Bestuur Rabobank houdt zelfde omvang

De Rabobank gaat niet over op een tweekoppig bestuur. De huidige omvang van de raad van bestuur blijft bestaan en de bank heeft inmiddels twee vacatures weten te vullen.

De Rabobank gaat niet over op een tweekoppig bestuur zoals het Financieele Dagblad eerder deze week berichtte. Dit bevestigt een woordvoerder van de bank aan Follow the Money. Afgelopen week verscheen het bericht dat de Rabobank van plan was de samenstelling van de top drastisch te veranderen. De bank zou de zeskoppige raad terug willen brengen naar twee man met daaronder een ‘executive committee’ met divisie- en stafdirecteuren. Onjuist, aldus de Rabobank. De huidige vorm van het bestuur blijft gehandhaafd. Tijdens de centrale kringvergadering van de Rabobank afgelopen woensdag, maakte president commissaris Wout Dekker duidelijk dat een tweekoppig bestuur geen optie is voor de Rabobank, zo schrijft de Financiële Telegraaf.  'Zo’n model is niets voor Rabobank. De raad van bestuur heeft eerder behoefte aan meer dan aan minder leden. Zes is echt het minimum om het hoofd te bieden aan de uitdagingen waar de Rabobank voor staat.' Een woordvoerder van de bank bevestigt dat een tweekoppig bestuur wel tot een van de opties behoorde, maar al in een vroeg stadium af is gevallen.  

Vacatures

De raad van bestuur blijft daarmee uit zes mensen bestaan en de Rabobank heeft inmiddels twee nieuwe bestuursleden geselecteerd. Door het ontslag van Gerlinde Silvis, de terugtreding van Hans van der Linden en het aankomende vertrek van voorzitter Piet Moerland, telt de raad van bestuur momenteel drie vacatures. De Rabobank maakt de opvolgers van Silvis en Van der Linden binnen afzienbare tijd bekend.  Wanneer dit precies zal plaatsvinden, is nog niet duidelijk. De kandidaten moeten eerst nog goedkeuring krijgen van de toezichthouder. Wel zijn de aanstaande bestuursleden afkomstig uit de eigen organisatie, maar het is onbekend welke functie ze momenteel vervullen. De Raad van Commissarissen is sinds woensdag ook weer op volle sterkte gebracht. Met de benoeming van Ron Teerlink en Henk van Dalen is de elfkoppige raad van commissarissen volledig bemand.  Hierdoor is alleen de vacature van bestuursvoorzitter nog open.  Moerland gaat in 2014 met pensioen, maar er is nog geen opvolger gevonden. Hoewel de selectie van kandidaten wel aan de gang is, heeft de Rabobank hier nog geen definitieve beslissing over genomen.