Ziekenhuis wil 20 miljoen financieren met crowdfunding

Voor het eerst probeert een Nederlands ziekenhuis geld bijeen te brengen voor een verbouwing door middel van crowdfunding. Het Zeeuwse Admiraal De Ruyter ziekenhuis wil op die manier 20 miljoen euro binnenhalen bij kleine investeerders.

Het Admiraal De Ruyter ziekenhuis had al jaren nieuwbouwplannen, maar een financiering bij de bank zien te regelen is voor een ziekenhuis tegenwoordig erg lastig. Daarom besloot het ziekenhuis om de nieuwbouwplannen om te zetten in een renovatie van het huidige pand in Vlissingen. En wordt de benodigde lening nu niet bij de bank, maar bij de crowd gezocht. Dat meldt Omroep Zeeland woensdag. De crowdfundingactie wordt op touw gezet in samenwerking met de Zeeuwse ondernemer Henk van Koeveringe van Zeeland Investments Beheer (ZIB). Van Koeveringe, eigenaar van Roompot Vakantieparken, stapte eerder samen met het Admiraal de Ruyter in de Zeeuwse Victoria Kliniek en is daar voor de helft eigenaar van via zijn vastgoed BV Zorg Invest Zeeland. Via die onderneming investeerde hij ook in het Buurtzorgpension in Zierikzee.

Kleine investeerders

ZIB belooft investeerders een rendement van vijf procent en een looptijd van maximaal 17 jaar. Voor minimaal 2500 en maximaal 40.000 euro kunnen deelnemers aan het crowdfundinginitiatief investeren in een stukje lening aan het ziekenhuis. Geen mega-investeerders gezocht dus. Dat was ook niet de bedoeling van Van Koeveringe, die tegenover de Zeeuwse omroep verklaart dat het ziekenhuis juist zit te wachten op 'gewone mensen' als participant. Daarbij gaat het klaarblijkelijk ook om enige vorm van invloed: 'Kleine investeerders kunnen ook rechtstreeks hun kritiek op het ziekenhuis uiten.' Maar investeerders worden geen eigenaar van het ziekenhuis en verwerven in die zin dus geen zeggenschap over het beleid. Daarmee zou de crowdfundingactie wel eens een goed alternatief kunnen vormen voor de politiek zeer gevoelige plannen rond winstuitkering in de zorg. De voornaamste reden om aandeelhouderschap mogelijk te maken zou immers het aantrekken van kapitaal zijn. Als er voldoende belangstelling is voor de actie zou die voor andere ziekenhuizen ook wel eens interessant kunnen zijn. Dat verwacht ook ziekenhuisdirectrice Claudia Brandenburg van het Admiraal De Ruyter: 'Ik weet zeker dat veel ziekenhuizen dit concept zullen overnemen.'