Zakenman 'Tricky Dicky' veroordeeld voor oplichting

2 Connecties

Relaties

Peschar HBU
2 Bijdragen

Zakenman Dick Peschar is veroordeeld voor oplichting van de bank HBU, faillissementsfraude en valsheid in geschrifte. Tot verbijstering van 'Tricky Dicky', die in hoger beroep gaat tegen het rechterlijk vonnis.

Entrepreneur Peschar krijgt een straf opgelegd van 146 dagen onvoorwaardelijk plus een maximale werkstraf van 240 uur en daarbovenop een boete van 50 duizend euro. De Haarlemse rechtbank achtte bewezen dat de hoofdstedelijke durfkapitalist verantwoordelijk is geweest voor oplichting, faillissementsfraude en valsheid in geschrifte van de Rotterdamse bank Hollandsche Bank Unie (HBU), tegenwoordig onderdeel van de Deutsche Bank. De Amsterdamse zakenman Peschar gaat in hoger beroep gaat tegen het rechterlijk vonnis.


Peschar hoeft niet opnieuw zijn veters, stropdas en riem in te leveren want hij blijft weg uit de gevangenis. De rechtbank heeft Peschar een celstraf opgelegd die gelijk staat aan diens voorarrest van vijf maanden.

Gelet op de strafmaat van het vonnis, mag Peschar sowieso niet mopperen. De twee weken geleden geformuleerde eis van het Openbaar Ministerie (OM) was beduidend hoger: 20 maanden celstraf onvoorwaardelijk.


Niettemin moet Peschar zwaar teleurgesteld zijn. Vorige maand kondigde zijn advocaat Louis de Leon al aan alleen genoegen te nemen met 'integrale vrijspraak' voor zijn cliënt. Zijn voornemen om in hoger beroep te gaan tegen de veroordeling is dan ook geen verrassing.

 

De immer goed geluimde zakenman Dick Peschar

 

'Bedrieglijke bankbreuk'

Tijdens de rechtszitting in juli achtte de openbare aanklager bewezen dat Dick Peschar in de hoedanigheid van eigenaar en directeur van het inmiddels failliete textielbedrijf Exxilco zich schuldig had gemaakt aan oplichting, faillisementsfraude en bedrieglijke bankbreuk. Peschar leende 1,4 miljoen euro van de bank HBU om een grote partij textiel te bekostigen. Maar tijdens het faillissement bleek deze partij te zijn verdwenen. Waarop de curator 'bedrieglijke bankbreuk' constateerde en een strafzaak tegen Peschar zich ontvouwde.

 

Peschar blijft evenwel volhouden onschuldig te zijn. Niet voor niets was de strekking van het pleidooi van zijn raadsman De Leon dat Peschar's  bedoelingen met textielbedrijf Exxilco zuiver waren. Was dit niet het geval geweest, dan zou Peschar zelf niet aanzienlijke bedragen hebben geïnvesteerd laat staan dat hij voor een fors bedrag persoonlijk garanties had bewerkstelligd, zo betoogde De Leon in de Haarlemse rechtbank. Sterker nog, volgens de Utrechtse strafpleiter hebben andere zakelijke spelers vuile handen hebben gemaakt en was Peschar zelf het slachtoffer geworden van oplichting.

 

Bloemen plukken aan de randen van het ravijn

Peschar gaat er prat op te boek te staan als een creatief en goed geluimd zakenman, die graag bloemen plukt aan de randen van het ravijn. Zijn bijnaam 'Tricky Dicky' is dan ook niet zo verwonderlijk.

 

Peschar maakte ooit naam bij reclamebureau Saatchi & Saatchi en later als rechterhand van zakenmagnaat Henk Keilman. Een forse deuk in zijn toch al arbitraire reputatie liep hij op met de miljoenensof met het tekenfilmproject Dreamweaver. Daarbovenop volgde zakelijke conflicten tussen Peschar met het Postkantoor en de Bruna over de eveneens geflopte verkoop  van shirtvormige dvd’s in aanloop van het WK voetbal in 2006 - waar Oranje door afwezigheid schitterde.

 

Ook in het society-circuit heeft Peschar bij menig BN'er voor de nodige reuring gezorgd. Zo gaat het verhaal dat dat het liedje 'Die laaielichter' van Gerard Cox is geïnspireerd op niemand minder dan Peschar. Cox zou dit muzikale hitje hebben geschreven uit wraak nadat hij erachter kwam dat zijn toenmalige vrouw Joke Bruijs met Peschar een amoureuze affaire bleek te hebben.