
Zelfstandig ondernemers met een laag inkomen zijn alsnog de sigaar, blijkt uit het regeerakkoord. Met dank aan de PvdA.
De aandacht voor het regeerakkoord ging vooral over de gevolgen voor de arbeids- en woningmarkt. Ondergesneeuwd raakte dat zelfstandig ondernemers met een laag inkomen alsnog de sigaar zijn. Zij gaan flink meer belasting betalen.
In het regeerakkoord staat dat “de ondernemersfaciliteiten waaraan het urencriterium is verbonden per 2015 met 0,5 mld. worden versoberd en/of afgeschaft”. Dit gaat over de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek, waarvoor je als ondernemer minimaal 1225 uur in de onderneming moet steken. Dankzij de aftrek betaalt de zelfstandige – waarvan er inmiddels zo’n 750.000 zijn - geen belasting over grofweg de eerste 20.000 euro die hij of zij verdient.
Idee van het nieuwe kabinet is om een “winstbox” in te voeren, met een vlak tarief van 28 procent. Hierin worden de verschillende fiscale faciliteiten, zoals de fiscale oudedagsreserve, meewerkaftrek en de S&O-aftrek betrokken. Het “bewerkelijke” urencriterium kan dan komen te vervallen. Dat lagere tarief zong al eerder rond en staat niet in het regeerakkoord, op de definitieve plannen is het wachten.
Winstbox
“Als een nieuwe winstbox betekent dat alle aftrekposten komen te vervallen”, schrijft ZZP Nederland, zal dat voor zelfstandigen met een laag inkomen wel eens een fikse teleurstelling kunnen opleveren. Met name de huidige aftrekposten zoals zelfstandigenaftrek en startersaftrek zullen dan belast worden tegen het tarief van 28 procent. Dat betekent een netto lastenverzwaring van circa 220 euro per maand.”
Het verschil in fiscale behandeling met werknemers is er niet voor niets: zzp’ers moeten zelf voor hun pensioen sparen en zich zelf verzekeren voor arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn niet goedkoop.
Er staan twee handtekeningen onder het akkoord, maar dit is duidelijk de wens van de PvdA, niet van de VVD. Dat het fiscale verschil tussen ondernemers en werknemers verkleind moet worden, stond in het verkiezingsprogramma van de PvdA - geen woord erover in het programma van de VVD. Het druist bovendien in tegen het klassieke beeld van de VVD als echte ondernemerspartij.
Peiling
De VVD heeft er electoraal ook weinig mee te winnen: ZZP’ers lieten in een peiling voorafgaand aan de verkiezingen weten massaal op de VVD te stemmen. Op de tweede plek kwam D66, van de PvdA moet de zelfstandige weinig hebben.
De PvdA heeft wel geprobeerd in het gevlei te komen bij de zzp’ers. Er kwam een speciale website voor die groep en nieuw gekozen kamerlid Mei li Vos heeft campagne voor zelfstandigen gevoerd.
15 Bijdragen
Jasper
Dick N.
JasperU denkt niet dat ondernemerschap hier en daar fiscaal bevoordeelt mag worden? U zegt; stel ze gelijk, waardoor ondernemerschap vele malen minder interessant wordt. Daarmee zal de concurrentiedruk ook verlaagt worden bij, wat u noemt, de werkgever.En wat gebeurt er met de groep mensen voor wie er geen baan meer is? Wilt u deze mensen verdoemen tot een uitkering, bijstand of rigoureuze omscholing? Is het niet beter om ze dan te stimuleren om daaruit te breken en ze ZZP als uitweg te bieden? Uw standpunt is ondoordacht en uw argument rammelt aan alle kanten. Daarbij ontkracht u uw eigen standpunt door te zeggen dat het argument van verzekeren juist is, maar toch ook weer niet omdat het in de prijs verrekend zou moeten worden.
Henri
En die hebben het nu al heel moeilijk! Veel kleine ondernemers hebben al veel last van de economische achteruitgang. Het afschaffen van de zelfstandigenaftrek zal voor veel kleine ondernemers het einde betekenen. Voor u als consument betekent dit verschraling van het aanbod en minder concurrentie waardoor tal van zaken duurder gaan worden.
jopie1978
Dick N.
jopie1978jopie1978
Dick N.Dick N.
jopie1978jopie1978
Dick N.2. Ik ben een voorstander van zzp, al wilt u dat niet zien;
3. En voorstander van een gelijk speelveld tussen zzp en loondienst. Als de economische realiteit verandert, verander ik van mening. Dat houdt in dat helaas de zzp-er in mijn ogen, ook zijn steentje moet bijdragen aan de rijksbegroting zoals een werknemer dat ook moet doen.
Ik gun niemand belastingverhogingen, maar zie het wel graag eerlijk verdeeld. Wat een eerlijke verdeling is, is een subjectief oordeel. Daar mag iedereen zijn mening over geven en ik ook!:)
Henri
jopie1978Verder is het risico voor zelfstandigen veel groter dan van iemand in loondienst. Mag hij dan ook iets meer overhouden?
jopie1978
HenriDick N.
jopie1978Lucien
jopie1978peterO
Zonder zelfstandigenaftrek wordt het ook zeer onaantrekkelijk om nog als ondernemer te starten. Nu werken nog vele mensen die niet meer in loondienst kunnen komen, omdat ze te oud zijn, in hun eigen vakgebied en leveren een bescheiden bijdrage aan de economie.
peterO
Laurens