'Het was angstaanjagend om homo te zijn'

1 Connectie

Organisaties

BP
0 Bijdragen

De voormalige CEO van BP, lord Browne, roept het bedrijfsleven actief de intolerantie ten aanzien van homoseksuelen op de werkvloer tegen te gaan.

 De zakenwereld discrimineert op grote schaal homoseksuelen. Net als in het voetbal, is homoseksualiteit in veel sectoren nog steeds een taboe. 

 
Dat zei Lord Browne bij de lancering van het initiatief Connect Out. In 2007 trad Browne af als CEO van oliemaatschappij BP nadat zijn relatie met een man in de pers werd onthuld. 41 Jaar lang had John Browne zijn seksuele geaardheid verborgen weten te houden voor de buitenwereld. 
 
'Dat maakte me ongelukkig en uiteindelijk werkte het niet. Mensen gisten er naar en het was een kwestie van tijd voordat het uit zou komen. Ik realiseer me nu dat mensen met wie we zakendeden ervan op de hoogte waren dat ik homo was. Poetin had archieven over iedereen. Maar toen zat ik gevangen in de angst dat het bekend zou worden.' 
 
Voor BBC Radio 4 vertelde Browne dat hij zo gewend was geraakt om te liegen, dat toen hij voor gerecht openheid van zaken moest geven over de relatie met zijn toenmalige vriend, hij niet het gevoel had dat het slecht was dat hij niet de waarheid sprak. Uiteindelijk moest hij om dat feit aftreden
 
Browne vertelde verder dat homoseksualiteit in de macho en homofobe omgeving van de oliesector onacceptabel werd gevonden. Ook zijn eigen achtergrond speelde mee in zijn worsteling. Ook in de private equity-sector, waar hij nu werkzaam is, 'is minder dan 1 procent van de mensen openlijk homoseksueel'. 
 
 
  •  'Being gay was terrifying'.  Beluister het interview met Lord Browne hier.
  • Lees Browne's complete toespraak en persoonlijke verhaal hier.