De foie gras wordt duur betaald

  De misoogsten graan en maïs van dit jaar zullen door de opwarming van de aarde de norm worden. Gevolg: hoge prijzen, tekorten, honger. Onnodig, denkt Business Week

  Na de horrorwinter kwam de horrorzomer. Maar in Nederland mogen de boeren zich de handen dichtknijpen. In Groenland smolt de complete ijskap in een paar dagen tijd weg. De bevolking van Noord-Scandinavië is dt jaar bruiner dan die van Frankrijk. Het Iberisch schiereiland en het Amerikaanse middenwesten kampen al maanden met een verzengende hitte en droogte.   Het is nu duidelijk dat veel oogsten totaal zullen mislukken. Dat zie je al terug in de beurspagina's van de krant. De prijs van maïs, het belangrijkste en meest gesubsidieerde gewas in de VS, is 90 procent duurder dan in juli 2010. Gevolg: duurder vlees, inflatie, maar vooral duurder eten voor de armen in de wereld. Die geven immers meer dan 60 procent van hun inkomen uit aan voedsel.
  Business Week analyseert in zijn artikel 'The Age of Scarcity' wat de oorzaken en gevolgen zijn en spreekt zelfs over een voedselcrisis. De tijden van de Club van Rome lijken terug. En deze keer is het menens.
  Subsidie fossiele brandstof
  Die nieuwe voedselcrisis is het gevolg van een aantal trend die samenkomen. Zoals het feit dat in het afgelopen decennium maar liefst negen jaar de warmste jaren waren die ooit zijn gemeten. Ook de toenemende vraag naar vlees en biobrandstof drijven de prijzen omhoog. India en China schakelen met de toenemende welvaart massaal over op een eiwitrijker dieet. Daarvoor is meer graan nodig.
  En dan zijn er nog de financiële markten, waar het door de volatiliteit aantrekkelijk is geworden om te speculeren. Ook dat kan een opwaarts effect op prijzen hebben.
  Het antwoord op dit probleem is eigenlijk niet zo heel ingewikkeld. Eerste stap: stop de subsidiëring op fossiele brandstoffen zodat de uitstoot van CO2 snel omlaag gaat. Volgens Business Week ontvingen gas, kolen e.a. in 2010 $409 miljard aan subsidies. Duurzame energie kreeg dat jaar $60 miljard. Inzet van een combinatie van duurzame energie en aardgas zou ook de prijs van kunstmest laag kunnen houden.
  Enfin, er is nog veel meer mogelijk. Met name Afrika heeft een enorm groeipotentieel op het gebied van landbouw. Hoe dan ook, zo concludeert Business Week, een voedselcrisis is helemaal niet nodig. Het probleem is op te lossen. Nu de wil nog...
  Over de auteur

  Redactie

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid