© ANP Roos Koole

Zorgautoriteit doet aangifte tegen Thuiszorg Naborgh

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft haar onderzoek naar thuiszorgbedrijf Naborgh overgedragen aan het Openbaar ministerie en deed in dat kader aangifte vanwege ‘sterke vermoedens’ van strafbare feiten.

Die stap maakte de NZa dinsdagochtend bekend in een persbericht. Thuiszorg Naborgh, dat in het najaar van 2019 al op last van de Inspectie moest stoppen met het leveren van zorg, zou zich volgens de toezichthouder mogelijk schuldig hebben gemaakt aan illegaal declaratiegedrag.

Een woordvoerder van de NZa kan tegenover FTM niet zeggen wat de inhoud van de aangifte precies is, maar het is duidelijk dat het draait om mogelijke fraude met declaraties: ‘Het heeft betrekking op artikelen 35 en 36 van de Wet marktordening gezondheidszorg, die gaan over declaratiegedrag en het op orde hebben van een betrouwbare administratie. We hebben vanaf het najaar van 2019 onderzoek gedaan naar deze instelling en daarbij gesproken met cliënten en medewerkers. Daar komt deze stap uit voort.’

Zorgcowboys

Thuiszorg Naborgh was een van de zorginstellingen die FTM samen met KRO-NCRV’s Reporter Radio en Pointer afgelopen jaar onder de loep nam in het kader van een groot onderzoek naar opvallend winstgevende zorgbedrijven. Het bedrijf van de Rotterdamse Shanna Naborgh viel in eerste instantie op vanwege de extreem hoge winst die er werd gemaakt en het feit dat de eigenaresse 1 miljoen euro van die winst aan zichzelf uitkeerde.

Uit onderzoek bleek vervolgens dat het bedrijf declaraties had gedaan voor zorg die niet geleverd was. Naborgh probeerde publicaties hierover door FTM, Pointer en Reporter Radio tevergeefs te voorkomen met een rechtszaak.

In juli werd vervolgens melding gedaan bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) tegen Thuiszorg Naborgh: wegens personeelsgebrek zouden ongeschoolde krachten worden ingezet om medische handelingen uit te voeren. Zorgverzekeraars, met DSW voorop, staakten in september om deze reden de betalingen aan het bedrijf. Het doek viel toen Naborgh op last van de IGJ haar cliënten moest overdragen naar andere zorgverleners. Shanna Naborgh verkocht haar bedrijf vervolgens aan ICT-ondernemer Raimond de Haas.

Het hele dossier over Thuiszorg Naborgh is hier te vinden.

Eelke van Ark
Eelke van Ark
Vond vanuit de Achterhoek de weg naar Follow the Money. Heeft zich vastgebeten in het Nederlandse zorgstelsel.
Gevolgd door 5803 leden
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren