Zeitgeist verspreidt zich naar Nederland

The Zeitgeist Movement telt internationaal zo’n 500.000 sympathisanten. De beweging pleit voor een nieuw economisch systeem zonder geld. In Nederland is de groep ook actief.

Filmmaker Peter Joseph heeft in de afgelopen vier jaar drie gratis internetdocumentaires in elkaar geknutseld onder de noemer Zeitgeist. De laatste twee films uit de driedelige serie spelen in op de toenemende onvrede over de klimaat- en kredietcrisis. En met succes: elk deel is wereldwijd inmiddels meer dan 50 miljoen keer bekeken. In 2008 werd daarom The Zeitgeist Movement opgericht. Inmiddels hebben meer dan 500 duizend mensen wereldwijd zich aangemeld op de officiële website. In Nederland is de beweging een half jaar actief.

Resource based economy
Armoede, oorlogen en milieuproblemen zijn allemaal oorzaak van het verouderde socio-economische systeem, stelt de documentairereeks. Onze maatschappijstructuur van wetten, politiek en geld moet verdwijnen. In plaats daarvan moet er een resource based economy worden gebouwd. De bedenker van dit model is Jacque Fresco. Al sinds de jaren 80 bouwt de Amerikaanse uitvinder aan dit zogeheten Venus Project. Maar de ideeën hebben pas aan naamsbekendheid gewonnen sinds Peter Joseph met de The Zeitgeist Movement er mee naar buiten is getreden. In deze resource based economy moeten problemen worden opgelost met wetenschap.
Zeitgeist heeft inmiddels ook een Nederlandse afdeling. Ongeveer 160 activisten huisvesten zich hier en er zijn 6.000 Nederlanders die zich op de website hebben aangemeld. Daarnaast er is ook nog een grote groep sympathisanten die zich kunnen vinden in de ideeën. “Hoeveel dat er precies zijn, weet ik niet”,  zegt Seth Lievense, de coördinator van Zeitgeist Nederland. Dat er al een  clubje actieve leden is die bijvoorbeeld fysieke bijeenkomsten organiseert, vindt Lievense een hoopvol resultaat.

Klein maar krachtig
Maar waar Peter Joseph en Jacque Fresco al eens bij grote Amerikaanse mainstream media als de New York Times en CNN zijn verschenen, hebben de Nederlandse media, op een enkele spread in NRC Next na, nog weinig aandacht besteed aan Zeitgeist. “We zijn wel al aan het praten met twee nationale bekendheden die te kennen hebben gegeven dat ze ons waarschijnlijk openlijk willen gaan steunen. Eentje is Pete Philly, een bekende rapper onder jeugd. En Stef Bos, een zanger die nog maandelijks uitverkochte concertzalen bereikt”, vertelt Lievense. De horecamedewerker is als coördinator 30 uur per week kwijt als vrijwilliger bij de organisatie en heeft de studie leraar maatschappijl afgerond. 

De 160 actieve leden maken er flink werk van want er worden allerlei bijeenkomsten georganiseerd in de grote steden. Seth Lievense coördineert de boel landelijk, maar er zijn ook  regio`s opgedeeld die elk  regionale coördinatoren hebben. The Movement steunt in Nederland ook de Occupy Amsterdam-beweging. Zo helpt Lievense mee met de organisatie van de bezetting van Amsterdam die zaterdag op 15 oktober plaatsvindt. Meer dan 1800 mensen hebben via Facebook laten weten dat ze vanaf dit weekend gaan protesteren in Amsterdam.

Margaret Mead
De ontevredenheid over het monetaire systeem is groot. Maar de groep actieve Nederlandse Zeitgeist-leden is maar een schrijntje in vergelijking met 16,5 miljoen inwoners. .David van Oudheusden is de coordinator van Amsterdam en heeft daar een weerwoord op. Hij komt met een citaat van de antropologische grootheid Margaret Mead: “Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the World. Indeed, it is the only thing that ever has. Small”. Deze beroemde quote staat tevens op de website van de beweging. David – kunstenaarstype met een baard en een hoedje - wijst nog even op het gelijk van de wereldberoemde antropologe: “Die uitspraak geldt echt voor alle tijden. Want het waren de 50.000 mensen op het Tahrirplein in Egypte die onlangs de revolutie in de Arabische wereld hebben ontketend. Dat lijkt veel, maar het is een schrijntje als je weet dat er 72 miljoen mensen wonen in dat land. Denk daar maar eens over na.”

Oudheusden lijkt daarmee pessimistische kritiek voor te willen zijn: want de Zeitgeist-beweging mag in Nederland misschien nog relatief klein zijn, sinds Peter Joseph vier jaar geleden met de eerst film kwam is er op internationaal gebied al een hoop gebeurd. Of The Movement in Nederland groot gaat worden zal sterk afhangen of er Nederlanders zullen opstaan die de goed doordachte boodschap uit de documentaire ook buiten de film om overtuigend aan de man kunnen brengen, zoals Joseph en Fresco dat in de Amerikaanse media en op het internet doen.

 

Bekijk hier de film Zeitgeist Addendum en het uitgebreidere vervolg Zeitgeist: Moving Forward

  

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Ruben Munsterman

Ruben Munsterman heeft als fanatiek aanhanger van de zesjescultuur tijdens zijn studie journalistiek meer The Wall Street Jou...