
Vergroening en verduurzaming zijn nodig als klimaatoplossing. Pakken ze ook zo uit of zijn het nieuwe verdienmodellen? Lees meer
Terwijl de noodzaak om klimaatverandering tegen te gaan evidenter is, bloeit de markt voor vergroening op. Wie verdient er aan de wens voor een groenere wereld? Follow the Money onderzoekt of vergroening en verduurzaming uitpakken zoals ze bedoeld zijn, of dat het enkel leidt tot nieuwe verdienmodellen.
’s Werelds grootste CO2-handelaar worstelt met de pijnlijke feiten over zijn verdienmodel
‘Natuurbescherming struikelt voorwaarts, van het ene falende beleid naar het andere’
Groene fondsen stellen hun duurzaamheidslabel massaal naar beneden bij
Podcast | Compensatie van uitstoot bedrijven blijkt farce
CO2-compensatie staat op een kantelpunt
Prestigeproject van ’s werelds grootste CO2-handelaar leidde juist tot meer uitstoot
Europese Commissie wil regels tegen greenwashing van beleggingsfondsen aanscherpen
BlackRock: ’s werelds grootste greenwasher
Podcast | ‘De financiële sector is niet op aarde gezet om de wereld te redden’
Terugkijken: ‘De groene trucs van de financiële sector’
De EU investeert honderden miljarden in verduurzaming. In dit dossier leggen we de belangen bloot. Lees meer
In 2019 presenteerde de Europese Commissie de Europese Green Deal: een ambitieus plan om de economie van de Europese Unie in een rap tempo te vergroenen. Een van de doelstellingen: in 2050 moet de EU volledig klimaatneutraal zijn. De plannen zullen onze economie ingrijpend veranderen.
In dit dossier analyseren we de belangen achter de groene ambities, volgen we de strijd om het geld en zoeken we uit wie er aan het langste en kortste eind trekken.
Diederik Samsom hamerde op gedwongen uitkoop veeboeren
Uit vrees voor stikstofcrisis 2.0 keert Nederland zich in Europa tegen de eigen natuurambities
Frans Timmermans: de macht en onmacht van de groene onderkoning van Brussel
Burgers hebben hoop en visie nodig voor de energietransitie, zegt hoogleraar omgevingspsychologie
Wiebe Draijer hoopte de Rabo en de landbouw te vergroenen – hij bleef steken in gepolder
Zeewind in overvloed, toch wil de lobby honderden extra molens op land
Spoorweg-activist Jon Worth: ‘In Brussel lobbyt niemand voor de Europese treinreiziger’
Zelfs zonder energiecrisis verdienen deze windboeren extreem veel – met hulp van de belastingbetaler
Podcast | De minder florissante kant van windmolens
Brussel wil Europa volbouwen met nutteloze waterstoftankstations
Windpark Hollandse Kust Zuid, betonfunderingen voor de turbines © Jeffrey Groeneweg, ANP
Zeewind in overvloed, toch wil de lobby honderden extra molens op land
Er is een fanatieke lobby voor honderden nieuwe windmolens op land, die vele miljarden aan subsidie vergen. Zijn ze nodig voor het behalen van de klimaatdoelen? Windmolens op zee leveren de komende jaren veel meer stroom dan waar de overheid van uitgaat, blijkt uit berekeningen van de windindustrie en van het onderzoeksinstituut TNO.
- Het Planbureau voor de Leefomgeving waarschuwde onlangs dat Nederland de klimaatdoelen van 2030 dreigt te missen. Daarvoor berekende het de hoeveelheid stroom die wind op zee oplevert. Maar die cijfers zijn veel te conservatief, stellen de windsector en het onderzoeksinstituut TNO.
- Producenten van groene stroom pleiten voor miljardensubsidies voor meer windmolens op land. Maar het is de vraag of die molens – die de nodige weerstand oproepen – nog nodig zijn, nu de Noordzee zoveel meer oplevert dan verwacht. Er verrijzen de komende jaren reusachtige parken waarvoor geen subsidie nodig is.
- Zowel de windsector als de stichting Natuur en Milieu houden desondanks vol dat er op land meer windmolens moeten komen. Follow the Money houdt beide standpunten, en de achterliggende berekeningen, tegen het licht.
Het was weer eens doom en gloom. Met het huidige beleid haalt Nederland de klimaatdoelen voor 2030 niet, zo waarschuwde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op 1 november. Het was groot nieuws.
Voor de groene sector was het opnieuw reden op de grote trom te slaan. Verhoog de ambitie voor zonne- en windenergie op land en zet daarvoor de subsidiekraan open, luidde de boodschap van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE), de belangenbehartiger van de groene-stroomproducenten.
Is het noodzakelijk miljarden extra subsidie beschikbaar te stellen?
Voor zijn jaarlijkse analyse van het klimaatbeleid doet het PBL allerlei aannames om vooruit te kijken. Voor hernieuwbare elektriciteit speelt windenergie een hoofdrol. Het is immers met afstand de grootste bron van groene stroom, en helemaal in de toekomst. Op de Noordzee verrijzen de komende decennia meerdere reusachtige windparken, naast de al bestaande.
De windlobby: trots op grotere productie duurzame stroom én pleiten voor subsidie op basis van sombere voorspellingen
Het PBL gaat in de Klimaat- en Energieverkenning 2022 uit van 16 gigawatt (GW) windvermogen op de Noordzee in 2030, goed voor een jaarlijkse elektriciteitsproductie van 68 terawattuur (TWh). Dat is ruim de helft van de huidige stroomvraag.
Maar dat cijfer strookt niet met de berekeningen van de windindustrie en van onderzoeksinstituut TNO.
Volgens de NVDE en de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) is de opbrengst van wind op zee stukken hoger – zoveel zelfs dat het de vraag is of meer windparken op land nodig zijn.
Zo zit de windlobby in een opmerkelijke spagaat: die meldt trots een veel grotere productie van duurzame stroom, maar pleit tegelijkertijd voor meer subsidie op basis van sombere voorspellingen van de overheid.
Hoe zit dat?
Volgens een pas gepubliceerde berekening van de lobby produceren de windparken op zee straks 77 terawattuur, circa 9 meer dan geraamd (68 terawattuur). Ook de productie van de al voorziene windparken op land is bijna 2 terawattuur hoger per jaar dan de aanname van het PBL, blijkt uit de cijfers.
Opgeteld gaat het om een onderschatting van ongeveer 11 terawattuur. Dat is veel.
Vier en een half miljoen huishoudens
Om het in perspectief te plaatsen: dat getal van 11 terawattuur staat gelijk aan het jaarlijkse elektriciteitsgebruik van vier en een half miljoen huishoudens en levert een CO₂-reductie op van ongeveer 5,5 megaton – niet genoeg om alsnog de doelstelling te halen, maar die komt zo wel dichterbij.
Bernard Bulder, specialist op gebied van windenergie bij TNO, komt tot dezelfde conclusie als de twee brancheorganisaties. In opdracht van een aantal ontwikkelaars van offshore wind en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) berekende hij de opbrengsten van Hollandse Kust Noord en Zuid, twee windparken die tussen 2023 en 2026 gereed zijn.
‘Het PBL is te conservatief,’ zegt hij tegen Follow the Money. ‘Onze cijfers zijn realistisch want we gaan uit van gekozen turbines en langjarige, gemiddelde windsnelheden.’ Bulder verwacht – net als de industrie – dat de parken die na 2026 in bedrijf gaan minimaal dezelfde hoge capaciteit hebben als Hollandse Kust Noord en Zuid.
Bij de berekening van de opbrengst van een windturbine wordt gekeken naar de zogeheten vollasturen (spreek uit: vol-last-uren). Het aantal vollasturen is de tijdsduur waarin een bron op vol vermogen energie produceert.
Door het vermogen van een windmolen te vermenigvuldigen met de vollasturen, bereken je de stroomproductie. Op zee levert een windturbine meer op dan op land, dus daar is het aantal vollasturen hoger. In de aannames van de overheid hebben windturbines op land rond de 2700 vollasturen en die op zee circa 4250 vollasturen.
In de nieuwe berekeningen van de windenergieproducenten gaat het om respectievelijk 3114 en 4814 vollasturen. 16 gigawatt vermogen op zee levert dan niet jaarlijks 68 terawattuur op, maar 77. Op land levert 8 gigawatt vermogen dan 25 terawattuur op, in plaats van 23. Opgeteld een verschil van 11 terawattuur.
De onderschatting van de stroomproductie is nog groter als je je realiseert dat er in 2031 opnieuw veel groene stroom bijkomt. Dat jaar groeit het vermogen op zee namelijk van 16 gigawatt naar 21 gigawatt, een grote sprong voorwaarts.
Neem je die wel mee, dan levert dat vanzelfsprekend een veel positiever beeld op van de verduurzaming van energie, meldde ook het PBL. Wie opnieuw rekent met het verwachte windrendement van de industrie en TNO, komt in 2031 op een nog veel positiever getal: 101 terawattuur. Ofwel: een verschil van 33 ten opzichte van de door het PBL geschatte 68 terawattuur in 2030.
‘Minder fossiel nodig’
‘De opbrengst van windenergie wordt structureel onderschat,’ zegt Jan Vos, de voorzitter van de Nederlandse WindEnergie Associatie, in gesprek met Follow the Money. ‘Dit betekent dat er minder fossiel vermogen (van gas- en kolencentrales, red.) nodig is dan tot nu toe gedacht.’
Vos legt uit dat de berekening tot stand is gekomen met actuele opbrengsten van de bestaande windparken op zee (Borssele I, II en Gemini) en de toekomstige opbrengsten, die vanwege verdere innovatie van windturbines zullen verbeteren. Met dat laatste wordt volgens NWEA onvoldoende rekening gehouden.
De innovatie betreft vooral steeds grotere windmolens. Op grotere hoogte is meer wind en leveren grotere wieken meer op. Mede dankzij zulke verbeteringen is voor wind op zee sinds 2018 geen subsidie meer nodig.
Navraag bij het PBL leert dat het planbureau voor wind op zee uitgaat van aannames uit een rapport uit 2019. Daarin is weliswaar sprake van hogere opbrengsten bij toekomstige windparken, maar die zijn veel lager dan de veronderstellingen van de industrie en TNO.
Overaanbod van stroom
Sander Lensink van het PBL erkent de kwaliteit van de berekening van TNO: ‘Die zal beter zijn dan die van ons.’ Hij wijt het grote verschil in opbrengst deels aan overaanbod van windenergie op momenten dat we die niet nodig hebben. Het net kan die stroom simpelweg niet verwerken, dus telt hij niet mee voor de PBL-berekening van de productie op zee.
De verwachting is dat het elektriciteitsgebruik de komende jaren flink toeneemt, juist vanwege de energietransitie. Want auto’s worden elektrisch, stroomvretende warmtepompen vervangen aardgas en de industrie moet aan de groene waterstof.
Nederland moet dus veel meer (schone) elektriciteit produceren. TNO bracht dit voorjaar de verwachte stroomvraag in 2030 in kaart, en komt uit op een veel hoger getal dan het PBL: 206 terawattuur stroom in 2030 in plaats van 131 TWh.
Zelfs als zou slechts de helft van de door TNO voorziene groei zich realiseren, dan is de vraag hoger dan waarmee de overheid nu rekent. Het is dus de vraag hoe groot het overaanbod straks is.
Daarnaast is het de vraag of er beleid komt waarmee de vraag naar stroom meer gestuurd wordt naar momenten van veel aanbod, zoals opladen van je auto midden op de dag. Als dat ‘matchen’ van vraag en aanbod beter lukt, gaat er minder stroom verloren door overaanbod.
Maar het niet meerekenen van mogelijke overproductie kan het grote verschil met de raming van de sector lang niet helemaal verklaren. Lensink van het PBL: 'Het bizarre is dat er nu miljardeninvesteringen worden gedaan in turbines die nog onvoldoende track record hebben. Die komen vrij vers van de tekentafel af. Het is voor ons heel moeilijk te anticiperen op turbines die commercieel nog weinig zijn toegepast. Hoe sneller een techniek verandert, des te groter is de kans dat wij op enig moment “te conservatief” of “te optimistisch” zijn.’
Zo komt de aap uit mouw: het PBL weigert zich rijk te rekenen met innovatie. Deze afweging kun je in zijn analyse nergens terugvinden.
Het klopt dat de aankomende, grotere turbines nieuw zijn, maar volgens Bernard Bulder van TNO is dat geen reden om zo laag te ramen: ‘Dit is opschaling van bestaande technologie. Als de industrie kiest voor grotere rotoren dan gaan de vollasturen [productie, red.] omhoog. Dat is voldoende bewezen op turbines onshore, en het effect werkt offshore net zoals onshore.’
Zijn windmolens op land nodig?
De verwachting is dat er in 2030 meer vraag is naar groene stroom, juist vanwege de energietransitie. Waarom zou je de daarvoor benodigde productie willen bereiken met meer windmolens op land, terwijl de zee veel meer rendement biedt en op minder maatschappelijke weerstand stuit? Molens hebben een grote invloed op het landschap, de natuur en ze maken lawaai.
Wat betekent de verwachte hogere opbrengst van windenergie voor het nut van windmolens op land?
Bovendien kosten ze miljarden aan subsidie bij normale stroomprijzen. Dit jaar is er dankzij de sterk gestegen prijzen geen subsidie nodig.
De exploitanten lachen zich ondertussen suf. Het bij de Afsluitdijk gelegen Windpark Fryslan – waarvoor 1,5 miljard euro opzij is gezet – levert de eigenaren een overwinst op van 384 miljoen euro, zo rekende Follow the Money onlangs onweersproken uit. Zulke uit de hand gelopen subsidiëring is geen incident.
Er is een lobby op gang gekomen voor meer wind op land. Die pleit onder leiding van brancheorganisatie NVDE voor het langer openhouden van de subsidiekraan.
Is dat nodig om de doelstelling te halen? En wat betekent de verwachte hogere opbrengst van windenergie voor nut en noodzaak van windmolens op land?
In het Klimaatakkoord, in 2019 afgesloten tussen overheden en de industrie, is afgesproken dat er op land een productiecapaciteit van 35 terawattuur hernieuwbare energie komt (zon en wind). Die doelstelling is gekoppeld aan de zogeheten SDE-subsidieregeling (Stimulering Duurzame Energie). Bij het behalen van de doelstelling – en dat is bijna zover – komt er een einde aan de subsidieregeling.
‘Alles uit de kast’
In het regeerakkoord zijn de klimaatdoelen echter verder aangescherpt, vanwege Europees beleid. Vandaar ook dat er in 2030 en daarna meer hernieuwbare elektriciteit nodig is.
Vanuit het zogeheten uitvoeringsoverleg van het Klimaatakkoord is daarom de ‘Werkgroep Extra Opgave’ aan de slag gegaan om te zien hoe die elektriciteit kan worden opgewekt. Deze club is samengesteld uit onder meer de duurzame-energieproducenten (NVDE), Vattenfall, Shell, en de stichting Natuur en Milieu.
In april publiceerde de Werkgroep onder regie van de NVDE het invloedrijke rapport Alles uit de kast, waarin ze pleit voor 10 terawattuur extra ‘hernieuwbaar op land’ uit wind en grootschalige zonne-energie. Ruim de helft daarvan zou van wind op land moeten komen, een streven waarvoor vele honderden extra molens nodig zijn. Daarom stelt de Werkgroep voor om de SDE-regeling langer te handhaven. Wind op land kan immers (met één uitzondering) niet zonder subsidie, in tegenstelling tot wind op zee.
‘De omvang van de opgave en de onzekerheden in de aanbodopties (aanbod van hernieuwbare elektriciteit, red.) maken dat we op dit moment niets te kiezen hebben,’ luidt een van de conclusies van Alles uit de kast. Kortom: zonder wind op land redden we het niet, volgens de sector.
Opnieuw forse onderschatting
Maar ook dit rapport onderschat wind op zee. En dat weet de lobby met haar nieuwe inzichten ook. De toekomstige, fors hogere opbrengsten op zee en op land zijn ruim voldoende om extra windparken op land overbodig te maken. Ga maar na: in 2030 gaat het om 7 terawattuur meer, in 2031 om 26 TWh meer dan in het rapport genoemd.
Zo lijkt het erop dat er wel degelijk iets te kiezen valt.
Er zijn andere scenario’s denkbaar om de verhoogde doelstelling te halen zonder extra wind op land, bijvoorbeeld met meer zonnepanelen op daken, het deels uitfaseren van de kunstmestindustrie en meer verplichte besparingen. De stichting Windalarm en de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW) roepen dat al langer, recent nog in hun rapport Het kan met gemak, wind op zee en zon op dak.
Naut Kusters, de voorman van Windalarm, zegt: ‘Alles uit de kast is een door omzetbelangen gedreven rapport van de industrie om toch maar door te kunnen gaan met de wind-op-landbusiness. De feitelijke onderschatting van het PBL is door deze lobby met succes gebruikt om voor meer wind op land te pleiten. Dit laat zien dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar scenario’s zonder wind op land.’
Urgenda kwam vorig jaar in haar studie Tussen kolen en Parijs ook tot de conclusie dat er al genoeg windmolens op land staan. Met wind op zee en de potentie van ‘zon op dak’ kan Nederland ambitieuze klimaatdoelen behalen, stelde de milieuorganisatie.
Marc Londo, directeur van de NVDE, auteur van Alles uit de kast én het brein achter de optimistische berekening van de sector, is het daar niet mee eens. Hij zegt dat het allemaal zo complex is dat zijn eigen berekening geen relevantie heeft voor de discussie. ‘Bij een herijking moet je kijken naar alle relevante nieuwe ontwikkelingen en inzichten in alle vraagsectoren [bijvoorbeeld de industrie, red.], en voor alle soorten aanbod, en met groeiend inzicht in de issues rond infrastructuur [het elektriciteitsnetwerk, red.]. Aanpassen op basis van nieuwe inzichten op twee onderdelen [opbrengsten van wind op zee en land, red.] is onvolledig en lijkt me daarom niet zinvol.’
Ook de stichting Natuur en Milieu heeft besloten de nieuwe inzichten te negeren, laat Peter de Jong van de stichting weten: ‘Hoe dan ook zou ik niet een verschuiving in de vollasturen [productiecapaciteit van een windmolen. red.] van toekomstige parken nu al willen inboeken om doelstellingen omlaag te schroeven. Daarmee worden geen doelstellingen gehaald.’ Meer wind op land blijft volgens hem nodig.
Zoete koek
In de Tweede Kamer ging Alles uit de kast erin als zoete koek.
Na de presentatie ervan dit voorjaar dienden het CDA, de ChristenUnie en D66 een motie in waarin ze stellen dat het ‘plafond van 35 terawattuur subsidiabele hernieuwbare opwek op land in 2030 niet passend meer is’. Daarom moeten volgens deze partijen de miljarden aan subsidie blijven stromen.
Minister Rob Jetten van Klimaat (D66) reageerde: ‘Ik wil heel graag kijken hoe ik samen met de medeoverheden tot een hoger doel kan komen, en zal ook met hen bespreken welke vormen van stimulering daarbij passend zijn. Dus deze motie geef ik ter oordeel aan de Tweede Kamer.’
Kamerlid Renske Leijten (SP): ‘Om draagvlak te houden voor belastingen voor klimaatbeleid is het noodzakelijk dat we kunnen vertrouwen op juiste cijfers. Dus geen winsten door subsidie, of wind op land als het niet hoeft. Wij gaan minister Jetten om opheldering vragen.’
* Dit artikel heeft op 23 november een update gekregen om uit te leggen dat er geen subsidie nodig is bij de huidige hoge stroomprijzen. Ook is een tabel ingevoegd die een overzicht biedt van de verschillende ramingen van de opbrengst van wind op zee en wind op land.
89 Bijdragen
Roland Horvath 7
Zo goed mogelijk neutraal, onpartijdig tegenover de verschillende standpunten.
Het is redelijk de nieuwe inzichten en berekeningen mee te nemen. En niet overhaast te werk te gaan.
Bovendien zijn de tijdslimieten van de zogenaamde klimaatproblematiek veel te kort. 2030 of 2050, wie haalt het in zijn hoofd dat de hele wereld dan CO2 vrij moet zijn. Dat is niet mogelijk o.a. omdat de benodigde grondstoffen niet aanwezig zijn.
Er wordt bijna nooit gesproken over thermische processen om de energie van de zon om te zetten in elektriciteit. Zulke processen bestaan reeds lang. Ze kosten minder en vooral hun rendement benadert de 50%, ze gaan veel langer mee.
Duurzame energie is goed maar ook de productie methode, de levensduur van het geheel, mag/moet duurzaam zijn.
De inzichten betreffende het gebruik van fossiele brandstoffen met daarin de rol van CO2 als voornaamste broeikas gas -hoe verzinnen ze het- wordt steeds meer in vraag gesteld.
John Janssen 4
Roland HorvathEn aangezien fossiel nog steeds heel grootschalig wordt ontdekt, zullen heule grote landen zoals een India en China daar volop gebruik van blijven maken.
Als wij nu eens in NWE serieus werk gaan maken van de emissie op/afvang, raakt de fossiele industrie misschien wel het 'smerig' label enigszins kwijt.
Robert te Kaat 1
Roland HorvathJohn Janssen 4
Robert te KaatRobert te Kaat 1
John JanssenJohn Janssen 4
Robert te KaatIets met een lobby neem ik aan.
Martin van Duyse
Robert te KaatJohn Janssen 4
Martin van DuyseJan Duin
Hoeveel vogels hebben het overleeft?
Landschapsvervuiling ?
Roland Horvath 7
Jan DuinDe Noordzee is nu reeds een van de meest lichtvervuilde zeeën.
Het overleg moet alle problemen en oplossingen onder ogen zien.
John Janssen 4
Jan DuinAls je alleen al de kosten tussen een plaatsing op zee en op land bekijkt, ontstaat er al meteen een aardig verschil. Onderhoud op zee is x maal hoger door de negatieve invloed van de factor zout!
De factor 'kleine beschikbare ruimte op land', of 'op land beschikbare ruimte hoognodig voor woningbouw, is gigantisch in het voordeel voor plaatsing op zee.
Misschien plaatsing in het IJsselmeer? Zitten er veel IJsselmeerzeilers in de diverse werkgroepen/commissies?
derk van der wijk
Jan DuinKrispijn Beek 1
Jan DuinDe kosten van wind op zee en wind op land vergeleken met een kerncentrale:
https://www.lazard.com/perspective/levelized-cost-of-energy-levelized-cost-of-storage-and-levelized-cost-of-hydrogen/
Vogelsterfte: altijd flauw, maar glazen gevels, snelwegen en huiskatten staan hoger op de lijst met oorzaken van vogelsterfte.
Landschapsvervuiling: al eens een bruinkool- of steenkoolmijn bezocht? Of de teerzanden van Canada? Zijn de schoorstenen en koeltorens van kolen-, gas- en kerncentrales wel fraai, of de distributiecentra?
John Janssen 4
Krispijn BeekVincent Huijbers 9
Windambities op zee: deskundigen waarschuwen voor afhankelijkheid China
https://hcss.nl/news/nieuwsuur-deskundigen-waarschuwen-voor-afhankelijkheid-china/
Nogal problematisch dat we een globaal probleem moeten oplossen in een steeds polariserende wereld.
Paradoxaal belet het NIMBY-effect, dat mede onderdeel is van de problemen, ons ook in de oplossing ervan.
Robert te Kaat 1
Vincent HuijbersVincent Huijbers 9
Robert te KaatEveline Bernard 6
Robert te KaatVincent Huijbers 9
Eveline Bernardhttps://hcss.nl/wp-content/uploads/2021/01/Securing-Critical-Materials-for-Critical-Sectors.pdf
Recycling is een boeiend onderwerp. Ik heb jaren bij een kunststofrecycling bedrijf gewerkt. Het scheiden van materialen is (arbeids)intensief en moelijk werk. Denk aan plastic afval van ziekenhuizen (medisch afval). Irrigatieslangen of folie uit de tuinbouw (zand/organisch materiaal), vaatjes uit de voedingsindustrie (geur), connectoren (metaal/goud). Van handmatig sorteren tot chemisch ontbinden behoort tot de mogelijkheden. Het blijft in ontwikkeling maar ieder probleen vraagt om een eigen oplossing. Goud werd bijvoorbeeld met cyanide gescheiden maar men heeft ontdekt dat dit ook met maïszetmeel kan!
Maar destijds werden containers vol moeilijk te sorteren plastics naar China verscheept tot ze dat terrecht in de ban deden. Het is ook een economische afweging.
Het waarderen van materialen zijn we in enkele generaties verleerd en dat is denk ik de hardste noot om te kraken.
Eveline Bernard 6
Vincent HuijbersMee eens..
W. Baars 3
Eveline Bernard 6
W. BaarsJan-Hein Strop 5
W. BaarsBarry Hoogendoorn 2
Daarbij maakt de energiecrisis duidelijk dat zelf productiemiddelen hebben je risico's minimaliseert. Naast zonnepanelen ook windmolens in eigendom van lokale duurzame energie cooperaties heeft grote meerwaarde. dus laten we dat mogelijk maken.
Jan-Hein Strop 5
Barry HoogendoornBarry Hoogendoorn 2
Jan-Hein StropHet lijkt erop dat je inzoomt op specifiek de subsidieregeling. Wellicht is het goed als je je artikel dan daar mee opent.
De plannen voor wind op zee zijn nog geen gelopen race. De netwerkinfra om de stroom naar de verbruikters te krijgen moet ook nog gepland gaan worden. WoL kan dichterbij de verbruiker en soms gewoon direct bij de verbruiker. Daarmee verlaag je de druk op infrastructuur.
Volgens mij had FTM (of decorrespondent) vorig jaar nog een artikel over een trafostation in Brabant. Het plannen van de plaatsing en het vergunningentraject duurde al vele jaren en nog was er geen vergunning in zicht....
Het is nog te vroeg om te zeggen dat de transitie 100% zeker op tijd afgerond gaat zijn (sterker nog: Op dit moment lijken de wereldwijde investeringen in fossiel in lijn met het 1,5 graad scenario, maar er is nog een enorm tekort aan investeringen in hernieuwbaar).
naut
Barry HoogendoornPeter Spruijt
Wil je tof doen met je molens dan communiceer je de maximale theoretische opbrengst. Wil je conservatief zijn dan neem je de praktijk met een afslag. Dus zeg het maar, met welke opbrengst wil je rekenen...
Overigens zijn de energieprijzen zo hoog dat het niet komt tot uitkering van subsidie. Meer aanbod van energie kan die prijs drukken. Prijsdrukken zie je met name bij veel wind of veel zon. Vallen wind en zon weg, dan piekt de energieprijs. Alle reden om dus oog te hebben voor een goede mix van wind, zon en ook opslag (batterij, waterstof of anderszins) in combinatie met sturing in (groot)verbruik.
De suggestie om op zon op dak te wedden gaat mank omdat de mix dan scheef trekt met impact op energieprijzen (meer verlies door peak shaving, meer opslag nodig) én op belasting van het stroomnet.
Verder moeten we ons afvragen hoe wijs het is om voor zoveel opwekvermogen op zee afhankelijk te zijn van enkele kabels op de zeebodem. Lokale energiehubs met een sterke energiemix klinkt dan toch robuuster en versterkt lokaal eigendom.
Oftewel, het is een puzzel met vele stukjes en met vele belangen. Het complexe eraan is wellicht om voorbij de belangen te kijken naar de inhoud.
Frank Zuyd 2
Peter SpruijtEveline Bernard 6
Frank ZuydVoorbeeldje:
Uit een schatting van TNO blijkt dat er jaarlijks 1 miljard kilowattuur aan elektriciteit bespaard kan worden als de lichten van kantoren en andere grote panden 's nachts worden gedoofd. Dat is evenveel als het jaarlijkse verbruik van 350.000 huishoudens.
De oplossing voor het wisselende aanbod van energie uit wind en zon is: verbruiksmoment aanpassen aan beschikbaarheid. Zoals de mens al tienduizenden jaren deed..
Frank Zuyd 2
Eveline BernardJan-Hein Strop 5
Frank ZuydJohn Janssen 4
Jan-Hein StropWeet jij, Jan Hein, of er wel eens gedacht is/berekend of een grootschalige variant van geothermie kans van slagen heeft? Dus ipv stadsverwarming via industrie, hele wijken op de 'onderhuid' van moeder aarde aansluiten.
marcel 7
John JanssenFrank Zuyd 2
Jan-Hein StropJan-Hein Strop 5
Frank ZuydKoos Breuker 2
Frank ZuydEveline Bernard 6
Koos BreukerFrank Zuyd 2
Koos BreukerEveline Bernard 6
Frank Zuydmarcel 7
Koos Breukernaut
Frank ZuydAnnemarie Smals
Frank ZuydKlaas Bron
Peter SpruijtDaan van Vulpen
Dan vind ik het teleurstellend dat de auteur in exact dezelfde valkuil loopt als het gaat om wind op land. Er wordt gesproken over vele honderden (vaag, waarom niet een berekening?) turbines om de helft van de 10 TWh te realiseren. Met bestaande technologie kan 5 TWh al gerealiseerd worden met minder dan 200 turbines, laat staan wanneer hier ook een optimistische blik op de toekomst wordt losgelaten.
Hetzelfde geldt voor de claims die de auteur maakt met betrekking tot subsidies. Er wordt gesproken over "vele miljarden" (wederom teleurstellend vaag), er wordt een project aangehaald dat in 2017 is gesubsidieerd, er wordt niet vermeld dat het subsidieniveau wind op land in 2022 minder dan de helft is. Tevens zou het bij dit soort claims netjes zijn om te vermelden dat er dit jaar en volgend jaar nauwelijks subsidie naar deze projecten gaat en veel wind op land projecten zelfs zullen worden afgeroomd om fossiele import mee te betalen.
Daarnaast wil ik iedereen die dit leest meegeven dat de transitie nooit zal worden gerealiseerd wanneer we in dit soort tegenstellingen blijven denken. We kunnen elke bijdrage aan een schoner energiesysteem gebruiken en ik hoop dat we dit jaar toch hebben geleerd dat we beter niet van een enkele bron afhankelijk kunnen zijn.
W. Baars 3
Daan van VulpenJan-Hein Strop 5
W. BaarsW. Baars 3
Jan-Hein StropEen dergelijke partij hoort misschien thuis in een artikel over het politieke krachtenveld (al zou het me niet verbazen als het vooral een schreeuwende minderheid is) maar niet in een analytisch artikel. En in dit concrete geval voegen ze niets toe aan de cijfers van PBL, TNO en de windindustrie, dus waarom zou je ze (hier) noemen?
W. Baars 3
Jan-Hein Strop1. de centrale vraag van dit artikel is: redden we het met alleen wind op zee?
Dan is het nieuwe rapport van TNO zeer interessant en ook goed nieuws (misschien hebben we geen windmolens nodig op land.
2. wat speelt bij toekomst scenarios allemaal een rol:
- gaat het alleen om elektriciteit of ook om 'alle' energie (warmte, H2, etc.)
- in hoeverre speelt seizoenen en windafhankelijkheid en mogelijkheden tot opslag (H2, SaltX-technology, ed) een rol bij de capaciteit die we nodig hebben
in je artikel stip je deze dingen wel aan maar ik mis gewoon de harde cijfers. Met welke getallen rekent TNO, PNL, Natuur en Milieu, de sector, etc. is het alleen elektriciteit of meer?
3. over welk tijdvak hebben we het. Gaat het om 2030, 2050 of ook daarna?
(ik zou de verschillende scenarios's van de diverse partijen in een tabel zetten. Sorry leest wat saai, maar veel duidelijker).
Eigenlijk zou je het TNO rapport kunnen bespreken en dan ben ik benieuwd naar waarom bv Natuur en Milieu toch bij het standpunt blijft dat wind op land nodig is (met getallen erbij!). Urgenda stelt wel dat het ook kan met wind alleen op zee, maar zegt erbij dat dat nogal consequenties heeft. Waarom worden die niet genoemd? Bovendien gaat het urgenda scenario over 2030 (als ik het even zo snel goed lees), maar hoe gaat de uiteindelijke situatie eruit zien. Kan dat ook zonder windmolens op land?
Uiteraard spelen bij de keuze voor windmolens ook zaken als weerstand, politiek, subsidie enz. een rol. maar ik zou die imho in andere artikelen bespreken. Dit zou zo mooi bijna een som kunnen zijn. En als het dan kan, geen windmolens op land dan is er daarna ook een subsidievraagstuk en hoe we dat zo eerlijk een elegant mogelijk oplossen. Door alles in 1 artikel te doen lijkt het nogal suggestief.
Eveline Bernard 6
Daan van VulpenFTM, laat je stukken voortaan eerst reviewen door een paar ouderwetse ingenieurs?
Jan-Hein Strop 5
Eveline BernardEveline Bernard 6
Jan-Hein StropJan-Hein Strop 5
Eveline BernardEveline Bernard 6
Jan-Hein StropJan-Hein Strop 5
Eveline BernardEveline Bernard 6
Jan-Hein StropDe rotor is een apparaat dat bestaat uit wieken aan een as.
Jan-Hein Strop 5
Eveline BernardEveline Bernard 6
Jan-Hein StropJan-Hein Strop 5
Daan van VulpenKortom: met 200 turbines en 3000 vollasturen kun je niet tot 6 TWh komen.
Met je eens dat het goed is om aan te vullen dat met de huidige stroomprijzen geen of nauwelijks subsidie nodig is.
Tav je laatste punt: wind op land ondermijnt het draagvlak voor het klimaatbeleid. Daarom is het goed, denk ik, dat er een nuchtere discussie komt over kosten en baten. De euro's subsidie voor wind op land kun je ook ergens anders aan besteden om tot CO2-reductie te komen. Een euro kun je immers maar een keer uitgeven. Wind op land is geen absolute must, er zijn ook andere scenario's.
Daan van Vulpen
Jan-Hein StropIk wil ook graag een eerlijke discussie over de kosten van de energietransitie, vandaar mijn reactie.
"Een euro kun je maar een keer uitgeven", maar dat geldt dan voor alle SDE projecten (CCS, zon, geothermie). Maar dat zeg je niet, het is dus tendentieus tegen wind op land.
De extra 2 GW wind op land is geen absolute must volgens dit artikel. De stelling "wind op land is geen must" zou ik graag onderbouwd zien en dan vind ik het bij dit platform passen dat we ook de kosten of baten van een transitie zonder wind op land krijgen voorgerekend.
naut
Daan van VulpenPeter Frederiks 2
Er zijn nu al vele plannen voor zonnepanelen op daken die de komende jaren niet doorgaan om dat er niet aangesloten kan worden op het netwerk.
FTM moet over de rol van het netwerk eens een grondig artikel uitwerken.
John Janssen 4
Peter FrederiksKlaas Bron
John JanssenJohn Janssen 4
Klaas BronDe Timmermans/EU strategie wordt geleefd bij de dag. Nog maar kort geleden sprak Frans de legendarische woorden; "aan gas en olie projecten worden geen 'groene' EU gelden meer gegeven". Realiteit heeft hem en zijn bende van dik betaalde ambtenaren al links en rechts ingehaald, dus zijn destijds geschreven Green Deal moest weer deels herschreven worden.
W. Baars 3
Klaas BronDe inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
W. Baars 3
Klaas BronDaarbij zitten de meeste technieken al onder de 200 dollar per MWh en lopen de kosten hard terug (90% voor lithium oplossingen in de afgelopen 10 jaar bv.). Dus 0,2 cent per KWh.
naut
Peter FrederiksArthur Venis 3
Daarnaast, als ze dan toch nodig zijn, zet ze in vredesnaam op zee. Niet alleen vanwege het feit dat er dan kennelijk geen subsidie nodig is, maar ook omdat mens en dier er dan minder last van hebben. Maar dat telt niet voor de portemonnee van de koopman die het weer zal winnen van de dominee.
"Alles uit de kast" is eigenlijk best een wrange titel voor een rapport van een club die inderdaad alles uit de kast lijkt te halen om de eigen portemonnee zo vol mogelijk te krijgen. Misschien dat we die molens in de achtertuin van de leden moeten zetten. Dan hebben ze de lusten maar ook de lasten.
En natuurlijk weer een onvervalste wij-van-wc-eend: "zonder wind op land redden we het niet, volgens de sector." Laten we wel zijn, wanneer een activistische club als Urgenda stelt dat er genoeg windmolens op land staan, moet je dat serieus nemen. Want ook Urgenda is een clubje nooit-genoeg. En dan de TK die er weer bij staat te juichen. Dan zouden we gewaarschuwd moeten zijn en weten hoe laat het is. Wellicht een reden om ook daar de geldstroom eens te volgen - Cora van Nieuwenhuizen? - wie zal het zeggen.
Overigens hoop ik wel dat we de boel goed beveiligen. Wanneer we zo afhankelijk worden van stroom van zee, is het wel handig dat anderen er dan met hun tengels vanaf blijven.
W. Baars 3
Arthur VenisEveline Bernard 6
W. Baarshttps://nl.m.wikipedia.org/wiki/Windenergie
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Windturbines_in_Nederland
https://transparency.entsog.eu/#/zones/data?zones=
W. Baars 3
Eveline BernardArthur Venis 3
W. BaarsKlopt. Echter, de titel van het artikel doet het wel vermoeden: Zeewind in overvloed, toch wil de lobby honderden extra molens op land. En in het kader van “volg de geldstroom” en de aangedragen informatie, is dat wat bij mij blijft hangen. Een verhaal dat zoals we veel zien gaat over (politiek) gestelde doelen die vervolgens gebruikt worden om zoveel mogelijk (publiek) geld op te strijken waarna de winsten ook geïnd worden. En een politiek besluitvormingsmechanisme dat niet toegerust lijkt dit te onderkennen.
Het is naar mijn idee te complex om zonder tendentieus te zijn in één artikel te vatten. Er zitten vele aspecten aan die samen zouden moeten leiden tot een doorwrochte opzet van onze energievoorziening. Duurzaam, veilig, betrouwbaar, inpasbaar en betaalbaar.
John Janssen 4
Arthur VenisJan-Hein Strop 5
John JanssenJohn Janssen 4
Jan-Hein StropArthur Venis 3
John JanssenWellicht ben ik te negatief, maar wanneer ik de wereld bekijk, heb ik weinig reden positief te zijn als het om dit soort zaken gaat.
W. Baars 3
Arthur Venisnaut
W. BaarsW. Baars 3
naut"Om invulling te geven aan de extra opgaven op basis van het coalitieakkoord en de RED-herziening zijn er beperkte mogelijkheden voor groei van CO2-vrije elektriciteitsproductie. Mogelijkheden voor hernieuwbare elektriciteitsproductie worden beperkt door netinpassing, al is er mogelijk ruimte voor sterkere inzet op groei van wind op land. "
Alleen als je uitgaat van 49 of 55% CO2 reductie is er genoeg met het huidige geplande aan landwind. Maar als je hogere ambities neemt (en dat is nodig ivm de klimaatsituatie EN als je doorrekent NA 2030 EN als je rekening houdt met allerlei onzekerheden bij dit soort grote projecten (vertragingen, tegenslag, tegenvallende wind, NIMBY succesjes, problemen in de keten of bij het vinden van geschikt personeel, plaatsingsproblemen, nieuwe technologie, etc.) dan moet je op land ook inzetten op meer windmolens plaatsen (dat is althans de conclusie van PBL, Natuur en Milieu en ook van TNO).
Het is een heel uitzoekwerk maar een ander rapport waar jullie je op baseren is die van de KIVI. Die gaat uit van de huidige opwek op land, dat die al genoeg is voor de situatie in 205. Maar er is een groot bezwaar: dan moet er dus wel 60TWh geïmporteerd worden. Gezien de geopolitiek willen we daar juist vanaf. Ik zeg niet dat het niet kan, maar het is een keuze met duidelijke nadelen.
Mijn feedback:
Dus wat jullie (wederom) doen bij Windalarm is cherrypicken uit diverse studies over een complex verhaal en daarmee naar je eigen standpunt toe redeneren. Het is mooi als er geen windmolens op land bij hoeven te komen, maar laten we dan ook even naar de nadelen, onzekerheden en risico's kijken. Jullie rapport is meer een pamflet dan een gedegen studie. Dat mag, want jullie hebben belang bij geen windmolen in je uitzicht maar als oud docent van een Technische Universiteit zou je mij bij niet slagen voor je examen met dit werk.
naut
Arthur VenisWillem Timmer 4
Windmolens zouden zichzelf moeten terugverdienen en de keuze land/zee lijkt me eenvoudig voor de experts, invloed zoutwater, plaatsingskosten kunnen ze allemaal uitrekenen.
Op land blijft het een drama en lelijk gezicht, in mijn dorpje was de meerderheid heel erg tegen alleen al vanwege de herrie en de flikkeringen bij lage zon in de winter. Ander punt: hoe kan er te veel stroom zijn? alles wat over is kan in een automatische gerunde fabriek worden ingezet om H2 te maken en dat komt heus wel op. verder is er tekorten aan stroom en vooral aansluitingen voor stroom, en dat is deels op te lossen als alle zonnenpanelen eigenaren gewoon wassen en koken als de zon schijnt. Dan consumeer je je eigen stroom, dat werkt in de winter een stukje minder maar het lijkt op basis van mijn getallen dat de winter relatief steeds korter duurt althans qua zon opbrengst.Leve de zonnepanelen en zeker dit jaar.
Krispijn Beek 1
Ook zou ik bij een publicatie met de kwaliteit van FTM verwachten dat een opmerking over stroomvretende warmtepompen met feitelijke gegevens onderbouwd zou worden.
Ook de overwinsten enkel relateren aan 1 onderzochte casus, zonder te kijken naar partijen die het anders doen (zoals bv Betuwewind, Deltawind en De Windvogel) vind ik tendentieus.
Jan-Hein Strop 5
Krispijn BeekKrispijn Beek 1
Jan-Hein StropWat betreft de warmtepompen: 'stroomvretende warmtepompen' vind ik een erg populistische wijze om te illustreren dat het stroomgebruik naar verwachting zal toenemen en het doet geen recht aan de efficiency van warmtepompen vergeleken met hr-ketels. Het effect van de afname in laagcalorisch gasverbruik door overschakelen op warmtepompen zou overigens best nog neutraal of positief uit kunnen pakken op het netto stroomgebruik, aangezien de conversiefabrieken behoorlijk wat elektriciteit verbruiken.
Voor de overwinsten zijn ook andere oplossingen mogelijk, zie wat de deelstaat ACT doet met CFD's:
https://reneweconomy.com.au/wind-farms-return-33-million-to-consumers-under-acts-100-pct-renewables-deal/
Of wat energiecoöperaties doen: Windvogel https://windvogel.nl/windvogel-verduurzamingsfonds/ Betuwewind: https://www.betuwewind.nl/betuwestroom/ En er zijn meer energiecoöperaties die de extra winst terugsluizen naar de (lokale) samenleving.
Jan-Hein Strop 5
Krispijn BeekArthur Venis 3
https://www.pbl.nl/nieuws/2022/doel-zon-en-wind-op-land-blijft-haalbaar-knelpunten-op-korte-%C3%A9n-lange-termijn
De trein dendert kennelijk gewoon door. Uit het FtM artikel (en het TNO onderzoek) blijkt toch feitelijk dat wind op land niet nodig is? Wind op zee, zon op daken.
Niels van der Stappen 1
Waren die voor windenergie te hoog, dan zou gesproken worden over een grote zwendel; zijn ze voor windenergie te laag, dan denken sommigen blijkbaar dat het klimaatprobleem al is opgelost voor we er serieus aan begonnen zijn.
Leo van der Stelt
Het was een goede documentaire. Maar er werd niets gezegd over het RIVM.
De windturbinebranche heeft vaak gezegd dat onze geluidsnormen veilig zijn en dat het RIVM dat onderzocht heeft. De RIVM zegt het duidelijk genuanceerder en geeft ook toe dat ze in de 12 jaar dat de huidige normen (die door de RvS-uitspraak van vorig jaar tijdelijk niet gebruikt mogen worden) gelden geen veldonderzoek heeft kunnen doen. Ze kregen daar geen geld voor. Ze hebben wel literatuuronderzoek gedaan, maar daarbij was vrijwel alles of oud en zonder directe link naar woonafstand tot windturbines en ook niet in relatie tot de grootte van die turbines.
Met de dB (decibel)normering van het geluid van windturbines is veel mis. Zie oa Zembla.
Maar ook geldt: Geluid is voor mensen hoorbaar bij frequenties tussen 20 Hz en 20.000 Hz. Bekend is dat het passeren van de mast door een wiek de grootste drukgolf veroorzaakt. De frequentie daarvan bij draaiende wieken is ruwweg 1 Hz. Dit is dus nooit door mensen hoorbaar. En geluid wordt zo per definitie genoemd als het hoorbaar is. In de maatschappelijke discussie gaat het voortdurend over geluid, maar drukgolven kunnen juist ook gevoeld worden. En dat geldt voor de 2 slachtoffers/direct omwonenden van windturbines. Ook geldt dat in principe steeds sterker als de windturbines steeds groter worden. In verband met geluid spreken we vaak van drempelwaardes voor wel of niet kunnen horen. Dit geldt natuurlijk ook voor lagere frequenties en voelen. Dat grotere windturbines steeds stiller zouden worden, zoals vaak gezegd wordt, zegt dus in feite niets.
Dan nog het volgende: in situaties van geluidsgolven onder de gehoorgrens (20 Hz) spreekt men wel over infrasoon geluid (dit is dus in wezen strijdig met de definitie) maar die aanduiding komt wel vaak naar voren in discussies. Sommigen proberen er onderzoek naar te doen. Maar tot hoever gaat "infrasoon geluid" dan we