Voor het eerst probeert een Nederlands ziekenhuis geld bijeen te brengen voor een verbouwing door middel van crowdfunding. Het Zeeuwse Admiraal De Ruyter ziekenhuis wil op die manier 20 miljoen euro binnenhalen bij kleine investeerders.
Het Admiraal De Ruyter ziekenhuis had al jaren nieuwbouwplannen, maar een financiering bij de bank zien te regelen is voor een ziekenhuis tegenwoordig erg lastig. Daarom besloot het ziekenhuis om de nieuwbouwplannen om te zetten in een renovatie van het huidige pand in Vlissingen. En wordt de benodigde lening nu niet bij de bank, maar bij de crowd gezocht. Dat meldt
Omroep Zeeland woensdag.
De crowdfundingactie wordt op touw gezet in samenwerking met de Zeeuwse ondernemer Henk van Koeveringe van Zeeland Investments Beheer (ZIB). Van Koeveringe, eigenaar van Roompot Vakantieparken, stapte eerder samen met het Admiraal de Ruyter in de Zeeuwse Victoria Kliniek en is daar voor de helft eigenaar van via zijn vastgoed BV Zorg Invest Zeeland. Via die onderneming investeerde hij ook in het Buurtzorgpension in Zierikzee.
Kleine investeerders
ZIB belooft investeerders een rendement van vijf procent en een looptijd van maximaal 17 jaar. Voor minimaal 2500 en maximaal 40.000 euro kunnen deelnemers aan het crowdfundinginitiatief investeren in een stukje lening aan het ziekenhuis. Geen mega-investeerders gezocht dus. Dat was ook niet de bedoeling van Van Koeveringe, die tegenover de Zeeuwse omroep verklaart dat het ziekenhuis juist zit te wachten op 'gewone mensen' als participant. Daarbij gaat het klaarblijkelijk ook om enige vorm van invloed: 'Kleine investeerders kunnen ook rechtstreeks hun kritiek op het ziekenhuis uiten.'
Maar investeerders worden geen eigenaar van het ziekenhuis en verwerven in die zin dus geen zeggenschap over het beleid. Daarmee zou de crowdfundingactie wel eens een goed alternatief kunnen vormen voor de politiek zeer gevoelige plannen rond
winstuitkering in de zorg. De voornaamste reden om aandeelhouderschap mogelijk te maken zou immers het aantrekken van kapitaal zijn. Als er voldoende belangstelling is voor de actie zou die voor andere ziekenhuizen ook wel eens interessant kunnen zijn. Dat verwacht ook ziekenhuisdirectrice Claudia Brandenburg van het Admiraal De Ruyter: 'Ik weet zeker dat veel ziekenhuizen dit concept zullen overnemen.'
17 Bijdragen
fbakker
Chris van Steenbergen
fbakkerpubben
Zorg is een collectieve voorziening die niet in het private domein thuishoort.
Peteur
Zeeuwen gaan intussen het liefst naar Gent, Brugge of Antwerpen, want die staan veel beter bekend dan de eeuwig ruziënde Zeeuwse ziekenhuizen. Het is zelfs zo erg dat als een Zeeuwse patiënt bij het UZA in Antwerpen laat weten in Vlissingen al te zijn onderzocht, het antwoord daar luidt: 'oh dan doen wij het over'. Men is in Vlaanderen zachtjes gezegd niet onder de indruk van de medische zorg in Zeeland.
Het ADRZ kampt bovendien met een voortdurend komen en gaan van zogenaamde 'topbestuurders', die later met een hoop stampij en een immer dikke regeling vertrekken. Zo was er een bij het personeel weinig populaire meneer die met een tonnen kostende wachtgeldregeling vertrok en 'vergat' te melden dat hij allang een nieuwe 'topbaan' in de zorg elders had gevonden.
Dat is gelijk het wonderlijke: ook al misluk je, je vindt met behulp van je vrinden (PvdA, VVD, CDA, D66) altijd weer een nieuwe 'uitdagende baan'. De zorg is een roofriddersgebeuren geworden.
Frank Wijn
Investeerders moeten toch begrijpen dat het 'terugverdienmodel' van een ziekenhuis sterk afhankelijk is van regelgeving en de nukken van zorgverzekeraars.
line
Frank WijnIan
http://www.fundwijzer.nl/brussel-wil-succes-crowdfunding-belasten
Peter
theoprinse
De arts in een commerciele opzet ziet zijn clienten niet meer louter als patienten maar in toenemende mate als melkkoe. Medische kwalen verdelen zich in klachten die onmiskenbaar duidelijk en verhelpbaar zijn en 2. welke moeilijk of niet te genezen zijn. In een commercieel ziekenhuis is de minder mondige patient in zijn hulpvraag kwetsbaarder dan in een niet commercieel ziekenhuis.
De primaire focus van de medische zorg moet gericht zijn op het genezen of voorkomen van ziektes en de overheid heeft op dit cruciale punt via de Nederlandse belastingbetaler de sterkste troef in handen.
De minister schippert dus tussen twee tegenstellingen. Uiteindelijk zal er een groeiende groep ontstaan die de zorgpremie niet meer of steeds moeilijker kan opbrengen. Daarnaast zou niet direct levensnoodzakelijke ingrepen zoals prothesen, implantaten e.d. beter door buitenlandse artsen met tijdelijk contract in Nederland of met patienten charters in goedkope landen gedaan worden. Het elektronisch patientendossier en kortingen op niet-rokers, drug- drankgebruik, dagelijkse lichaamsoefening en halfjaarlijkse controle bij de huisarts via internetvragen kan de kosten helpen drukken. 75 mrd per jaar aan de medische maffia is idd te veel. Ondertussen vordert de medische ontwikkeling met stamcel onderzoek (Hans Clevers) en de verwachting is dat de medische zorg door langer leven mogelijk toch verder toeneemt.
Chris van Steenbergen
Peter
Bob Lagaaij
Peteur
Bob LagaaijMolenaer
Bob Lagaaij
MolenaerMolenaer
Bob LagaaijBob Lagaaij
Molenaer