
De Volkskrant pakte het afgelopen weekend fors uit: de euro zou op zijn laatste benen lopen. Vier toekomstscenario’s voor Nederland passeerden vervolgens de revue. Een ervan werkt FTM hier nader uit. Stel: Nederland verlaat de euro. Welk effect zou een 'terug naar de gulden'-scenario op onze koopkracht kunnen hebben?
De invoering van de euro zou ons werkgelegenheid en welvaart, lees: meer koopkracht, opleveren, zo werd ons in 1999 beloofd. Maar veel economen waarschuwden al van te voren: die belofte wordt nooit waargemaakt. Nee, de gevolgen zouden juist negatief uitpakken, een muntunie met zoveel verschillende economieën zou niet kunnen werken. Helaas kregen zij gelijk. De starre one size fits all-structuur van het europact betekent dat onderlinge wisselkoersaanpassingen niet mogelijk zijn en het voeren van een landspecifiek rentebeleid evenmin.
In die onderlinge verhoudingen zit nu net de bottleneck. Voor de zwakkere landen is de euro te duur en voor de sterkere landen, zoals Nederland, te goedkoop. Verder heeft het ECB-beleid sinds het uitbreken van de eurocrisis ervoor gezorgd dat de wisselkoers van de euro met andere internationale valuta’s, zoals de Amerikaanse dollar, in rap tempo is weggegleden. Wat zou voor Nederland dan wel een juiste internationale wisselkoers van de euro moeten zijn? En wat dat zou betekenen voor de koopkracht van de Nederlandse burger?
Transferunie
De eerste, tevens structurele, koopkrachtschade werd aangericht door de te lage omruilverhouding van de gulden naar de euro, zoals euro-researcher André ten Dam recent nog maar eens heeft uiteengezet. Zijn diepgaand onderzoek hiernaar wijst uit dat de omwisselverhouding destijds niet ƒ2,20 moest zijn, maar ƒ1,95, waardoor we een structureel koopkrachtverlies hebben gehad van circa 12 procent en een structurele bbp-schade van 10 procent. Maar er is meer. Vooral vanaf 2010, het jaar waarin de eurocrisis in volle omvang zichtbaar werd, zijn honderden miljarden uitgetrokken om de euro te redden. Dat is geld van de belastingbetalers uit de eurozone, dus ook de Nederlandse. Er is sprake van een transferunie, en wel van Noord naar Zuid.
Structurele koopkrachtschade werd aangericht door de te lage omruilverhouding van de gulden naar de euro
Internationaal is er geen econoom meer te vinden die nu nog van mening is dat de invoering van de euro een verstandige zet is geweest. Overal in Europa vragen nu ook politici en burgers zich af wat eigenlijk precies de voordelen zijn van de eenheidsmunt. Steeds meer economen vinden inmiddels dat de euro afgeschaft moet worden om de EU te redden. Eén van hen, de EU-minnende Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz, is tot de conclusie gekomen dat het doormodderen met de euro het hele Europese project bedreigt. Ook een van de belangrijkste architecten van de euro, voormalig ECB-directeur Otmar Issing, constateert dat het ‘eurokaartenhuis’ op instorten staat. En zo zijn er – veel – meer.
Tientallen miljarden
Vergeet daarnaast niet dat de transferunie die de eurozone nu in feite is, de sterke eurolanden vele tientallen miljarden per jaar kost. Diverse onderzoeken (Centrum für Europäische Politik, Matthias Elbers, professor Graafland, Bernard Connolly, Lombard Street, Jacques Sapir) noemen bedragen die liggen tussen 108 miljard en 300 miljard euro per jaar. Het Nederlandse aandeel daarin wordt door het Centrum für Europäische Politik geschat op 15,7 procent. We praten dan in het gunstigste geval over een bedrag van bijna 17 miljard euro per jaar en in het ongunstigste geval over ruim 47 miljard euro. Deze geldtransfers vinden zowel plaats op een voor iedereen zichtbare wijze, zoals via de euronoodfondsen, als op een minder transparante manier, zoals via het lage-rentebeleid van de ECB. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft recent becijferd dat de door de ECB tot nul weggedrukte rente de Nederlandse pensioenfondsen tot 100 miljard euro kan gaan kosten. Tja, ‘whatever it takes to preserve the euro,’ zoals de Italiaanse ECB-president Mario Draghi ons in 2012 fijntjes heeft laten weten.
Een ander gevolg van dit beleid is de huidige, voor Nederland veel te lage, internationale wisselkoers van de euro. Hoe moet het dan wel?
Tja, 'whatever it takes to preserve the euro' aldus Mario Draghi
Hoewel economie geen exacte wetenschap is kunnen we een dergelijke berekening vrij aardig maken. Daarvoor moeten we een vergelijking maken met de (hypothetische) situatie waarin Nederland niet de euro maar de Nederlandse gulden als nationale munt zou hebben — anders gezegd: de situatie van de ‘euro-Nexit’ of die van een ‘EU-Nexit’, waarbij Nederland de euro vaarwel zegt en de nieuwe Nederlandse gulden invoert. Uiteraard ceteris paribus, dat wil zeggen onder omstandigheden die vergelijkbaar zijn met de huidige, dus zonder rekening te houden met mogelijke politieke consequenties. Deze exercitie laat zien waar we nu met de nieuwe gulden zeer wel mogelijk zouden staan.
Aannames
Vanzelfsprekend hangen de uitkomsten van berekeningen zoals deze af van de aannames die men hanteert. In dit artikel gaan we ervan uit dat Nederland de eurozone en eventueel zelfs de Europese Unie verlaat, maar in beide situaties wel deel blijft uitmaken van de Europese Interne Markt. In het ene geval blijft Nederland gewoon EU-lid, in het andere zou de positie van Nederland vergelijkbaar zijn met die van bijvoorbeeld Zwitserland binnen de EER (Europese Economische Ruimte). De tweede aanname is dat Nederland als enig euroland deze stap zou doen, en de derde aanname is dat de internationale wisselkoers van de nieuwe gulden ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de euro klimt naar het internationale evenwichtsniveau voor Nederland.
De huidige wisselkoers is niet alleen voor Duitsland zwaar ondergewaardeerd
Een van de belangrijkste bezwaren tegen de eurozone is haar rigide structuur, waardoor een nationaal gericht monetair beleid niet langer mogelijk is: de ECB-rente geldt voor iedereen, alsmede de wisselkoers van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar en andere wereldmunten. Dat de huidige wisselkoers van de euro niet alleen voor Duitsland zwaar ‘ondergewaardeerd’ is, maar ook voor Nederland, hoor je steeds vaker van internationale economen, waarbij overigens ook altijd wordt gewezen op de exorbitante en zeer sterk uit het lood geslagen overschotten, zowel in Duitsland als in Nederland, op de nationale rekeningen met het buitenland.
Analyses en berekeningen
Het is daarom van groot belang om te kijken naar wat nu de juiste eurokoers voor de Nederlandse economie zou zijn. Gegeven het feit dat de Nederlandse gulden in 1999 op basis van de daartoe relevante koopkrachtpariteiten-analyse met een onderwaardering van ongeveer 13 procent is opgegaan in de euro (zie deze PPP-analyse van augustus 1997) en gegeven de latere koopkrachtontwikkelingen (zie onderstaande tabel van Morgan Stanley) zou de internationaal evenwichtige wisselkoers van de euro voor Nederland thans ongeveer 1,40 Amerikaanse dollar moeten bedragen terwijl de euro in werkelijkheid 1,05 noteert. Dit betekent dat de euro voor Nederland circa 33 procent is ondergewaardeerd. Dat is nogal wat.
De grafiek van Morgan Stanley dateert weliswaar van bijna twee jaar geleden, maar volgens DNB-president Klaas Knot zijn de onderlinge verschillen in de tussentijd niet kleiner maar juist groter geworden, zodat de hier volgende rekenexercitie nog een voorzichtige is.


Ruilvoetwinst
Het is evident dat de huidige veel te lage wisselkoers van de euro van 1,05 Amerikaanse dollar schadelijk is voor de Nederlandse koopkracht en welvaart en in nog sterkere mate voor de Duitse. In dit artikel van Tim Worstall op Forbes wordt ten aanzien van Duitsland gesteld:
The euro is a much weaker currency than an independent D-Mark would be. That makes Germany’s exports markedly cheaper than they would be without the presence of the euro. It also, obviously, makes Germans poorer than they would be without the euro.
Vrij vertaald naar de Nederlandse situatie: de euro is een veel zwakkere munt dan de onafhankelijke D-mark zou zijn (en in ons geval een onafhankelijke Nederlandse gulden). Fijn voor de Nederlandse exportproductie natuurlijk, maar het maakt alle Nederlandse burgers wel een heel stuk armer. En de berekening van ‘hoeveel armer’ is niet eens zo heel moeilijk te maken.
De te verwachten revaluatie (opwaardering) van de nieuwe Nederlandse gulden zou leiden tot een zogenoemde ‘ruilvoetwinst’. Dit houdt in dat alle importen uit het buitenland voor ons goedkoper zouden worden, als gevolg waarvan onze koopkracht en dus onze welvaart substantieel zouden stijgen. Onze binnenlandse economie (denk met name aan het mkb) krijgt dan een forse impuls wat betreft bestedingen, investeringen en werkgelegenheid. Al met al zou het (reële) Nederlandse binnenland-gerelateerde bbp dus fors stijgen.
Klein beetje bloeden
Mark Rutte c.s. zouden echter direct roepen dat de Nederlandse exportproducten dan ook duurder worden in vergelijking met vergelijkbare producten geproduceerd in het buitenland, hetgeen het Nederlandse productie- en exportvolume zou (kunnen) aantasten. De vraag is echter of, en zo ja in welke mate, dat inderdaad zou gebeuren. Gelet op de hoge kwaliteit en het innovatieve gehalte van de Nederlandse (export)producten (zie bijvoorbeeld hier) zal een evenwichtige (dus hogere) wisselkoers van de nieuwe Nederlandse gulden onze export en daarmee ons exportgerelateerde bbp slechts in geringe mate aantasten. Bovendien bestaat de Nederlandse export voor een belangrijk deel uit zogenoemde wederuitvoer, met slechts een beperkte Nederlandse toegevoegde waarde, hetgeen betekent dat een hogere wisselkoers van de nieuwe Nederlandse gulden voor buitenlandse kopers dus slechts een geringe prijsstijging met zich zou meebrengen. Het lijkt er dan ook sterk op dat de pijn van een sterke nieuwe Nederlandse gulden reuze zal meevallen. Uitsluitend de zeer beperkte groep aandeelhouders van de sterk winstgevende exporterende bedrijven zullen een klein beetje moeten bloeden, en genoegen moeten nemen met een iets minder hoge winstuitkering.
De pijn van een sterke nieuwe gulden zal reuze meevallen
Per saldo pakt een voor Nederland internationaal evenwichtige wisselkoers van de nieuwe Nederlandse gulden voor Nederland en de Nederlanders dus gunstig uit. En hetzelfde kan gezegd worden voor de Nederlandse staatsfinanciën. Immers, door de fors toegenomen bestedingen in de Nederlandse binnenlandse economie en de daardoor aantrekkende bedrijvigheid en werkgelegenheid zullen de belastingopbrengsten sterk toenemen en de uitkeringen afnemen.
Ruggegraat van de economie
De volgende vraag is dan of we dat voordeel van die, tot een internationaal evenwichtige wisselkoers gerevalueerde, nieuwe Nederlandse gulden bij benadering zouden kunnen becijferen. Nogmaals, een exacte wetenschap is ‘economie’ niet. Desondanks kunnen we dat vrij aardig in beeld brengen voor ongeveer dezelfde omstandigheden als nu. Dus zonder rekening te houden met mogelijke politieke consequenties.
Zoals Hella Hueck (RTLZ) en Robert Went (WRR) ons vorig jaar hebben laten zien, is het Nederlandse bbp opgebouwd uit een 30 procent exportgerelateerd deel en dus een binnenlands deel van circa 70 procent. Hueck en Went schreven:
Mythe 1: We verdienen ruim 70 procent van ons brood in het buitenland
Premier Rutte verkondigde een paar jaar geleden bij een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk nog monter dat Nederland 70 procent van zijn welvaart verdient door handel met het buitenland. Als je onze totale export deelt door wat Nederland produceert (het bbp ligt rond de 800 miljard), dan kom je daar inderdaad ruimschoots op. Maar dat zegt helemaal niets over wat we in Nederland aan waarde toevoegen. […] Als je wilt weten hoeveel we met onze export verdienen, moeten de kosten van de import van grondstoffen en onderdelen die nodig zijn om iets te maken, daarvan worden afgetrokken. Marjolijn Jaarsma en Oscar Lemmers van het CBS rekenden het nog eens voor ons uit en komen tot de slotsom dat we 32 procent van ons brood verdienen met export naar het buitenland. Geen 70 procent dus — en dat scheelt een behoorlijke slok op een borrel.
Deze constatering is van belang, omdat ze benadrukt dat, anders dan premier Rutte altijd verkondigt, onze binnenland-gerelateerde economie (denk aan het mkb) juist de ruggengraat van onze economie is. Verder is het van belang te constateren dat het importdeel (de zogeheten cumulatieve invoerquotiënt) van de binnenlandse bestedingen van de Nederlandse consument, in Nederland 25,4 procent is.
De binnenland-gerelateerde economie is juist de ruggengraat van onze economie
Welvaartssprong
De nieuwe Nederlandse gulden zal dan ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de euro met circa 33 procent in waarde stijgen. Dat is het verschil tussen de nieuwe internationale wisselkoers (1,40) en de huidige (1,05), gedeeld door de huidige koers. [(1,40 – 1,05) / 1,05 x 100 procent]. De toename van de binnenlandse koopkracht van de Nederlandse consument bedraagt dan ongeveer 8,4 procent, te weten de waardestijging van 33 procent van 25,4 procent, zijnde het hierboven importdeel van de Nederlandse consument. Die 8,4 procent wordt overigens nog iets hoger omdat de Nederlandse energieprijzen (gas) zijn gekoppeld aan de olieprijs die wordt genoteerd in Amerikaanse dollars, en de nieuwe Nederlandse gulden ten opzichte van deze munt fors zal revalueren. Uiteindelijk komen we voor de Nederlandse burger uit op een koopkracht- en welvaartssprong van circa 10 procent. Uitgaande van het bedrag van circa 304 miljard euro van onze binnenlands consumptieve bestedingen in 2015, betekent dat dus een koopkracht- en welvaartsprong van circa 30 miljard euro.
Ook de koopkracht van de Nederlandse burger in het buitenland zal met de veel sterkere gulden toenemen, en dan vanzelfsprekend met de volledige 33 procent — denk aan uw vakanties in Zuid-Europa en waar ook ter wereld.
Opgeteld bij de voornoemde structurele 12 procent koopkrachtschade bij aanvang heeft de invoering van de euro en het continueren ervan de koopkracht van de Nederlandse burger met circa 22 procent aangetast, oftewel zo’n 67 miljard euro. Let wel, dit is bruto. Omdat met de euro de overheidsinkomsten lager uitvallen, is de belastingdruk noodzakelijkerwijs ook hoger dan deze zonder de euro zou zijn geweest. Dit betekent dat de netto koopkrachtschade als gevolg van de euro nog hoger is.
De koopkracht van de Nederlandse burger zou hoger liggen als Nederland de gulden had gehad
Politieke realiteit
Dat veel Nederlanders klagen dat zij weinig tot niets merken van het aantrekken van de Nederlandse economie komt voor een belangrijk deel door het feit dat de voordelen daarvan hoofdzakelijk ten goede zijn gekomen aan de selecte groep aandeelhouders van de exporterende bedrijven en niet aan de Nederlandse burger die een baan heeft of van een uitkering moet rondkomen. Uitsluitend die Nederlandse werknemers die tijdens de crisis hun baan hebben verloren en met het aantrekken van economie en werkgelegenheid weer aan de slag zijn gekomen, hebben vanzelfsprekend wél geprofiteerd van het aantrekken van de Nederlandse economie. Maar het punt van de hier uitgevoerde exercitie is dat we aantonen dat alles en iedereen fors zal profiteren van een conversie van de euro naar de nieuwe Nederlandse gulden.
Concluderend: uitgaande van de genoemde aannames zou de koopkracht van de Nederlandse burger substantieel, dat wil zeggen met circa 10 procent (overeenkomend met een bedrag ter grootte van 30 miljard euro) hoger liggen als Nederland op dit moment niet de euro, maar de gulden zou hebben gehad.
Tegelijkertijd gebiedt de politieke realiteit te zeggen dat er veel meer factoren een rol spelen bij het al dan niet verlaten van de eurozone dan louter financiële, dat besef ik heel goed. Maar als puntje bij paaltje komt, is en blijft de hamvraag: willen we een volledig geïntegreerde politieke en economische unie, met naar verwachting structurele geldtransfers naar Zuid-Europa, of willen we een monetair flexibel intergouvernementeel samenwerkingsverband met eigen valuta’s, zoals we dat kenden tijdens de EEG? Die keus zullen de burgers van ieder land van de EU zelf moeten maken. Maar er is een alternatief dat de voordelen van beide systemen combineert terwijl de nadelen van die systemen worden geëlimineerd. Dat alternatief is, alles afwegende, zo gek nog niet.
De analyses en berekeningen in dit artikel zijn tot stand gekomen in samenwerking met onafhankelijk euro-onderzoeker André ten Dam.
80 Bijdragen
Roland Horvath 7
De euro kan verbeterd worden door ten 1e een geldtransfer unie van overschot naar tekort landen. Het overschot in sommige landen is vooral te wijten aan de euro, niet aan eigen inspanning. In ieder land is er een transfer van rijk naar arm door de inkomsten belasting en de Sociale Zekerheid SZ. Het probleem wordt vertroebeld door het feit dat er in de eurozone 19 hoofdsteden dus 19 verdeelcentra zijn, waarvan men graag aanneemt dat ze maar allemaal zelf bedruipend moeten zijn.
Ten 2e heeft ieder euro land een 2e eigen niet in andere valuta converteerbare munt nodig. Zwitserland heeft de Franc en de WIR sedert 1934. Nederland heeft sedert september 2016 de florijn. GB/VK heeft meerdere munten. Met de 2e munt kan een land ook op zichzelf functioneren.
De meeste van de 7.000 politici, die het EU bestuur vormen, de 28+1 regeringen en parlementen, zijn niet in staat zich de probleem van de euro en de mogelijke oplossingen voor te stellen.
In of uit de euro is niet alleen een monetaire kwestie, zoals het artikel vermeldt, de handel is vlotter met slechts 1 munt.
piterkamp 4
Roland HorvathTransfer is alleen mogelijk binnen niet te grote culturele verschillen.
Roland Horvath 7
piterkampNogmaals het is nu genoeg geweest, nu moeten de burgers spreken.
2/ Een transfer unie heeft niets te maken met de homogeniteit van de cultuur, de economie of van wat dan ook. De VS zijn zeer heterogeen, in de zuiderse staten wordt Spaans gesproken, velen kennen niet eens Engels en doen daar ook geen moeite voor. Toch is er in de VS een geld transfer unie
piterkamp 4
Roland HorvathOok wordt burgeroorlog voorspeld.
In Miami was het in 2001 nog erger, in het spaanse deel werd je als engels sprekende genegeerd.
Mijn vrouw spreekt spaans, zodra ze zich van die taal bediende was de afkeer over.
Die geografische heterogeniteit van van de VS is overigens vrij recent, de VS is geen smeltkroes, maar stamppot, concentraties van heterogeniteit zijn er nog niet lang.
Onwetenden onwillenden, ze willen heel graag.
Maar ze durven niet, en ze hebben gelijk, einde EU.
Mogelijk wil Merkel ook niet, om de macht in de EU te houden.
Jan Smid 8
piterkamp[Verwijderd]
Roland HorvathBelasting is een algemene plicht voor iedere burger die geen, of weinig hulp nodig heeft. Die belastingen zijn deels vanuit het solidariteitsbeginsel opgebouwd. Het echte Trickle Down effect is er een van meer vrijwilligheid aan de kant van rijke mensen en dat blijft een gotspe.
Die Florijn is me nog niet duidelijk genoeg en ik weet ook niet, of ik dat wel vertrouwen kan. Evenals Bitcoins zou de Florijn 'gestolen' kunnen worden door geldzieke gekken die er veel mee willen verdienen en geen haar interesse hebben in de mensen die de Florijn zouden kunnen gebruiken op een meer fatsoenlijke manier.
piterkamp 4
Maar wat ik mis zijn twee dingen.
Voor de zuidelijke landen dat ze niet in één klap concurrerend kunnen worden door devaluatie, voor hen een lange traditie.
En voor ons de doodsklap voor onze soevereiniteit, onze cultuur, het beste zien aan het geleidelijk afbreken van onze ouderenzorg, inclusief één van beste pensioensystemen ter wereld, in het neoliberale Europa moet een ieder maar voor zichzelf zorgen, voor werkgevers veel goedkoper arbeid.
Voor de rijken gaat dat prima, inkomens- en vermogensverschillen nemen alleen maar toe.
Uit de euro zou best kunnen, strikt economisch, kan best.
Bij Capital Economics kun je lezen 'Leaving the euro', hoe en waarom dat moet, en beheerst kan.
Politiek is het zelfmoord, de wraak van Brussel zal vreselijk zijn.
De euro heeft een politiek doel, breekijzer voor politieke eenwording, dat breekijzer zal Brussel niet vrijwillig opgeven.
Jan-Marten Spit 9
piterkampBrussel = de lidstaten. Aan jou dus de vraag: welke lidstaten zullen vreselijk wraak nemen en met welke machtsmiddelen?
"in het neoliberale Europa"
de VVD wordt mogelijk de grootste partij en samen met haar PVV een dominante factor in de kamer. Waar is jouw verwachting op gebaseerd dat de 30 jarige Nederlandse neoliberale trend plots zal wijzigen als we naar de gulden terug gaan? Het neoliberale Europa is de extensie van neoliberale lidstaten, die Brussel volledig maken tot wat zij is - inclusief de ECB.
piterkamp 4
Jan-Marten SpitBrussel is de lidstaten, in theorie waar, in de praktijk is Merkel de baas.
Je zag toch hoe Juncker en Schulz de dienst uitmaakten ?
De eerste een marionet, de tweede een Duitse Europa fanaat.
Jan-Marten Spit 9
piterkamppiterkamp 4
Jan-Marten SpitIs dat wel een antwoord ?
[Verwijderd]
piterkampPieter Jongejan 7
De grote overschotten op de lopende rekening hebben niet alleen met de concurrentiekracht van Nederland te maken of met ons aardgas, maar ook en vooral met de relatief hoge spaarquote van de Noord-Europese protestantse landen en de relatief lage spaarquote in de Zuid-Europese en Angelsaksische katholieke landen. Nu de groei van de Westerse bevolking steeds verder afneemt (vooral bij de katholieken) en de vergrijzing toeneemt, nemen ook de spanningen toe tussen landen die veel gespaard hebben en landen die weinig gespaard hebben. De politieke elite in landen die weinig gespaard hebben zullen hun nominale rente zoveel mogelijk willen verlagen en bereid zijn hun inflatie te laten oplopen teneinde aan de macht te blijven. Dit beleid leidt niet alleen tot problemen in de landen die gespaard hebben, maar ook in arme landen, die weinig kunnen sparen en kampen met een sterke bevolkingsgroei en hoge werkloosheid, zoals in Afrika. De euro kun je niet los zien van de wereldeconomie.
Ik vind dit een goed stuk waar het gaat om de nadelen van de euro en de voordelen die te behalen zijn met het herintroduceren van de gulden. Maar het hoofdprobleem is niet de euro, maar de kunstmatig lage wereldrente als gevolg van de introductie van flexibele wisselkoersen in 1971. Hierdoor kregen politici meer speelruimte.
piterkamp 4
Pieter JongejanWisselkoersen hebben er niets mee te maken, zoals de praktijk voor 1945 aantoont.
Jean Wanningen 6
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Jean WanningenVorige week was ik in Milaan en wat me vooral opviel was het ontbreken van Chinese winkels. Ook op Sicilië heb ik geen Chinese winkel kunnen ontdekken, terwijl Spanje er vol mee staat. Over het waarom heb ik wel een idee.
piterkamp 4
Pieter JongejanJean Wanningen 6
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Jean WanningenDe verklaring waarom er in Italië vrijwel geen Chinese winkels zijn is, naast het ontbreken van deze belastingmaatregel, die bedoeld lijkt om de vaak leegstaande plint te vullen, dat de Italiaanse middenstand piso moet betalen. Dat kan alleen als de omzet hoog genoeg is. En dus gelden er strenge regels ten aanzien van het openen van nieuwe winkels. Italië was heel laat met het toestaan van de bouw van winkelcentra. Om dezelfde reden. Nu zijn er een aantal grote winkelcentra in Italië, zoals bij het vliegveld bij Bergamo, maar vergeleken met andere landen zijn het er nog steeds weinig. Belangrijk voor de toekomst van de euro is of Italië meekan met het afschaffen van papiergeld. Frankrijk wil wel heb ik de indruk. Maar kun je piso elektronisch betalen? En kun je je winkelpersoneel nog wel zwart betalen als er geen papiergeld meer is? Ik zie hier een grote tegenstelling tussen Frankrijk en Italië en ook tussen Frankrijk en Spanje.
Jean Wanningen 6
Pieter JongejanMatthijs 11
Als de slager spaans vlees importeert en verkoopt in zijn winkel wordt dat inderdaad goedkoper voor Nederlandse consumenten. Maar als die slager Nederlands vlees in zijn winkel legt blijft dat relatief gezien dezelfde prijs houden.
piterkamp 4
MatthijsBij elke verandering wordt alleen de negatieve kant benadrukt.
Jean Wanningen 6
Matthijsgroet
J.
Matthijs 11
Jean WanningenDank voor je antwoord.
Jan JC Saal 2
piterkamp 4
Jan JC SaalOok nog nooit vertoond.
Wat ik zag van die twee Zwitserse munten, ik zag die hier nog nooit gebruikt worden, het lijkt me een zeer gereguleerde valuta.
Dat wordt onmogelijk bij een valuta per land, in algemeen gebruik.
De mens is zeer vindingrijk in het ontduiken van regels als dat voordeel oplevert.
Jan JC Saal 2
piterkampFerdi Scholten 5
Jan JC Saalpiterkamp 4
Ferdi ScholtenFerdi Scholten 5
piterkampToch neemt de hoeveelheid bedrijven die er aan deelnemen toe. Overigens was dit bij de WIR in Zwitserland in het begin ook het geval die is ooit met 16 deelnemers begonnen. Nu zijn er meer dan 60.000 bedrijven in Zwitserland die deelnemen aan WIR en hun werknemers kunnen er voor kiezen om (deels) in WIR salaris te ontvangen.
piterkamp 4
Ferdi Scholtenik zie er niets in.
Hr E E Schipper 5
Ferdi ScholtenMisschien een onderwerp (florijn) voor FTM?
Interview met de initiatiefnemers?
Jan JC Saal 2
Ferdi ScholtenFerdi Scholten 5
Jan JC SaalDit houdt dus eigenlijk in dat betalen m.b.v. PIN, contactloze transacties, overboekingen etc. niet als wettige betaling wordt gezien. Aangezien de wet deze niet omschrijft kan de gebruiker ervan geen beroep doen op andere eisen die de wet aan betalingen stelt.
W. Van Den Broeck 5
1. De helft van die links werkt niet.
2. Uit Sapir: "By contrast, such flows in all of Europe currently amount to about $40 billion. The implementation of such a federalization of economies in the eurozone would realistically require transfers of perhaps $300 billion per year. Moreover, these flows would have to be paid mainly by the countries benefiting from the euro" -> wel een heel ander verhaal dan wat jij schrijft, Jean, dat die transferunie er nu al is en ten koste van de sterkere landen????
Wordt hier een verborgen agenda gepusht?
Ik ben ook voor een terugkeer naar de nationale munten, maar daarvoor hoeft lijdend Zuid-Europa niet onterecht de schuld te krijgen, wel?
Jean Wanningen 6
W. Van Den Broeck'maar daarvoor hoeft lijdend Zuid-Europa niet onterecht de schuld te krijgen, wel?' - Neen, natuurlijk niet. Wat dit artikel laat zien is dat door de 1-size-fits-all structuur van de eurozone de onderlinge verschillen alleen maar groter worden. Dat is ook wat Sapir aanstipt.
W. Van Den Broeck 5
Jean WanningenDat klopt dan toch niet als je de gemiste output in de periferie er vanaf trekt, doordat Duitsland met de Hartz-hervormingen ongewild vanaf 2005 de meest gunstige positie kreeg, de output gap kon dichten (zieke man van Europa, weet je nog?) en de werkloosheid werd geëxporteerd naar het zuiden?
Ik vind dat we erg voorzichtig dienen te zijn met enkel transfers van noord naar zuid te zien.
Ik vind je artikels erg goed en onderbouwd steeds, daarom mijn erg verbaasde reactie op deze stelling.
Jean Wanningen 6
W. Van Den BroeckDie Target-2 onbalans waar je op doelt wordt juist door de structuur van de eurozone versterkt. De verschillen in concurrerend vermogen zijn gewoon te groot. Daar komt bij dat door het massale opkoopbeleid van de ECB er in feite sprake is van monetaire financiering zwakke lidstaten. Het langdurig NIRP van de ECB heeft bovendien negatieve gevolgen voor spaarders en pensioenfondsen. Hier wordt NL met zijn grote pensioensector onevenredig hard getroffen. Kortom, deze eurozone leidt tot ernstige onevenwichtigheden die de verschillen verder uitvergroot ipv verkleint. Een rationele aanpak van deze problematiek blijft echter vanwege politieke redenen uit.
W. Van Den Broeck 5
Jean WanningenDe PSPP van de ECB koopt volgens een capital key, dus evenredig evenveel van Nederland als van Portugal. Griekenland is zelfs niet toegelaten tot het programma. Monetaire financiering van zwakke landen: dat kan ik zo niet zien.
Jean Wanningen 6
W. Van Den BroeckW. Van Den Broeck 5
Jean WanningenJean Wanningen 6
W. Van Den BroeckW. Van Den Broeck 5
Jean WanningenEnkel wanneer landen de mogelijkheid hadden de regels te ontwijken, Duitsland in 2003, Spanje vorig jaar, ... etc. zag je daarna groei.
Er is ook geen enkele economie in de wereld die monetaire financiering verbiedt, behalve in de EU. In de VS verhogen ze het schuldplafond. In Japan koopt de BoJ zoveel obligaties als ze wil. Enkel Europa maakt daar een enorm probleem van, en net wij hebben enorme werkloosheid en geen groei.
Maar ik ben het wel met je eens dat de euro een slecht idee is hoor. En dan wordt natuurlijk elke discussie over een scenario binnen de euro nogal overbodig.
Jean Wanningen 6
W. Van Den BroeckDe reden dat de no bail out clause (geen monetaire financiering lidstaten) is gedaan is simpelweg omdat de eurozone geen land is. Dat wordt nu afgedwongen via kunstmatige weg. Ik vind dat ernstige misleiding van het publiek.
W. Van Den Broeck 5
Jean WanningenDan liever een ordelijke ontmanteling van de euro.
piterkamp 4
W. Van Den Broeckpiterkamp 4
Jean WanningenIk vermoed dat de huidige werkloosheid, waar niet Keynesiaans tegen kan worden opgetreden, ons een verlaagd nationaal inkomen in de orde van 30 miljard per jaar oplevert.
Dus, als alles weg is, een terugverdientijd van een jaar of tien, worst case.
Getallen alleen om de gedachten een orde van grootte te geven.
Jean Wanningen 6
piterkamppiterkamp 4
Jean WanningenDank.
Maar hoe dan met een terugverdientijd van 20 jaar ?
Ik meen dat ik bij mijn rekensommetje voor de gevolgen van werkloosheid voor nationaal inkomen uitging van de CBS cijfers, als je meetelt wie het opgegeven hebben een baan te zoeken, en nog zo wat, ik onthoud niet alles, kun je drie keer de CBS cijfers krijgen.
Maar ik houd niet zo van cijfers opzoeken.
Waarom ik het sommetje hier neerzette is omdat de kosten van werkloosheid zijn de opbrengsten van de producten en diensten, die de werklozen hadden kunnen produceren.
Het niet laten kreperen van werklozen is maar iets goedkoper dan hen loon te betalen.
In economics forgone is for ever forgone.
Ik hoop dat ik de zin goed hen onthouden.
Jean Wanningen 6
piterkamppiterkamp 4
Jean WanningenOver de cijfertjes, jij hebt meer gelijk dan ik, maar wat ik vind is dat ons nationaal inkomen niet meer is dan 550 miljard, zie daar geen jaar bij.
BBP is heel iets anders, bruto binnenlands product is geen nationaal inkomen.
In elk geval moeten de afschrijvingen er nog af.
BBP is naar mijn mening de Eurostat truc de zaken zo gunstig mogelijk voor te stellen, en zoveel mogelijk geld naar Brussel te krijgen.
Ik ga me niet in andere verschillen verdiepen, geen zin meer in.
Lang geleden dat ik me ingrijpend in CBS cijfers verdiende, elk cijfer bleek toen arbitraire kanten te hebben, in- en uitvoer statistieken, stelden niet veel voor.
Ging toen over dingen als banden en accu's, eigenlijk weten we niets, nu nog minder, denk ik, met vrij vervoer.
Maar wat wij als land te besteden hebben is het nationaal inkomen, dat consumeren of sparen we.
De Brusselse smoes zal wel zijn dat BBP het meest objectief is vast te stellen.
Toch, lies, big lies and statistics.
Zo meen ik, kan het weer mis hebben, dat volgens het CBS iemand niet meer werkloos is als hij zes uur of meer per week werkt.
Als dat zo is, lachwekkend, ik zou de grens bij 30 uur leggen.
Jean Wanningen 6
piterkampDefinitie werkloosheid is idd met ingang van 2015 aangepast aan de internationale (ILO) standaard. Iemand die 1 uur per week werkt telt niet meer mee als werkloze (was 12 uur per week).
piterkamp 4
Jean WanningenBBP, valse voorstelling van zaken, rijk rekenen.
Ik keek dus niet.
Diny Pubben 9
Jean WanningenKlopt dat CBS die definitie aangepast heeft maar geloof niet dat dit de ILO standaard is. Mede omdat ik het gerotzooi achter de schermen met 2+10 jaar eigenrisicodrager bij ziekte gevolgd heb. Zeer vuil spel VVD en PvdA.
NL heeft een cultuur van part time werken en in die data correlatie statistieken kun je zeer veel verbergen.
Wantrouw onze publieke instellingen, is dat de ILO standaard?
Melkert werd daar voorgedragen weet niet of er een doofpot dicht moet blijven.
Rutte wil nu van sommige internationale verdragen af. Welke?
Ken de 0-urencontract oplichterij, mag van de regeltjes maar niet van mij, zag daar toen ik naar de rechter stapte, nodig uittreksel Kamer van Koophandel de ESF formule bij de doelstelling van mijn zorgorganisatie staan. Goed begrijpen wat ik hier zeg.
piterkamp 4
W. Van Den BroeckIk zag dit graag toegelicht, het hele Hartz gedoe is me altijd een raadsel gebleven.
W. Van Den Broeck 5
piterkamppiterkamp 4
W. Van Den BroeckMaar wat is dan Hartz IV, III, etc ?
Ik dacht dat het werkloosheids uitkeringen waren ?
Zijn die mogelijk gekoppeld aan de lonen ?
W. Van Den Broeck 5
piterkamppiterkamp 4
W. Van Den BroeckOnder transfer versta ik betalingen waar niets tegenover staat van het ene land aan het ander.
Wazige redeneringen over concurrentievoordelen zijn bij mij geen transfers.
kees laan 1
piterkampW. Van Den Broeck 5
piterkampMijn mening is dat er weinig tot geen transfers in Europa zijn op dit moment. En daarom dat ik schrok toen Jean, die meestal erg evenwichtig is in zijn artikels, sprak over een transferunie van noord naar zuid.
Jean Wanningen 6
W. Van Den BroeckDiny Pubben 9
Jean WanningenJean Wanningen 6
Diny PubbenDiny Pubben 9
Jean Wanningenhttps://www.ftm.nl/artikelen/een-gepeperd-gesprek-over-de-eu?share=1
Las dat eerst vandaag, reageerde daar intuïtief en was daarna weer enigszins verbaasd over de schrijver hier en alweer intuïtief, belangrijke vorm van kennis, over die problemen met de technologie.
Mijn (zorg) onderwerp.
Zijstraat, dit gezien? Aral Balkan.
https://ar.al/notes/aanmoediging-van-individuele-onafhankelijkheid-en-een-gezond-algemeen-goed/
In essentie probeer ik hier de burgers duidelijk te maken dat privacy van de burger hoort te zijn, van de burger tenzij en niet van de Zorgverzekeraars en de Overheid.
Je kunt er niet voor naar de rechter, veel overeenkomsten in hoe ik kijk.
Jean Wanningen 6
Diny PubbenW. Van Den Broeck 5
Jean Wanningenhttp://www.iwh-halle.de/fileadmin/user_upload/publications/iwh_online/io_2015-07.pdf
Jean Wanningen 6
W. Van Den BroeckKreeg vanochtend deze doorgestuurd van Ewald: https://www.aeaweb.org/articles?id=10.1257/jep.28.1.167
Maar de kern van de zaak is en blijft het probleem van de 1-size-fits-all structuur van de EZ, die de verschillen groter ipv kleiner maakt.
W. Van Den Broeck 5
Jean WanningenHeel cynisch allemaal. De verantwoordelijkheid ligt hiervan rechtstreeks bij de landen zelf. Nederland kan een fiscaal verruimend beleid voeren en geen verlies van koopkracht teweegbrengen. Zelfde in Duitsland. De oorzaak van de stagnerende binnenlandse vraag ligt in de noordelijke landen niet bij de euro. Bij de zuidelijke landen wel, omdat er daar, behalve in Spanje nog, geen ruimte meer wordt verkregen voor fiscale expansie.
Je hebt zeker gelijk wat de structuur van de eurozone betreft. Terug naar de nationale munten lost dat alles op.
piterkamp 4
W. Van Den BroeckDat is het probleem.
F.T.M. Kauffmann 7
Jean Wanningenhttps://archive.org/web/
Jean Wanningen 6
F.T.M. Kauffmannpiterkamp 4
W. Van Den BroeckLijdend Z Europa wordt uit z'n lijden verlost door weer een eigen munt te krijgen.
Anton Van de Haar 8
Voor landen als Italië en Griekenland is het vanzelfsprekend voordelig als ze hun schuld omzetten naar de nieuwe Lira of Drachme, omdat die valuta direct zullen kelderen in waarde. Maar voor Nederland is dat juist nadelig omdat de nieuwe gulden flink zal stijgen in waarde.
De keerzijde van die medaille is uiteraard dat het voor de schuldeisers van landen als Italië en Griekenland voordelig is als die hun schuld in euro's handhaven, terwijl het voor diezelfde schuldeisers juist voordelig is als Nederland (of Duitsland) die schuld omzetten naar de nieuwe Gulden (of Mark).
piterkamp 4
Anton Van de HaarIk vrees dat voor Italië hetzelfde geldt.
Jean Wanningen 6
Anton Van de HaarTen tijde van de haircut van de Griekse schulden heeft de BIS daar e.e.a. over gezegd, zie: http://www.bis.org/publ/qtrpdf/r_qt1212y.htm), maar afboeking is natuurlijk niet hetzelfde als valuta omwisseling..
piterkamp 4
Jean WanningenTeruggaan naar de gulden lijkt me alleen een démasqué, luchtgetallen corrigeren naar werkelijke waarde.
[Verwijderd]
charles j. 1
Reinier Jaquet