
De EU investeert honderden miljarden in verduurzaming. In dit dossier leggen we de belangen bloot. Lees meer
In 2019 presenteerde de Europese Commissie de Europese Green Deal: een ambitieus plan om de economie van de Europese Unie in een rap tempo te vergroenen. Een van de doelstellingen: in 2050 moet de EU volledig klimaatneutraal zijn. De plannen zullen onze economie ingrijpend veranderen.
In dit dossier analyseren we de belangen achter de groene ambities, volgen we de strijd om het geld en zoeken we uit wie er aan het langste en kortste eind trekken.
Diederik Samsom hamerde op gedwongen uitkoop veeboeren
Uit vrees voor stikstofcrisis 2.0 keert Nederland zich in Europa tegen de eigen natuurambities
Frans Timmermans: de macht en onmacht van de groene onderkoning van Brussel
Burgers hebben hoop en visie nodig voor de energietransitie, zegt hoogleraar omgevingspsychologie
Wiebe Draijer hoopte de Rabo en de landbouw te vergroenen – hij bleef steken in gepolder
Zeewind in overvloed, toch wil de lobby honderden extra molens op land
Spoorweg-activist Jon Worth: ‘In Brussel lobbyt niemand voor de Europese treinreiziger’
Zelfs zonder energiecrisis verdienen deze windboeren extreem veel – met hulp van de belastingbetaler
Podcast | De minder florissante kant van windmolens
Brussel wil Europa volbouwen met nutteloze waterstoftankstations
© Darko Lagunas
De weg naar groene energie is een smerige zaak
Om de klimaatdoelstellingen tot 2050 te halen, zet Nederland stevig in op offshore windenergie. Economisch staan de seinen op groen: wind op zee is in Nederland inmiddels de goedkoopste energiebron. Maar achter de schermen gaan nieuwe problemen voor mens en milieu schuil. Follow the Money kijkt onder de motorkap van de windindustrie.
In het zuiden van Zweden staan de Europese klimaatambities op gespannen voet met de watervoorziening van honderdduizenden bewoners. Sinds 2009 probeert het Canadese mijnbouwbedrijf Leading Edge Materials een mijn te openen bij Norra Kärr, op drie uur rijden van Stockholm.
Mineralen zijn cruciaal voor de energietransitie. Ze worden op grote schaal gebruikt in zonnepanelen, windmolens, batterijen en elektrische voertuigen. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) verwacht dat mijnbouw van grondstoffen voor de energietransitie de komende decennia sterk zal moeten toenemen, willen landen de opwarming van de aarde beperken tot minder dan 2 graden.
Bij Norra Kärr ligt in dat opzicht een potentiële goudmijn: de grootste bekende voorraad van zeldzame aardmetalen in Europa.
Zeldzame aardmetalen vormen een groep van zeventien elementen die veelal samen voorkomen en worden gebruikt in tal van hightech toepassingen. De Norra Kärr-mijn kan helpen de Europese Unie voor deze grondstof zelfvoorzienend te maken. Dat willen Europese leiders maar al te graag. Minder afhankelijkheid van derden is voor de energietransitie van groot strategisch belang; dat is ook vastgelegd in de Verklaring van Versailles, die afgelopen maart is aangenomen.
Alleen: de werkzaamheden in Norra Kärr komen maar moeizaam van de grond. De beoogde locatie van de mijn ligt op anderhalve kilometer van het Vättermeer. Dat is een van de grootste zoetwatermeren van Europa, beschermd Natura-2000 gebied, en bovendien de zoetwatervoorziening voor 250.000 mensen.
De lokale bevolking en milieuorganisaties verzetten zich stevig tegen de plannen. Ze geloven niet dat het mijnbouwbedrijf zich aan de milieueisen kan houden, en vrezen dat zwavelzuur, radioactief afval en andere zwaar vervuilende restproducten in het Vättermeer zullen lekken. Ze vochten de verlenging van een verkenningsvergunning voor de mijn herhaaldelijk bij de rechter aan. Met gedeeltelijk succes: Leading Edge heeft nog altijd geen vergunning om een mijn te bouwen, maar op 31 maart 2022 oordeelde de rechter in hoger beroep dat het bedrijf tot in ieder geval 2025 verder mag exploreren.
Het is onmiskenbaar dat we grote hoeveelheden zeldzame aardmetalen nodig hebben voor de energietransitie, stelt Julie Klinger in een gesprek met Follow the Money. Ze is geograaf en schreef het boek Rare Earth Frontiers (2018), waarin ze onderzoek doet naar de zeldzame-aardmetalenindustrie. ‘Dat materiaal dicht bij huis halen is de enige verantwoorde manier. Maar het dilemma in Norra Kärr illustreert hoe we lokale klimaatbestendigheid afzetten tegen klimaatbestendigheid op internationale schaal.’
Die vergelijking valt niet te maken, zegt Klinger. Je weet immers dat mijnbouw onherroepelijke gevolgen heeft, maar of de mineralen uit die mijnen voldoende helpen de energievoorziening te vergroenen, is gissen.
Het probleem in een notendop: we hebben de voordelen die zeldzame aardmetalen met zich meebrengen hard nodig. Maar waar halen we ze vandaan, en wat doen we met de troep die bij de productie vrijkomt?
Neodymium uit China
Wie op dit moment zeldzame aardmetalen zoekt, komt al snel uit in China. Sinds midden jaren negentig domineert het land deze industrie. In 2010 leverde China liefst 92 procent van alle ruwe zeldzame aardmetalen ter wereld.
Sinds de piek in 2010 is het Chinese aandeel op de wereldmarkt voor ruwe zeldzame aardmetalen gedaald naar zo’n 60 procent. Het land richt zich tegenwoordig steeds meer op raffinage en op de productie van halffabrikaten.
Eén van die halffabrikaten: permanente magneten op basis van neodymium. Deze magneten zijn extreem sterk. Met een neodymium magneet zo groot als een hockeypuck kun je gemakkelijk 350 kilo optillen.
Wat je er ook mee kunt doen, is elektromotoren maken. Zet een ring van neodymium magneten om een koperen spoel, laat stroom door de spoel lopen, en je hebt een bijzonder efficiënte aandrijving voor je wielen. Reden voor bedrijven als Tesla om de magneten in hun elektrische voertuigen te verwerken. Een zuiniger motor betekent immers dat je met één volle batterij verder komt.
Omgekeerd werkt het principe ook. Laat een ring van magneten om een koperen spoel draaien, en je wekt elektriciteit op. Doe dat heel vaak, met heel veel magneten, en je kunt een heel land van stroom voorzien.
Van Bayan Obo naar de Noordzee
Hij is er nu niet meer zo van onder de indruk, zegt Lennart Mottlau, onze gids op het fabrieksterrein van windmolenbouwer Siemens Gamesa. ‘Maar de allereerste keer dat ik ze zag, dacht ik: wow.’
We staan op een fabrieksterrein vlakbij Cuxhaven, een voormalig vissersstadje in Noord-Duitsland. Voor ons staan vier gondels. Een gondel is de ‘kast’ bovenop de toren van een windturbine, met daarin alle techniek om de windkracht om te zetten in stroom.
Siemens Gamesa bouwt deze gondels – 140 in totaal – in opdracht van energiebedrijf Vattenfall. Ze zijn bestemd voor offshore windpark Hollandse Kust Zuid. Dat windpark moet in 2023 operationeel zijn en heeft de capaciteit om twee miljoen huishoudens van stroom te voorzien.
Windpark Hollandse Kust Zuid is een mijlpaal: het is het eerste windpark ter wereld dat subsidievrij wordt gebouwd. Wind op zee is inmiddels zó goedkoop, dat de overheid het verschil in energieprijs met fossiele brandstoffen niet meer hoeft te compenseren.
Volgens financieel persbureau Bloomberg is wind op zee in Nederland inmiddels zelfs de goedkoopste manier om stroom op te wekken, kolen en gas meegerekend. Niet voor niets kondigde minister van Klimaat en Energie Rob Jetten in maart aan dat wind op zee ‘de belangrijkste bron van schone energie’ in Nederland gaat zijn.
Ook de gondels voor een vorig windpark op de Noordzee, genaamd Borssele 1 & 2, zijn in Cuxhaven geproduceerd. Maar die waren de helft kleiner, vertelt Lennart. De gondels voor Hollandse Kust Zuid zijn reusachtig: een exemplaar is zo’n 8 meter hoog en weegt meer dan 400 ton.
Die schaalvergroting is een belangrijke reden voor de prijsdaling van wind op zee. De nieuwste generatie windmolens gebruikt vergelijkbare torens, wieken en funderingen als de voorgaande generatie, maar wekt tot 40 procent meer stroom op. Weer een nieuwe generatie, nóg 40 procent krachtiger, is in de maak.
Een andere grote reden voor de prijsdaling: efficiëntie, oftewel het vermogen om zo goedkoop mogelijk zoveel mogelijk megawatts uit een windturbine van een bepaald formaat te krijgen. Daarin zijn de neodymium magneten cruciaal.
Siemens Gamesa bevestigt dat het neodymium magneten uit China gebruikt, maar wil niets loslaten over het precieze ontwerp van zijn generator. Aan de hand van wetenschappelijke rapporten en gesprekken met industrie-insiders komen we uit op 6,8 tot 9,4 ton neodymium magneten per windturbine in windpark Hollandse Kust Zuid.
De prijs van 1 procent rendement
Je kunt ook windenergie opwekken zonder permanente magneten van neodymium, vertelt Henk Lagerweij. Maar turbines zonder neodymium zijn minder efficiënt. ‘En voor 1 procent extra rendement begint iedereen te rennen. Met neodymiummagneten kun je met minder materiaal, met minder kilo’s, een generator met een heel hoog rendement bouwen.’
Lagerweij kan het weten. In 1972 experimenteerde hij met de bouw van een windturbine, die hij met een omgevallen boomstam maakte. ‘Voor een paar tientjes gekocht van Rijkswaterstaat,’ vertelt hij. Zijn bedrijf – Lagerwey, met een y – produceert sinds eind jaren zeventig windturbines. Eerst met een tandwielkast, daarna met koperen spoelen, en inmiddels ook met permanente magneten van neodymium.
In 2011 ging Lagerwey op zoek naar bronnen buiten China voor de neodymiummagneten in zijn windturbines. Deels omwille van het milieu, maar ook om minder afhankelijk te zijn van de industrie in China. Tevergeefs: ook het neodymium uit mijnen in Australië kwam via Maleisië alsnog in China terecht, want daar werden de magneten gemaakt. Lagerweij: ‘Bovendien kwamen we erachter dat, voor zover we konden achterhalen, onze Chinese leverancier zo slecht nog niet was.’
Nadelen outsourcen
Zeldzame aardmetalen zijn – in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden – overal ter wereld te vinden. Ze werden in de achttiende eeuw voor het eerst ontdekt in het Zweedse Ytterby, vlakbij Stockholm. Van de jaren vijftig tot eind jaren negentig lag de belangrijkste bron voor zeldzame aardmetalen in Californië, in de Mountain Pass-mijn.

Dat alle wegen tegenwoordig naar China leiden, is een gevolg van politieke en economische keuzes. Vanaf de jaren tachtig zijn veel zware industrieën uit de VS en Europa naar (met name) China verplaatst. De arbeids- en kapitaalkosten waren lager; de milieuwetgeving was minder streng.
Julie Klinger legt uit: ‘De doctrine van de Chinese centrale overheid was in die tijd: eerst ontwikkelen, opruimen komt later wel.’ Het leverde China immers een kans op om zijn economische en technologische achterstand op het Westen wat in te lopen.
Het afgelopen decennium lijken de prioriteiten in Beijing echter te zijn verschoven. Verschillende bronnen uit de zeldzame-aardmetalenindustrie vertellen Follow the Money dat China aan een grote schoonmaak is begonnen. Kleine, illegale mijnen zijn opgedoekt; zelfstandige smelterijen en handelaren zijn – al dan niet gedwongen – opgegaan in grote staatsbedrijven, waar het bestuur en het toezicht centraal zijn geregeld.
Er zijn serieuze stappen gezet, zegt Klinger. ‘De afgelopen jaren zien we dat de grondstoffenwinning op nationaal niveau wordt aangestuurd, en dat de lokale praktijk in lijn wordt gebracht met landelijk beleid.’ Bovendien heeft China een voortrekkersrol gespeeld in de ontwikkeling van internationale standaarden voor duurzaamheid in de zeldzame-aardmetalenindustrie.
Klinger: 'Op papier ziet het er prachtig uit.' Maar hoe het in de praktijk gaat, is moeilijker te achterhalen. ‘Je kunt op satellietbeeld bijvoorbeeld zien dat China de omvang van het gifmeer in Baotou fors heeft teruggebracht. De grote vraag is: waar hebben ze dat spul gelaten? Ik kan er alleen over speculeren, maar op basis van mijn kennis van de mijnbouwindustrie verwacht ik weinig goeds.’
Mijnen buiten China
Overal worden de vervuilende aspecten van de zeldzame-aardmetalenindustrie onder het tapijt geveegd, of liever: geëxporteerd. Dat doet ook het Australische mijnbouwbedrijf Lynas, een van de weinige producenten van zeldzame aardmetalen buiten China. ‘De milieueisen in Maleisië zijn minder streng en de arbeidskosten liggen er lager, dus heeft Lynas het vervuilendste gedeelte van zijn productieproces naar Maleisië verhuisd,’ vertelt lokale activist Lee Tan aan Follow the Money. ‘Nu vinden we hier radioactieve materialen in het grondwater, en in de vissen die we uit de rivier eten.’
Een medewerker van een grote Chinese magnetenfabrikant betwijfelt of de milieuschade van de zeldzame-aardmetalenindustrie op deze schaal elders minder kan zijn. ‘China doet het voor zover mogelijk minder vervuilend, efficiënter en goedkoper. Hun hele keten is daar veel beter op ingericht. Ik zie het de komende tien, twintig jaar eigenlijk niet gebeuren dat wij daar in Europa of Amerika echt klaar voor zijn.’
Volgens hem heeft het Westen door de outsourcing in de jaren ’80 een flinke technologische achterstand op dit gebied opgebouwd. ’De technologie is in China gedurende 25 jaar verfijnd, ontwikkeld en geoptimaliseerd.’
Vattenfall is eigenaar van windpark Hollandse Kust Zuid; Siemens Gamesa bouwt de windmolens. Follow the Money vroeg beide bedrijven om een reactie.
Zowel Siemens Gamesa als opdrachtgever Vattenfall zeggen op de hoogte te zijn van de ‘zorgen rondom de winning van neodymium’. Beide partijen zeggen ernaar te streven hun toeleveringsketens zo duurzaam mogelijk te maken, en verlangen van hun leveranciers dat zij hun bedrijfsactiviteiten verantwoord uitvoeren.
Vattenfall monitort of zijn leveranciers zich aan gedragscodes houden, maar noemt het ‘ondoenlijk om de gehele keten met 30.000 leveranciers te controleren.’ Het energiebedrijf zegt niet op de hoogte te zijn van de specifieke toeleveringsketens voor de turbines op Hollandse Kust Zuid.
Siemens Gamesa zegt tegen Follow the Money te weten waar zijn neodymium vandaan komt, maar weigert daar informatie over te delen. Het benadrukt dat zeldzame aardmetalen lang niet de enige grondstoffen zijn met problemen in de toeleveringsketens, maar zegt te proberen het gebruik ervan te verminderen. Het bedrijf wijst op de potentie van hergebruik, maar voegt daar meteen aan toe dat het de recycling niet zelf gaat doen: ‘Het is geen onderdeel van onze businesscase.’
De marges zijn te klein, daar komt het op neer. Fabrikanten nemen geen risico’s, zegt Lagerweij. Daarvoor zijn de marges te smal en is de druk om rendabel te zijn te hoog. ‘Je kunt het jezelf als windmolenbouwer niet veroorloven om het anders te doen. Dat geldt waarschijnlijk ook voor de grote fabrikanten.’ Siemens Gamesa verkeert bijvoorbeeld al tijden in zwaar weer.
De bal ligt bij de overheid, zegt Vattenfall. ‘Pas als iedereen zich aan dezelfde set afspraken houdt, heb je een level playing field in deze competitieve industrie. Wij juichen overheidsingrijpen toe; we opereren tenslotte niet alleen. Gezien de zeer competitieve offshore markt zal het vooraf verhogen van duurzaamheidscriteria in wetgeving zoals de Wet windenergie op zee (Wwoz) het maximale effect hebben.’
Kan het ook anders?
Voorbeelden overal ter wereld laten zien hoe de vraag naar essentiële grondstoffen voor de energietransitie op gespannen voet staat met de onmiddellijke gevolgen van mijnbouwactiviteiten voor mensen en ecosystemen waar de grondstoffen vandaan komen – of dat nu in China is of in Noord-Europa.
De prijs die wordt betaald is direct, onherroepelijk, en betekent vaak een abrupt einde van een levensstijl, zegt Klinger. ‘De mogelijke gevolgen van klimaatverandering in de toekomst zijn niet te vergelijken met de onmiddellijke gevolgen voor mensen die worden weggerukt van hun land, of waarvan de bestaansmiddelen worden bedreigd door vervuiling.’
Het kan anders, zegt Klinger. ‘We miskennen nu zoveel spullen als afval. De ongelofelijke latente minerale rijkdom die boven de grond ligt, inclusief zeldzame aardmetalen, zien we niet.’
Zo zouden de neodymium magneten in windturbines, maar ook die in harde schijven en elektromotoren, op grote schaal gerecycled kunnen worden. En de talloze afvalmeren van oude mijnen vormen nu een hardnekkig milieuprobleem, maar ze zijn in feite bronnen van enorme minerale rijkdom, inclusief zeldzame aardmetalen. ‘Als we productiever gebruik zouden maken van de grondstoffen in ons afval, leggen we veel minder druk op plekken met zeer kostbare socio-ecologische systemen.’
‘De techniek is er. Het is een probleem van politieke wil en een ontbrekende juridische infrastructuur,’ stelt Klinger. ‘De heersende gedachte is: Je moet eerst weten hoe je er geld aan gaat verdienen. Maar bij een zeldzame-aardmetalenmijn duurt het soms wel tien tot twaalf jaar voor er winst wordt gemaakt. Een mijn bouwen is ongelooflijk duur, maar we zijn eraan gewend geraakt dat we die prijs betalen.’
‘Nu investeren we enorme sommen publiek en privaat geld in het behouden van de status quo. En die luidt: dorpen en ecosystemen verwoesten door grote gaten in de grond te graven.’ Met dezelfde investering is het goed mogelijk om de ketens circulair te maken, zegt Klinger.
‘Groene’ mijnbouw
In dit onderzoek keek Follow the Money alleen naar neodymium in de magneten van windturbines. De energietransitie zorgt voor een enorme toename in de behoefte aan allerlei grondstoffen. Er zit ook mangaan in het staal van de torens; bij de winning daarvan komt in Zuid-Afrika asbest vrij, met grote gezondheidsgevolgen voor de lokale bevolking. In de kabels die de windparken met het vasteland verbinden zit koper, waarvan de winning voor extreme droogte in het noorden van Chili zorgt. Batterijen bevatten lithium en kobalt, en ga zo maar door.
Antropoloog Alexander Dunlap doet veel onderzoek naar de impact van ‘groene’ mijnbouw op ecosystemen en lokale gemeenschappen. Volgens hem meten we met twee maten: mijnbouwbedrijven meten wel CO2-reductie, maar kijken bewust weg als het gaat om vervuiling door mijnbouw.
In zijn woorden is de energietransitie zinloos als het systeem is georganiseerd voor constante groei en toenemende consumptie van energie en materialen. ‘Ik ben voorstander van hernieuwbare energiebronnen als windenergie. Maar het huidige systeem waarin deze bronnen worden geplot, hun schaal en omvang, en wat ze van energie voorzien, getuigen van dezelfde krankzinnigheid die ons deze puinhoop heeft gebracht.’
Correctie 13 juni: in de originele versie van dit artikel stond dat een 11-megawatt windturbine van Siemens Gamesa 'ruim 7 tot 9' ton neodymium magneten bevat. Dat moet 6,8 tot 9,4 ton zijn.
208 Bijdragen
Pim Oomens
Persoonlijk hang ik tussen de “hosanna kernenergie-roepers” en de tegenstanders in maar ik krijg steeds meer het gevoel dat kernenergie, met al zijn makken, de minst slechte vorm is om de elektrificatie van onze maatschappij te faciliteren.
Vincent Huijbers 9
Pim OomensKunnen we kerncentrales verantwoorden?
Deel 1.
https://www.kritischdenken.info/kunnen-we-kerncentrales-verantwoorden/
Deel 2.
https://www.kritischdenken.info/kunnen-we-kerncentrales-verantwoorden-deel-2/
Deel 3.
https://www.kritischdenken.info/kunnen-we-kerncentrales-verantwoorden-deel-3/
Christine 3
Vincent Huijbershttps://youtu.be/WN6DiXwJjJ4
Jan van den Tooren
ChristineLia 4
Vincent HuijbersWel een serieuze kanttekening: de auteur stelt dat het niet mogelijk is om duurzame energie op te slaan (en “dus” zouden we niet zonder kernenergie kunnen):
“Maar dan hebben we een fundamenteel probleem. Als men enkel energie wilt opwekken met wind en zon, dan zal men technologie nodig hebben om massaal elektriciteit te stockeren…. en die bestaat nog niet, zelfs niet op papier.”
https://www.kritischdenken.info/kunnen-we-kerncentrales-verantwoorden-deel-3/
Dat "fundamentele probleem" is pure onzin, om niet te zeggen pure misleiding.
Dergelijke technieken bestaan namelijk wel, zijn ook al getest en zelfs al op kleine schaal toegepast en zullen dus sneller soelaas bieden dan de door de auteur gedroomde vierde generatie kerncentrales.
Alleen de financiering van dergelijke initiatieven wil nog niet erg lukken. Politiek fundamenteel probleem…
https://www.ipsnews.be/artikel/russische-gascrisis-legt-europese-zwakte-groene-energieopslag-bloot
Lia 4
Vincent Huijbers- zwaartekrachtbatterij (bijv. in bergen, oude mijnschachten, woestijnen)
https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/lees/artikelen/2021/wie-wint-de-race-om-de-superbatterij-.html
- ondergrondse perslucht (in zoutcavernes)
https://aenergie.nl/ondergrondse-energieopslag-hoe-waterstof-en-perslucht-zon-en-wind-kunnen-ondersteunen/
- ijzerpoeder (makkelijk te vervoeren, klein volume en brandt heet, dus geschikt voor industrie)
https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3282057/wereldprimeur-bavaria-gaat-ijzerpoeder-verbranden-als-energiebron-voor-15-miljoen-flesjes-bier
- basaltbatterij (slaat zomers overschot aan zonne-energie op voor de komende winter)
https://www.ecoplus-bouw.nl/de-brabantse-basaltbatterij-gaat-ecodorp-boekel-verwarmen-oud/
- vulkanische batterij (bestaande gas- en kolencentrales ombouwen tot groene-stroomcentrales)
https://www.siemensgamesa.com/products-and-services/hybrid-and-storage/thermal-energy-storage-with-etes-switch
Vincent Huijbers 9
LiaIk ben niet perse een voorstander van kernenergie maar in het stuk worden wel veel kanten van kernenergie belicht. Heb me verbaasd over hoe snel kernenergie het stempel 'groen' heeft gekregen. Onze weigering om consessies te doen onze manier van leven.
Ik ben als vormgegever ook gefascineerd over de erfenis die we creëren:
https://www.bbc.com/future/article/20200731-how-to-build-a-nuclear-warning-for-10000-years-time
Wat betreft de bovenstaande voorbeelden vraag ik me af of ze snel soelaas zullen bieden voor onze energiehonger. Maar techniek staat niet stil.
Als we er maar voor waken dat we geen voorschot nemen op technologie die nog niet bedacht is want anders blijven we misschien alsnog met een probleen zitten.
Lia 4
Vincent HuijbersGrote aantrekkingskracht dus voor zowel de behoudende consument als de grote ondernemer-lobbyist-politicus. Al deze groepen hebben groot belang bij positieve berichtgeving over kernenergie.
Mooie link! Fascinerend ook hoe de samenwerking met kunstenaars gezocht wordt. Mooi!
Ik vraag me alleen af of heel diep en (vrijwel) onbereikbaar wegstoppen achter dikke lagen beton wel de juiste weg is. Dit met de woorden van Julie Klinger (hoofdartikel) in gedachten:
"Het kan anders, zegt Klinger. We miskennen nu zoveel spullen als afval. De ongelofelijke latente minerale rijkdom die boven de grond ligt, inclusief zeldzame aardmetalen, zien we niet. En de talloze afvalmeren van oude mijnen vormen nu een hardnekkig milieuprobleem, maar ze zijn in feite bronnen van enorme minerale rijkdom, inclusief zeldzame aardmetalen."
Waarom behandelen we deze vaten met nucleair afval niet als 'bronnen van enorme minerale rijkdom'?
Berg ze komende decennia of eeuwen zorgvuldig op, maar verzegel de ingangen vooral NIET met beton.
Zorg juist dat het afval bereikbaar blijft voor ontwikkelaars van vierde-generatie kerncentrales.
De vierde-generatie kerncentrales waar Kritischdenken.info.nu zoveel vertrouwen in heeft "binnen enkele decennia".
Stimuleer dát dan. Subsidieer uitsluitend kernenergie-projecten die op bestaand kernafval draaien.
Het klinkt misschien wat minder groots en meeslepend, maar zo houden we goed zicht op het afval en is de kans het grootst dat het goed verwerkt wordt.
Dat kost wat, maar die kosten moeten dan maar doorberekend in de prijs... het is immers óns verbruik.
John Janssen 4
Vincent HuijbersNico Janssen 7
LiaUit simulaties blijkt (zo even niet bij de hand), dat wanneer je ongeveer alle elektriciteitsnetten in Europa en Noord-Afrika aan elkaar koppelt en strategisch overal wind neerzet, dat je nog maar voor ca. 1 dag opslag nodig hebt om vrijwel 100% leveringszekerheid te behalen. Daar is dus geen kernenergie voor nodig.
Ik / wij zijn zelf met concepten bezig (waarbij de businesscase rond te rekenen is) waarbij via grootschalige accu-opslag voor 3 à 5 dagen energie wordt opgeslagen. BEV's zullen ook onderdeel van dat collectieve opslagsysteem deel gaan uitmaken (verzorgt ca. 1/5 van de opslag).
Lia 4
Nico JanssenIk leer graag bij en ben benieuwd naar de onderbouwing, dus als je linkjes hebt?? Waarom zijn alleen de meer conventionele accu’s bruikbaar?
Overigens interessant wat je zegt over meerdere electriciteitsnetten aan elkaar knopen. Zou dit ook op kleinere schaal kunnen werken?
Nico Janssen 7
LiaEven goed zoeken op de website van Thijs: https://www.wattisduurzaam.nl
Kijk vooral bij het menu-item Energie opslaan.
Thijs website (nee, we zijn geen vrienden, wel studiegenoten) is een aanrader.
Lia 4
Nico JanssenLia 4
Nico JanssenZie bijvoorbeeld https://www.wattisduurzaam.nl/32615/energie-opslaan/tegenlicht-over-energieopslag-welke-concepten-gaan-het-maken/ en doorklikken verder binnen en buiten de site. Over de technieken die ik noemde zegt hij oa:
- basaltbatterijen en vulkanische batterijen: positief (“interessant”)
- zwaartekrachtbatterij: redelijk positief, met de (m.i. terechte) kanttekening dat er geen CO2-verslindende bouwwerken voor moeten worden aangelegd en er geen nieuwe mijnschachten voor worden geboord.
- perslucht in zoutcavernes: noemt hij een “tussenoplossing” (en daar hebben we er voorlopig heel wat van nodig ;)
- ijzerpoeder: hij noemt het in dit artikel “kansloos” maar in een ander artikel https://www.wattisduurzaam.nl/30119/energie-opslaan/waterstof/energieopslag-in-ijzerpoeder-bij-bavaria-interessant-interessant/ (dat in eerste instantie overdreven kritisch is) moet hij dat stevig nuanceren (na deze tweet https://twitter.com/johan_vanhelden/status/1322063920266383360)
Nogmaals dank voor de tip trouwens, deze site biedt een schat aan links, filmpjes en projecten, ik ga er vast nog vaker kijken.
Wel merk ik dat het echt nodig is om alle artikelen met een grote korrel zout te nemen. Thijs lijkt vooral een liefhebber van techniek, meer dan iemand met een echt duurzame instelling.
Soms bekroop me zelfs de vraag of hij zich laat inhuren door gevestigde bedrijven om concurrerende nieuwe technieken te ‘debunken’. Dat had ik bij de artikelen over ijzerpoeder en Gravitricity, en ook bij dit artikel: https://www.wattisduurzaam.nl/39434/energie-besparen/warmte-koude/ook-de-eindhovense-zoutbatterij-is-niet-de-heilige-warmte-graal/
Lia 4
Nico JanssenZeker omdat hij in hetzelfde artikel zegt “Als je van plan was om je eigen huis te verduurzamen met isolatie en een (hybride) warmtepomp, ga daar dan vooral mee door”.
Als je echt kritisch wil zijn, benoem dan óók de belangrijke nadelen van warmtepompen: geluidsoverlast en risico op grondwaterverontreiniging (en dan hoor ik in mijn omgeving ook nog vaak dat ze veel minder warmte geven dan beloofd).
“Dat er na 12 jaar ontwikkeling nog geen warmtebatterij te koop is, is geen aanbeveling. Het suggereert dat realiseren van het op het oog simpele systeem in de praktijk toch complex is. En/of dat de behoefte aan het systeem overschat is.”
https://www.wattisduurzaam.nl/39434/energie-besparen/warmte-koude/ook-de-eindhovense-zoutbatterij-is-niet-de-heilige-warmte-graal/
Dat is natuurlijk mogelijk. Maar het zou ook niet voor het eerst zijn dat een goede uitvinding sneuvelt door gebrek aan subsidie (of zelfs actieve tegenwerking) in de opstartfase…
Thijs zegt immers zelf dat we ons 'in deze fase geen ruis kunnen permitteren' https://www.wattisduurzaam.nl/over-ons/
En mijn 'diepe overtuiging' is dat we naar ALLE uitvindingen heel serieus moeten kijken, en vervolgens alleen de minst schadelijke en meest betrouwbare (robuuste) daarvan moeten subsidieren.
Het gaat erom dat de markt zijn werk doet, niet in het belang van het gevestigde bedrijfsleven, maar in het belang van ons allemaal en de toekomst.
Nico Janssen 7
LiaVergis je niet, in elk huishouden staat vaak midden in de woning al een lucht/water warmtepomp, en daar hoor je nooit iemand over. Je koelkast bevat namelijk een warmtepomp….
Daarnaast heb je het over bodemenergiesystemen (verticale gesloten bodembron), dat die het grondwater kunnen vervuilen. Op zich heeft dat niets met de (water-water) warmtepomp te maken, maar eerder met een onzorgvuldige uitgevoerde bronboring.
Met een kwalitatief goed bedrijf dat die boring uitvoert is het risico daarop (kortsluiting van grondlagen) vrijwel nul. Vanwege het gesloten karakter is de kans op lekkage van brine (glycol) ook vrijwel nul. Je hebt overigens ook glycolloze systemen. Dat is dan dus gewoon water dat lekt bij lekkages.
Dus die vervuiling is toch een vorm van (onterechte) bangmakerij.
Lia 4
Nico JanssenVerder eens dat warmtepompen fluisterstil KUNNEN werken, maar in de praktijk wordt lang niet elke waterpomp goed geïnstalleerd/afgesteld. Idem voor boringen.
Het eerlijke verhaal is m.i. dat waterpompen, als alles goed gaat heel goed, zuinig en schoon kunnen werken, maar dat ze in de weerbarstige praktijk (die met onverwachte tegenvallers en waar niet iedereen zijn werk perfect doet) ook vaak duidelijke nadelen hebben. Ze zijn zeker niet ‘de’ oplossing - dat erkennen is nog geen bangmakerij.
Ik twijfel er zeker niet aan dat Thijs heel veel weet, maar het viel me op dat hij regelmatig best gekleurd schrijft - het ene uiterst kritisch beoordelend en het andere veel minder kritisch. Als hij zelf zegt dat we ons ‘geen ruis kunnen permitteren’ dan schept dat verwachtingen ;)
Nico Janssen 7
LiaLia 4
Nico JanssenNico Janssen 7
LiaIn Zweden en heel veel andere plekken in deze wereld verwarmen bewoners hun woning met een warmtepomp. Geen idee wat Nederland zo bijzonder zou maken dat het hier niet kan …
Lia 4
Nico JanssenZie bijvoorbeeld deze link https://www.nibe.eu/nl-nl/producten/warmtepompen (scroll naar "Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?")
Of deze: https://warmtepompvergelijker.nl/welke-geluidseisen-worden-gesteld-aan-warmtepompen/
Of deze: https://www.ew-installatietechniek.nl/nieuws/open/drinkwater-mogelijk-vervuild-door-bodemenergiesystemen
Ik ben trouwens echt niet principieel tegen warmtepompen hoor. Hele mooie uitvinding die een belangrijke bijdrage kan leveren, mits goed toegepast.
Maar als ze onzorgvuldig worden geplaatst, of als mensen (uit kostenoverwegingen) voor een te klein model kiezen in een (uit kostenoverwegingen) onvoldoende geïsoleerd huis, dan kunnen ze echt wel overlast geven. Zeker in hele straten vol rijtjeshuizen. En ze zijn ook niet voor ieder huis geschikt.
En dat vond ik gewoon een stukje "ruis" in het artikel van Thijs over de zoutaccu's.
Ook die lijken me namelijk een heel mooie uitvinding. Ook die zullen ongetwijfeld weer hun nadelen hebben. Beide technieken zijn niet de 'heilige graal'.
Dus als je in één artikel heel uitgebreid ingaat op de kosten/nadelen van de ene techniek en tegelijk de kosten/nadelen van de andere techniek geheel buiten beschouwing laat - sterker nog, als je dan zegt:
"Jammer omdat het bewoners, corporaties en renovatiepartijen verwart. De warmtetransitie is al uitdagend genoeg, en had zeker niet nóg een valse heilige graal nodig."
dan denk ik "hoezo wattisduurzaam"?
Nico Janssen 7
LiaPer jaar sterven een aantal mensen aan koolmonoxide vergiftiging van Cv-ketels en geisers (ja, die zijn er ook nog), dat kan dan kennelijk wel. Moeten we koelkasten wegdoen omdat ze enig geluid maken?
Je snapt wel waar ik heen wil...
Lia 4
Nico JanssenHet draadje begon met een vraag over het afval van kernenergie en gaandeweg steeds meer over tijdelijke opslagvormen van elektriciteit (ook van zonne- en windenergie).
N.a.v. een website waarin werd beweerd dat zon en wind niet zouden kunnen volstaan omdat er onvoldoende opslagtechnieken zouden bestaan ("zelfs op papier" niet) reageerde ik met een aantal links van opslagtechnieken die al verder waren dan de tekentafel.
Toen jij stelde dat die technieken door Thijs ontkracht waren reageerde ik daar weer op.
Als ik het draadje bekijk zien we volgens mij allebei wel het belang van nieuwe uitvindingen. Die opslagtechnieken die jij noemde (waterbassins, accu's, groen gas (waterstof?), elektriciteitsnetten aan elkaar knopen) lijken mij waardevol. Net als die steenbatterijen en zoutaccu's.
Wat mij betreft moeten we *alles* uitproberen wat goede kans heeft te werken, accepteren dat elke uitvinding nadelen heeft, maar alleen die uitvindingen subsidiëren die het minst vervuilen en de minste overlast geven.
Vandaar mijn voorkeur voor opslag van zonne- en windenergie boven kernenergie (zéker de huidige type centrales) en mijn overtuiging dat we alle opties van opslag serieus moeten nemen. (overigens helemaal bovenaan mijn lijstje staat het subsidieren van energiebesparing!)
Is dat ook waar jij heen wil?
Nico Janssen 7
LiaOpslag in allerlei soorten en maten zal nodig zijn. Waarbij waterstof een van de minst relevante zou moeten zijn.
Lia 4
Nico JanssenLia 4
Nico Janssenhttps://solar.lowtechmagazine.com/nl/2022/06/keeping-some-of-the-lights-on-redefining-energy-security.html
Michel Roes
LiaArthur Venis 3
Nico JanssenInteressant, Nico. Ik loop met een idee rond om iets dergelijks in Caribisch Nederland van de grond te krijgen om schone en goedkope energie bij mensen te brengen - zelf opwekken en opslaan. We hebben 360 dagen per jaar zon. Gedecentraliseerde opslag dus.
Christine 3
Pim OomensWind en zonneparken zijn namelijk niet rendabel en zeker niet in staat om aan de behoefte van het nijpende energietekort te kunnen voldoen.
Met een regering die grotendeels droomt en niet weet waar zij mee bezig zijn gaan we een heel koude winter tegemoet, en dan moeten we hopen dat het geen extreem strenge winter wordt. Er wordt ons wijsgemaakt dat het allemaal wel meevalt, maar dat zijn leugens van de groene fantasten, die ons regelrecht naar de rand van de afgrond leiden.
Co Stuifbergen 5
Christine(De drukte op Schiphol is ook niet nodig natuurlijk)
Christine 3
Co StuifbergenLia 4
Co StuifbergenNico Janssen 7
ChristineWat is dit voor flauwekul?
Christine 3
Nico Janssenhttps://youtu.be/-4qXeOe_35c
Nico Janssen 7
ChristineB. Wordt er (voor de logica) op verschillende plekken door die mijnheer grote onzin beweerd. Het begint bv al door uit te gaan van 5 MW molens. Reken gerust met het dubbele in de praktijk als gemiddelde. (een landmolen die je nu neerzet gaat al richting 5, op zee waar de bulk komt te staan worden veel grotere molens neergezet). Ook beweert de beste man dat er om de dunkelflaute te overbruggen heel veel opslag moet komen. Onderzoekers berekenden echter dat na het aan elkaar koppelen van alle netten in Europa je minder dan 3 dagen opslag nodig hebt (sterker, zelfs minder dan een dag). Dat is prima op te lossen dus zonder dat je veel molens hoeft bij te plaatsen.
C. Er is niet alleen wind, maar ook zon-opwek, waterkracht e.d. (En vast ook kernenergie). Dus zoveel molens hebben we niet nodig …
Christine 3
Nico Janssenhttps://youtu.be/tDmGoLikUtM
Windmolens sparen geen brandstof, stop bouw ervan.
Nederland krijgt vijf nieuwe windparken op zee. Maar Kees Le Pair, oud-lid Algemene Energieraad ziet niets in nog meer windmolens.
Voor het eerst in de geschiedenis geeft een regeringsinstantie – in Ierland – toe dat windmolens minder brandstof besparen dan volgens de rekenwijze van de EU.
Dat is voor ons niet alleen van belang omdat het Ierse elektriciteitssysteem lijkt op het onze, maar ook omdat het niet komt van onderling kibbelende onderzoekers.
Over die besparing is al jaren strijd tussen critici en door de windmolenlobby ingefluisterde regeringen. Die laatsten houden vol dat alle elektriciteit van de molens evenveel elektriciteit van kolen- en gascentrales vervangt en dus de brandstof die ze anders zouden hebben gebruikt, bespaart. Men noemt dat honderd procent nominale besparing.
https://www.windvanvoren.nl/windmolens-sparen-geen-brandstof#:~:text=Over%20die%20besparing%20is%20al,anders%20zouden%20hebben%20gebruikt%2C%20bespaart.
Nico Janssen 7
ChristineChristine 3
Nico JanssenChristine 3
Nico Janssenhttps://youtu.be/QalBJqvN_o4
Niels van der Stappen 1
ChristineNiels van der Stappen 1
ChristineDarko Lagunas
Pim OomensZoals Alexander Dunlap in het laatste deel zegt: 'de energietransitie is zinloos als het systeem is georganiseerd voor constante groei en toenemende consumptie van energie en materialen'. Hij is voorstander van wind en solar, 'maar het huidige systeem waarin deze bronnen worden geplot, hun schaal en omvang, en wat ze van energie voorzien, getuigen van dezelfde krankzinnigheid die ons deze puinhoop heeft gebracht.’
Een interessante publicatie voor meer verdieping: https://friendsoftheearth.eu/press-release/green-mining-is-a-myth-new-study/
Bas Gresnigt
Pim OomensAls wind & zon electriciteit produceren dan wordt er geen afval geproduceerd.
Bovendien zendt dat afval geen gevaarlijk straling uit waardoor het DNA van onze nakomelingen wordt aangetast tot op 40km afstand. Zie: http://tinyurl.com/2uw2ehmh
Een DNA aantasting die ernstige gezondheidsgevolgen heeft:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12899207/
Yonis le Grand
Pim Oomenshttps://unece.org/sites/default/files/2021-10/LCA-2.pdf
https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/business_economy_euro/banking_and_finance/documents/210329-jrc-report-nuclear-energy-assessment_en.pdf
Kernenergie is in veel opzichten minder milieu belastend aangezien het ook minder grondstoffen nodig heeft per MWh.
Maar laten we niet vergeten dat hernieuwbaar minder milieubelastend is dan fossiel! Het afval van fossiel wordt in de lucht rondgestrooid, verziekt niet alleen het klimaat maar komt in onze longen terecht en is kankerverwekkend. Wereldwijd sterven er 5 millioen mensen per jaar aan luchtvervuiling door fossiele brandstoffen.
https://ourworldindata.org/safest-sources-of-energy
Arthur Venis 3
Pim OomensDit vond ik een bijzonder verhelderend artikel omdat het aangeeft dat we met vuur spelen als het gaat om de energietransitie.
Het komt nauwelijks ter tafel alsof alle problemen al zijn opgelost. Ja, in het beroemde overheids-spreadsheet misschien, maar niet in uw en mijn wereld waar we straks met de gevolgen van ondoordachtzaamheid en drammerij zitten.
Arthur Venis 3
Pim OomensChristine 3
2035 of 2350? Wel of geen overstromingen in Nederland? Deze documentaire belicht de wereldwijde klimaatdiscussie van verschillende kanten, waarbij zowel de pro's als contra's en de feiten aan bod komen. Een discussie die meer dan ooit leeft en zowel binnen als buiten de politiek in menig land wordt gevoerd. Feiten of fictie? Het omstreden rapport uit 2007 van het VN-klimaatpanel IPCC over de opwarming van de aarde wordt door een onafhankelijke commissie van wetenschappers - onder leiding van de Nederlander Robbert Dijkgraaf - in opdracht van de Verenigde Naties onder de loep genomen.
Zo wordt in het rapport bijvoorbeeld voorspeld dat de gletsjers in de Himalaya in het jaar 2035 verdwenen zullen zijn in plaats van 2350. Verder bleek het
Planbureau voor de Leefomgeving slordig te zijn geweest met het aanleveren van de juiste gegevens over het gevaar van overstromingen in Nederland. De reeks geconstateerde fouten zouden volgens geleerden niets afdoen aan de hoofdconclusie 'dat de mens het klimaat zeer waarschijnlijk verandert met op termijn ingrijpende gevolgen'. Voor of tegen? Klimaatverandering is moeilijk te meten en te voorspellen. Oordeel zelf en kijk naar de Global Warming Swindle.
https://odysee.com/@QuantumRhino:9/The-Great-Global-Warming-Swindle-(2007):d
Ype van Woersem 2
ChristineChristine 3
Ype van WoersemTom Nijbacker 4
ChristineIn 2007 (15 jaar geleden!) waren de modellen nog lang niet zo goed als nu. Hoe lang blijven we ons vastklampen aan een ontkenning?
Doe de ogen open en kijk om je heen. Overal zien we de klimaatverandering gebeuren.
Als je op internet begint met zoeken naar tegengeluiden worden die jou continu gepresenteerd door de zoekmachines zodat je daar op blijft klikken.
Wordt wakker!
Christine 3
Tom Nijbackerhttps://www.blckbx.tv/klimaat/alarmistisch-ipcc-rapport-biedt-juist-hoop-marcel-crok
Tom Nijbacker 4
ChristineIk zei: "Doe de ogen open en kijk om je heen. Overal zien we de klimaatverandering gebeuren."
Daarmee bedoel ik hier in je eigen achtertuin.
De snelheid waarmee nu het klimaat verandert is nog nooit voorgekomen, behalve bij een meteorietinslag of megavulkaanuitbarsting, maar daar hebben we het niet over.
Wordt wakker!
Christine 3
Tom NijbackerDit kunnen we pas ongeveer honderd jaar meten, de rest is natte vingerwerk, gissen en glazen bol wetenschap.
Dus jou opmerking over ''de snelheid waarmee nu het klimaat verandert is nog nooit voorgekomen'' snijdt geen hout.
Tom Nijbacker 4
ChristineCO2 concentratie over de laatste 2000 jaar:
https://assets.weforum.org/wp-content/uploads/2015/03/150309-co2-levels-conv-1024x585.png
https://www.weforum.org/agenda/2015/03/a-new-peak-for-carbon-dioxide-levels
CO2 en temperatuur over de laatste 140 jaar:
https://www.climaterealityproject.org/sites/default/files/blog-humancause-2.png
https://www.climaterealityproject.org/blog/how-do-we-know-humans-are-causing-climate-change-0
Aantal orkanen over de laatste 150 jaar:
http://www.growth-dynamics.com/news/DEC27_04.htm
Word wakker!
Wietze van der Meulen 6
ChristineMensen zouden eens kunnen kijken naar de aantallen mensen die door weersextremen om het leven komen in relatie tot de groei van de wereldbevolking.
Ype van Woersem 2
Wietze van der MeulenVerder absoluut met je eens dat het om argumenten gaat. Die moeten dan wel onderbouwd zijn natuurlijk.
Wietze van der Meulen 6
Ype van WoersemYpe van Woersem 2
Wietze van der MeulenEen onderbouwing niet, want Wikipedia onderzoekt niet. Maar wel grondige bronvermelding.
Wietze van der Meulen 6
Ype van WoersemYpe van Woersem 2
Wietze van der MeulenWietze van der Meulen 6
Ype van WoersemYpe van Woersem 2
Wietze van der MeulenWelke data vraag je precies? Er zijn zoveel langsgekomen.
Wietze van der Meulen 6
Ype van WoersemMensen zouden eens kunnen kijken naar de aantallen mensen die door weersextremen om het leven komen in relatie tot de groei van de wereldbevolking.
Ype van Woersem 2
Wietze van der MeulenYpe van Woersem 2
ChristineLia 4
Ype van WoersemHet is wel goed om je te realiseren dat bijna alle wetenschap tegenwoordig mede gefinancierd wordt door het bedrijfsleven. Dat is meestal zelfs een voorwaarde om NWO-subsidie (dus van belastinggeld) te kunnen krijgen.
In een eerdere bijdrage (https://www.ftm.nl/artikelen/strengere-screening-buitenlandse-wetenschappers#bijdrage415204) noemde ik dit artikel https://www.vn.nl/frieslandcampina-wageningen-university-research/ maar het speelt zeker niet alleen in landbouw onderzoek!
Waarmee ik uiteraard niet wil zeggen dat bijna alle wetenschappers 'onderzoek vervalsen', er zit natuurlijk een heel groot gebied, van lichtgrijs tot donkergrijs, tussen 'neutraal onderzoek' en 'onderzoek vervalsen'. Maar het is goed om te beseffen dat ècht onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek allang niet meer de regel is (nog afgezien van het gegeven dat wetenschappers ook maar mensen zijn).
Verder ben ik het helemaal met je bijdrage eens.
Tom Nijbacker 4
ChristineNiels van der Stappen 1
ChristineRoge Claessen
Ype van WoersemYpe van Woersem 2
Roge ClaessenHet inschatten of een bron betrouwbaar is vergt wel wat van jezelf. Ik denk dat de belangrijkste indicator is, dat je jezelf afvraagt of je heel graag wilt dat een bepaald standpunt waar is. Als dat zo is, moet je eigenlijk extra kritisch zijn. Klimaatverandering bijvoorbeeld, heeft behoorlijk negatieve implicaties als het waar is. Iedereen moet haar/zijn gedrag aanpassen, dus dat vraagt behoorlijke offers. Het is dus zeer aantrekkelijk om niet te geloven dat het waar is of dat wij zelf verantwoordelijk zijn voor het oplossen ervan.
Lia 4
Ype van WoersemHet is dus belangrijk om je te realiseren dat bijna alle wetenschap tegenwoordig mede gefinancierd wordt door het bedrijfsleven. Dat is meestal zelfs een voorwaarde om NWO-subsidie (dus van belastinggeld) te kunnen krijgen. Overschat de onafhankelijkheid van de wetenschap niet!
Voor de rest: spot on!
Tom Nijbacker 4
LiaEr is dus altijd een check of wat de wetenschapper beweert wel klopt. Ook dit systeem is niet waterdicht maar haalt in de meeste gevallen de onzin/onwaarheden er wel uit.
Lia 4
Tom NijbackerDus hoewel zo'n check heel belangrijk is, blijft het goed je te realiseren dat die niet alleen 'niet waterdicht' is, maar ook tunnelvisie kan versterken.
Tom Nijbacker 4
LiaEn daar gaat het om.
Veel mensen verwarren wetenschap met het verkondigen van meningen. Zo werkt het echter niet.
Zaken worden geobserveerd en gemeten. Aan de hand daarvan wordt een theorie opgesteld hoe iets zou kunnen werken. Daarmee worden voorspellingen gedaan en dan weer testen uitgevoerd om te kijken of die voorspellingen, en dus de theorie, klopt. Dit is een continue proces waardoor een steeds beter passende theorie wordt gevormd die de werkelijkheid steeds beter beschrijft.
Lia 4
Tom NijbackerDaar heb je helemaal gelijk in!
Maar er speelt ook nog iets anders, iets wat veel mensen over het hoofd zien (ook wetenschappers helaas), namelijk dat het in de praktijk onmogelijk is om alle relevante data te verzamelen en alle relevante testen te doen. Domweg doordat onze aandacht, tijd en budget nu eenmaal altijd beperkt zijn en de wereld oneindig groot.
Voor ieder "hard feit" dat wordt gemeten zijn er duizenden, miljoenen andere even "harde feiten" die niet worden gemeten.
Als wetenschapper ben je dus doorlopend aan het selecteren, bewust en onbewust, wat wel en niet relevant is. De kunst is die selectie zo bewust, onafhankelijk en objectief mogelijk te doen, maar je kunt je vast wel voorstellen dat dat in de praktijk niet altijd lukt. Of beter gezegd: nooit helemaal lukt, en steeds minder goed lukt naarmate wetenschappers meer onder druk staan - tijdsdruk, sociale druk, financiële druk.
En dan krijg je dat groepen wetenschappers (en geïnteresseerde leken) elkaar om de oren slaan met elk hun eigen selectie van "harde feiten" en hun eigen verklaringen daarvoor.
Allemaal evenzeer overtuigd dat ze 'de wetenschap' aan hun kant hebben.
Want zolang ze niet verder kijken dan hun eigen selectie feiten (soms uit opportunisme, maar velen zijn zich oprecht niet bewust dát ze selecteren!) kúnnen ze ook niet anders dan logisch en 'wetenschappelijk' concluderen dat ze gelijk hebben...
in dat geval beschrijft het door jou genoemde 'continue proces' niet 'de werkelijkheid' steeds beter, maar alleen 'een select deel van de werkelijkheid'.
Tom Nijbacker 4
LiaMet jouw laatste opmerking ben ik het dan ook niet eens. De beschrijving 'benadert' de werkelijkheid namelijk steeds beter, en op een gegeven moment zo goed dat het verschil niet meer meetbaar is.
Veel geïntereseerde leken halen alleen die conclusies/feiten aan die bij hun verhaal passen en laten alles wat dat tegenspreekt weg. Soms doen wetenschappers dat ook. Door druk van buiten, eigenbelang, omkoping of wat dan ook. Uiteindelijk vallen die altijd door de mand door het door mij hierboven beschreven proces. Dat hoort ook bij wetenschap.
Lia 4
Tom NijbackerDat klopt, en daarbij is het woordje "uiteindelijk" natuurlijk heel relevant.
Het duurt soms decennialang voordat een verkeerde theorie (verkeerd in de zin van: op basis van eenzijdige feiten) wordt ontmaskerd, doordat een machtige industrie of politiek baat heeft bij het overeind houden van die theorie. Denk maar aan roken, klimaatverandering, medicijnenonderzoek etc.
Wat ik probeer te verduidelijken is: vaak zitten onderzoeken nog ergens halverwege dat proces dat je beschrijft, maar doen geïnteresseerde leken (waaronder journalisten en vooral ook politici) net of de wetenschap al bijna "settled" is.
Juist in die fase komt het nogal eens voor dat de tunnelvisie (nog) leidend is (sterker, wetenschappers die tegen de tunnelvisie ingaan wordt het vaak heel moeilijk gemaakt).
Toch zeggen die geïnteresseerde leken dan graag: "Wij laten ons leiden door de wetenschap" en het grote publiek gelooft hen.
Omdat ze onvoldoende beseffen dat 'harde data' niet vanzelfsprekend 'representatieve data' zijn.
Tom Nijbacker 4
LiaNu terug naar waar we met dit ‘draadje’ zijn begonnen, de klimaat wetenschap. Deze zijn ondertussen al een poosje bezig en de theorie/modellen die ze hebben ontwikkeld zijn al best goed. Eén van de problemen waar ze nu nog mee zitten is waterdamp en wolken en de effecten daarvan. Daar wordt nu hard aan gewerkt en ik vertrouw erop dat ze er wel uit komen.
In het begin was ik ook sceptisch over de modellen omdat deze het verleden niet konden reproduceren. Nu kunnen ze dat echter wel en dat is een erg goede test.
Zie: https://skepticalscience.com/climate-models.htm
Al deze modellen/voorspellingen geven aan dat we hard de verkeerde kant op gaan en dat CO2 en CH4 uitstoot de grote veroorzakers zijn.
Dus dat Christine hier boven stug blijft volhouden dat er nu nog niks bewezen kan worden en dat er geen, door mensen, veroorzaakte klimaatverandering is, is inmiddels weerlegt.
Daarom nogmaals aan een ieder die het in zijn onderbuik wel weet maar er nog niet aan wil.
WORDT WAKKER!
Onze manier van leven en consumeren moet en gaat drastisch veranderen. Lees: vooral alles veel minder!
Lia 4
Tom NijbackerZelf ben ik ook benieuwd hoe groot de rol van ontbossing en bodemerosie is op waterdamp en wolken, dus in aanvulling op CO2 en CH4 uitstoot. Mocht je daar nog een link van hebben dan houd ik me graag aanbevolen.
Niet om het effect van CO2 en CH4 te ontkennen overigens! Dat de combinatie van fossiele brandstoffen, industriële revolutie, gangbare landbouw en visserij en chemische industrie grootschalige effecten heeft op zowel het klimaat als de biodiversiteit, kan iedereen zien die afgelopen decennia goed om zich heen heeft gekeken buitenshuis.
Dus ja:
"Onze manier van leven en consumeren moet en gaat drastisch veranderen. Lees: vooral alles veel minder!"
Toch een lichtpuntje: "alles" energie- en materiaalverbruik idd veel minder, maar frisse lucht, groen, beweging, slaap, gezondheid etc. juist veel meer!
Niels van der Stappen 1
Roge ClaessenBij de keuzes voor energie-bronnen staan a. wind , b. zon (iets minder gunstig) bovenaan. Kernenergie hangt veel meer van geografie van een land af; het kan een optie zijn, als je daarvoor infrastructuur en genoeg ruimte hebt, zodat een ongeluk niet leidt tot het failliet van een land. Alleen jammer dat kernenergie zo duur is en je pas winst in CO2-emissies hebt na 10 jaar gebruik. Eerst heb je zo'n 10 jaar alleen maar heel véél CO2 uitgestoten tijdens de bouw.
Ype van Woersem 2
En ook hier zie je trouwens dat de negatieve impact prima omlaag kan, maar dat het vooral een economische afweging is om de vervuiling van mijnbouw niet grondig te beperken. Dus net als bij klimaatverandering worden veel verborgen kosten afgewenteld op de maatschappij en toekomstige generaties.
Uiteindelijk is de belangrijkste aanpak een grondige beperking van onze mondiale consumptie, maar dat vraagt nogal wat. Minstens een complete systeemverandering.
Niels van der Stappen 1
Ype van Woersem(En ik ben er niet ongelukkiger van geworden...)
Roland Horvath 7
Het klimaat probleem is gekaapt en gegijzeld door de industrie. Alles moest in allerheil gebeuren. Er is nooit een grondige bespreking - o.a. van de wijze van productie- geweest van de voorstellen/ de thesis, ten 2e de antithesis met andere woorden de mogelijke nadelen en secundaire problemen en ten 3e de synthese oftewel een compromis tussen thesis en antithesis. De termijnen, die men stelt aan de vernieuwing, zijn veel te kort.
De afbraak van de natuur wordt niet gewaardeerd. Hoewel het veel goedkoper is en op korte termijn veel efficiënter daar iets aan te doen. Zoals de de herbebossing. Meer bomen planten of zaaien. Vrijwel alle landen kunnen daaraan deelnemen.
200 bomen per mens, wereldwijd.
Eveline Bernard 6
Roland HorvathRoge Claessen
Eveline BernardTom Nijbacker 4
Roge ClaessenWe hebben alles nodig.
Als bij elke mogelijke oplossing gezegd wordt: "Nee dit is niet genoeg dus dat doen we niet" Kom je er nooit.
Ook gaan we bomen, en andere biomassa, sowieso nodig hebben als vervanger voor de koolstof die nu uit olie, gas en kolen komen. We gebruiken die nu niet alleen voor de energie maar ook als grondstof.
Verder zal er ook veel meer gebouwd gaan worden met hout. Een zeer duurzaam en veelzijdig bouwmateriaal.
Dus hoe meer bomen hoe beter!
Lia 4
Tom NijbackerNog iets waarvoor we bomen hard nodig hebben: om het leefklimaat in steden te verbeteren.
Bomen helpen tegen hittestress (ze geven schaduw, en doordat ze water verdampen daalt de temperatuur in de directe omgeving).
Bomen helpen ook tegen wateroverlast bij zware buien (ze nemen een deel van het regenwater op).
Bomen zijn ook belangrijk voor de biodiversiteit in de stad en de meeste mensen voelen zich rustiger en gezonder bij wat meer groen in hun omgeving (huizen zijn daar niet voor niets meer waard).
En als we vaker kiezen voor eetbare bomen - noten, fruit, linde - kunnen we zelfs een beetje voedsel kweken in de stad!
Dus waar wachten we op :-)
Roland Horvath 7
Lia1- Bossen absorberen koolzuur, CO2. De temperatuur op aarde daalt, wereldwijd.
2- Ze absorberen de warmte van de zon meer dan zandvlaktes, steen en heide. De temperatuur daalt.
3- De virussen, bacteriën, teken en ratten, die ze herbergen, blijven waar ze zijn, in de bossen.
4- Bossen houden het water vast, dus het gevolg is veel minder overstromingen.
5- Bossen zorgen voor verdamping van water en creëren dus wolken en neerslag.
6- Er zijn nog tal van andere kwalijke gevolgen van ontbossing zoals de afname van de diversiteit van dieren en planten.
7- Bebossing is niet imperialistisch en kan ook opgebracht worden door arme landen.
8- Ontbossing is zoals ABC wapens, overbevolking en een niet duurzame economie, die alles en iedereen misbruikt, een weg naar een onleefbare wereld. Bebossing creëert tijd voor duurzaamheid.
9- Bossen brengen hout voort dat duurzaam is o.a. voor de huizen bouw. Voor zover erna de houtkap ook herbebossing is.
10- Bomen produceren eetbare vruchten voor mensen en dieren.
Lia 4
Roland HorvathAanvulling op punt 5: https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/bossen-als-biologische-waterpomp
Vincent Huijbers 9
In een economie waarbij vervangen van producten of het gebruik van nieuwe grondstoffen goedkoper zijn dan repareren of gebruik van herwonnen grondstoffen zal dat nog een lange weg te gaan hebben lijkt mij.
Helemaal als koopkracht onder druk komt te staan door geopolitiek (= meer consumenten) en klimaat (= resultaat) en onze economieën varen op consumeren. De brandstof van onze manier van leven is een gestage stroom van afname van grondstoffen en energie.
De waardering van producten (en daarmee materialen) lijkt ook wat te maken te hebben met wat je er voor hebt betaald. Er is er nog een: de waarde die we ergens aan toekennen. Monumenten, erfstukken, vintage. Dat laatste tovert blik om in goud.
Jacob Verloop 1
Vincent HuijbersTom Nijbacker 4
Jacob VerloopAlles kan en moet veel minder. Alleen is het voor velen erg lastig om het gedrag aan te passen. We willen onze verworvenheden niet opgeven.
Pas als het besef echt doordringt, na nog een paar rampen die ons direct treffen, zal het wel gebeuren.
Lia 4
Tom NijbackerHet probleem is dat de onduurzame keuzes momenteel de goedkoopste en makkelijkste zijn en dat bepaalde partijen er alle belang bij hebben om dat zo te houden.
Er zullen nog heel wat rampen nodig zijn om die partijen de wind uit de zeilen te nemen...
Tom Nijbacker 4
LiaLia 4
Tom NijbackerTom Nijbacker 4
LiaWat een @#$#$ systeem is dit eigenlijk. Wanneer komt er eens een partij die op nummer 1 zet om burgerberaden in te voeren. Ik zou er op stemmen!
Lia 4
Tom Nijbackeroverigens is PvdD voorstander van burgerberaden https://www.partijvoordedieren.nl/standpunten/burgerberaad maar het mag nog wel een duidelijker speerpunt worden.
Arthur Venis 3
Tom NijbackerDus eens: het is een @#$#$ systeem.
Niels van der Stappen 1
Tom NijbackerJacob Verloop 1
Vincent HuijbersJacob Verloop 1
Christine 3
Jacob VerloopHet nieuwe IPCC-rapport werd vrijwel kritiekloos overgenomen door de media. Maar is dat wel terecht? Te gast in de studio van blckbx is wetenschapsjournalist Marcel Crok, verbonden aan Stichting Clintel. Hij volgt het klimaatdebat op de voet en schreef er het veelgeprezen boek De Staat van het Klimaat over.
https://destaatvanhet-klimaat.nl/boeken/
https://www.blckbx.tv/klimaat/alarmistisch-ipcc-rapport-biedt-juist-hoop-marcel-crok
Jacob Verloop 1
ChristineWietze van der Meulen 6
Jacob VerloopEr zijn al Duitsers die op fracking in willen zetten. We zullen het zien hoe het verder loopt.
https://www.welt.de/wirtschaft/article239292399/Energieversorgung-Experten-wollen-Fracking-auch-in-Deutschland.html
Jacob Verloop 1
Wietze van der MeulenKlaas Co
ChristineDaar heeft dit mooie medium al eerder wat over geschreven:
https://www.ftm.nl/artikelen/clintel-klimaatsceptici-fossiele-industrie?share=6USQZD7p0%2B5ofP0pbkJxPe%2BGL13gxWqcqBiqUqdxBDtSq9tdPqOZexjo44yr
Vrij bedenkelijk clubje, dat Clintel.
Wietze van der Meulen 6
Klaas CoKlaas Co
Wietze van der MeulenMaar goed, hier een link naar het Pointer-artikel over Clintel:
https://pointer.kro-ncrv.nl/klimaattwijfel-zaaien-met-hulp-van-oliegeld-en-populistisch-rechts-netwerk
Treffend citaat uit dit artikel:
"Die "tabaksstrategie" komt in het kort hierop neer: je huurt een gerenommeerd wetenschapper in en laat hem onwelgevallig wetenschappelijk onderzoek aanvallen met zogenaamd eigen "onderzoek". Daarnaast laat je hem in de media veelvuldig zeggen dat het wetenschappelijk bewijs niet klopt, de wetenschap er nog niet uit is, of de situatie te complex is om te begrijpen. Dat alles om twijfel te zaaien en waarheidsvinding te ondermijnen. Je laat die wetenschapper een "instituut" oprichten met een betrouwbaar klinkende naam en doet alsof dat "instituut" de belangen van het volk vertegenwoordigd. Door veel publiciteit te genereren voor dit "andere geluid", lijkt het alsof er een debat over het onderwerp gaande is en er meer wetenschappelijk onderzoek moet worden gedaan. Effectief om nieuwe wetgeving tegen te houden of op z’n minst flink te vertragen."
Heb hier verder niets meer aan toe te voegen.
Christine 3
Klaas Cohttps://clintel.nl/het-liegen-en-bedriegen-van-kro-pointer/
Klaas Co
ChristineHoe dan ook:
https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Midden-Nederland/Nieuws/Paginas/Tv-programma-Pointer-deed-onrechtmatige-uitlating-over-klimaatstichting-Clintel.aspx
Zeven van de acht door Clintel als onrechtmatig ervaren uitlatingen waren dit niet volgens de rechter. De door Clintel geëiste rectificatie hoeft daarom ook niet gepubliceerd te worden.
Wietze van der Meulen 6
Klaas CoMoeten ze vooral ook doen bij de emissienormen van emissiearme stallen. Totdat deze weer bijgesteld moeten worden.....
Misschien kunnen de rechters en Pointer eens een rekensommetje maken hoe ze denken zo'n gemiddeld 13 GW elektrisch vermogen op het elektriciteitsnet te houden met "duurzame energie". Ben benieuwd.
W. Baars 3
ChristineOf:
https://www.ftm.nl/tag/clintel
Christine 3
W. BaarsBij nader onderzoek blijkt dat niet het geval te zijn en blijkt dat juist de klimaatalarmisten over grote propagandabudgetten beschikken, niet alleen gefinancierd door overheden, maar ook door groene biljonairs – het ‘grootkapitaal’ dus.
Deze financiers werken voornamelijk achter de schermen en het vergt veel onderzoek om er achter te komen hoe de geldstromen lopen.
https://www.climategate.nl/2019/12/groene-biljonairs-achter-greta-thunberg/
Wietze van der Meulen 6
ChristineWietze van der Meulen 6
Klaas CoZo'n 20 cm per eeuw met circa 16 cm zeespiegelstijging en 4 cm landverzakking. Waar is de versnelling? Ik geloof niet dat hij echt de moeite wou nemen om hier naar te kijken. Helaas is hij niet de enige.....
Ook iets voor Pointer-KRO of Klaas Co?
W. Baars 3
Wietze van der MeulenEn hier is data over je versnelling: https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/zeespiegel-nederlandse-kust-stijgt-sneller-door-klimaatverandering