een verschil in (toekomst-)verwachtingen. Een gebrek aan transparantie in het bedrijf lijkt ons niet correct, aangezien we bij SEG in teams werken, meerdere agenten betrokken zijn bij een transactie en alle informatie juist met elkaar wordt gedeeld via onze database.

Bij elke transactie wordt gekeken wie de relevante cliënt het beste kan begeleiden, conform de rolverdeling en expertise binnen SEG. In alle gevallen wordt de totale commissie verdeeld op basis van de door alle agenten overeengekomen formule. Een transfer is veel complexer dan een totstandkoming van bijvoorbeeld een arbeidsovereenkomst. Bij een transfer zijn namelijk (minimaal) 3 partijen betrokken (huidige club – speler – nieuwe club). Dit vereist een bepaalde expertise en ervaring. Het klopt dat Kees Vos en Jeroen Hoogewerf naast hun werk als respectievelijk CEO en hoofd Legal soms worden ingezet als dat gewenst is.’

Lees verder Inklappen
Reactie FIFA en FIFPRO

FIFA:

‘During the past years, FIFA has identified a series of worrying trends that have severely affected the transfer market, including the lack of transparency. In particular, FIFA has observed a growing number of abusive practices, widespread conflicts of interests, and a market driven by speculation rather than solidarity and redistribution across the football pyramid.

In light of the above, FIFA is in the process of reforming the football regulatory framework, of which agents are an essential part. After a lengthy and comprehensive consultation process which started in 2018, FIFA shared a draft of its Football Agent Regulations in November 2020 with relevant football stakeholders to coincide with the start of the third and final stage of the consultation process. This process is still ongoing, and all feedback received is already being, or will be, taken into account and may result in changes to the draft regulations.

All in all, the regulations seek to introduce basic service standards to the relationship between a football agent and their client, and reinforce the duty of loyalty that exists in all types of agent-client relationships.

Some of the key proposed measures include:

  • The reintroduction of a mandatory licensing system and continuing professional development to be able to provide football agent services, which will include the obligation to meet character requirements, mainly to protect the football industry from individuals that have been convicted of serious criminal charges or other serious wrongdoings;
  • The establishment of a cap on percentage based commissions particularly to avoid abusive practices;
  • The limitation of multiple representation primarily to avoid conflicts of interests;
  • The payment of all commissions to agents through the newly created FIFA Clearing House mainly to guarantee better financial transparency;
  • The establishment of an effective FIFA dispute resolution system to address potential disputes between agents, players and clubs; and
  • The publication of all agent-related work in transfers, including the amount of transfers and commissions paid, to increase financial transparency, improve the credibility of the transfer system and support the implementation of the new regulations.

As part of the new regulations, and precisely to provide more transparency, FIFA will also publish an online agent directory on legal.fifa.com, including the contact details of all licensed agents and their respective companies, thus enabling all players to check whether a certain individual is a licensed agent or not.’

FIFPRO:

  • Is it common in the soccer industry for agencies to not be transparent about the amount of commission they earn?

‘We do not have any statistics on this, but believe that it is not uncommon, especially outside the big 5 markets. Remarkably, the current international football regulations do provide for an obligation for clubs to disclose to their National Associations the full details of agreed payments to an agent, yet there is no similar obligation for a club and/or agent to disclose the agreed payments to the player.’

  • What is FIFPRO's opinion on agencies who are not transparent to players about the commission they receive?

‘We believe it is very important that a player is informed about the commission a club pays to an agent. The player must be able to determine whether the commission paid to the agent is proportional to the remuneration and benefits the agent negotiated for him and thus whether the agent has looked out for the best interest of the player.’

  • What is FIFPRO's take on the lack of transparency of commissions earned by agencies?

‘FIFPRO was invited to provide input for the new Agent Regulations that FIFA is preparing. Points that we have raised are, amongst others, that a player must sign off on each and every payment made by the club to the agent and that a player has the right to obtain all documentation that relates to his transfer to a new club.’

Lees verder Inklappen