
Vergroening en verduurzaming zijn nodig als klimaatoplossing. Pakken ze ook zo uit of zijn het nieuwe verdienmodellen? Lees meer
Terwijl de noodzaak om klimaatverandering tegen te gaan evidenter is, bloeit de markt voor vergroening op. Wie verdient er aan de wens voor een groenere wereld? Follow the Money onderzoekt of vergroening en verduurzaming uitpakken zoals ze bedoeld zijn, of dat het enkel leidt tot nieuwe verdienmodellen.
Nederlandse handelaar stort zich op CO2-markt met groene, maar dubieuze beloften
Na de South Pole-controverse grijpt Zimbabwe in met plan om de CO2-handel te reguleren
Zolang duurzaamheid geen definitie krijgt, neemt de markt er een loopje mee
‘Groene’ Europese bedrijven treuzelen met aanpassen onjuiste klimaatclaims
’s Werelds grootste CO2-handelaar worstelt met de pijnlijke feiten over zijn verdienmodel
‘Natuurbescherming struikelt voorwaarts, van het ene falende beleid naar het andere’
Groene fondsen stellen hun duurzaamheidslabel massaal naar beneden bij
Podcast | Compensatie van uitstoot bedrijven blijkt farce
CO2-compensatie staat op een kantelpunt
Prestigeproject van ’s werelds grootste CO2-handelaar leidde juist tot meer uitstoot
Mana Pools National Park aan de benedenstroom van de Zambezi bij Kariba © Robert Haidinger / laif / ANP
Na de South Pole-controverse grijpt Zimbabwe in met plan om de CO2-handel te reguleren
Zimbabwe gaat als een van de eerste landen in het mondiale zuiden de CO2-markt van het land reguleren. Op 16 mei presenteerde de regering plannen om het toezicht op de CO2-handel in het land te verscherpen en zelf meer van de opbrengsten van deze handel te profiteren. De Zimbabwaanse overheid neemt deze stappen enkele maanden nadat Follow the Money publiceerde over misstanden bij het grootste CO2-project in het land.
De Zimbabwaanse overheid wil de vrijwillige CO2-markt in het land gaan reguleren. De bestaande contracten tussen westerse CO2-handelaren en Zimbabwaanse projecten worden ‘nietig’ verklaard, zegt informatie-minister Monica Mutsvangwa. Lokale overheden in Zimbabwe moeten voortaan via de overheid samenwerkingsverbanden sluiten, en het ministerie van Financiën wil 50 procent belasting gaan heffen op de omzet uit CO2-projecten in het land. Dat blijkt uit verslaggeving van het financiële nieuwsbureau Bloomberg.
Eind januari publiceerde Follow the Money over misstanden bij het Kariba-project in Zimbabwe, een van de grootste bosbeschermingsprojecten ter wereld. Het project moest voorkomen dat er bossen werden gekapt, door de lokale bevolking alternatieve inkomstenbronnen aan te bieden en te investeren in de lokale infrastructuur.
Daardoor zouden zij eerder geneigd zijn de bomen te laten staan, waardoor CO2 wordt vastgehouden die anders de lucht was ingegaan. Deze CO2-besparing kan vervolgens worden omgezet in CO2-kredieten, een soort waardepapieren die elk goed zijn voor een ton CO2. De kredieten worden verkocht aan bedrijven als Gucci en Greenchoice die duurzame kleding willen produceren, of ‘groen’ gas willen verkopen.
South Pole kon niet aantonen dat het geld dat met de verkoop van CO2-kredieten gemoeid was, ook echt in Zimbabwe terechtkwam
Follow the Money liet eind januari zien dat het Kariba-project drie grote problemen kende. South Pole, een van de meest invloedrijke klimaatadviseurs ter wereld en de ontwikkelaar van het project, stopte bijna twee keer zoveel geld in eigen zak als was afgesproken, in plaats van die inkomsten met de Zimbabwaanse bevolking te delen. Dat bleek uit vertrouwelijke informatie binnen het bedrijf.
Ten tweede kon South Pole niet aantonen dat het geld dat met de verkoop van CO2-kredieten gemoeid was, ook echt in Zimbabwe terechtkwam. Het geld ging naar een bedrijf op belastingparadijs Guernsey.
Het derde hete hangijzer: ruim 60 procent van de klimaatwinst van het project bestond alleen op papier.
Dat nieuws bereikte ook de Zimbabwaanse overheid, die nu in de CO2-markt een nieuwe bron van inkomsten ziet. Het ministerie van milieu, klimaat, toerisme en gastvrijheid zal voortaan toezicht houden op de binnenlandse CO2-markt. Daar wordt een nieuwe ‘CO2-handelscommissie’ voor opgetuigd.
Voor South Pole is het nieuws een flinke tegenvaller. Het Kariba-project was in 2022 verreweg de belangrijkste inkomstenbron van het bedrijf, en het rekende erop nog bijna twee decennia lang CO2-kredieten uit Kariba te kunnen verkopen. Maar de plannen van de Zimbabwaanse overheid dreigen South Poles verdienmodel onderuit te halen, nu South Pole voortaan de helft van zijn omzet daar aan de overheid moet afstaan.
De plannen van de Zimbabwaanse overheid leggen een nieuwe bom onder het Kariba-project. South Pole is momenteel druk bezig met de hervalidatie van het rekenmodel waarmee het de vermeden ontbossing voorspelt.
Het bedrijf moet de komende jaren een gat van minstens 8 miljoen CO2-kredieten zien te dichten met kredieten die nog moeten worden gegenereerd. Daarnaast overschatte South Pole de afgelopen jaren de ontbossing in het gebied met ten minste een factor 14. Het project levert daardoor in de toekomst waarschijnlijk veel minder CO2-kredieten op dan waarop het bedrijf had gerekend.
Is dit dan het einde van het Kariba-project?
In een reactie meldt South Pole ‘de implicaties van de potentiële maatregelen van de Zimbabwaanse overheid op het Kariba-project te onderzoeken’. Tot die tijd doet het bedrijf geen verdere uitspraken.
Mogelijk zal South Pole de maatregel gebruiken ‘als een excuus om het project zonder al te veel imagoschade te annuleren’
Ook Steve Wentzel, eigenaar van het Zimbabwaanse Carbon Green Investment (CGI), en South Poles lokale partner in het Kariba-project, wil niet reageren. ‘Niemand wist dat dit eraan kwam, we hoorden het via het nieuws. Ik kan daarom geen commentaar geven.’
Milieu-econoom Thales West, werkzaam bij de Vrije Universiteit Amsterdam, verwacht dat South Pole de maatregel zal gebruiken ‘als een excuus om het project te annuleren, zonder te veel imagoschade op te lopen’. ‘Er zijn gewoon te veel mensen die het project bekritiseren.’
Voor de bewoners van Kariba dreigt een tweede teleurstelling: nadat eerder was gebleken dat South Pole meer geld afroomde dan beloofd, staat nu de beloofde inkomensstroom voor de komende twee decennia op het spel.
‘De kennis die je hebt’
Ook voor klanten als Greenchoice, Gucci, Adyen en Volkswagen is dit een nieuwe tegenvaller. Zij kochten de kredieten ter onderbouwing van hun klimaatprestaties, maar ruim 60 procent daarvan bleek waardeloos te zijn, op grond van interne schatting van South Pole zelf.
South Pole ontkent dat de verkochte kredieten deels waardeloos zijn: het bedrijf denkt het ontstane gat in de toekomst te kunnen dichten. Maar door de stappen van de Zimbabwaanse overheid staat de toekomst van het hele project op het spel – en dus ook de kans om tekorten in te lopen.
Eerder schreef Follow the Money dat de meeste klanten van South Pole treuzelden hun klimaatclaims aan te passen, hoewel hun claims veelal leunen op het Kariba-project. Gucci’s geclaimde klimaatneutraliteit was bijvoorbeeld voor tweederde gebaseerd op de fictieve klimaatimpact van het South Pole-project. Dat geldt ook voor 40 procent van al het ‘groene’ gas dat Greenchoice heeft verkocht.
‘We zijn inmiddels gestopt met het gebruik van CO2-kredieten. Je probeert altijd het beste te doen met de kennis die je hebt’
Greenchoice en Volkswagen overwegen juridische stappen tegen South Pole. De recente ontwikkelingen zouden hier vaart achter kunnen zetten. Hun eventuele schadeclaims aan het adres van South Pole kunnen oplopen tot tientallen miljoenen euro’s. Beide bedrijven konden hierover nog niets tegen Follow the Money zeggen.
De Nederlandse betaalserviceprovider Adyen meldde: ‘We zijn inmiddels gestopt met het gebruik van CO2-kredieten. Je probeert altijd het beste te doen met de kennis die je hebt. Als die zich ontwikkelt, dan ontwikkelen wij mee.’
Op de vraag hoe Adyen de gemiste klimaatimpact wil herstellen, kan het bedrijf nog niet antwoorden. ‘We houden de situatie nauwlettend in de gaten en wachten tot alle feiten bekend zijn.’
Het mondiale zuiden neemt het voortouw
Volgens Jonathan Crook van de Brusselse ngo Carbon Market Watch gebeurt het tegenwoordig vaker dat landen in het mondiale zuiden een strategie vormgeven voor de binnenlandse CO2-handel. ‘Dit vanwege het gebrek aan transparantie in de markt,’ zegt Crook. ‘Je weet niet hoeveel geld er blijft hangen bij de tussenpartijen in het mondiale noorden.’
De aandacht voor het reilen en zeilen van de CO2-handel is volgens hem iets van de afgelopen jaren. Zo werd op de klimaattop in Glasgow in 2021 besloten dat landen de klimaatimpact van CO2-projecten in hun land moeten aftrekken van hun eigen klimaatimpact. ‘Dat maakt die landen voorzichtiger welke projecten ze goedkeuren, en ze controleren strenger of er bijvoorbeeld sprake is van overschatting van de klimaatimpact. Zo’n overschatting zou immers ook betekenen dat hun eigen klimaatimpact juist wordt onderschat.’
Een tweede ontwikkeling is dat de vrijwillige CO2-markt de afgelopen jaren flink in waarde is gestegen, wat de interesse van overheden heeft gewekt. ‘Recente mediapublicaties maakten dat overheden een grotere rol wilden spelen in de regulering van deze markt en te zorgen dat opbrengsten eerlijker met de bevolking worden gedeeld.’
10 Bijdragen
John Janssen 4
Uitermate rare wereld leven we bij tijd en wijle!
Roland Horvath 7
John JanssenHet zuiden zal er dus ook niet beter van worden, van de CO2 compensatie.
Roland Horvath 7
De 'vervuiler' in het noorden mag ten eeuwigen dage zoveel vervuilen als hij wil op voorwaarde dat hij een aalmoes betaalt aan het zuiden. Althans die indruk verkrijgt men met het lezen over de CO2 handel.
De tussenpersoon is dan veelal de enige die er rijk van wordt. En in het zuiden is wat zou moeten geholpen zijn door de CO2 aalmoes/ boete / compensatie vaak niet naar verhouding met het verkregen geld bedrag. Drie maal is er fraude mogelijk gezien het feit dat er zeer weinig controle is.
Nog erger is het feit dat men in het noorden zoveel 'vervuiling' mag creëren als men wil als er maar wat geld wordt gegeven aan de arme anderen in het zuiden. Als men overtuigd is van het feit dat de CO2 uitstoot de demon, de duivel in persoon is, de oorzaak van de opwarming van de aarde, en misschien en passant ook van de zon, dan laat men zulke anomalieën niet toe.
Er is een stijgend aantal mensen, die er van overtuigd zijn dat CO2 niet tussenkomt in de opwarming van de aarde en dat er bovendien op grond dat de leugen van de demonisering van CO2 exorbitant veel geld en materiaal en arbeid wordt verprutst aan zogenaamd duurzame apparaten als zonnepanelen, accu's en windmolens. Dat aantal mensen stijgt exponentieel en zal binnen enkele jaren de collectieve vooral Europese CO2 waanzin doen stoppen.
Michel Fleur 6
Roland HorvathDe transitie is sowieso nodig, omdat de hoeveelheid fossiele brandstoffen eindig is: wat wij in een jaar gebruiken doet er miljoenen jaren over om te vormen. We kunnen die transitie dus beter nu doen en daar de innovatie insteken in plaats van in steeds duurdere en meer vervuilende manieren om de laatste restjes fossiele zooi uit de bodem te halen. Net als de aan schuld, mest, bestrijdingsmiddel, veevoer en lage prijzen verslaafde boer, is het geen duurzaam verdienmodel. En die boeren moeten we aan een houdbaar verdienmodel helpen. Bedrijven die ons al decennia voorliegen niet.
Roland Horvath 7
Michel FleurVerduurzamen is een moeilijk, -zeer- ingewikkeld en -zeer- langdurig project, dat dus traag en met overleg moet gerealiseerd worden. Zoals Octavianus Augustus, de eerste Romeinse keizer ook wist. Vandaar zijn adagium Festina lente. Haast u langzaam. Octavianus was vooral geërgerd wanneer generaals een veldtocht begonnen zonder enig overleg. Dat resulteerde dan meestal in een catastrofe.
In staten waar de adel een adagium en een wapenschild moet hebben is het adagium 'Festina lente' een vaak voorkomende spreuk.
Michel Fleur 6
Roland HorvathJouw "het is een en al bedrog" is precies de insteek van doorgaan wat we al vijftig jaar doen. Onze kop in het zand steken. Niet investeringen in toekomstbestendige innovatie maar in belegen, halfbakken ideeën van WC-eend. Carbon capture! Lekker bij de open haard confereren, met een cognacje, jij wat, ik wat, hoe houden we ons belang, hoe kunnen we nu veel winst blijven maken, het zal onze tijd wel duren. Een gok nemen met de toekomstige generatie die nu geen inspraak heeft. Een beetje Romeins wellicht.
Alice Tromm 1
Roland HorvathIedere horeca bedrijf heeft CO₂ flessen staan, anders is het bier ondrinkbaar.
Ik hoop dat mensen niet meer de leugens van de klimaatactivisten geloven.
Deze activisten worden ook betaald door ?????
Margo van Stratum
Nathan Minderhoud
Margo van StratumAls je de bomen laat staan blijft het klimaatneutraal (plus een heel klein beetje CO2 uit de lucht elk jaar).
Als je de bomen kapt, dan komt er extra CO2 vrij, dus negatieve impact.
Als je extra bomen plant, dan komt er op lange termijn redelijk wat CO2 uit de lucht, dus positieve impact.
Dus deze kredieten zijn een extra raar project.
Maar alsnog zijn die kredieten redelijk weinig op het totaal. Je kan beter projecten steunen als het afbreken van oude koelkasten en oude cruiseschepen, het dichten van oude olieputten die methaan loslaten , zuinigere scheepsmotoren subsidiëren, met hout bouwen in plaats van beton, kolencentrales en biomassacentrales vervangen met gascentrales/kernenergie of windmolenparken.
Alice Tromm 1
Verder klinkt deze Carbon Market als een grote Scam in de oren.
In Zimbabwe, heeft de Regering toestemming gegeven aan een oliemaatschappij, om te gaan onderzoeken of er olie/gas in Mana Pools (de mooiste nationaal park van dit land) zit. Vreemd dat al die klimaat activisten, hier geen actie tegen voeren?
CO₂ heeft 0,0% te maken met het opwarmen, dat gebeurt al miljarden jaren, samen met afkoeling dus ijstijden. En de oorzaak is de ZON.