
De Inspectie voor de Gezondheidszorg concludeerde onlangs dat de zorg in veel verpleeginstellingen tekortschiet. De nieuwe groep ouderen vraagt om complexere zorg, terwijl het personeel daarvoor onvoldoende is opgeleid. Na jaren van bezuinigingen is er nu eindelijk extra geld voor na- en bijscholing. Maar hoe wordt dat geld precies besteed?
De schrik zat er drie weken geleden goed in bij de verpleeghuizen. Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Martin van Rijn publiceerde op 5 juli een lijst van onder toezicht gestelde verzorginstellingen. Het parlement eiste openbaarmaking van het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidzorg (IGZ). Daarin staan 150 instellingen vermeld vanwege ondermaatse prestaties. Over elf van deze verpleeghuizen maakte het IGZ zich zeer grote zorgen.
Boos en verbolgen reageerden de betrokken verpleeghuizen. ‘Een klap in het gezicht van de medewerkers,’ stelde de gisteren opgestapte Ids Thepass van zorgorganisatie Laurens tegenover vakblad Zorgvisie. Volgens de bestuurder en veel van zijn collega’s was de lijst achterhaald. Ook Actiz reageerde ontzet en noemde de publicatie ‘onverantwoord’. De IGZ zou de lijst hebben opgesteld op basis van verouderde informatie, meende de belangenvereniging voor zorgondernemers. Verpleeginstellingen die hun zaken na 15 maart op orde hadden gebracht, werden nu alsnog gestraft; hun reputatie was te grabbel gegooid. Bovendien betekende een ondertoezichtstelling niet per se dat de zorg ondermaats was. De IGZ toetste onder meer op veiligheid; staan medicijnen wel goed achter slot en grendel? Geen zaken om hals over kop vader of moeder naar een ander verpleeghuis te verhuizen — een indruk die de lijst wel zou wekken volgens bezorgde bestuurders.
Onvoldoende opgeleid
Alleen ouderen met een zware zorgbehoefte komen nog in aanmerking voor een plek in het verzorgingstehuis
De kritiek op de lijst was breed en soms fel. Over de juistheid van Van Rijns actie valt te twisten, maar niet over het feit dat er in de ouderenzorg veel valt te verbeteren. De kwaliteit van de verpleging staat onder druk en door het kabinet is die druk nog eens verhoogd. Langer thuisblijven en zoveel mogelijk op eigen benen staan, luidt het devies sinds het aantreden van dit kabinet. Het gevolg is dat verpleeghuizen niet meer worden bevolkt door keuvelende grootmoeders en biljartende opa’s. Alleen ouderen met een zware zorgvraag komen nog in aanmerking voor een plek in zo'n tehuis.
In analyses en commentaren wordt veelvuldig opgemerkt dat het verplegend personeel deze verandering niet heeft kunnen bijbenen. Het nieuwe beleid stelt andere eisen aan de medewerkers. Hoe liefdevol en gedreven zij zich ook inzetten, ze zijn onvoldoende opgeleid om de zware zorgbehoefte van alle bewoners het hoofd te bieden. De IGZ stelde deze knelpunten in 2014 ook al vast: ‘Er wordt hard gewerkt in de ouderenzorg en medewerkers zijn zeer gemotiveerd. Het verbeteren van de kwaliteit van de ouderenzorg gaat echter langzaam. Bij meer dan de helft van de verpleeg- en verzorgingshuizen passen de kennis, vaardigheden en beschikbaarheid van medewerkers niet bij de zorgbehoefte van de cliënten. Dat verschil wordt bovendien steeds groter doordat de zorgvraag complexer wordt.’
Miljoenen extra voor scholing
Het ministerie en andere organisaties zagen na het eerste rapport steeds meer in dat de kwaliteit van de verpleegzorg na jaren van gestage uitholling in gevaar komt. Het Zorginstituut Nederland stelde een rapport op na gesprekken met 43 organisaties, waarop Van Rijn met een plan van aanpak kwam. Samen met de Taskforce Kwaliteit Verpleeghuiszorg — waaraan negen organisaties deelnemen — startte VWS met het programma 'Waardigheid en Trots' om de kwaliteit te verhogen.
Na al het overleggen en 'taskforcen' kwam de staatssecretaris enkele maanden later met een extra zak geld over de brug: voor 2016 stelde hij 140 miljoen euro beschikbaar voor kwaliteitsverbetering. Het extra geld komt voor het leeuwendeel ten goede aan opleiding en bijscholing van verplegend personeel, zo liet Van Rijn weten. Daarnaast werd een bezuiniging van 45 miljoen euro in de langdurige zorg teruggedraaid.
Nadat de verpleegzorg jarenlang is uitgekleed, dringt inmiddels het besef door dat het anders moet
De vele miljoenen kwamen te laat om nog een positieve draai te geven aan het eindrapport van de IGZ deze maand. Een snelle correctie zou waarschijnlijk ook niet beklijven. De Inspectie concludeerde namelijk dat het verpleeghuizen niet lukte om de aangebrachte verbeteringen vast te houden. Verbeteringen die in een tussenrapport werden geconstateerd, waren bij het eindrapport goeddeels alweer verdwenen.
Het extra geld dreigde bovendien weinig zoden aan de dijk te zetten. Een bezuiniging van een half miljard op de verpleeg- en gehandicaptenzorg hing als het zwaard van Damocles boven 'Waardigheid en Trots'. In een brandbrief stelde brancheorganisatie Actiz dat de bezuiniging ‘fataal’ zou uitpakken voor de zorgkwaliteit. Uiteindelijk werd de bezuiniging pas vorige maand teruggedraaid tijdens de begrotingsonderhandelingen tussen de ministeries van Financiën en VWS.
Nadat de verpleegzorg jarenlang is uitgekleed, dringt inmiddels het besef door dat het anders moet. Nu er geld beschikbaar is, is het de vraag of dat wel allemaal bij de mensen op de werkvloer terecht komt. In de tijd dat de problemen in verpleeghuizen zich na een lang sluimerend proces steeds meer manifesteerden, hielden namelijk vooral bestuurders en onderzoekers zich bezig met het geld dat er was.
Brainstormen op Terschelling
In 2012 gaf minister Edith Schippers aan het College van Zorgverzekeringen — inmiddels omgedoopt tot Zorginstituut Nederland — de opdracht voor een onderzoek naar een ‘toekomstgerichte beroepenstructuur’ voor de zorg. Een commissie onder leiding van Marian Kaljouw, de huidige voorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit, zou advies uitbrengen aan de minister over zorgberoepen en -opleidingen in de toekomst. Kaljouw was hiervoor een bijzonder geschikte kandidaat. Als voormalig voorzitter van de beroepsorganisatie voor verplegend personeel V&VN had zij namelijk veel ervaring en kennis van de materie.
Voor het opstellen van een 36-pagina tellend advies had de commissie drie jaar nodig
Desondanks had de commissie drie jaar nodig voor het opstellen van een 36-pagina tellend advies. In die tijd werden vier quickscans uitgevoerd, vier lokale broedplaatsen opgestart, 62 focusgroepen gevormd waarin met 647 experts werd gesproken en er werden 547 experts bij een Nationale DenkTank ondervraagd. Daarnaast organiseerde de commissie elf landelijke en vier lokale denktanks, evenals een driedaagse denksessie voor twaalf personen op Terschelling.
Er waren een zevenkoppig expertteam Technologie en zes innovatieve projecten. Negen functioneringsprofielen werden in beeld gebracht door een extern bureau, er meerdere studies zagen het licht. Bovendien huurde de commissie tweemaal de Jaarbeurs in Utrecht af voor een groot congres. Natuurlijk gaat het overzicht al snel verloren met al die initiatieven. Dat moeten de leden van de adviescommissie ook hebben gedacht toen ze het Verwey-Jonker Instituut inhuurden voor de algehele procesbewaking.
Door co-creatie de burger centraal stellen
En wat leverde al het gedenk, gebroed en gefocus uiteindelijk op? Een rapport dat nog niet de omvang heeft van een gemiddelde bachelorscriptie, vol met clichés over hoe zorgberoepen er in 2030 uit moeten zien. Al ontbreken originele observaties niet: ‘We leven in een snel veranderende en complexer wordende samenleving,' weet de commissie de lezer te melden. Om aan de veranderende zorgvraag te kunnen voldoen, adviseert de commissie een ‘continuüm van bekwaamheden’ voor zorgpersoneel. Van macht naar kracht, van aanbod naar vraag en van verticaal naar horizontaal; de zorg van de toekomst komt tot stand door co-creatie en zorgverleners werken ‘interprofessioneel samen in multidisciplinair samengestelde teams.’
Op het congres waar het rapport werd gepresenteerd, gaf Marian Kaljouw voor de eigen camera aan wat het volgens haar heeft opgeleverd: ‘Het allerbelangrijkste wat we hebben bereikt, is dat nu eindelijk de burger echt centraal staat. En dat we gaan doen wat nodig is en dat we stoppen met wat niet meer nodig is.’
Wie of wat tot nu toe centraal stond, maakte Kaljouw niet duidelijk. Op het podium en in het advies zelf sloeg de commissievoorzitter een wat bescheidener toon aan. Het rapport is volgens de commissie vooral ‘een uitnodiging voor maatschappelijke discussie'. Een opmerkelijke opdracht, gezien het feit dat er al oeverloos is gepraat met talloze partijen.
Niettemin benadrukte Kaljouw vol bezieling hoe verstrekkend het rapport is: ‘Dames en heren, dit is geen transitie. Dit is een transformatie.’ Een transformatie die echter wel allang in gang is gezet, zoals meerdere sprekers op het congres constateren. Ook voor opleiders staan er weinig nieuwe dingen in: ‘Wij proberen onze studenten op te leiden eigenlijk met alle punten die in het rapport naar voren kwamen,’ zegt een docent in de video van Zorginstituut Nederland. Drie jaar onderzoek en tal van initiatieven lijken dan wat veel voor zaken die al bekend zijn.
Drie jaar onderzoek en tal van initiatieven lijken wat veel voor zaken die al bekend zijn
Uit navraag bij Zorginstituut Nederland blijkt dat er jaarlijks een miljoen is vrijgemaakt voor het advies en alle initiatieven ten behoeve ervan. Dat budget werd tussen 2013 en 2015 niet geheel uitgeput: 2,64 miljoen euro kostte het programma. 378.000 euro ging op aan externe loonkosten, voornamelijk ten bate van de projectleiders van de vier broedplaatsen. In totaal kwamen de personeelskosten uit op 1.156.000 euro. Ook aan bureaukosten werd ruim 1 miljoen uitgegeven, de helft daarvan in 2013. Dit is voornamelijk besteed aan onderzoeken van kennisorganisatie TNO en het Verwey-Jonker Instituut die de focusgroepen en de procesevaluatie uitvoerde. In dat licht waren de kosten voor de commissie zelf bescheiden: 102.000 euro.
‘Aanjager’ Terpstra
Het opstellen van een toekomstvisie voor zorgberoepen is niet het enige initiatief vanuit het Rijk op het gebied van opleidingen. Voordat staatssecretaris Van Rijn de extra 140 miljoen euro aankondigde, riep het kabinet al het Zorgpact in het leven: een samenwerking tussen VWS en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dit moet coöperatie stimuleren tussen zorg- en onderwijsinstellingen en lokale overheden. Het Zorgpact wil ‘vanuit de regionale dynamiek goede voorbeelden en de regionale agenda’s van samenwerking laten zien’. Dilemma’s die daarbij naar voren komen wil het 'agenderen op de juiste bestuurlijke tafels’. Voor het Zorgpact is dit jaar 800.000 euro gereserveerd, zo laat het ministerie van VWS weten.
'Rasbestuurder' Doekle Terpstra werd tot aanjager benoemd door de ministers Schippers en Bussemaker en staatssecretaris Van Rijn. Een rol die hem blijkbaar ligt, want Terpstra is eveneens aanjager van het Techniekpact. ‘Logoloos leren samenwerken is het nieuwe paradigma.’ ‘Het unique selling point van Nederland is dat we elkaar opzoeken over domeingrenzen heen.’ ‘Regionale campussen zijn de fysieke plekken van de triple helix geworden.’ Het zijn zomaar een aantal inzichten die aanjager Terpstra voor 137 euro per uur (exclusief btw) andere bestuurders weet bij te brengen. Voor ongeveer een kwart fte houdt hij er ruim 6.000 euro per maand aan over.
Circus Advies en Vergaderen
Het aanjagen houdt daarmee nog niet op. 'Waardigheid en trots' heeft een heel team ‘vooruitdenkers’ dat de naam Gideonsbende heeft meegekregen. Van Rijns programma om de kwaliteit in de verpleegzorg te verbeteren kent naast de vooruitdenkers ook nog een kopgroep van instellingen die hun goede praktijken moeten delen met hun collega’s — wie zich afvraagt of ook het Zorgpact een kopgroep kent: ja, die is er.
Alle initiatieven lijken vooral bestuurders bezig te houden
Tal van projecten zijn dus gestart om de zorgkwaliteit te verbeteren. 'Waardigheid en Trots' bevat een vernieuwingsprogramma waarin instellingen worden ‘uitgedaagd om de best mogelijke kwaliteit van zorg te leveren en als voorbeeld te dienen voor de rest van de sector’. Of de de resultaten van dergelijke kortlopende projecten ook na afloop behouden blijven is zeer de vraag. Zoals de IGZ al in het eindrapport constateerde, blijkt het voor instellingen moeilijk om verbeteringen vast te houden.
Zo lijken alle initiatieven vooral bestuurders bezig te houden en sorteren ze maar moeilijk zichtbaar effect op de werkvloer. Nu er geld beschikbaar is om verplegend personeel beter op te leiden, dreigt een circus te ontstaan aan declarabele vergaderuren, broedplaatsen en heel veel aanjagen. Op dit punt kan één advies van Kaljouw ter harte worden genomen: ‘We gaan doen wat nodig is en stoppen met wat niet meer nodig is.’
29 Bijdragen
Gilles Wattel 1 3
Mijn vader werd, tot aan zijn dood bijna, hij werd 85, de laatste paar weken in het ziekenhuis na een in feite mislukte operatie, verzorgd door een echtpaar met alleen lagere school.
Schatten van mensen.
Hij betaalde hen zelf.
Jan Smid 8
Gilles Wattel 1Waarom ben jij na Aap Noot Mies nog verder doorgegaan
Je had toen moeten stoppen
In plaats ons vol te proppen
Met allerhande dingen
Waarmee we niks beginnen
De droom van alle ouders is een intellectueel
Maar veertigduizend psychologen is misschien wat veel
Meester, meestertje wat heb je ons verteld
Van heel geleerde mannen als Van Oldenbarnevelt
Na jarenlang studeren
En moeizaam promoveren
Zijn er voor ons geen banen
Geleerde veteranen
Die zitten eenzaam thuis alleen, dat hoeft toch geen betoog
Voor stratemaker deugt in 't algemeen geen psycholoog
Meester, meestertje wat deed je ons toch aan
We zijn toen van ellende maar naar Afrika gegaan
We brachten ze beschaving bij
In al die zwarte landen
Nou zijn ze net zo knap als wij
Gewapend tot hun tanden
Je hoeft ze niks meer te vertellen, niemand krijgt een baan
Amin neemt al sinds jaar en dag geen spiegeltjes meer aan
Meester, meestertje wat hebben we gezien
Waar bleven al die jongens en die meisjes met een tien
Ze werden doctorandus
Na al die jaren leren
Maar als bij jou je kraantje lekt
Wie komt dan repareren
De psycholoog, de socioloog zit achter z'n bureau
En de allerlaatste loodgieter staat bij Madame Tussaud
Jan Willem de Hoop 12
Jan SmidGilles Wattel 1 3
Jan SmidMij lerares engels op de hbs zei al 'wat mis je dan veel'.
Ik heb niet het idee dat ik iets mis.
Van dit gedicht begrijp ik dan ook al niets.
Jan Smid 8
Gilles Wattel 1Het goedkoopste van het goedkoopste wordt gekocht, geen onderzoek naar trackrecord, niet kijken wat de kernactiviteit is van Ansoldobfreda. Vervolgens is er een parlementaire enquĆŖte en vervolgens wil de VVD gewoon doorgaan op de oude voet qua aanbesteding. Wat heeft marktrweking eigenlijk ons gebracht? Dat soort vragen kunnen niet beantwoord worden door onze ministers zonder te liegen.
Gilles Wattel 1 3
Jan SmidNS, ik heb helaas de topman goed gekend, tientallen jaren geleden, naar mijn mening had de man alleen verstand van machtsspelletjes.
Hij kwam dan ook nooit in een trein.
Toch ging het toen beter dan nu, hij had ook eigenlijk geen tijd voor NS, vanwege zijn nevenbaantjes.
Ansaldobreda, naar mijn idee het gevolg van onmogelijke tweede kamer eisen, en EU aanbestedingsregels.
Daarbij de EU regel dat de slager z'n eigen vlees keurt.
We hebben daar een nieuw woord aan overgehouden 'sjoemelsofware'.
Niemand was dus verantwoordelijk voor de miskleun.
Markten werken eigenlijk alleen bij wat economisch heet volledige mededinging, dus vele aanbieders en vele afnemers.
Vandaar dat marktwerking, bij wat publieke goederen en diensten heet, niet werkt.
Keynes wist al dat ideeƫn het machtigst zijn in de wereld, daar kunnen ook hoogopgeleiden, voor zo ver die er nog zijn, niet tegenop.
Schopenhauer wist het al 'tegen domheid strijden ook de goden vergeefs'.
Maar ik verhielp zelf net een lekkende kraan, gelukkig had ik een passend fiber ringetje.
Wij hadden een 17 jaar een Eend, tot 1997 of zo, alleen grote reparaties, zoals een nieuwe uitlaat, of te veel speling op de fuseepennen, liet ik doen.
Contactpunten kon ik in drie kwartier verwisselen, een hele klus bij Eenden, de dynamoriem moet los, en de ventilator er af.
De grasmaaier die we al elf jaar hebben heeft nog nooit een andere monteur gehad dan ikzelf.
Wel heb ik nu een probleem met een electrisch rolluik wat weigert helemaal omhoog te gaan, de professional die het monteerde, heeft het niet zo gemonteerd dat ik dat luik van 220 volt afzonderlijk af kan halen.
Dat is nodig om het luik volledig te ontprogrammeren.
Dan die knappe zwarte landen, ik zou er geeneen weten.
Misschien hebben we dat zelf veroorzaakt, door de culturen van die landen compleet te verwoesten.
Lydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1Martin van der Wiel 7
Jan SmidRobelia 8
"Wat heb jij, vakman aan de basis nodig om goed je werk te kunnen doen" Dat is de enige relevante vraag die een manager zichzelf elke dag moet stellen.
Dit zal niet gebeuren.
De bevelstructuur is altijd van boven naar beneden.
En plat. Een goede instelling is plat.
MatthijsK 7
RobeliaJan-Marten Spit 9
MatthijsKLydia Lembeck 12
MatthijsKMatthijsK 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
MatthijsKMatthijsK 7
Lydia LembeckJe kan veel beter een goed ontwikkeld gezond verstand hebben!
Lydia Lembeck 12
MatthijsKIk mocht niet doorleren destijds. Moest en zou de verpleging in, terwijl ik verder wilde en arts wilde worden. Ben nogal obstinaat en heb dat verknald. Wat ik nu weet is zelf aangeleerd en vang ik op, lees ik en maak ik zelf ook mee. Mij verbaast het hogelijk dat er zoveel mensen zijn die nooit meer iets leren na hun schooltijd. Niet, omdat ze dat niet zouden kunnen, maar omdat ze vinden klaar te zijn met leren. En ik vind het erg leuk om te leren. En vooral als het mijn interesse wekt. Dank je wel.
line 5
Ernest Jacobs 6
Fred Raaks 5
https://youtu.be/eE_Ms20riTQ
Cisca van Bommel 1
Er werden in dat tehuis ook ernstige fouten gemaakt met toediening van medicaties (naamsverwarring - twee patiƫnten met dezelfde achternaam - waardoor de ene patiƫnt de medicijnen van de ander kreeg).
Er zijn ooit anoniem klachten bij de directie neergelegd die terstond de familieleden en zorgwaarnemers bij elkaar liet komen en vervolgens probeerde damage control toe te passen door recht te praten wat krom was. De locatiedirecteur schrok zich kapot toen hij er na de bijeenkomst achter kwam dat ik journalist ben. Mijn moeder is inmiddels vorig jaar op 92-jarige leeftijd overleden, maar ik heb in de 10 jaar dat ze daar gezeten heeft een aardig inkijkje gekregen van het reilen en zeilen in zo'n verpleeghuis.
Gilles Wattel 1 3
Cisca van BommelNadat ze niet meer wakker was te krijgen, de tweede keer in een week, besloten wij tot euthanasie.
Nadat ze de eerste keer toch weer bij kennis kwam, een paar dagen eerder, zei ik tegen haar 'we dachten dat je de pijp uit ging'.
Haar antwoord was 'dat was ook maar het beste geweest'.
Het management van het verpleeghuis herinner ik me als computer spelletjes spelend onderling.
Lydia Lembeck 12
Cisca van BommelMatthijsK 7
In Den Haag lullen ze voor miljarden!
Jan Smid 8
MatthijsKMatthijsK 7
Jan SmidLydia Lembeck 12
MatthijsKMatthijsK 7
Lydia LembeckWe moeten gewoon er voor zorgen dat we op de juiste mensen stemmen, met het systeem is niets mis. Overal waar we rijkdom hebben duiken dit soort systemen op, overal waar we oorlog en armoede hebben ook trouwens, maar dat is louter toeval.
Een overheid zorgt nou eenmaal voor een markt, vrijheid en rijkdom,. En overal waar dat niet zo is, is ze gewoon te klein of zijn de burgers stom!
</sarcasme>
Lydia Lembeck 12
MatthijsKIn het andere onderwerp van Ewald Engelen kom je erachter hoe het werkt. Daarin lees je dat de overheid feitelijk weinig tot niets doet. Hooguit druk doende om er een Nachtwakersstaat van te maken. Nog slechter voor de gewone mensen en die hebben het nog steeds niet door.
M. van Deelen 11
http://www.volkskrant.nl/4346141?utm_source=VK+avond+20160726&utm_medium=email&utm_campaign=Top%2520slechte%2520verpleeghuizen%2520verdient%2520meer%2520dan%2520de%2520norm&utm_userid=538fcd04-0486-458e-94b9-c87f3a60eb61