Zeiluitje Hayward wekt woede op

7 Connecties
0 Bijdragen

PR-nachtmerrie van BP-topman Hayward duurt voort. Na weken onder hoogspanning te hebben geleefd, besloot de Brit dat hij met zijn jacht 'Bob' aan een zeilrace wilde deelnemen. Hij werd er publiekelijk voor gekielhaald.

Terwijl de grootste olieramp in de Amerikaanse geschiedenis zich al twee maanden voortsleept, besloot zeilfanaat Tony Hayward aan boord te stappen van zijn 52 foot tellende racejacht 'Bob'. De door het gerenommeerde Amerikaanse Farr Yacht Design ontworpen zeilboot deed afgelopen weekeinde mee in het door J.P. Morgan Asset Management gesponsorde Round the Island Race (rond Isle of Whight). 
Het eendaagse zeilevenement is een van de grootste ter wereld. Meer dan 1.700 boten en 16.000 zeilers - daaronder vele bekende   zeilprofessionals en miljonairs - namen deel aan de race rond het eiland. 
 
PR-Blunders
Amerikaanse media reageerden verontwaardigd en furieus op het nautische uitstapje van de BP-topman. De woordvoerder van BP noemde het uitstapje een 'spaarzaam moment van vrije tijd' voor de ceo van het bedrijf.
Haywards Bob werd vierde uit een groep van 47 boten die werd gewonnen door de Velsheda, het J-yacht van de Nederlander Ronald de Waal. Zo goed als een vierde plek scoort Hayward zelf al lang niet meer. De uitspraken die de BP-topman in de afgelopen weken heeft gedaan, vergruizen de flater die de keeper van het Engelse nationale voetbalelftal tegen de Verenigde Staten beging. De spanningen tussen de twee landen namen sinds het begin van het ongeluk op het olieplatform Deepwater Horizon behoorlijk toe. Met dank aan de regering Obama.
Barack Obama's stafchef Rahm Emanuel zag afgelopen weekeinde weer zijn kans schoon om hard uit te halen. Volgens Emanuel viel het uitstapje van de BP-topman naadloos in een 'lange rij van PR-blunders en missers'. Hij voegde daar op ABC-televisie aan toe dat 'we allemaal kunnen concluderen dat Tony Hayward geen tweede carrière in de PR-advies zal krijgen'.
 
Barack Obama verliest dankzij de olieramp in de Golf van Mexico ook in eigen land de nodige populairiteitspunten. 52 procent van de Amerikaanse bevolking vindt nog steeds dat hij de oliecrisis niet goed aanpakt. Obama en vice-president Joe Biden waren afgelopen weekeinde overigens beide op de golfbaan te vinden.