Zonne energie wordt volwassen

1 Connectie

Onderwerpen

Zonne-energie
1 Bijdragen

Zonne-energie begint aan een groeispurt. De vraag neemt toe en de kosten nemen af.

Zonne-energie is nog steeds de zwakke broeder onder de verschillende vormen van hernieuwbare energie. De kosten te hoog om de technologie zonder subsidie rendabele te maken. Niettemin lijkt zonne-energie op een doorbreekpunt te staan, de kosten dalen exponentieel terwijl de vraag exponentieel groeit. Zonne-energie wordt volwassen.  


De leercurve
Elke nieuwe technologie heeft tijd nodig om te rijpen. De productie van de eerste prototypen kostten  bakken met geld, maar naarmate de schaal van productie groeit wordt het steeds goedkoper om een nieuwe technologie te produceren. De prijs van het nieuwe product daalt dramatisch, waardoor het product voor een groter publiek betaalbaar wordt. Een positieve cyclus van lagere prijzen, hogere vraag, meer kostenefficiëntie, lagere prijzen en nog hogere vraag stuwt een technologie voort totdat de technologische barrière wordt bereikt.


Bij hernieuwbare energie betekent dit dat de prijs per watt uur dichterbij de prijs van traditionele vormen van energieopwekking komt. Windenergie heeft dit doel al bereikt en is ook zonder subsidies concurrerend. Google investeerde vorig jaar bijvoorbeeld $100 miljoen in een windcentrale. Niet alleen omdat het goed is voor hun imago, maar ook omdat wind gewoon goedkoop is. Doordat de kosten sterk gedaald zijn is de wereldwijde consumptie van windenergie vanaf eind jaren ’90 exponentieel gegroeid.


Grafiek 1: Consumptie van hernieuwbare energie in terra watt uur (Bron: BP Statistical Review)
 


Zonnespurt
Zonne-energie lijkt nu ook aan een groeispurt begonnen. Wereldwijd steeg de consumptie van zonne-energie met maar liefst 86 procent in 2011. De BOSOL groep, één van de grootste producenten van hoogwaardige zonnecellen in Europa, zag in de eerst helft van 2012 de productie met 130 procent toenemen.


Europa is de absolute koploper wat betreft zonne-energie. Ruim 80 procent van alle consumptie van zonne-energie vindt in Europa plaats. Opmerkelijk is dat zonne-energie, in tegenstelling tot wind, in de Verenigde Staten nog totaal geen doorgang heeft gevonden. De VS consumeert 27,2 procent van alle windenergie, maar slechts 1,8 procent van alle zonne-energie.


Ondanks de toenemende vraag naar zonnepanelen dalen de prijzen als een baksteen. Zonnecelfabrikanten hebben last van gigantische overcapaciteit. Volgens de Franse hernieuwbare energielobby hebben fabrikanten een voorraad aan zonnecellen aangelegd ter waarde van een jaar aan omzet. Hierdoor zien veel fabrikanten zich gedwongen onder de kostprijs te verkopen.


Grafiek 2: Prijs per Kwh van zonne-energie in Duitsland (Bron: Solarwirtschaft)

 

De afbraakprijzen zijn voordelig voor consumenten, maar zorgen voor problemen bij zonnecelfabrikanten. Ernst & Young verwacht dat ongeveer de helft van alle zonnecelfabrikanten overgenomen zal worden of failliet zal gaan. Niet alleen de overcapaciteit is een groot probleem, maar ook het dichtdraaien van de subsidiekraan in veel westerse economieën speelt producenten parten. Hier staat tegenover dat in opkomende economieën juist veel nieuwe steunmaatregelen worden geïmplementeerd. In landen als Japan en Duitsland probeert men bovendien de afhankelijkheid van nucleaire energie te verminderen, wat ook meer kansen biedt voor zonne-energie.


Conclusie
Het gaat snel met zonne-energie, de kosten dalen dramatisch en de vraag neemt toe.  Hoewel zonne-energie nog steeds erg klein is ten opzichte van de gehele energieconsumptie gaat het in dit tempo erg snel. Goed nieuws voor energieconsumenten, maar om winnaars onder de producenten te kunnen aanwijzen zal de rook van het hyper competitieve geweld eerst moeten verdwijnen.

 

Lees hier deel 2 in het FTM- tweeluik over zonne-energie 'Redden de Arabieren de Europese zonnesector?'

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Jesse Frederik

In de zomer van 2011 ontvingen we per email een open sollicitatie van de 22-jarige Jesse Frederik uit Nijmegen die zichzelf o...