ZZP-ers alsnog de klos

2 Connecties

Relaties

Regeerakkoord ZZP
15 Bijdragen

Zelfstandig ondernemers met een laag inkomen zijn alsnog de sigaar, blijkt uit het regeerakkoord. Met dank aan de PvdA.

De aandacht voor het regeerakkoord ging vooral over de gevolgen voor de arbeids- en woningmarkt. Ondergesneeuwd raakte dat zelfstandig ondernemers met een laag inkomen alsnog de sigaar zijn. Zij gaan flink meer belasting betalen.

 
In het regeerakkoord staat dat “de ondernemersfaciliteiten waaraan het urencriterium is verbonden per 2015 met 0,5 mld. worden versoberd en/of afgeschaft”. Dit gaat over de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek, waarvoor je als ondernemer minimaal 1225 uur in de onderneming moet steken. Dankzij de aftrek betaalt de zelfstandige – waarvan er inmiddels zo’n 750.000 zijn - geen belasting over grofweg de eerste 20.000 euro die hij of zij verdient.  
 
Idee van het nieuwe kabinet is om een “winstbox” in te voeren, met een vlak tarief van 28 procent. Hierin worden de verschillende fiscale faciliteiten, zoals de fiscale oudedagsreserve, meewerkaftrek en de S&O-aftrek betrokken. Het “bewerkelijke” urencriterium kan dan komen te vervallen. Dat lagere tarief zong al eerder rond en staat niet in het regeerakkoord, op de definitieve plannen is het wachten.  
 
Winstbox
“Als een nieuwe winstbox betekent dat alle aftrekposten komen te vervallen”, schrijft ZZP Nederland, zal dat voor zelfstandigen met een laag inkomen wel eens een fikse teleurstelling kunnen opleveren. Met name de huidige aftrekposten zoals zelfstandigenaftrek en startersaftrek zullen dan belast worden tegen het tarief van 28 procent. Dat betekent een netto lastenverzwaring van circa 220 euro per maand.”  
 
Het verschil in fiscale behandeling met werknemers is er niet voor niets: zzp’ers moeten zelf voor hun pensioen sparen en zich zelf verzekeren voor arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn niet goedkoop. 
 
Er staan twee handtekeningen onder het akkoord, maar dit is duidelijk de wens van de PvdA, niet van de VVD. Dat het fiscale verschil tussen ondernemers en werknemers verkleind moet worden, stond in het verkiezingsprogramma van de PvdA - geen woord erover in het programma van de VVD. Het druist bovendien in tegen het klassieke beeld van de VVD als echte ondernemerspartij. 
 
Peiling
De VVD heeft er electoraal ook weinig mee te winnen: ZZP’ers lieten in een peiling voorafgaand aan de verkiezingen weten massaal op de VVD te stemmen. Op de tweede plek kwam D66, van de PvdA moet de zelfstandige weinig hebben.
 
De PvdA heeft wel geprobeerd in het gevlei te komen bij de zzp’ers. Er kwam een speciale website voor die groep en nieuw gekozen kamerlid Mei li Vos heeft campagne voor zelfstandigen gevoerd.