Zit Docters van Leeuwen op een zinkend schip?

Arthur Docters van Leeuwen grossiert sinds zijn vertrek bij de AFM in bijbaantjes. Dat bij forensisch onderzoeksbureau IRS Forensics, lijkt op de tocht te staan. Het bureau zit in de problemen.

Het eerste bijbaantje van Arthur Docters van Leeuwen, voormalig super PG en voormalig bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), lijkt op de tocht te staan. Het forensische onderzoeksbedrijf IRS uit Rotterdam, waar hij in de adviesraad zit, stevent op een schipbreuk af. Dat beweren bronnen die zeggen dat het bedrijf aan het einde van dit jaar zal worden geliquideerd. De gedeponeerde jaarcijfers van IRS zijn inderdaad bloedrood gekleurd en er lijkt ook een uittocht van belangrijk personeel op gang te zijn gekomen. Afgelopen weekeinde verliet partner Peter Schimmel het bedrijf. Hij was pas sinds juli 2009 bij IRS werkzaam. Schimmel zette ooit de forensisch poot van Arthur Andersen in Nederland op en was voor zijn komst bij IRS managing director bij Protiviti. Schimmels laatste klus bij IRS deed hij in opdracht van de curator van The Entertainment Group (TEG), het vroegere bedrijf van Marco Borsato. 
 
Twijfelachtige reputatie
Docters van Leeuwen, eveneens staatscommissaris bij Aegon, is lid van de adviesraad van IRS. Evenals Jos Streppel, de voormalige CFO van woekerpolisproducent Aegon. De twee heren buigen zich als adviseurs onder andere over integriteitvraagstukken, de corebusiness van IRS. 
Deze bijbaan van Docters van Leeuwen laat zich moeilijk verenigen met een andere die hij recentelijk aanvaarde: dat bij vermogensbeheerder Wilgenhaege. Wilgenhaege, dat door door de ondernemer Jerry Langelaar werd opgericht, geniet een twijfelachtige reputatie. Paul van Straaten, dga van Vermogensmonitor een bedrijf dat de kwaliteit van vermogensbeheerders analyseert, noemde het toetreden van Docters van Leeuwen in de raad van advies van Wilgenhaege daarom een ‘wonderlijke benoeming’. ‘Docters van Leeuwen is met zijn toetreding de spreekwoordelijke vlag op een modderschip geworden’. 
 
Geen vrees
IRS-oprichter Aart Bloemheuvel laat in een reactie weten dat enkele bedrijfsactiviteiten inderdaad slechte resultaten hebben behaald waardoor het bedrijf in de rode cijfers is gekomen. Van een uitzichtloze situatie is volgens hem echter geen sprake. ‘De onderzoeksafdeling, de kern van IRS, is gezond en over opdrachten hebben we niet te klagen’. Volgens Bloemheuvel zal IRS niet worden geliquideerd en hoeft Docters van Leeuwen niet voor zijn bijbaantje te vrezen. ‘Ik ga verder met IRS, daarover is geen twijfel mogelijk’.