
© Foto: Jim Winstead, 2006 / https://www.flickr.com/photos/jimwinstead/96514340/
Weg met de waarheid! De zondeval van de narratieve journalistiek
Jan Kuitenbrouwer buigt zich – juist in de week dat er opnieuw een reporter betrapt is op een ziekelijk dikke duim – over de verhalende journalistiek. Lijdt waarheidsvinding onder narratieve verslaggeving, of is zo’n manier van vertellen juist beter, omdat die de lezer meevoert en een kijkje achter de schermen biedt? Kuitenbrouwer duikt in de geschiedenis van de journalistiek, maakt een uitstapje naar de natuurkunde, legt de alwetende verteller onder de loep, en pleit voor witte plekken in de verslaggeving.
Journalistieke fraude is helaas van alle tijden. In 1981 won Janet Cooke, verslaggeefster van The Washington Post, de Pulitzerprijs voor een reportage over een jonge drugsverslaafde. Geheel verzonnen, bleek later. Cooke verliet de journalistiek en ging in een warenhuis werken voor 6 dollar per uur. In 2003 liep The NewYork Times-verslaggever Jayson Blair tegen de lamp: jarenlang verzinsels opgeschreven als feiten. Hij werkt tegenwoordig als ‘life coach’.
In 2014 kwam het ergste geval van journalistieke fraude in de Nederlandse geschiedenis naar buiten: verslaggever Perdiep Ramesar schreef voor Trouw 126 (!) verhalen die gedeeltelijk en soms bijna geheel fictie waren. Ramesar ontdekte in de Haagse Schilderswijk de ‘sharia-driehoek’, een gebied waar het Nederlandse recht de facto zou zijn vervangen door islamitisch recht. Het bleek een journalistieke Bermuda-driehoek. Jarenlang gingen op de redactie geruchten over Ramesar’s vervalsingen, door de hoofdredactie van Trouw afgedaan als ‘koffieautomaatpraat’.
En onlangs hadden we dus de Relotius-affaire. Claas Relotius, sterverslaggever van het Duitse weekblad Der Spiegel (oplage 840.000), schreef tussen 2011 en 2018 bijna zestig stukken die ‘geheel of gedeeltelijk werden verzonnen, vervalst, of verdraaid’. Een onschuldige gevangene in Guantanamo Bay die niet meer wil worden vrijgelaten, Trump-supporters die bij de ingang van hun dorp een bord ‘geen Mexicanen’ hebben neergezet, burgermilities die op vreemdelingen schieten, Syrische weeskinderen die in Turkije in slavernij leven, Relotius zoog ze uit zijn duim, of knipte en plakte verhalen bij elkaar alsof ze uit de eerste hand kwamen. Intussen rees het vermoeden dat Relotius ook fondsen verduisterde van een inzamelingsactie voor de kinderen van Aleppo.
De journalistiek is bevangen door de ‘kunstvorm van de smetteloze, te zwaar geparfumeerde reportage’
De journalistiek is bevangen door de ‘kunstvorm van de smetteloze, te zwaar geparfumeerde reportage, die de lezeressen en lezers voorspiegelt dat de gehele wereld te begrijpen en uit te leggen is aan de hand van het lot van een enkele persoon’, meent Holger Stark, hoofdredacteur van Die Zeit, ‘waarbij de journalist zich voordoet als “alwetende, gezaghebbende verteller, die erbij is wanneer het knalt en rookt”. ‘De verslaggever is de dramaturg geworden van een voorstelling die, in tegenstelling tot de werkelijkheid, perfect overzichtelijk is,’ schreef Frits van Exter, voorzitter van de Raad voor de Journalistiek, in Villamedia.
De hoofdredactie van Der Spiegel sprak ootmoedig van ‘een crisis van de narratieve journalistiek.’ ‘Als je dat soort stukken binnenkrijgt is je eerste reactie als chef-redacteur verheugd, niet argwanend. Je bent meer geïnteresseerd om zo’n stuk te beoordelen op criteria als vakmanschap, dramaturgie en beeldend taalgebruik, dan op de vraag of het echt waar is.’
Ho. Wacht even.
Der Spiegel is een van de meest gerenommeerde journalistieke publicaties van Europa. Het heeft een factcheck-redactie van 62 man, door Columbia Journalism Review ooit eerbiedig omschreven als ‘de grootste waarheidsmachine ter wereld’. En daar werd het oerprincipe van journalistiek – waarheidsvinding – ondergeschikt gemaakt aan ‘dramaturgie en beeldend taalgebruik’? Ja, dan kun je met recht spreken van een ‘crisis’, maar is dat dan een crisis van ‘de narratieve journalistiek’, of van de journalistiek tout court? Gaat dit over die ene creatieve oplichter, of om een hoofdredactie en 62 feitenbewakers die hem lieten begaan?
Frits van Exter gaf redacties enkele adviezen om dit soort malversaties te voorkomen. Het zijn van die maatregelen die het vooral goed doen op papier, als lippendienst aan de goede zaak, maar waarvan je je afvraagt hoe uitvoerbaar ze zijn. ‘Maak van interne factchecks een voor iedereen vanzelfsprekende en dus niet bedreigende routine.’ ‘Voor iedereen vanzelfsprekend’ - in feite pleit Van Exter hier voor het optuigen van factchecking desks, zoals die van Der Spiegel. Kansloos. Met dalende oplagen, slinkende budgetten en krimpende personele bezetting gaat bij kranten en tijdschriften alle energie naar het primaire proces en is er geen ruimte voor dit soort luxe. Een ander advies van Van Exter: ‘Vraag van verslaggevers om alle bijdragen te voorzien van een lijst met bronnen en hun contactgegevens.’ Idem: dream on.
De onstuitbare opkomst van het verhaal
Narratieve journalistiek is hot. Er zijn speciale fondsen, prijzen, platforms en verenigingen voor, die meet-ups en congressen houden. Narratieve journalistiek zou de redding van de journalistiek zijn, een antwoord op het vertrek van lezers, die hun nieuwsbehoefte steeds meer bevredigen via online kanalen die gratis, snel en efficiënt zijn. ‘Narratieve journalistiek wordt gepropageerd als een manier om de kwijnende krantenindustrie een nieuw leven te geven in de huidige nieuwsmarkt’ schrijven Kobie van Krieken en José Sanders, mediaonderzoekers van de Radboud Universiteit.
In de journalistieke zedenleer zijn feit en opinie gescheiden, als vlees en melk in de koshere keuken
De publieke radio in Amerika begon in 1995 met This American Life: waargebeurde verhalen, met literaire zorg verteld en vormgegeven. Het werd een enorm succes, de show ging op tournee, er verschenen boeken, tv-programma’s, podcasts en films, en kwamen succesvolle spin-offs als Serial en S-Town. Bedenker Ira Glass noemt het ‘narratieve journalistiek’. In New York begon in 1997 The Moth, een club waar mensen live waargebeurde verhalen vertellen, inmiddels een wereldwijd opererend netwerk. In Nederland heb je Echt Gebeurd, een initiatief van Toomlers Comedy Club: live-sessies a la The Moth, ook beschikbaar als podcast.
De documentaire – het narratief-journalistieke genre bij uitstek – is booming. Het IDFA ging in 30 jaar tijd van 3000 naar 300.000 bezoekers. De films die er vertoond worden, zijn niet zelden een (geheime) mix van feit en fictie. Veel documentairemakers zijn cineast en niet ‘opgevoed’ in de journalistieke zedenleer, waar feit en opinie gescheiden moeten blijven, als vlees en melk in de koshere keuken. Omroep Human trok eind 2016 een miljoen kijkers per week met de documentaireserie Schuldig. ‘Het is een verdichting van de waarheid, maar alles is gebouwd op werkelijke observaties en gedachten,’ zeggen de makers, die werden bijgestaan door de dramaturg van Penoza.
Frans Klein, baas van de publieke omroep, verdedigde de bezuinigingen op journalistiek bij de NPO (minder zendtijd voor Argos, Tegenlicht en Zembla; Andere Tijden en Brandpunt Plus helemaal weg) met het argument dat je het publiek ook met drama over de samenleving kunt informeren. ‘Kijk naar de serie House of Cards, over machinaties in de Amerikaanse politiek. Via Nieuwsuur zouden nooit zoveel mensen daarmee in aanraking zijn gekomen.’ Of wij precies weten wat er in Den Haag gebeurt of wat voor soort dingen daar ongeveer gebeuren, opgeleukt met een achtervolging en/of bedscène, maakt hem kennelijk geen verschil. Van het drama-aanbod lijkt hij ook niet erg op de hoogte – er zijn genoeg betere voorbeelden van informatief, realistisch tv-drama dan dat drakerige House Of Cards. The Wire bijvoorbeeld, over de zelfkant van Baltimore, niet voor niets geschreven door een veteraan van de lokale krant.
Het narratief lokt, bindt en beloont. Eigenlijk is het een soort drug
Maar Kleins denkwijze is begrijpelijk: jongeren haken massaal af bij de publieke omroep. Nieuwe generaties nieuwsconsumenten – de millennials – zijn van kindsbeen af verzadigd met narratieve vertelvormen: kinderboeken, kindertelevisie, strips, videoclips, soaps, sitcoms, dramaseries, speelfilms, blogs, vlogs, games. Informatie zonder verhaallijn, klassiek nieuws, beschouwen zij als achterhaald en onbevredigend, blijkt uit onderzoek. Sterker: als onbetrouwbaar. De tekstwetenschap bevestigt het: narratieve teksten lezen makkelijker, vereisen minder voorkennis en worden hoger gewaardeerd. Ook het onderwijs verruilt het traditionele schoolboekenproza – feiten stampen – voor narratieve vormen, die ‘cognitief efficiënter’ zouden zijn. Dat heeft te maken met structural affect: een droge opsomming doet ons niets op affectief niveau, een verhaal ráákt ons. Dat structurele affect werkt als beloning, de tekst wordt hoger gewaardeerd en beter onthouden. Bij een verhaal maakt ons brein dezelfde stof aan die een jonge moeder produceert als ze borstvoeding geeft, oxytocine, het hormoon van de empathie! Het narratief lokt, bindt en beloont. Eigenlijk is het een soort drug. Geen wonder dat de media het pushen.
Maar het past ook in een bredere culturele tendens: het narrativisme.
In een parkje sneuvelde de universele waarheid
De moderne kwantummechanica werd ontwikkeld in de jaren twintig van de vorige eeuw, in het Instituut voor Theoretische Fysica in Kopenhagen, door Niels Bohr en Werner Heisenberg. Zij bestudeerden de elementaire deeltjes en brachten ze bijeen in één coherent model. Maar een elektron kun je niet ‘zien’. Je kunt het wel zichtbaar maken, bijvoorbeeld door er een foton op af te schieten. Maar die foton heeft energie, die hij overbrengt op het elektron – die dan niet meer het elektron is van vlak voor de waarneming.
Op een avond, als Heisenberg door Faelled Park wandelt, vlakbij het instituut, beseft hij plots wat dit betekent: ‘Wat wij waarnemen is niet de natuur zelf, maar de natuur blootgesteld aan onze methode van onderzoek.’
Dit idee zou de geschiedenis ingaan als Heisenbergs Onzekerheidsrelatie (1927) en zou een van de invloedrijkste paradigma’s van de twintigste eeuw blijken. Want wat geldt voor elementaire deeltjes in een cyclotron, geldt eigenlijk voor alles, iedereen, altijd. De Onzekerheidsrelatie inspireerde ook naoorlogse filosofen, de grondleggers van het postmodernisme. Als het zelfs in de natuurkunde onmogelijk was iets volledig zeker te weten, gold dat voor de menswetenschappen natuurlijk helemaal! Het modernisme, gebouwd op denksystemen die absolute zekerheid claimden, was dood. Universele waarheid bestaat niet.
Geef twee historici hetzelfde materiaal, en je krijgt twee ‘geschiedenissen’
‘Het modernisme is de vloed, het postmodernisme de eb in het kennen,’ schreef wetenschapsfilosoof Frank Ankersmit. Hij ontwikkelde een postmoderne theorie voor de geschiedkunde: het narrativisme. Het verleden zelf heeft geen betekenis, die ontstaat pas in de beschrijving. ‘Geschiedenis’ is wat historici met hun materiaal doen, hoe zij het selecteren, rangschikken en interpreteren. Geef twee historici hetzelfde materiaal, en je krijgt twee ‘geschiedenissen’. Het doet denken aan een grap van de Brabantse wijsgeer Theo Maassen: ‘Ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog was er niemand die in het veertigste jaar zei: hèhè, we zijn op de helft.’ Of zoals de postmoderne historicus Louis Mink het formuleerde: ‘Stories are not lived, stories are told.’
De filosofie nam een ‘linguïstische wending’. Het enige dat echt bestaat, zeiden de postmodernen, is taal.
Tekst. Discours. Verhalen.
Het lag voor de hand dat de journalistiek, het kladblok van de geschiedenis, hierin meeging. In de jaren zestig ontstond in Amerika een nieuwe journalistieke stroming: New Journalism. De relatie tussen de werkelijkheid en de lezer is geen rechte lijn, stelde die, maar een driehoek: onderwerp, lezer, verteller. Heisenbergs Onzekerheidrelatie, toegepast op het nieuws.
Zoals meer van mijn jaargenoten was ik een fervent aanhanger. Het motto voor mijn scriptie kwam van een van de eerste en bekendste new journalists, Hunter S. Thompson. Het hoogtepunt van zijn oeuvre waren zijn reportages voor Rolling Stone over de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 1972, tussen George McGovern en Richard Nixon, gebundeld in Fear and Loathing on the Campaign Trail ’72. Thompsons ongezouten taalgebruik – hij noemde een rechter van de Hoge Raad een swine en een senator een asshole – zorgde voor enige onrust in de campagnebus. Hier legt hij uit hoe hij aankijkt tegen objectiviteit in de journalistiek:
‘Well ... shit, what can I say? Objective journalism is a hard thing to come by these days. We all yearn for it, but who can point the way? Don’t bother to look for it here – not under any byline of mine; or anyone else I can think of. With the possible exception of things like box scores, race results, and stock market tabulations, there is no such thing as Objective Journalism. The phrase itself is a gross contradiction in terms.’
Het is de overgang van moderne naar postmoderne journalistiek in 80 woorden: de pretentie van neutrale objectiviteit is vals, maar je moet er wel naar streven, want die pretentie is ook een belofte aan de lezer die je niet zomaar kunt breken. De middelen van de nieuwe journalistiek mochten nieuw zijn, haar doel was onveranderd: waarheidsvinding. Tom Wolfe, een andere pionier van het genre, noemde het een ‘hogere journalistiek’. Kijk, dat zijn woorden waar een ambitieuze aspirant wat mee kan.
De gevestigde journalistiek reageerde afwijzend op de brutale nieuwkomers, zoals wel bleek uit de controverse rond ‘The First Tycoon of Teen’ (New York Herald Tribune, 1965), Wolfes portret van popproducer Phil Spector, toen op de top van zijn roem. Spector had vliegangst maar moest soms toch een vliegreis maken. Wolfe reisde met hem mee en opent zijn stuk met een evocatie van de paniekaanval die Spector krijgt als het toestel de startbaan aflegt. Iemands doodsangst en ontreddering gedetailleerd van binnenuit beschrijven – stream of consciousness! – dat gebeurde alleen in fictie. Een concurrerend tijdschrift meende daarom dat Wolfe had zitten fabuleren en belde Spector op om dat bevestigd te krijgen. Geen sprake van, zei Spector, die beginscène was een getrouwe weergave van wat er op dat moment in hem omging. Wolfe had in totaal ongeveer 24 uur met Spector gesproken en dagen aan die ene scène gewerkt.
The New Yorker haalde flink uit naar die ‘zogeheten nieuwe parajournalistiek’: ‘Het is een bastaardvorm die van twee walletjes eet, die profiteert van het feitelijke gezag van de journalistiek én de dichterlijke vrijheden van fictie. Waar het deze producenten en consumenten om te doen is, is niet informatie, maar verstrooiing.’ Maar het genre sloeg aan, new journalists beklommen de bestsellerlijsten en het duurde niet lang voor ook gevestigde fictieschrijvers zich ertoe bekeerden; denk aan Norman Mailers The Executioner’s Song, James Baldwins The Fire Next Time en Truman Capotes meesterwerk In Cold Blood.
In Europa gebeurde min of meer hetzelfde. Harry Mulisch verklaarde in 1962 dat hij na vier romans voortaan alleen nog non-fictie zou schrijven, en voegde de daad bij het woord met journalistieke boeken over het Eichmann-proces en Castro’s revolutie in Cuba.
De beroepscode van de Koningin der Aarde
In zekere zin was New Journalism juist old. Tot ver in de negentiende eeuw bestond het onderscheid tussen fictie en non-fictie eigenlijk niet. De romankunst en de journalistiek komen voort uit dezelfde rijke traditie, waar in de achttiende eeuw allerlei vormen van realistische schrijfkunst zich onbekommerd aan elkaar laafden. De voorloper van de roman was verstrooiing en nieuwsvoorziening ineen, vandaar dat het Engelse woord voor roman, novel, werd afgeleid van het Italiaanse voor nieuws, novella.
Pas onder invloed van het modernisme ontwikkelde de pers normen voor het verifiëren van feiten en een beroepscode die een onafhankelijke, betrouwbare, objectieve berichtgeving moest verzekeren. De rotatiepers en de telegraaf maakten de krant tot een machtig wapen, dus kwam er wetgeving tegen smaad en laster. Wat een krant schreef moest waar en bewijsbaar zijn. Politieke partijen hadden aandelen in kranten; eigenaren en redacties wilden daar vanaf en kozen voor redactionele onafhankelijkheid. Het aanzien van het ambacht steeg, de eerste vakbonden voor journalisten werden opgericht.
Journalistiek kreeg een moderne definitie: het verzamelen, onderzoeken, verifiëren en ordenen van feiten
De pers kroonde zichzelf tot ‘Koningin der Aarde’. De Vierde Macht, de niet-aangelijnde waakhond van de democratie. Neutraal, objectief en onafhankelijk. All the news that’s fit to print, Vrij en Onverveerd, Lux et Libertas. Journalistiek kreeg een nieuwe, moderne definitie: het verzamelen, onderzoeken, verifiëren en ordenen van feiten.
Zo ontstond de schrijfstijl, rond 1850 ontwikkeld door de Associated Press, die studenten journalistiek ook vandaag nog wordt bijgebracht: de inverted pyramid (IP), een rangschikking van de feiten in volgorde van belangrijkheid (als een omgekeerde piramide). In Nederland noemen we het de 5 W’s: wie, wat, waar, wanneer en waarom?
‘HILVERSUM, 5 mei 2002, 1900 uur. Pim Fortuyn is vermoord. Op het Mediapark in Hilversum werd hij vanmiddag door een man van dichtbij meerdere keren beschoten. De hulpdiensten waren snel ter plaatse en hebben langdurig geprobeerd Fortuyn te reanimeren, maar tevergeefs. De vermoedelijke dader werd korte tijd later aangehouden, terwijl hij in een auto probeerde te ontkomen. De identiteit van de verdachte is nog onbekend, evenals een mogelijk motief.’
Een ‘non-lineaire vorm’, zegt de tekstwetenschap – geen verhaallijn. De feiten en niets dan de feiten. De IP-vorm werd ook gedicteerd door de techniek. Kranten werden in lood gezet; als een reeds gezet stuk moest worden ingekort om ruimte te maken voor urgenter nieuws, hoefde je maar van onderaf te snijden.Achtergrondverhalen, features, werden beschouwd als een erfenis van het dubieuze, premoderne realisme en stonden in laag aanzien. Tweederangs content voor tussen de lingerie-advertenties in de weekendbijlagen, vooral gelezen door vrouwen. Daar, in de tweede divisie, grepen de new journalists hun kans om te ontsnappen aan het IP-keurslijf, dat hen, in de woorden van pershistorica Elizabeth Fazakis, ‘reduceerde tot machines die mechanisch de werkelijkheid reproduceerden. Voyeurs die niet werkelijk deelnamen aan de samenleving.’
fragment uit ‘The First Tycoon of Teen’, Tom Wolfe, 1965
‘Wat deze auteurs gemeen hadden, was dat zij een wezenstrek van de jaren zestig begrepen: dat het gereedschap van de traditionele verslaggever ontoereikend was om recht te doen aan de ingrijpende sociale en culturele omwentelingen die zich voltrokken,’ schreef Marc Weingarten in Who’s Afraid of Tom Wolfe? How New Journalism Rewrote the World (2005). ‘Oorlog, politieke moorden, rock & roll, drugs, hippies, Nixon – hoe zou een traditionele alleen-de-feiten-journalist ooit orde kunnen scheppen in die chaos?’
Geleidelijk draaide de oude journalistiek bij. Per saldo hadden ook ‘gewone’ journalisten alleen maar te winnen bij de ruimte die mensen als Thompson en Wolfe veroverden. Dankzij New Journalism verhuisde storytelling van de onderste sport van de statusladder naar de bovenste. Het paste perfect in het Ik-tijdperk: de anonieme inktkoelie kon een literaire ster worden! De cirkel was rond: de premoderne journalistiek was subjectief, de moderne journalistiek was objectief, en de postmoderne journalistiek werd weer subjectief. Volgens Maitrayee Basu is new journalism geen voorbijgaand verschijnsel; ze noemt het zelfs ‘een wegwijzer naar het postmoderne, een teken van onze heraansluiting bij het continuüm van vertelvormen.’
De boterhamworst van de allesweter
Ziedaar de spagaat waar de hedendaagse journalistieke in terecht is gekomen: een modern instituut met een postmoderne praktijk. Waar naast en door elkaar twee vertelvormen worden beoefend, en de grenzen tussen beide vervagen: de objectieve en de subjectieve vorm, de non-lineaire en de lineaire aanpak, de omgekeerde piramide en het narratief..
Het belangrijkste verschil tussen de IP-formule en een lineair narratief zit hem in de eisen die zij stellen. De IP-formule accommodeert de beperkingen van het procedé waarvoor zij is ontworpen: dit is wat wij weten, het belangrijkste staat bovenaan. Een IP-bericht is nooit incompleet, zelfs als alleen de eerste twee W’s bekend zijn, werkt het. ‘Pim Fortuyn vermoord, nadere details onbekend.’
Een ‘lineair narratief’ is een mechanisme. Met, om precies te zijn, vijf onderdelen:
- initiatie: Volkert pakt pistool en stapt in auto
- exposé: Volkert arriveert op mediapark.
- complicatie: Pim Fortuyn komt naar buiten.
- climax: Volkert schiet op Fortuyn
- resultaat: Fortuyn is dood.
Haal er één weg en het werkt niet meer. Vergelijk het met koken: een IP-bericht maak je met wat je in de ijskast aantreft, een narratief bereid je naar een recept. Ontbreekt een ingrediënt, dan ontstaat de verleiding tot substitutie, en gebruik je boterhamworst in plaats van Iberico-ham. Hoe narratiever de journalistiek, hoe meer boterhamworst.
Nooit een vraag die onbeantwoord blijft, nergens contradicties of ongerijmdheden
Neem de grote hits van de narratieve journalistiek van de laatste tijd. Making a Murderer bijvoorbeeld, tien uur televisie over één moord, tien jaar research, en het staat nog niet online of het komt uit dat belangrijke details zijn weggelaten, feiten die bekend waren maar niet ‘pasten’. Na tien uur kijken voel ik mij dan bekocht. Of Wild Wild Country, een documentairereeks over de Baghwan-beweging, ook een grote Netflix-hit. Jaren van onderzoek, honderden mensen gesproken, zes uur film, en nog blijven wezenlijke vragen onbeantwoord. Sterker: zij blijven ongesteld. Vermoedelijk is dat omdat geïnterviewden bepaalde voorwaarden stelden aan hun medewerking, maar dat wordt verzwegen. Geen witte plekken.
Zo ontstaan naadloze reconstructies van zaken die zelden naadloos zijn. In Amy, een documentaire over de tragische ondergang van Amy Winehouse, wijst alles in dezelfde richting: zij werd ten gronde gericht door parasitaire mannen die haar gebruikten; haar vader, haar tourmanager en haar vriendjes. Al het materiaal is gerangschikt om dát verhaal rond te krijgen. Nooit wordt een vraag gesteld die onbeantwoord blijft, nergens de mogelijkheid geopperd dat het ook anders zou kunnen zitten. Geen contradicties of ongerijmdheden. Terwijl je als kijker weet, nee vóelt, dat er ook mensen en feiten zijn die een ander licht op de zaak kunnen werpen. Juist de naadloosheid wekt argwaan.
Zelf ken ik de verleiding maar al te goed. Ooit maakte ik een portret van een hartchirurg, ik bezocht hem in Leende, waar hij een kapitale, vrijstaande villa met een grote tuin bewoonde. In de garage was hij een Porsche 911 aan het restaureren. Nadat het stuk verscheen, belde hij op en complimenteerde me, ‘Eén dingetje…’ klonk het na een stilte. ‘Dat zwembad. Ik heb nog even gekeken vanochtend, maar ik kan het nergens vinden.’
Oeps! Dat landhuis, die tuin, die Porsche, daar hoorde natuurlijk een zwembad bij. Vond ik. Kennelijk. Ik zag het vóór me. Narratieve journalisten willen de alleswetende verteller zijn, maar helaas, dat zijn zij niet. Dat zijn alleen fictie-auteurs.Met die angstaanval van Phil Spector kwam Tom Wolfe een heel eind, toch stapte ook hij uiteindelijk over naar de fictie.
Huis dat Grant Wood gebruikte voor zijn schilderij American Gothic. Aanvankelijk wilde hij alleen het huis schilderen, later verzon hij er de ‘bewoners’ bij. Het schilderij werd wereldberoemd.
Joppiesaus
En dan hebben we het hier nog over narrativisme met hoofdletter ’N’, journalistieke producten die nadrukkelijk narratief zijn: de journalist gaat met enig aplomb op zijn vertellersstoel zitten en wij weten, bewust of onbewust, dat er nu Een Verhaal komt. Met een zekere mate van ‘verdichting, maar gebouwd op werkelijke observaties en gedachten’, zoals de makers van Schuldig het formuleerden. Maar er is ook het narrativisme met een kleine ’n’, dat doordringt in genres zich niet als zodanig afficheren. Narrativisme als postmoderne mode. Een soort culturele joppiesaus, die smaakt bij alles.
Nu stuit de neutrale, alwetende stem op wantrouwen
Het aantal institutionele bylines – (Reuters), (ANP), ‘van de redactie’ – neemt af ten gunste van de auteursnaam. Bij jonge journalisten is steeds minder belangstelling voor een ‘portefeuille’, een thematisch specialisme, de meest geliefde functie is verslaggever. Wie een beschouwing voorstelt wordt bijgestuurd: liever een reportage. ‘Zelfs de meest geharde nieuwsman adopteert een schrijfstijl die hemzelf centraal stelt, en zoekt liever legitimiteit in zijn persoonlijkheid dan in de knellende ideologie van objectiviteit,’ stelt Maitrayee Basu. ‘Waar het ooit cruciaal was dat journalisten met een neutrale stem spraken, stuit die neutrale, alwetende stem nu op wantrouwen. Zulk wantrouwen is inmiddels al even obligaat als het objectivistische ideaal ooit was.’
Ook ik greep de kans om van verslaggever te ‘promoveren’ naar columnist. Ik werd onderdeel van de spectaculaire groei van het genre, tot het punt waar kranten als NRC Handelsblad en de Volkskrant zestig, zeventig columns hebben en het jaarlijkse columnistendiner in ploegen moet worden afgewerkt. Bij zo’n column staat uiteraard een portretje van de auteur, een vanzelfsprekende bijkomstigheid van het narrativisme. Schrap uit een hedendaagse krant eens al die portretjes en eigennamen, en je krijgt een onwerkelijke leeservaring; alsof je in het donker zit, omringd door langs elkaar heen pratende mensen. De krant is geen meneer (of mevrouw) meer, maar een dagmarkt vol stoepiers, standwerkers en raconteurs.
Wat is het soms prettig The Economist te lezen, die nog steeds niet aan bylines doet – gewoon: niet – of zo’n stramme Duitse krant die zich nog ouderwets concentreert op de feiten, in plaats van de onstuitbare, parmantige, ijdele, jofele, gezellige, geinige, jolige, spitse, kokette, adremme, en tegelijk vaak zo middelmatige, waanwijze en onbeduidende vertelzucht die je tegenwoordig vanuit de nieuwsmedia tegemoet komt.
De redacteur die achter zijn bureau wilde blijven zitten gaat er dan maar op uit, hij bezoekt een congres of zo, en schrijft alsnog ongeveer het stuk dat hij in gedachten had, maar opgeleukt met wat narratieve worteldraden en een anekdotisch blaadje sla. Quootje, sfeerschetsje, miniportretje. De Haagse redacteur maakt een uitvoerige, minutieuze reconstructie hoe Alexander Pechtold een jaar lang geheim wist te houden dat hij zou aftreden. Een jaar lang! Machiavelli in Madurodam – gaap! – maar je kunt het wel lekker spannend opschrijven. Beter leesvoer dan dat saaie beleid.
Bij de intercom (krak), in de lift (zoem), in de hal (galm), en hoor, daar gaat de deurbel (tring). Toen ging de deur open (pieeep)
Het voortreffelijke onderzoeksprogramma Argos van Human/VPRO interviewde de hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin, Dick Bijl, die was afgetreden vanwege politieke inmenging in zijn beleid. Een boeiend onderwerp, maar ergens was er een chef die zei: doe ’s niet gewoon vraag-en-antwoord, maak er een verhaal van. Dus daar gingen we, met de reporter mee, microfoon open, naar Bijls appartement op de zoveelste etage van een flat in Utrecht. Bij de intercom (krak), in de lift (zoem), in de hal (galm), en hoor, daar gaat de deurbel (tring). Toen ging de deur open (pieeep) en wie stond daar, warempel, de heer Bijl, precies zoals afgesproken! Het wordt allemaal in extenso weergegeven, maar het is obligaat sferisch oponthoud. Je zou willen dat je live radio kon doorspoelen, zo lang duurt het voor je bij de beef van deze burger komt.
Of neem de Keuringsdienst van Waarde. Als semi-foodie ben ik vaak nieuwsgierig naar hun onderzoeken, maar oef, wat duurt het lang voordat er een conclusie komt. Correctie: kwám die maar. Een team van vijf verslaggevers onderzoekt wat hummus eigenlijk is. We leren veel mensen kennen, mooi gefilmd en leuk geïnterviewd, op een afgelegen plantage in een ver hooggebergte desnoods, en al die mensen hebben een mening over hummus, maar enige synthese van die informatie vindt niet plaats. Dat je als journalist liever geen categorische uitspraken doet over de zin van het bestaan begrijp ik, maar wat goede hummus is, daar moet toch uit te komen zijn? Je krijgt het gevoel dat die hummus vooral als ‘McGuffin’ dient, zoals Hitchcock het noemde: een object dat je nodig hebt om het verhaal voort te stuwen, maar dat er verder niet toe doet. En waarom vijf verslaggevers? Opdat wij er allemaal één kunnen uitkiezen met wie wij ons ‘identificeren’?
Verhaaldwang en witte plekken
Journalistiek is het stellen van vragen, ook – of zelfs: juist – die waar je geen antwoord op kunt vinden. Zeggen wat je weet én, zonodig, zeggen wat je niet weet. In een narrativistische cultuur is dat laatste taboe. Een tekstgenre dat de laatste jaren opkwam is het ‘vermeende vraaggesprek’, ‘Zes vragen over…’ of iets dergelijks. Het is vorm, de schrijver is ondervrager en antwoordgever tegelijk, de alwetende verteller. Maar nooit luidt het antwoord op zo’n zelfgestelde vraag: ‘Dat weet ik niet.’ Geen witte plekken.
Soms komt de witte plek per ongeluk tevoorschijn. Op Radio 1 praatte politiek correspondent Kees Boonman ons bij over het nieuws uit Den Haag. Naar goed narrativistisch gebruik gaat dat in dialoogvorm: de presentator weet wat de correspondent wil vertellen, en vraagt naar de bekende weg. De PvdA is in crisis, vertelde Boonman. ‘Ze stijgen niet in de peilingen, maar ze dalen ook niet.’ Het zou dus erger kunnen, zei de presentator. ‘Nee nee,’ zei Boonman, ‘dit is het ergste wat een politieke partij kan overkomen. Er zit geen leven meer in!’ (De politieke partij als intensive care-patiënt: alles is beter dan flatlining.) En daarom, ging hij verder, was het bij de PvdA nu ‘grote paniek’. Toen deed de presentator iets onverwachts: hij schoot in de rol van kritische consument. ‘Grote paniek, zeg je, maar hoe weet je dat, heb je dat gecheckt?’ Boonman was hoorbaar verrast. ‘Eh, nee,’ zei hij, ‘ik hoef dat niet te checken. Dat wéét ik. In dit soort situaties is het altíjd paniek.’
De presentator deed iets onverwachts: hij schoot in de rol van kritische consument
Best mogelijk dat het bij de PvdA op dat moment ‘paniek’ was, dat het in dat soort situaties bij politieke partijen altíjd ‘paniek’ is, Kees Boonman kan het weten, maar… hij wíst het niet. Hij zat daar niet om ons de feiten te geven, hij zat daar om een verhaal te vertellen. Zonder witte plekken, een naadloos narratief.
Ook buitenlandcorrespondenten worden aangespoord om minder berichten en meer ‘echte verhalen’ te maken. Maar zodra een rancuneuze ex-medewerker onthult dat de China-correspondent van NRC, Oscar Garschagen, daarbij soms wel erg narrativistisch te werk gaat, gooit de hoofdredactie hem quasi-geschokt onder de bus, omdat zoiets in een Serieuze Krant natuurlijk Niet Kan. En niemand durft hardop te zeggen wat iedereen in het vak weet, namelijk dat de meeste buitenlandcorrespondenten zich dit soort vrijheden veroorloven, ook omdat hun genre vanouds wat impressionistischer is.
Die spagaat tussen het moderne erfgoed en de postmoderne realiteit spreekt ook uit een ander recent opgekomen genre: ‘Wat wij weten over…’ Ooit stond in kranten alleen maar wat men ‘wist’, nu is het al bijna een gimmick. Dan lees je: ‘Dit is wat we weten over het nieuwste kernwapen van Noord-Korea. 1: Noord-Korea beweert zondag een waterstofbom (of H-bom) te hebben getest. 2: Wat vaststaat, is dat het veruit de krachtigste proef met een atoomwapen van Pyongyang ooit is.’ Dus die test is een ‘bewering’, maar dat het veruit de krachtigste was, ‘staat vast’? Alleen de feiten – best nog lastig.
Net als de ‘factcheck-rubriek’, ook een nieuw mediagenre dat moet dienen als aflaat voor het narrativisme. Alsof een soepfabrikant een blik van de lopende band pakt, het opentrekt en zegt: ‘Goh, in dit blik zit een dode muis, maar geloof ons, al die andere zijn oké hoor.’
Moet dat ons geruststellen?
Framing, spinning, PR, voorlichting, marketing, reclame, promotie, propaganda, het is allemaal strategisch narratief
Een journalistiek die focust op ‘verhalen’ maakt zich kwetsbaar. Want niet alleen de output van de journalistiek wordt steeds narratiever, ook de input.Niet voor niets is ‘storytelling’ een booming discipline in de communicatie-industrie. Bureaus die zich erin specialiseren vermenigvuldigen zich als konijnen. Maar ook framing, spinning, PR, voorlichting, marketing, reclame, promotie, propaganda, het is allemaal strategisch narratief. Hapklaar halffabrikaat voor de media. Het wordt voor journalisten met de dag moeilijker om zelf rechtstreeks in contact te treden met mensen die dingen dóen, omdat zij worden afgeschermd door mensen die alleen maar dingen zéggen. ‘Communicatiemedewerkers’ met een verhaal.
Iemand als Donald Trump dankt er zijn positie aan. Een platte, habituele bullshitter die in een mediacultuur gebaseerd op waarheid en feiten, geen schijn van kans zou hebben gehad. Maar Jezus, wat een verhaal! Dat is de hypocrisie die Trump feilloos aanvoelt en exploiteert, met zijn verwijten aan de media van ‘nepnieuws’, en waarom die verwijten resoneren: ergens heeft hij een punt. Zo bijt het journalistieke narrativisme zichzelf in de staart.
Spagaat
Je kunt stellen dat narratieve journalistiek gewoon een terugkeer is naar een eeuwenoude, subjectieve verteltraditie, tijdelijk onderbroken door een opwelling van objectivisme. Maar juist aan die belofte van waarheid en objectiviteit ontleent de journalistiek haar status en gezag. Moet zij maar afstand doen van haar taak als Vierde Macht, Koningin, Waakhond, dadida, en zich tevreden stellen met een rol als storyteller? (Onwillekeurig moet ik bij dat woord altijd denken aan het laatste plaatje van een Asterix-boek. Kakofonix de bard zit met harp en al vastgebonden aan een boom, terwijl de dorpsbevolking zich aan belangrijker zaken wijdt.)
De nieuwsmedia maken in elk geval weinig aanstalten om hun gewichtige opdracht terug te geven. Integendeel: hoe harder er op de legitimiteit van de media wordt ingebeukt, hoe meer zij zich eraan vastklampen, getuige de reclamecampagnes waarmee CNN,The New York Times en The Washington Post zich verweren tegen Trumps aantijgingen dat zij een vijand van het volk zijn. Facts First (CNN), Democracy dies in darkness (WP), The truth is more important now than ever (NYT). Betrouwbare, objectieve journalistiek is essentieel voor de democratie, stellen zij – en terecht.
Als zo’n dekselse sterverslaggever een fabelachtig verhaal inlevert, is de hele factcheck-desk even niet thuis
Tegelijk gaan zij mee in het narrativisme en vergroten de spagaat. Het taboe op anonieme bronnen is een van de plechtankers van de ‘oude’ moderne journalistiek, maar aan gestage erosie onderhevig, ook bij kwaliteitskranten. The Washington Post publiceerde wekenlang uit Fear: Trump in the White House van Bob Woodward, volledig gebaseerd op anonieme bronnen. The New York Times publiceerde zelfs een anoniem opiniestuk van een (vermeende) Witte Huis-medewerker. Want het was wel een goed verhaal, natuurlijk. Met name CNN en The New York Times houden niet eens meer de schijn op van neutraliteit ten aanzien van Trump. Niet de ‘narratieve journalistiek’ is in crisis, de journalistiek als geheel heeft zich door het narrativisme in een lastig parket gewerkt.
Waarom koesteren dagbladen over de hele wereld hun oorspronkelijke logo’s, typografische fossielen van soms wel honderd jaar oud? Het symboliseert hun geschiedenis, hun trotse traditie van betrouwbaarheid en gezag, hun morele kapitaal. Zo’n logo heet in vaktermen ‘masthead’, het masthoofd. Hoewel de lading van het nieuws steeds subjectiever werd, heeft het de vlag van de objectiviteit nog altijd in top.
En nergens werd dat de laatste tijd zo pijnlijk zichtbaar als bij Der Spiegel, ‘de grootste waarheidsmachine ter wereld’, met zijn factcheck-afdeling van 62 man. Maar als zo’n dekselse sterverslaggever weer een fabelachtig verhaal inlevert, zijn ze allemaal nét even van hun plaats.
In Journalism as storytelling noemt mediawetenschapper Izthak Roeh de taal van de moderne journalistiek ‘de retoriek van de objectiviteit.’ ‘Het meest opvallende fenomeen in de moderne journalistiek, zowel in de praktijk als de theorie, is de hardnekkige overtuiging dat taal transparant is,’ schrijft hij. ‘De weigering om newswriting te benaderen en beoordelen als wat het tegenwoordig in essentie is: storytelling.’
De journalistiek beloofde ons het verhaal van de werkelijkheid, maar geeft ons de werkelijkheid van het verhaal.
Correcties
-
Janet Cooke, de frauduleuze Pulitzer-winnares, werkt volgens de laatste berichten inderdaad in een warenhuis, maar dat zij daar 6 dollar per uur verdient is een gegeven uit 1996 en hopelijk niet meer actueel.
-
Haar collega-fraudeur van The New York Times heet Jayson Blair en niet Jason Blair; hij werd betrapt in 2003, niet in 1993.
-
De zinsnede ‘De verslaggever is de dramaturg geworden van een voorstelling die, in tegenstelling tot de werkelijkheid, perfect overzichtelijk is,’ werd toegeschreven aan Holger Starck, hoofdredacteur van Die Zeit, maar is afkomstig van Frits van Exter, voorzitter van de Raad voor de Journalistiek.
- PBS is de publieke televisie van Amerika en was dus niet de producent van het radioprogramma This American Life.
- This American Life TAL niet alleen verhalen van luisteraars, maar van allerlei herkomst.
- Niels Bohr en Werner Heisenberg waren niet de eerste fysici die het ‘atoom openbraken’; hun verdienste was dat zij de diverse ontdekkingen op dit gebied onderbrachten in één verbindend model, de kwantumtheorie, die nog steeds overeind staat.
-
In een uitgelicht citaat werd een typering van new journalism als ‘parajournalistiek’ toegeschreven aan The New York Times en in de tekst zelf aan The New Yorker. Dat laatste is correct.
-
De tegenstander van Richard Nixon bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 1972 was niet Hubert Humphrey, maar George McGovern.
-
Het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde gaat over ‘de verhalen uit ons boodschappenmandje’. De beschreven aflevering ging over hummus, niet over humus.
-
De tragische bard in Asterix en Obelix heet ‘Assurancetourix’. (Frans idioom: assurance tous risques: degene die altijd de schuld krijgt). Omdat die double entendre in het Nederlands niet werkt, werd zijn naam in de Nederlandse editie in 2002 veranderd in ‘Kakofonix’, en niet, zoals ik schreef, in Kakafonix. Waarvan akte.
99 Bijdragen
Stravidarus 6
Ook belangen en lobby maken het dat zelfs wetenschapers en mensen met staat van dienst voor dat karretje dat nepnieuws heet worden gespannen.
Als je weet dat we ook maar apen zijn maakt het mij wel weer vrolijk.
Roland Horvath 7
StravidarusIets anders, vaak wordt gezegd dat eigenlijk niemand van de waarheid houdt. Die is inderdaad veelal oncomfortabel voor velen.
[Verwijderd]
En journalisten die autoriteiten zien als bron van feiten, en niet feiten als bron van autoriteit, zijn dat eigenlijk wel journalisten, of gewoon trekpoppen? (Wag the dog).
Feiten als verdienmodel verkondigen, dan gaat marktwerking bepalen wat een feit is en wat niet, en komt de waarachtigheid niet ten goede.
Immers, alles van waarde is weerloos, ook een 'feit'...
En hoeveel AIVD'ers lopen er eigenlijk rond op al die redacties?
Roland Horvath 7
[Verwijderd]Voorbeelden van zulk systematisch en reeds zeer lang bestaand bedrog zijn de verhalen in de MSM de Hoofd Stroom Media over de VS en over Israël/ Palestina.
Een ander voorbeeld uit het verleden: Alle verhalen over de kolonisatie en over de kolonies.
Nog een voorbeeld: De berichtgeving over de EU, die voorgesteld wordt als een vredestichtende staatkundige ordening terwijl ze niet veel meer is dan een corpocratie, die door en bijna uitsluitend voor de GMO, de Grote Multinationale Ondernemingen, geregeerd wordt. Toegegeven, de regeringen Rutte3 in NL en Michel2 in BE bijvoorbeeld zijn niet beter.
Hersenspoelen alias indoctrineren was altijd een belangrijke taak van de MSM.
Mz59 7
Roland HorvathWat u over de EU beweert is ook een narratief.
Roland Horvath 7
Mz59In Congo bijvoorbeeld gaf dat aanleiding tot een apartheidsstaat.
2. U bent vrij te denken over de EU zoals u dat wilt. Maar ik vindt dat de staatkundige structuur van de EU essentieel en vooral een neoliberale corpocratie is. Met alle nare gevolgen van dien op lange termijn. Zoals armoede, interne en externe agressie en een grote maatschappelijke ongelijkheid.
Sterker nog, men kan veel kwaad zeggen over de VS. Maar de federatie die ze gesticht hebben in 1787, na 11 jaar confederalisme, is nog steeds een werkbare staatstructuur. De staten zijn nog steeds niet verstikt door de unie zoals de EU dat hier wel tracht te doen.
De EU is blijven hangen in een onvolwassen, niet effectieve en domme confederale structuur omdat de GMO dat zo willen. Dan zijn zij de baas.
Berend Pijlman 13
Roland Horvath[Verwijderd]
Berend PijlmanNu psychologen en psychiaters vooronderstellen, dat 1 tot 2 % van alle nieuw geborenen psychopaat is, zal het nog een hele klus worden om op het aantal van 7.679.715.298 mensen op aard, de minimaal 767.971.529 (1%) of dat aantal maal 2(%) middels hersenscan van een diagnose te voorzien, en, gelijk zeden- en andere delinquenten, te onthouden een verklaring omtrent het gedrag en geen bezwaar voor vertrouwensfuncties waar algemeen belang en nut moeten worden bepaald en uitgevoerd.
https://www.harpercollins.com/9780061147890/snakes-in-suits/
Marla Singer 7
[Verwijderd]Het is meer een kwestie om de samenleving zelf meer weerbaarder te krijgen door ze in te laten zien dat dit hun leven drastisch kan laten verbeteren.
[Verwijderd]
Marla SingerMaartenH 10
[Verwijderd]De menselijke variatie garandeert dat deze mensen er altijd zullen zijn, net zoals vele andere variaties. Het enige wat je kunt verbeteren zijn de maatschappelijke structuren.
[Verwijderd]
Marla SingerDito met narcisten. Zou me niet verbazen, als er in de toekomst een manier komt, waardoor deze mensen zeer waardevol worden voor de samenleving.
Wout Mobiel 1
[Verwijderd][Verwijderd]
Wout MobielAnnemiek van Moorst 11
[Verwijderd]En ook mediapersoonlijkheden (op 3) en journalisten (op 6) scoren hoog op de psychopatenlijst:
"In what’s been billed as one of the most overlooked books of recent years — “The Wisdom of Psychopaths: What Saints, Spies and Serial Killers Can Teach Us About Success” — author Kevin Dutton finds that CEOs lead the list in terms of most psychopathic persons. That’s followed by lawyers, and then by members of television and radio media, Time reported. Numbers four and five are salesperson and surgeon — and then the media makes the list again, with the number six slot held by journalists. The final four: police officer, clergy person, chef and civil servant, Time reported, citing the book. Why?"
"These positions either carry much weight in the eyes of the world, or offer substantial opportunity at power and control. Moreover, some of the jobs require a talent at making clinical, emotionally removed decisions — tapping into a psychopath’s natural inclinations, the author found."
https://www.washingtontimes.com/news/2014/mar/21/top-10-psychopathic-professions-ceo-lawyer-then-me/
[Verwijderd]
Annemiek van MoorstHun hersenen functioneren anders. Ik noem het ook wel: Ze zijn anders 'bedraad'. Ik ben een HSP. Lastig in deze wereld. Mensen willen er niet mee omgaan, Anders is eng. Maar veel van deze kinderen zijn hoog begaafd. Daar wordt nu nog totaal verkeerd mee omgegaan, waardoor bij veel kinderen het IQ daalt en de EQ ook. Die was er al amper en die kan opgebouwd worden, maar kennelijk heeft de zesjeswereld daar geen trek in. Kan het nu wel zeggen: op het voortgezet onderwijs bleek ik boven de 130 te zitten met mijn IQ. Daarna voortdurend gekleineerd. Overal. Werd probleemkind en later probleemgeval. Laatste meting, zonder BETA vragen (ja dat kan dus ook) zat ik heel veel lager. Schrijnend. Waar ik nu werk - als vrijwilligster - wordt dat door de meeste anderen erkend. Ze kunnen en willen ermee omgaan. Voor het eerst in mijn leven maak ik zoiets mee. Ik word 70 dit jaar. Het is heel lastig voor hen. Vooral als ik een terugval krijg. Maar we bouwen het ook weer op. Hoe lang nog? Geen idee. Ik geniet elke dag weer, als alles goed gaat. Daarom weet ik dat het mogelijk is om met mensen als ik om te gaan. Men moet het alleen wel even willen. ;)
Eveline Bernard 6
[Verwijderd]Je zit een factor 10 fout met het getal bij 1%
[Verwijderd]
Eveline BernardWout Mobiel 1
[Verwijderd]Wout Mobiel 1
[Verwijderd][Verwijderd]
Berend PijlmanNiek Jansen 9
Roland HorvathNiek Jansen 9
Roland HorvathGerrit Zeilemaker 6
Roland HorvathNaarmate mijn onderzoek vorderde sloeg mij de schrik om het hart.
Roland Horvath 7
Gerrit ZeilemakerVoor WO2 was er spanning tussen Frankrijk FR en Duitsland DE. Na WO2 is de VS aanwezig gebleven in Europa om Europa te domineren, met succes. De EU staten doen gewillig zo ongeveer alles wat de VS willen want veel ministers in bvb. NL en BE willen wel eens secretaris generaal van d NAVO worden en in een Rolls Royce rijden. Vooral gaan de EU staten graag landen platbombarderen samen met de VS zoals bijvoorbeeld Libië. Want Kadhafi wilde een Afrikaanse munt om de handel te betalen in plaats van de VS dollar. En bovendien geeft een chaotisch Libië grote vluchtelingen stromen naar Europa wat de VS heel prettig en positief vinden. De Nationale EU regeringen als NL en BE vinden dat ook.
De agressie tussen DE en FR is vervangen door een agressie tussen de VS/EU/NAVO en Rusland RU:
Dat belooft op langere termijn een kernoorlog te worden waarvan het VS grootkapitaal en het VS militair industrieel complex dromen en hopen dat die beperkt zal blijven tot Rusland en Europa.
Oekraïne is door de VS/EU gedestabiliseerd. Aan de grens met RU worden in de Baltische staten regelmatig militaire oefeningen gehouden met de bedoeling conflicten en misverstanden uit te lokken, althans dat gevaar is zeer reëel. Rusland heeft daarom het schiereiland Krim geannexeerd en terecht: Er is de agressie van de VS/NAVO, de Zwarte zee vloot is in Sebastopol/ Krim aangemeerd, meer dan 50% van de bevolking in de Krim is Russisch en van 1783 tot 1954 was de Krim een deel van RU.
Annemiek van Moorst 11
Roland HorvathEen aanrader is dit stuk van Carole Cadwalladr van The Observer dat haarfijn uit de doeken doet hoe Rusland een rol speelt in Brexit en nog veel meer rond Farage https://www.theguardian.com/politics/2018/nov/25/why-wont-nigel-farage-answer-my-brexit-questions
Overigens geeft Carole juist wel haar witte plekken aan @Jan Kuitenbrouwer. Het is nog echt niet zo slecht gesteld met de journalistiek. Mensen kunnen alleen niet meer lezen door al dat online-kijken en zappen. Een boek lezen is er al helemaal niet meer bij.
The Guardian, Observer, De Groene kunnen wat mij betreft worden toegevoegd aan de goede bronnen die zijn genoemd.
MaartenH 10
Annemiek van MoorstEigenlijk heb ik überhaupt bezwaar tegen het woord propaganda. Dat impliceert altijd 'de andere kant' die ons iets wijs probeert te maken terwijl 'onze kant' altijd eerlijk is.
Zo'n beeld is grote onzin. Als je op zoek bent naar de waarheid, de werkelijkheid - wat een ongrijpbaar begrip is - moet je je van veel kanten informeren en weinig op voorhand uitsluiten.
Mark Osterloh 2
MaartenHZelf proberen: gebruik dezelfde zoektermen op je eigen computer en dan op die van de buurman. De resultaten zullen anders zijn.
Annemiek van Moorst 11
MaartenHEn dan weet je dat RT-berichten over MH17, Krim, Oekraïne, NAVO niet conform de werkelijkheid zijn.
MaartenH 10
Annemiek van MoorstUpdate, aan één kant ben ik geneigd om voetstoots aan te nemen dat er berichten van RT zijn die 'niet conform de werkelijkheid' zijn. Aan de andere kant ben ik wel benieuwd of je specifieke voorbeelden hebt wat MH17, Krim, Oekraïne en NAVO betreft.
Je kunt rustig zeggen dat alle verspreiders van nieuws fouten maken. De vraag is in hoeverre ze met opzet onjuiste of halve informatie verspreiden en in hoeverre RT dat meer of minder doet dan Westerse collega's.
Als jouw opmerking bedoeld is in de zin dat RT onjuiste informatie verspreidt in tegenstelling tot Westerse collega's die waarheidsgetrouw zijn, dan zie ik een uitdaging voor jou om dat hard te maken.
[Verwijderd]
MaartenHAnnemiek van Moorst 11
MaartenHRusland kent geen vrije pers dus wat wil je nu eigenlijk beweren?
MaartenH 10
Annemiek van MoorstEn nee, Putin is geen lieverdje, Rusland is verre van een rechtstaat, maar kijk goed wat er bij ons gebeurt, met name met betrekking tot beeldvorming in de media.
Annemiek van Moorst 11
MaartenHWeet je wel wat er in Rusland gebeurt?
MaartenH 10
Annemiek van MoorstVan jouw kant, zinsneden als " dus wat wil je nu eigenlijk beweren?" en "Weet je wel wat er in Rusland gebeurt?" vind ik minder respectvol. Ik lees bij jou weinig inhoudelijke reactie op wat ik zeg. Mijn benadering van Rusland is niet zwart-wit, maar een zwart-witte benadering lijkt wel de enige toegestane, politiek correcte mogelijkheid.
Sting bezingt het nog steeds mooi: https://www.youtube.com/watch?v=wHylQRVN2Qs
MaartenH 10
Annemiek van Moorsthttps://www.cafeweltschmerz.nl/de-macht-raakt-haar-geheimen-kwijt-kees-van-der-pijl-en-karel-van-wolferen/
Ga er even voor zitten en beluister het hele verhaal van de twee oude heren. Over respect gesproken, voor deze twee heb ik alle respect!
[Verwijderd]
MaartenHGeen van de 'kanten' is eerlijk. Alle kanten maken propaganda.
Roland Horvath 7
Annemiek van MoorstMen heeft Russian Today niet nodig om tot de conclusies te komen in mijn commentaar. En wat er in gezegd wordt over de VS en de NAVO is zeer terughoudend geschreven.
Wat het discours van Nigel Farage/ Brexit betreft: Dat discours komt veel eerder uit de koker van VS CIA dan van Russian Today of de Russische geheime dienst. Sedert er blanken zijn in de VS zo'n 500 jaar gelden hebben de Amerikanen/VS niets anders gedaan dan andere landen trachten te destabiliseren en te verknechten te beginnen met de autochtone Indiaanse bevolking. De EU is een concurrent voor de VS in hun ogen en dat moeten ze tegenwerken. Gelukkig gebruiken ze hier niet dezelfde remedie als tegen Kadhafi/Libië. Libië werd plat gebombardeerd door de NAVO met de enthousiaste medewerking van BE en NL. Libië had geen NAVO land aangevallen. België had na de vraag van de VS om deel te nemen maar 24 uren nodig om te besluiten mee te doen.
Nog iets, Rusland is een buur waar we moeten mee samenwerken. De VS zijn een verre bondgenoot.
j.a. karman 5
Roland HorvathHet is dat waar het start om de echte feiten te negeren dan wal narratief anders in te kleden. Dat is de manipulatie die je zelf pleegt maar waar je anderen van beticht.
Waar dacht je dat die blanken in VS vandaan kwamen?
Waar dacht je dat de grootste bedreigingen voor europa vandaan gekomen zijn. Historisch is dat van ons uit het oosten. Vandalen.
Annemiek van Moorst 11
Roland HorvathAnnemiek van Moorst 11
Roland HorvathIk denk verder dat de EU zoveel mogelijk op eigen benen moet staan. De VS met Trump is volstrekt onbetrouwbaar, Rusland met Putin ook. Opmerkelijk is dat Trump een landverrader is die aan de hand van Putin loopt omdat hij gechanteerd wordt en witwaspraktijken - dit alles zal dit jaar duidelijk worden middels de Mueller-onderzoeken. Dus strikt genomen hebben we al met Putin van doen als het over de VS gaat.
Brexit en Trump hebben een aantal dingen gemeen: Putin en Amerikaanse financiers (Mercer-familie), Engelse financiers (Banks), Bannon etc. Zie hier de lijst van de bad boys:
https://badboysofbrexit.com
Farage, Banks and Bannon. They are some of the well-known Bad Boys of Brexit. But there are many more. The Bad Boys of Brexit are an unholy alliance. They are global Money Men💰, small-state Regulation Burners🔥 and people with highly questionable Russian Connections 🇷🇺, some of whom have undermined the very foundations of democracy.
[Verwijderd]
Annemiek van MoorstThe Bad Boys... verhelderend. Zelfs als je het al weet.... Dank.
Annemiek van Moorst 11
Roland Horvathhttp://littleatoms.com/russia-today-piers-robinson
j.a. karman 5
Roland HorvathHet is de methode die gebruikt wordt bij zogenaamde "vrijheidstrijders" een ideologie heeft de nare eigenschap om alles met niet past als niet deugen af te doen. Hoeveel voorbeelden van misleiding uit die hoek wil je hebben?
Gerrit Zeilemaker 6
[Verwijderd]j.a. karman 5
[Verwijderd]Ook tegenstanders van een overheid maken zich schuldig aan feiten verdraaien gebruik leugens zoals het maar uitkomt. Het doel heiligt de middelen
Jan Ooms 10
[Verwijderd]Ah, je bedoelt RTL-Nieuws en in belangrijke mate ook het NOS Journaal?
Mz59 7
En
http://www.unz.com/article/more-verified-hate/
Er wordt een narratief geprovoceerd en vervolgens gaat het los op Twitter. Bijna iedereen neemt meteen klakkeloos aan dat die witte jongen iets heel ergs gedaan heeft. Doodsbedreigingen, politie rond de school, etc. Stond ook zo in de NRC. Dat is typisch USA, ik weet het, maar door de moderne techniek is agitprop opeens heel erg gemakkelijk. Als ik het woord “narratief” hoor dan weet ik al hoe laat het is; iedereen zijn eigen waarheid, blablabla. Ook dat van Klein dat het ook wel via drama kan; ik wens niet als een debiel behandeld te worden.
j.a. karman 5
Mz59[Verwijderd]
j.a. karmanMz59 7
[Verwijderd]"The new footage showed a group of Hebrew Israelites taunting the teenagers and calling them “incest babies” and “future school shooters” before the situation escalated.
The students began chanting in response, passers-by were dragged into the tense situation as the four African-American men threw around the n-word and Native American elder Nathan Phillips decided to step in."
Het is dus wel duidelijk wie begonnen is. Het deel waarin de Hebrew Israelites voorkwamen was in de eerdere versie van de video weggelaten. Zo werkt dat dus.
j.a. karman 5
[Verwijderd]Die elder ging, als dat zo is, bij de verkeerden verhaal zien te halen.
Hoe vaak gaat het om een zelfde manier fout bij de journalist naar de media?
Mz59 7
j.a. karmanHet gaat dus om bias bij politiek gevoelige onderwerpen. Daar zijn genoeg voorbeelden van bekend.
j.a. karman 5
Mz59Je vind ze bij het fake news, msm zoals de publieke omroep.
[Verwijderd]
j.a. karmanj.a. karman 5
[Verwijderd]Onbedoeld of bedoeld maakt niet uit. Alleen die schandpaal actie naar die scholier hoeft dan niet zo.
j.a. karman 5
[Verwijderd]Zaakje waar 150 miljoen schadevergoeding gezocht wordt. Leuke om het geld te volgen waar dat dan heen gaat.
[Verwijderd]
j.a. karmanHenkjan de Krijger 3
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Edward 2 4
Beursberichten en nieuws op RTLZ.
Op weblog verenoflood bericht Hannibal:
Russiagate, Trump en de onttakeling die MSM moeten volgen.
'Make The Media Fact Check Again'.
Voor de duidelijkheid: ik zelf denk dat Hannibal een punt heeft.
Wilma Schrover 7
Jan Willem Blankert 2
Het voorbeel van der Spiegel wordt uitgebreid vermeld, maar waarom dan niet uitgebreider ingegaan op de cultuur en de kwaliteit van de slechts even vermelde Economist? Het weekblad The Economist
- wordt gepubliceerd sinds 1843
- noemt zichzelf een krant ("newspaper")
- geeft elke week een rijk mengsel van nieuws (feiten en cijfers) en
- analyses en uitgesproken opninies
- heeft een aantal vaste columns
- vermeldt nergens namen van auteurs (zou dat het geheim zijn van de betrouwbaarheid van het blad?)
- is niet uit op "scoops" of onthullingen
- verschijnt, als ik het goed heb, in een oplage van 2 miljoen wereldwijd
Zijn manipulatie van en door "nieuwsbronnen" en de publicatie van sappige verhalen en "fake news" niet al zo oud als het nieuws zelf? Goebbels was een meester van de manipulatie. Britse "tabloids" staan bol van de sappige verhalen en verdraaide feiten.
Jan Willem Blankert
Amsterdam
[Verwijderd]
Jan Willem BlankertPieter M.A.M. Tijburg 1
Mis nog één aspect: gepreoccupeerde politiek gekleurde of - correcte weergave: feiten versus meningen .
Voorbeeld :
feit: "auto vliegt uit de bocht en rijdt tegen boom."
Kop in de Volkskrant van de jaren '80: "FNV vindt dat boom waar auto tegen aan reed daar niet mocht staan."
Daarom heb ik toen maar mijn abonnement opgezegd. Inmiddels is de Volkskrant geen spreekbuis van de FNV meer.
Olaf Appel 2
Ik was zelf overtuigd van het idee dat entertainment en journalistieke voorlichting strikt van elkaar gescheiden dienen te worden, maar ben mij er bewust van geworden dat de menselijkheid dan op een onrealistische manier ontkent wordt.
Ik word persoonlijk helemaal gek van 'verhalende journalistiek' die begint met alinea's aan storytelling voordat het onderwerp wordt aangesneden. De komedische benadering van John Oliver's Last Week Tonight en Zondag met Lubach kan ik dan weer erg waarderen. Daarbij ben ik me er terdege bewust van dat ook die vertelvorm vatbaar is voor het verdraaien en weglaten van informatie in dienst van de grap.
Hoe gaan we om met deze dualiteit? Mediakritiek, en kritisch denken in het algemeen moet onderwezen worden op middelbare scholen van elk niveau (ik denk na over het ontwikkelen van zo'n pakket en benieuwd naar ideeën/aansluitingen van andere lezers). We mogen ons laten meevoeren, maar moeten er bewust van zijn wanneer dat gebeurd en kritisch kunnen zijn over de claims.
Een programma zoals De Snijtafel waardeer ik in deze context enorm.
Dat ik geabonneerd ben op FTM en niet op De Correspondent zegt denk ik ook iets over mijn voorkeuren op journalistiek gebied.
Marla Singer 7
Ben je een goedwillende, hardwerkende, vaktechnisch en vooral eerbare journalist dan heb je behoorlijk pech want het is de overgrote meerderheid die het voor jouw verpesten.
Sluit me aan bij de meldingen hier dat al die 'ministeries van waarheid' vanuit de westerse landen beginnen op te duiken enorm eng zijn. Daarbij toevoegende dat deze 'ministeries van waarheid' zeer nauw samenwerken met de politieke censuur afdelingen van Big Tech.
Wil je een beeld van het 'nieuwe journalisme'? Kijk dan maar eens naar deze gecrowdfunde journalist die een eigen koers vaart. https://www.youtube.com/watch?v=u9GlPmzniDg
Het behandelde onderwerp sluit overigens ook nog eens naadloos aan bij de context van dit artikel.
p.s. Komt er nog een artikel over de laatste Davos pow wow?
Peter Fruhmann
Marla SingerBij verhalen bestaat ook de mogelijkheid om het verhaal te bevragen. Verhalen zijn immers nooit 'onschuldig', er zit immers altijd een intentie achter: om te vermaken, te informeren, kennis over te dragen, om te overtuigen, te inspireren, te troosten, maar ook om te manipuleren, om haat te zaaien, angst in te boezemen, en nog veel meer... De lezer/luisteraar kan altijd vragen "Waarom heb jij DIT verhaal vertelt? Waarom op deze manier? Wat wilde jij bij mij bereiken? etc."
Is het niet ook zo dat 'we' verleerd hebben om (kritische) vragen te stellen, ook bij 'feiten' die we voorgeschoteld krijgen? Statistieken kunnen bijvoorbeeld vervalst / geëxtrapoleerd worden, kunnen verdraaide gegevens overtuigend presenteren. In 'Not for profit' waarschuwt Martha Nussbaum ook al voor het huidige onderwijssysteem waarin kritisch vragen stellen (en dus kritisch denken), kritisch dóórvragen alles behalve gestimuleerd wordt... Of ben ik te pessimistisch?
Marla Singer 7
Peter FruhmannWe leven in een post-modernistisch tijdperk waarin chaos ervoor zorgt dat de klassieke waarheid verdrinkt in een zee van alternatieve waarheden. Dat die eigenschap vooralsnog grotendeels aan de Russen toegedeeld wordt is ook nog eens een van die halve waarheden.
Mij theorie is dat al deze eigenschappen in de kleine gemeenschappen van vroeger al daar waren maar door de schaal deze makkelijk konden worden opgemerkt en dus nooit de ruimte kregen. Op wat incidenten na zoals een bijv. authentieke heksenjacht.
Door de met name meer technische mogelijkheden van de vorige en deze eeuw was de reikwijdte vergroot en kregen dus ook de alternatieve waarheden de ruimte om zich meer te verspreiden.
Met als tegenreactie overigens de opkomst van de alternatieve journalistiek die deels de alternatieve waarheden tegen het licht houdt en er anderzijds hard aan meewerkt.
Daarnaast zijn er ook zeer zeker bewuste operaties uitgevoerd om nieuws als (politiek) wapen in te zetten zoals:
https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Mockingbird
Jan Willem de Hoop 12
"Betrouwbare, objectieve journalistiek is essentieel voor de democratie, stellen zij – en terecht."
Maar misschien ook te veel navelstaren binnen 1 beroepsgroep.
Een betrouwbare overheid, met aantal monopoliies zoals geweld en vrijheidsbeperking, een betrouwbare overheid is ook essentieel voor de democratie.
En ook politici horen in een democratie te accepteren dat hun macht beperkt is in zowel tijd als omvang. En betrouwbaarheid als dat van de pers wordt verwacht geldt dat natuurlijk voor ook voor politici en voor meer spelers in de arena.
De journalistiek van heden ten dage zou er goed aan doen ons alleen dat te beloven wat ze waar kunnen maken, met hudige middelen, met (veel) minder middelen dan nu en met (veel) meer middelen.
En de journalistiek zou er goed aan doen met de burger in gesprek - dialoog te gaan om te proberen te begrijpen wat die verwacht van de journalistiek. En dan niet om burger of groepen burgers naar de mond te praten.
En welk verwachingspatrooen mogen burgers van een democratie hebben en welke niet?
Niek Jansen 9
Jan Willem de HoopHet is natuurlijk anders als het gaat over bijv. berichten op de aandelenbeursen of wisselkoersen.
Mz59 7
Niek JansenJan Ooms 10
Niek JansenSorry hoor, maar als er íéts is wat niet op waarheid en feiten is gebaseerd dan zijn het wel de beursen en alles wat daarmee samenhangt!
Niek Jansen 9
"Een wezenlijke rol voor het functioneren van een democratie dient de journalistiek te spelen, wat Tjeenk Willink negeert, en dan wel een onafhankelijke kritische onderzoekjournalistiek, die in Nederland niet erg ontwikkeld is op enkele goede uitzonderingen na zoals FTM, Zembla, Tegenlicht, dC; in het buitenland zijn o.m goede voorbeelden zoals de Pentagon Papers, Watergate, Panama papers bewijzen. Een praatprogramma zoals van Eva Jinek heeft inmiddels het 'feel-good' nivo bereikt van Willem O.Duys indertijd en Mathijs van Nieuwkerk in DWDD kun je politiek alles wijs maken. Kritische politieke tv panels zoals op ZDF en Deutsche Welle, zoals Marcus Lanz, Quadriga, Hart aber Fair, maar ook op kanalen zoals Russia Today en Aljazeera zijn in Nederland onbestaand.
Vandaar dat onze journalisten in onze msm zoals de Telegraaf, NRC, Volkskrant, Trouw enz zo gemakzuchtig plagiëren met de Amerikaanse en Britse mainstream media en al hun eenzijdige pro-Amerikaanse versies van bijv. conflicten in Oekraïne, optreden van de NAVO, Yemen, Israël en het MO enz. zonder veel kritisch tegengeluid tot vervelens toe herhalen.
En niet iedereen heeft de tijd en de zin om op internet te surfen naar allerlei blogs en kritische nieuwsbronnen om vervolgens vast te stellen hoe wij door onze eigen media eenzijdig, selectief en partijdig worden voorgelicht en vaak gewoon worden belazerd.
Onze media houden ons liever dom en dat komt de politici goed uit. Herinnert u zich nog hoe de media collaboreerden met de EU door hun stilzwijgen over de totstandkoming van vrijhandelsverdragen zoals TTIP en CETA?! Dank zij allerlei actiegroepen kregen we dan toch bij stukjes en beetjes te horen wat ze daar allemaal in het geheim bekokstoofden samen met multinationals en met onze eigen politieke vertegenwoordig
Marla Singer 7
Niek JansenJa, hierbij impliceer ik ook dat FTM dit niet (genoeg) doet. Maar dat heb ik ook nooit van ze verwacht.
Niek Jansen 9
Marla SingerDe Nederlandse blogs zoals dC en FTM zouden best wat meer aandacht mogen besteden aan een kritische belichting van internationaal nieuws.
MaartenH 10
Niek JansenZolang FTM daarbij maar wel de nadruk blijft leggen op het geldspoor, in wiens (financiële) belang is het, in hoeverre kun je vanuit die belangen verklaren wat er gebeurt, enz. Zijn er trouwens uiteindelijk andere belangen dan financiële belangen? Voor jou en mij misschien wel, maar voor politiek en bedrijfsleven?
[Verwijderd]
MaartenHIk zou het verfrissend vinden, als niet altijd en eeuwig eerst met: WAKOSDA tevoorschijn gekomen wordt. Geld moet weer bijzaak worden en niet meer hoofdzaak en erger: ENIGE zaak.
Huisontploft in Den Haag. Schade: zoveel. Kosten voor vinden woningen en huisraad en kleding: zoveel.
Maar wat ik niet hoor: Hoe gaat het met die bewoners? Is iedereen eruit? Krijgen ze een andere woning en ook gelijk alle papierzooi weer op orde deze week? Is er hulp voor ze?
Maar niet: WAKOSDA? Sorry, maar: KOTS!
MaartenH 10
[Verwijderd]Marla Singer 7
Niek JansenWat de zuiderburen betreft lees ik nog wel eens wat artikelen van Doorbraak ( https://doorbraak.be/ )en het valt mij telkens op dat deze inhoudelijk vaak wel wat dieper gaan dat de pseudo intellectuele geneuzel van het merendeel van de Nederlandse blogs. Wat dat betreft ik mis die scherpe toon van het debat wat we in het Nederlandse afgeleerd hebben te lijken. Waarschijnlijk dat de moord op Theo van Gogh daar een negatieve bijdrage aan heeft gegeven.
Niek Jansen 9
Marla SingerNiek Jansen 9
En hoe makkelijk verlaten de media hun democratische uitgangspunten als het gaat om het toejuichen van ondemocratische coups tegen wettig gekozen regeringen zoals in Oekraïne in 2014 en nu ook in Venezuela! Onze regering met de media verliezen alle democratische principes uit het oog wanneer zij hun steun geven aan het met bombardementen interveniëren in de interne aangelegenheden in andere landen, terwijl het nu al jaren
voorpaginanieuws is dat Rusland de Amerikaanse verkiezingen zou beïnvloed hebben, ja met wat eigenlijk, wat al decennia lang gebruikelijke Amerikaanse buitenland politiek is en dan niet met e-mails maar desnoods met gewelddadige coups en regimes wisselingen, voorbereid door de CIA ism de Britse MI5 en/of Israëlische Mossad.
Kortom, als onze democratie niet goed functioneert ligt daarvan een belangrijke schuld bij de journalistiek, die ons willens en wetens onvoldoende of fout informeert ten voordele van de politieke machthebbers.
Ik zou overigens de 'eminence grise' Tjeek Willink ook wel eens willen testen op zijn democratische principes als het om internationale conflicten gaat. Ik denk dat daarom zijn voorstellen nogal abstract geformuleerd zijn.
Een aparte categorie journalisten zijn zij die jarenlang verhalen verzinnen, maar daarmee wel invloed uitoefenen op het publieke debat, zoals onlangs journalisten ontmaskerd werden bij Der Spiegel, Trouw, Elsevier, Nieuwe Revu, HP/de Tijd. Zo juist verscheen een nieuw artikel van Jan Kuitenbrouwer op FTM over dit onderwerp: een citaat daaruit:
"Waarom koesteren dagbladen over de hele wereld hun oorspronkelijke logo’s, typografische fossielen van soms wel honderd jaar oud? Het symboliseert hun geschiedenis, hun trotse traditie van betrouwbaarheid en gezag, hun morele kapitaal. Zo’n logo heet in vaktermen ‘masthead’, het masthoofd. Hoewel de lading van het nieuws steeds subjectiever werd, heeft het de vlag van de objectiviteit nog altijd in top".
Marla Singer 7
Niek JansenJa, het heeft democratische elementen en zoals jij aangeeft is daar de pers (en met name de MSM) een negatief stimulerende factor in deze. Niet voor niets blijft de pers ook krimpen omdat hun lezers inmiddels steeds beter door krijgen dat ze belazerd worden met nep nieuws.
Grappig genoeg zou dat ook juist ook een heel interessant verdienmodel kunnen zijn voor een (alternatieve) pers die de berichten van de MSM fileert en indien aangetoond kan worden dat het niet klopt aan de hoogste boom hangt. Een ideale tegenhanger voor het Ollongren 'bureau voor de waarheid'.
Niek Jansen 9
Marla SingerMz59 7
Marla SingerJan Ooms 10
Mz59Afgezien van het oordeel dat Nederland geen democratie zou zijn, is er wel (veel) méér nodig dan dat het er vreedzaam en polderig aan toe gaat. Waar ik nog graag aan toe zou voegen dat dat polderen in Nederland helemaal niets democratisch in zich heeft.
Kijk alleen al naar de afspraken die in de jaren 90 en begin deze eeuw gemaakt zijn: de looneisen bijv. zijn volgens de gemaakte polderafspraken uitzonderlijk laag geweest. De beloofde tegenprestaties van overheid en bedrijfsleven? We wachten er nog steeds op!
[Verwijderd]
Marla Singerhttps://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/4584666/tweede-kamer-past-speciale-brexit-noodwet-aan
MaartenH 10
Bij de kijker/lezer oftewel de burger en kiezer speelt een rol wat hij of zij met de informatie kan. Als je weinig kunt met informatie verdwijnt ook de interesse. Probleem van deze tijd is dat je als burger ongelofelijk weinig invloed hebt. Ook is er van de naoorlogse politieke honkvastheid weinig meer over, waardoor de betrokkenheid en het gevoel invloed te hebben laag zijn. Het is domweg niet de moeite waard om je teveel te verdiepen in wat er gaande is, daar wordt je alleen maar gelaten en verdrietig van. Blijft over, een behoefte aan verstrooiing, waar ook het Haagse drama onderdeel van is.
De tweede partij die belang heeft bij wat de kijker/lezer voor ogen krijgt is 'de macht', 'het establishment'. Die is er bij gebaat om z'n gang te kunnen gaan zonder dat lastige burgers bezwaar maken. Dus graag het eigen propagandaverhaal in de pers en vooral veel verstrooiing.
Logisch dus dat John de Mol het zo goed doet.
Het gaat pas veranderen als de burger invloed en zeggenschap (terug)krijgt. Het zou interessant zijn om te kijken naar een mogelijke relatie tussen kwaliteit van journalistiek en democratie. Heeft Zwitserland daadwerkelijk betere journalistiek, die meer op feiten en inhoud is gericht? Dat het in het UK zowel politiek als journalistiek beroerd gaat, mag niet tot verrassing leiden. Onderscheidt de journalistiek in Californië zich van andere staten waar geen directe democratie is? Lijkt me een leuk onderzoek om dit soort zaken op een rij te zetten.
Ignaz Wanders 3
Sebe
MaartenH 10
Sebehttps://www.youtube.com/watch?v=h4_nzJAsLU0
https://www.youtube.com/watch?v=KdXvzTenAxI&list=PLDC8A71EA406BF946&index=2
Bob Lagaaij 5
Naar mijn mening is uw essay briljant. Geluid van dichtslaande deur. Dreigende muziek)
Jan Kuitenbrouwer 5
Bob LagaaijNiek Jansen 9
Bob LagaaijJan Kuitenbrouwer 5
Bob LagaaijOtto B. Wiersma 2
Een aantal epigonen van postmoderne filosofen heeft daarvan gebakken dat er niets meer zeker is te weten, waaruit blijkt dat ze in ieder geval van de quantumtheorie niet het fijne weten.
Frank Ankersmit is geen wetenschapsfilosoof, maar emeritus hoogleraar geschiedenis en in z'n werk een geschiedsfilosoof.
Mz59 7
Otto B. WiersmaOtto B. Wiersma 2
Enerzijds het uitputtend controleren van 'de objectieve feiten'
en anderzijds het produceren van 'een goed verhaal'.
Lastig bij het lezen:
Een feitelijk juist verhaal is daarmee nog niet een (literair) goed verhaal.
Een (literair) goed verhaal impliceert niet de juistheid van de erin vermelde feiten.
Niet elke lezer verdraagt een verhaal met naden, scheuren, witte plekken en onbeantwoorde vragen.
Welke lezer verdraagt relevante feiten die niet naadloos leiden tot een 'mooi verhaal' over notoire schurken en beklagenswaardige slachtoffers?
Paradoxaal:
Het subjectivistische, naadloze verhaal roept een soort objectiviteit op ('Zo zit het!').
Het narrativisme wil juist de gedachte aan (feitelijke) objectiviteit ontmantelen.
Mz59 7
Nelleke Nieuwboer 4