
Over de winnaars en verliezers van globalisering. Lees meer
Internationale handels- en investeringsverdragen als TTIP en CETA bevorderen de vrije handel tussen burgers, landen en continenten, leveren nieuwe banen op en geven het bedrijfsleven een impuls. Althans, dat is het idee. In werkelijkheid vinden de onderhandelingen achter gesloten deuren plaats en werken lobbygroepen hard om hun belangen veilig te stellen.
Er bestaan dan ook grote zorgen dat de verdragen niet de belangen van (EU-)burgers dienen, maar vooral die van grote ondernemingen. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen voor de kwaliteit van ons voedsel? Ons energiebeleid? Gaat de belastingbetaler straks opdraaien voor claims van Amerikaanse multinationals als we chloorkippen en -eieren uit onze schappen weren? Of als we kerncentrales sluiten? Follow the Money zoekt het antwoord op die vragen.
De Eerste Kamer stemt over handelsverdrag CETA: wat staat er op het spel?
Nationale Nederlanden eist half miljard van Argentinië om nationalisering pensioenstelsel
Hoe Canada de Europese voedselveiligheid verwatert
De wereld bespreekt ISDS, critici vrezen betekenisloze hervormingen
Europese vrijhandelsverdragen: werk als wisselgeld
5 Vragen over het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Japan
Tweede Kamer bepaalt: TTIP en CETA zijn geen controversiële onderwerpen
De econoom die het waagde aan TTIP te tornen
Hoe een halve huilbui ons aan CETA hielp
Trump stopt met handelsverdrag TPP, bedrijven bieden banen aan
Zelfkritiek Nederland op investeringsverdragen blijft uit
Minister Ploumen deelt niet de kritiek op het Nederlandse investeringsbeleid, zo blijkt uit antwoorden op Kamervragen over de Nederlandse investeringsverdragen en de schadeclaims die hieruit voortkomen.
Nederland claimparadijs
Nederland speelt een belangrijke rol in internationale arbitrage. Zo’n tien procent van alle arbitragezaken wordt vanuit Nederland aangespannen. Het gaat hier echter niet om Nederlandse bedrijven, maar voornamelijk om buitenlandse ondernemingen die middels een brievenbus hier gevestigd zijn. Vragen over het grote aantal schadeclaims dat voortkomt uit Nederlandse brievenbusfirma’s worden niet concreet beantwoord. De Minister geeft slechts aan dat ‘Nederlandse IBO’s beogen legaal in Nederland gevestigde investeerders te beschermen.’ Volgens Ploumen brengen investeringsverdragen bovendien niet de bewegingsruimte van overheden in gevaar. ‘Nederlandse IBO’s en EU-vrijhandelsakkoorden bieden staten beleidsruimte om maatregelen ter bescherming van publieke belangen te nemen.’Vragen over het grote aantal schadeclaims dat voortkomt uit Nederlandse brievenbusfirma’s worden niet concreet beantwoordJuist de spanning tussen investeringsbescherming en het publieke belang oogst veel zorgen. Veel verdragen bevatten dusdanige vage en ruime definities van wat een investering is dat er veel ruimte is voor bedrijven om een rechtszaak te beginnen. Dit leidde onder andere tot claims vanwege het uitfaseren van nucleaire energie (Vattenfall vs. Duitsland) en tabaksregulering (Philip Morris vs Uruguay).
0 Bijdragen