'zesdaagse werkweek en lagere lonen voor Grieken'

2 Connecties

Onderwerpen

Griekenland Trojka

Arme Grieken. Bijna één op de vier is werkloos en de rest kan zich straks verheugen op een zesdaagse werkweek. En dan gaat het minimumloon ook nog verder omlaag. Althans, dat verlangt de Trojka.

De Griekse regering heeft nieuwe hervormings- en bezuinigingsmaatregelen in de steigers gezet. Maar luttele dagen nadat premier Samaris zijn onderdanen plechtig heeft beloofd dat deze extra snoei-operaties echt de laatste zullen zijn, is in Griekenland beroering ontstaan over bemoeienis van de trojka met het bezuinigingspakket van Athene.

 

Volgens verschillende Griekse nieuwssites en kranten zou de trojka van internationale geldschieters - bestaande uit de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds -  de regering-Samaras voorgesteld hebben het minimumloon verder te verlagen en de werkweek op te trekken van vijf naar zes dagen.

 

Om in aanmerking te komen voor de noodsteun van 31,5 miljard euro moet de Griekse regering in 2013 en 2014 minimaal 11,5 miljard euro extra besparen. Hiorover is de centrumrechtse Griekse premier Antonis Samaras - die ondertussen een financiële adempauze van twee jaar probeert voor elkaar te boksen - is koortsachtig bezig met het smeden van een met zijn coalitiegenoten over een nieuw bezuinigingspakket.

 

Bemoeienis trojka
Maar inmiddels is duidelijk geworden dat de bemoeienis van de trojka met Athene ingrijpend is. Uit een uitgelekte e-mail, die vorige week verstuurd werd aan de ministeries van Financiën en van Werk, blijkt namelijk dat de EU, de ECB en het IMF onder meer bij de regering-Samaris hebben aangekaart het al eerder omlaag geschroefde minimuminkomen verder verlagen en de werkweek te verlengen naar zes dagen.

 

Wie denkt dat Grieken met een baan geluksvogels zijn, komt bedrogen uit. De werkloosheid in Griekenland is weliswaar bijna 25 procent, maar een baan is alles behalve zaligmakend. Dat geldt zeker voor degenen die werken tegen een minimumloon. Zo zijn begin dit jaar de laagste lonen in Griekenland naar beneden bijgesteld van 751 tot 586 euro per maand.

 

'Catastrofale gevolgen'
Mocht de regering-Samaras de suggestie van de trojka opvolgen en daar bovenop de vijfdaagse werkweek afschaffen, dan wacht Griekenland een sociale veenbrand van ongekende weerga, zo waarschuwen verschillende Griekse media. 'De tovenaarsleerlingen van de trojka, de grote ondernemingen en hun privéconsultants, zijn onverbeterlijk', zo tekenen Griekse kranten al op uit de mond van een woordvoerder van de GSEE - de grootste vakbond van Griekenland. Om er aan toe te voegen dat de sociaal-economische plannen van de Trojka  'catastrofale gevolgen' zullen hebben voor de Grieken.

 

 

 Menige Griek waant zich Venus van Milo maar dan wel mét gestrekte middelvinger

 

 

Rapport Trojka
Ondertussen gaat in de loop van deze week de trojka opnieuw aan de slag in Griekenland. Zo zal het 'crisisteam' bekijken welke maatregelen Samaras en zijn kabinet genomen hebben en in hoeverre die effect sorteren. Uiterlijk begin oktober moet de leden van trojka hun bevindingen rapporteren.

 

Op basis van dit rapport krijgen de Grieken dan te horen van hun geldschieters van  of ze dan recht hebben op het volgende pakket aan noodsteun. Pakt dit oordeel negatief uit dan is Griekenland gedoemd om uit de eurozone te vallen zodra de eerste bladeren vallen in Noord-Europa.

 

 

(L)