© Emiel Elgerma

Eten in een sterrenrestaurant eindigt voor de fijnproever verdacht vaak in een dagenlange lijdensweg met ernstige ziekteverschijnselen. Alles wijst erop dat dit te maken heeft met het gebruik van chemische additieven en aroma's uit de futuristische keuken van kookgenie Ferran Adrià en zijn fans. Deel 3 in een reeks van vier diepgravende artikelen waarin Follow the Money de geheimen en gevaren van het moleculaire koken onthult.

In de eerste twee delen (zie deel 1 en deel 2) van deze serie over de post-moleculaire keuken hebben we gezien hoe het gebruik van natuurkundige en – vooral – chemische toepassingen in de gastronomie chefkoks niet alleen in staat stelt om veel kosten te besparen, maar ze bovendien voorziet van een trukendoos waarmee ze de meest waanzinnige gerechten kunnen produceren.

Koken op topniveau wordt steeds minder een kwestie van het zo goed mogelijk bereiden van ‘echt eten'

Zo wordt koken op topniveau steeds minder een kwestie van het zo goed mogelijk bereiden van ‘echt eten’ – van ingrediënten die afkomstig zijn van het land, uit de lucht of uit de zee. In plaats daarvan zien we steeds meer ongebreidelde creativiteit in het gebruik van smaakversterkers- en stoffen en van...

Om dit artikel te kunnen lezen moet je lid zijn.

Word lid of Log in