© JanJaap Rypkema

Gelderse zorgondernemers zetten schijnconstructies in om miljoenen aan zorggeld te cashen

2 Connecties

Relaties

De Kroon

Organisaties

Albero Zorggroep
51 Bijdragen

Follow the Money en KRO-NCRV’s Pointer en Reporter Radio deden opnieuw gezamenlijk onderzoek naar hoge winsten bij zorgbedrijven, nu over het jaar 2018. Dat leverde een lijst op met 85 zorgbedrijven die structureel hoge winst boekten en voorbeelden van slimme trucs waarmee zorggeld buiten beeld verdwijnt. Ook Teun en Joke Kaptein, oude bekenden van FTM, kwamen bovendrijven; eerder trokken ze 1,5 miljoen euro uit zorgbedrijf De Karmel. De Karmel is inmiddels geëvolueerd tot de Albero Zorggroep, een ingewikkelde geldmachine, waarlangs opnieuw aanzienlijke sommen zorggeld wegvloeien naar de aandeelhouders. ‘De wet moet worden aangepast om dit soort handige jongens aan te pakken,’ zegt minister Hugo de Jonge.

Dit stuk in 1 minuut
  • Follow the Money en KRO-NCRV’s Pointer en Reporter Radio onderzochten samen winstgevende zorginstellingen in 2018, met verbeterde criteria; 85 zorginstellingen maakten structureel hoge winst. Het onderzoek richtte zich ook op de nieuwe cijfers van bedrijven uit het vorige onderzoek, waaronder een onderneming van oude bekenden van FTM: Teun en Joke Kaptein.

  • Zij trokken eerder de aandacht met hun bedrijf De Karmel, waar ze – naar nu blijkt illegaal – 1,5 miljoen euro uit haalden. Dat bevestigt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.   

  • Toen de Inspectie de familie Kaptein wilde aanpakken, verplaatste die de zorg uit De Karmel naar wat nu de Albero Zorggroep is. Minister Hugo de Jonge noemt dit ‘gewiekst’ en zegt dat De Karmel en soortgelijke zaken reden zijn om de wet te veranderen. 

  • Onderzoek naar de cijfers over 2018 laat zien dat De Kroon onderdeel uitmaakt van de Albero Zorggroep, waarin de zorg over een kerstboom aan bv’s is verdeeld. De Kroon en haar zusterbedrijfjes maken geen winst meer, maar keren nu hoge sommen geld uit aan een bv die boven hen staat en eigendom is van de familie Kaptein; in totaal 1,6 miljoen euro. 

  • Daarnaast betalen zowel Albero Zorggroep als haar vier dochterbedrijven hoge huursommen, die in de zakken van de aandeelhouders terechtkomen. 

  • Teun en Joke Kaptein verkochten het zorgbedrijf in 2018 bovendien gedeeltelijk aan hun zoon voor 2,3 miljoen euro. Vooralsnog zijn het de zorgbedrijven die daarvoor de rekening zullen betalen.

Lees verder

Maandagmiddag 9 september. De deurbel gaat bij zorgmiljonairs Teun en Joke Kaptein. Ze wonen in een pas verbouwd landhuis in het Gelderse Huissen. Strak getrimde hagen omringen een piekfijn verzorgde, ruime tuin met een knipoog naar de Engelse landschapsstijl. Zodra tot Teun Kaptein doordringt wie er op de stoep staan, legt hij alle vriendelijkheid af. Journalisten, met een camera op afstand, die vragen komen stellen over zijn Albero Zorggroep. ‘Hier hebben wij dus helemaal geen behoefte aan,’ klinkt het, nadat hij zich heeft herpakt. ‘Zeker gezien wat er in het verleden allemaal over ons is geschreven. Heel gemeen!’

Kaptein bedoelt de serie artikelen uit 2016 over zijn vorige zorgbedrijf De Karmel, dat een aantal kleinschalige woonvoorzieningen voor verstandelijk gehandicapten beheerde. Follow the Money bracht daarin aan het licht hoe het echtpaar Kaptein miljoenen  aan zorggeld in eigen zak wist te manoeuvreren, via winstuitkeringen, hoge huursommen, bestuursbeloningen en zelfs persoonlijke leningen aan onderaannemers. Dit ging deels ten koste van de zorg aan de kwetsbare groep licht verstandelijk gehandicapte cliënten waarvoor het bedrijf die gelden kreeg betaald.

Zorgbedrijf De Karmel leverde zorg aan verstandelijk gehandicapte bewoners, die in gezinshuizen met gastouders woonden en daar werden begeleid. In 2016 kwam De Karmel in opspraak doordat vier van de twaalf gezinshuizen een rechtszaak aanspanden. Deze onderaannemers, die cliënten in een groepswoning verzorgden, wilden zich losmaken van de organisatie. Zij stelden dat zij voor de zorg nog niet de helft kregen doorbetaald van de door de Karmel geïnde zorggelden. Ook moesten zij de Kapteins hoge huursommen betalen voor de panden waarin ze met de cliënten woonden, die de gezinsouders nota bene op eigen kosten tot gezinshuis hadden moeten verbouwen.

Die geschiedenis vergeten de Kapteins liever. Al te lucratief zorgondernemerschap schuurt met de normen en waarden van hun kerkgenootschap

Doordat er te weinig geld beschikbaar werd gesteld, ontvingen cliënten niet altijd de zorg die ze nodig hadden. Voor een ‘makkelijke’ cliënt, waarvoor De Karmel een laag budget per jaar kreeg en aan wie de zorgouders minder tijd kwijt waren, werd evenveel doorbetaald als voor de zwaarste gevallen, waar de gezinsouders meer tijd en energie in moeten steken en voor wie De Karmel van het zorgkantoor meer geld ontving – soms wel dubbel zo veel.

De Kapteins keerden ondertussen in 2014, 2015 en 2016 in totaal 1,5 miljoen euro aan dividend uit aan hun eigen holding, ontdekte Follow the Money. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) stelde een onderzoek in.

Die geschiedenis vergeten de Kapteins liever. Al te lucratief zorgondernemerschap schuurt met de normen en waarden die hun kerkgenoten van de baptistengemeente in het nabijgelegen Duiven graag uitstralen: Jezus vertegenwoordigen en ‘belangeloos dienen’.

In een poging het verleden te herschrijven, lanceerde het stel onlangs hun persoonlijke websites. Die van Teun Kaptein meldt dat de ondernemer basgitaar in de kerkband speelt en vroeger fruitteler was. ‘Samen met zijn vrouw Joke Kaptein heeft hij verschillende ondernemingen gehad. Op dit moment zijn ze samen voornamelijk actief in de horeca en in het vastgoed.’ Geen woord over hun zorgbedrijven, laat staan over De Karmel, waarmee het stel zo rijk werd.

Maar nu staat de pers weer voor de deur. Het echtpaar – ook Joke Kaptein is inmiddels naar de voordeur gekomen – protesteert tegen de camera die even verderop staat te filmen. ‘Wij reageren nu niet.’ Met een klap gaat de deur dicht. 

Onderzoek zorgcowboys

De reden dat de Kapteins wederom in de belangstelling staan, is hun nieuwe bedrijf, de Albero Zorggroep, waarvan ze samen met hun zoon en schoondochter eigenaar zijn. Het bedrijf, gevestigd in het Gelderse Angeren, levert (net als De Karmel eerder deed) zorg in kleinschalige woongroepen en gezinshuizen aan kinderen en volwassenen met een licht verstandelijke handicap, die niet zelfstandig kunnen wonen. In 2018 ging het om bijna 160 mensen. De totale omzet bedroeg rond de 8,9 miljoen euro.

De Albero Zorggroep trok de aandacht vanwege het data-onderzoek dat Follow the Money eerder dit jaar met KRO-NCRV’s Pointer en Reporter Radio deed naar zorgcowboys. We keken toen naar zorgbedrijven die in 2017 meer dan 10 procent winst hadden gemaakt en geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg of thuiszorg leveren. In die vormen van zorg liggen de winstmarges normaal gesproken rond de 3 procent. Dat leverde een lijst op van 174 grootverdieners in de zorg, die we handmatig analyseerden. Uiteindelijk hielden we 97 instellingen over van wie de behaalde winst niet redelijk te verklaren leek. Zorgcowboys, over wie grote vraagtekens bleven bestaan hoe zij hun winsten hadden behaald – winsten die waren weggevloeid uit zorggeld. Naar aanleiding van dit onderzoek zijn onder meer Kamervragen gesteld, zijn miljoenen aan zorgsubsidies door de gemeente Maastricht teruggevorderd en liggen zorginstellingen in Utrecht, Hengelo, Apeldoorn, Groningen, Breda, Leeuwarden, Middelburg en de Peelgemeenten nu onder een vergrootglas.

De lijst van 85 zorginstellingen is mogelijk het topje van de ijsberg

De afgelopen maanden deden Follow the Money, Pointer en Reporter Radio vervolgonderzoek naar de cijfers van zorgbedrijven over 2018. Ditmaal keken we wie structureel hoge winsten maakte. Dat leverde een lijst op van minimaal 85 zorgbedrijven die elk meer dan twee jaar op rij een winst van meer dan 10 procent behaalden. Een kwart van de jaarrekeningen is nog niet beschikbaar – zoals die van het Almelose thuiszorgbedrijf Anahid, dat jarenlang torenhoge winsten boekte. Ook zijn inmiddels meer constructies bekend waarmee winst in de cijfers verborgen kan blijven, bijvoorbeeld via onderaanneming of het doorbetalen van hoge bedragen aan holdings. De lijst van 85 zorginstellingen is daarom mogelijk het topje van de ijsberg. Vanavond wijdt Pointer een uitzending aan dit vervolgonderzoek.

Dossier

GIDS: ZORGCOWBOYS

Wat kun je verwachten?
In dit dossier gaan we op jacht naar zogenoemde zorgcowboys: gehaaide ondernemers, listige consultants en graaiende managers die zichzelf verrijken door misbruik van de wet- en regelgeving. Ze maken onze zorg veel duurder dan nodig is.

Hoe werkt een gids?
- Vijf inhoudelijke artikelen 
- Eén nieuw verhaal per dag
- Iedere dag voor het ontbijt in je mailbox
- Een mailtje bij nieuwe ontwikkelingen in dit dossier

START DEZE GIDS

Van hetzelfde laken vier pakken

Tot de bedrijven die er afgelopen zomer uitsprongen, behoorde ook De Kroon Zorginstelling. De eigenaren daarvan: de familie Kaptein. Vandaar dat we ook hun jaarrekening over 2018 met interesse bekeken. Zo kwam Albero in beeld. Want De Kroon Zorginstelling maakte in 2018 ineens veel minder winst; wel betaalde zij bijna een miljoen euro door aan een bv, de Albero Zorggroep. De kostenpost: ‘Vergoeding inzet/management/beheer’. Een opmerkelijk hoog bedrag: het betreft een kwart van de omzet van bijna 4 miljoen euro. En in 2017 betaalde De Kroon nog helemaal geen managementvergoeding.

Wat doet de Albero Zorggroep? Anders dan de naam doet vermoeden, is dat geen zorgbedrijf; zij beheert alleen zorgbedrijven. De bv is eigendom van Teun en Joke Kaptein, plus hun zoon en schoondochter, Job en Dorieke Kaptein. Er vallen in totaal vier zorgbedrijven onder de Albero Zorggroep: De Kroon Zorginstelling, De Kroon Plus, Albero Zorg en Albero Gezinshuizen.

Die drie andere bv’s doen hetzelfde als De Kroon Zorginstelling: ze leveren dezelfde zorg aan dezelfde soort cliënten en zijn gevestigd op hetzelfde adres. Ze zijn ook allemaal volledig eigendom van beide families Kaptein. In feite gaat het om een enkel bedrijf, dat achter de schermen echter uiterst complex in elkaar zit.

Zoon en schoondochter Kaptein zijn daarnaast eigenaar van De Betuwe Dagbesteding, opgericht in 2017, en het daaronder vallende Grand Café Barend. De Betuwe levert dagbesteding voor de cliënten die bij de vier zorgdochters van de Albero Zorggroep wonen. Vrijwel de volledige omzet van de Betuwe bestaat uit geld dat doorbetaald wordt door zorgbedrijven van Albero Zorggroep, waarvan zoon en schoondochter Kaptein mede-eigenaar zijn.

Eline Huissen BV100% aandeelhouder50% aandeelhouderEigenaarEigenaarZDH Holding BVEigenaarZDG Holding BVHolding KapteinEigenaarJoJaBe Vastgoed Beheer BVT. Kaptein Beheer BV100% aandeelhouderDe Betuwe Dagbesteding100% aandeelhouderGrand Café BarendEigenaar50% aandeelhouderDorieke Kaptein-LaurmanJob KapteinJoke KapteinTeun KapteinAlbero ZorggroepDe Kroon Zorginstelling BVDe Kroon Plus BVAlbero Zorg BVAlbero Gezinshuizen BV

De vier zorgbedrijven onder de Albero Zorggroep betalen elk een vergoeding voor het management en beheer aan het moederbedrijf. Over 2018 was dat bij elkaar 1,6 miljoen euro. Hun gezamenlijke omzet bedroeg dat jaar 8,9 miljoen euro.

Wat de Albero Zorggroep precies met dat management/beheersgeld doet, is niet goed te achterhalen. Omdat zij zelf geen zorg levert, hoeft de bv immers geen uitgebreide jaarcijfers bij het ministerie van VWS in te leveren. Om diezelfde reden – het is geen zorgbedrijf – mag de bv dividend aan haar aandeelhouders uitkeren. Dat is volgens de balans over 2018 nog niet gebeurd. Wel is de 1,6 miljoen euro van de zorgdochters in dat jaar helemaal opgemaakt.

Uit de beknopte concept-jaarrekeningen van de Albero Zorggroep en De Betuwe Dagbesteding, in combinatie met de uitgebreide jaarrekeningen die de vier zorgdochters bij VWS moesten inleveren, valt het volgende op te maken:

  • Met het geld dat de Albero Zorggroep-dochters van zorgkantoren en gemeenten ontvangen, wordt de zorg bekostigd van cliënten van vijf woongroepen, inclusief alle personeelslasten. 
  • Voorts worden zo elf gezinshuizen bekostigd, die gerund worden door zelfstandige onderaannemers: daar gaat 2,8 miljoen euro naartoe. Die gezinshuizen betalen daarvan de zorg voor de cliënten die bij hen in huis wonen, personeelskosten en huur. Acht van de elf gezinshuizen zijn gevestigd in panden die eigendom zijn van Teun en Joke Kaptein. De huurinkomsten die het stel zo ontvangt, bedragen naar schatting 400 tot 480 duizend euro
  • Daarnaast betalen de zorgdochters samen ongeveer een miljoen euro per jaar aan De Betuwe Dagbesteding, waar de bewoners van de gezinshuizen en woongroepen doordeweeks deels hun daginvulling doen; denk aan appels plukken, creatief bezig zijn of eenvoudig productiewerk uitvoeren.
Gemeenten en zorgverzekeraarsAlbero Zorggroep BVGezinshuizenVastgoedTeun en Joke KapteinJob en Dorieke KapteinDe Betuwe DagbestedingGrand Café BarendDrukkerij Inktvis Media8,9 miljoen euro2,8 miljoen euro1 miljoen euro? euro huur? euro huur2,3 miljoen euro schuld aan1,6 miljoen euroZorgbedrijven± 0,4 miljoen euro huur

Vastgoedkosten

De dochters van de Albero Zorggroep blijken tonnen te investeren (en af te schrijven) op bedrijfsgebouwen, al hebben ze zelf geen gebouwen in bezit. Het blijkt te gaan om verbouwingen van locaties – door het moederbedrijf ‘huurdersinvesteringen’ genoemd. Een deel van deze locaties is eigendom van de familie Kaptein.

Naast die huurderinvesteringen betalen de zorgdochters een fors bedrag voor huur en onderhoud van de locaties en het gezamenlijke kantoorpand: in 2018 bij elkaar bijna 900 duizend euro. Dat is 10 procent van de gezamenlijke omzet van de dochters. Een deel van dat bedrag betalen zij door aan Albero Zorggroep, dat zelf twee panden blijkt te huren. Eén daarvan is het het zojuist genoemde kantoorpand met hal in het buitengebied van Angeren; dat eigendom is van de familie Kaptein. Een ander pand, waarvan Albero niet zegt waar het ligt of van wie het is, zou worden gehuurd als werkplaats en opslag. Voor deze twee panden betaalt de Albero Zorggroep het echtpaar op jaarbasis ruim 135 duizend euro.

Volgens het kadaster beslaan de kantoorruimtes en de hal in Angeren tezamen zo’n 350 m2. Wanneer zelfs maar de helft van Albero’s jaarlijkse huurlasten hiervoor bestemd is, komt dat neer op een huurprijs van bijna 200 euro per m2 per jaar. Dat staat gelijk aan de tophuur van kantoorruimte in het Utrechtse stationsgebied. Een vastgoedexpert uit de regio aan wie FTM de bedragen voorlegt, zegt desgevraagd: ‘Maar dat is krankzinnig! Bij kantoorruimte denk je eerder aan 100 euro per m2, voor opslag kun je doorgaans zo’n 50 euro de m2 rekenen. En dan zit je nog hoog, zeker in zo’n gebied. Ik zou wel willen weten wie die waarde bepaald heeft...’ 

Wat de zorgbedrijven precies huren wil het bestuur van Albero niet verduidelijken. Er zijn vijf locaties, die in totaal zes panden in gebruik hebben. Volgens de kadastrale gegevens beslaan alle panden op die vijf zorglocaties samen 1865 m2. Als de zorgbedrijven alleen deze panden huren, komt dat neer op zo’n 295 euro per vierkante meter per jaar. Ter vergelijking: de gemiddelde huurprijs in Nederland ligt 100 euro lager, aldus de Pararius Huurmonitor uit 2018. Alleen het dure Amsterdam komt in de buurt van zo’n bedrag; in Gelderland is de gemiddelde huurprijs ongeveer de helft. Ofwel huren de vier zorgdochters meer van de Albero Zorggroep, ofwel betalen ze woekerhuren.

Op de vraag welke panden Albero en haar dochters nu precies van de familie Kaptein huren en wat zij daarvoor betalen, komt aanvankelijk geen antwoord. Albero-bestuurder Alex Hesse laat uiteindelijk weten dat de huren marktconform zijn. Joke en Teun Kaptein – op 16 van de 24 adressen die op hun naam staan, zijn activiteiten van de Albero Zorggroep gevestigd – schrijven na lang aandringen eveneens dat de huurprijzen ‘marktconform’ zijn en ‘door externe makelaars onderbouwd’. Enigszins gepikeerd vervolgen ze: ‘Mag een aandeelhouder geen woonhuis verhuren? [..] Of insinueert u nu weer dat we via woonruimte onszelf verrijken?’ 

Grand café en dagbesteding

De Betuwe Dagbesteding krijgt vanaf 2018 jaarlijks bij elkaar 1 miljoen van de zorgdochters uitbetaald. Omdat er geen uitgebreide jaarcijfers bekend zijn, is alleen globaal te zien hoe dat geld wordt besteed. Zo is bij de post personeelskosten (675 duizend euro) onduidelijk hoeveel  werknemers dat betreft.  

De Betuwe startte in 2018 een horecagelegenheid in het Gelderse Huissen: het Huessensch Koffiehuys. Daarvoor moest een pand uit 1600, eigendom van Teun en Joke Kaptein, eerst grondig worden gerenoveerd. Al na een paar maanden werd de naam gewijzigd in Grand Café Barend, wat gepaard ging met een  complete verandering van de huisstijl en het interieur. Grand Café Barend lijkt een doodnormale eetgelegenheid. Het ‘sociale karakter’ bestaat, aldus de website, eruit dat cliënten van De Betuwe er ‘de lekkerste koekjes en taarten bakken’: ‘Door het bestellen van appeltaart geef je deze medewerkers een toekomst.’ 

Geen woord over het ‘sociale karakter’ van Grand Café Barend of de relatie met het dagbestedingsbedrijf dat er zit

Maar er is ook een andere lezing over de start van het grand café. Teun en Joke Kaptein claimen op hun persoonlijke websites dat zìj het bedrijf zijn gestart, en dat samen met hun zoon Job runnen. ‘In een opwelling hebben we een mooi pand uit 1600 gekocht,’ aldus Teun Kaptein. ‘Omdat we dus tegenover de supermarkt zitten, besloten we er een koffiehuis van te maken, dan lopen ze zo onze zaak binnen na het boodschappen doen.’ Het pand moest wel eerst grondig gerenoveerd worden, meldt hij. Daarbij zijn op de bovenverdieping meteen drie appartementen gerealiseerd. Geen woord over het ‘sociale karakter’ van Grand Café Barend of de relatie met het dagbestedingsbedrijf dat er zit. Wel roemen de Kapteins de speciaal ingehuurde kok en uitbater, plus de dure inrichting, waaronder een op maat gemaakte stamtafel van speciaal hout.

Is dit nu een zorgactiviteit of is dit een regulier horecabedrijf? En wie heeft alle investeringen gedaan, zoals de verbouwing van het pand? In de beknopte jaarrekening die Albero-bestuurder Alex Hesse aan FTM toezendt, is te zien dat De Betuwe Dagbesteding er in 2018 ineens ruim 2 ton aan materiële vaste activa bij krijgt. Maar volgens het kadaster bezit De Betuwe geen vastgoed. Was dit misschien eenzelfde soort verbouwing zoals de zorgbedrijven rapporteren, een ‘huurdersinvestering’ om het nieuwe horecapand ‘geschikt te maken voor cliënten’? Een antwoord op die vraag vanuit Albero Zorggroep blijft uit.

Bezuinigingen

Het nieuwe zorgbedrijf van de Kapteins heeft een aantal gelijkenissen met het oude. Niet alleen lekt er opnieuw geld weg naar niet-zorgbedrijven van de aandeelhouders; er zijn ook opnieuw meldingen dat er bezuinigd wordt op personeelskosten en cliëntenzorg.

Personeel van dochterbedrijven van de  Albero Zorggroep was stomverbaasd dat De Kroon Zorginstelling op de lijst met winstgevende zorgbedrijven prijkte. ‘Wij krijgen juist steeds te horen dat er bezuinigd moet worden en dat we verlies lijden,’ zegt een medewerker. ‘We vinden dit heel vreemd.’ Een serie werkroosters die in handen van FTM is, laat zien dat medewerkers structureel grote hoeveelheden overuren draaien en zelden vaker dan een weekend per maand vrij zijn. Meerdere betrokkenen beklagen zich over de geringe middelen die er voor de cliënten lijken te zijn. Foto’s, ook in handen van FTM, tonen overduidelijk tweedehands meubilair dat na maanden eindelijk geleverd werd. 

Westera vertelt dat zijn cliënt bij De Karmel zelf moest betalen voor traumatherapie

Betrokkenen uit de tijd dat De Karmel nog bestond, herkennen deze klachten. ‘Alles was best, zolang het Teun maar niets kostte. Ook al ging het om geld dat voor cliënten bestemd was. Dat zag hij echt als zijn geld,’ zegt een van hen tegen FTM. Een andere oud-collega: ‘Het duurde even voordat ik doorhad dat beslissingen niet genomen werden op basis van zorg voor de cliënten.’ Bijna niemand wil met naam en toenaam reageren, uit angst voor represailles van de familie Kaptein. ‘Zij zijn heel rancuneus,’ zegt een van de bronnen.

Alleen Cees Westera, bewindvoerder van een oud-cliënt, en Arie Burgers, wiens stiefzoon bij De Karmel woonde, schuwen de openbaarheid niet. Westera vertelt dat zijn cliënt bij De Karmel zelf moest betalen voor traumatherapie. Burgers memoreert dat zijn stiefzoon psychotisch werd in die tijd. ‘Hij kreeg geen behandelingen. Die had hij wel nodig.’ Burgers, die qua boekhouden van wanten weet, wist de vinger destijds op de zere plek te leggen. ‘Er ging heel veel geld naar de aandeelhouders, maar voor de gezinshuizen bleef er weinig over. We hebben het bestuur destijds trouwens ook aangesproken met onze klachten, maar daar werd niet naar geluisterd.’

Binnen de Albero Zorggroep praat men liever niet over het verleden. Een medewerker: ‘Als het al eens ter sprake komt dan zeggen ze van hogerop: “Maar dat was de Karmel, dat is nu allemaal anders.”’

Overheveling, schuld – en vooral veel verwarring

Maar de Karmel heeft alles met het huidige bedrijf te maken – sterker, de Albero Zorggroep is in feite wat begon als de Karmel. Het is een voortzetting van het bedrijf onder andere bv’s, maar met dezelfde zorg aan dezelfde cliënten, met dezelfde organisatie en op dezelfde plek. En met dezelfde eigenaren, nu aangevuld met zoon Job Kaptein en zijn vrouw Dorieke.

Formeel mogen de Kapteins zich hebben teruggetrokken, maar als aandeelhouders hebben ze alle touwtjes strak in handen en kunnen uiteindelijk alle beslissingen goed- of afkeuren: van het aangaan van huur- en leningovereenkomsten tot het aannemen van personeel. Statutair is bepaald dat zij bestuurders en directie aannemen en die ook te allen tijde kunnen ontslaan of schorsen. Ook Thea Holtman, die eerder voor De Karmel werkte, staat  weer als bestuurder aan het roer, naast de recent aangetreden Alex Hesse.

Albero werd eind 2017 opgericht om de zorgbedrijven op te kopen. De vier aandeelhouders – de oude en de jonge Kapteins – brachten ieder echter maar 2000 euro aan kapitaal in

Aandeelhouders Teun en Joke Kaptein hevelden in 2018 alle zorg van De Karmel over naar de vier zorgbv’tjes, die vervolgens voor ruim 2,3 miljoen euro verkocht werden aan de Albero Zorggroep bv. De opbrengst van die verkoop kwam terecht bij het echtpaar Kaptein senior, en belandde in een van hun holdings.

Albero werd eind 2017 opgericht om de zorgbedrijven op te kopen. De vier aandeelhouders – de oude en de jonge Kapteins – brachten ieder echter maar 2000 euro aan kapitaal in. Het gevolg: de Albero Zorggroep BV had in 2018 in totaal ruim 2,5 miljoen euro schuld.

Hoogleraar publieke financiën Harrie Verbon, kwalificeert dit als een truc. ‘Je verkoopt iets aan jezelf. Ik interpreteer het zo dat de ouders Kaptein ruim 2,3 miljoen euro uit de zorgmaatschappijen trekken om aan hun zoon en schoondochter te kunnen overhandigen.’

Albero-bestuurder Alex Hesse antwoordt op vragen van FTM over de schuld met de stelling dat de zorgbedrijven die helemaal niet hoeven af te betalen. Zijn lezing is dat de familie Kaptein 2,3 miljoen euro aan kapitaal zullen terugstorten, waarmee de lening kwijtgescholden zou worden. Hij levert een ongedateerd pdf-bestand aan waarin staat dat de aandeelhouders besluiten tot zo’n storting.

In een volgende mail zegt Hesse dat de storting per 1 januari 2019 voldaan is. Hesse noemt de constructie gebruikelijk, voor het beoogde doel: de bedrijfsoverdracht van Teun en Joke Kaptein aan zoon Job, zonder daarover schenkingsbelasting te hoeven betalen.

Harrie Verbon noemt dat ongeloofwaardig: ‘Er staan helemaal geen agio's op de balansen van die holdings. Die hadden dan allang geboekt moeten zijn. Als het waar is wat ze beweren, dan hebben ze zeer klungelig gehandeld. Waarom zou je na de “verkoop” van de zorg-bv's aan Albero de schijn op je laden door niet direct die agio bij Albero te storten?’

De schuld zoals die nu nog in de boeken staat, is gewoon een lening die afgelost moet worden door Albero – dus met inkomsten uit de zorgbedrijven

Forensisch registeraccountant Vincent Hoogendijk RA vindt het echter niet zo’n gekke constructie. ‘Waarom het eerst een schuld wordt en daarna pas eventueel agio is mij niet bekend. Volgens mij had de agio direct kunnen worden gestort. Mogelijk zijn ze pas later tot dit inzicht gekomen.’ Maar heel veel wezenlijk verschil maakt dit niet, zegt hij. ‘De agio zal wellicht te zijner tijd nog wel moeten worden terugbetaald en de gelden om dit te doen, zullen van de dochter-zorgbedrijven moeten komen. Uiteindelijk maakt het dus niet zoveel uit of het agio of een lening is.’

Wat zowel Hoogendijk als Verbon zeggen is dat de schuld zoals die nu nog in de boeken staat gewoon een lening is die afgelost moet worden door Albero – met inkomsten uit de zorgbedrijven dus.

Alex Hesse ontkent namens de Albero Zorggroep dat het de bedoeling was dat aandeelhouders geld aan de verkoop zouden overhouden. ‘Wij nemen de grootste afstand van de bewering dat er binnen onze organisatie geld wordt onttrokken ten koste van de zorg.’

De IGJ heeft in 2017 onderzoek verricht naar De Karmel en constateerde dat zij in 2013, 2014 en 2015 dividend heeft uitgekeerd in strijd met de WTZi

De grote wisseltruc

De metamorfose van De Karmel in de Albero Zorggroep volgde op een onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De IGJ kwam in actie nadat FTM haar in 2016 vragen stelde over de 1,5 miljoen euro die het echtpaar Kaptein schijnbaar illegaal uit haar zorgbedrijf had gehaald. De constatering van FTM bleek juist, zegt de Inspectie nu, ruim drie jaar later: ‘De IGJ heeft in 2017 onderzoek verricht naar De Karmel en constateerde dat het bedrijf in de jaren 2013, 2014 en 2015 dividend heeft uitgekeerd in strijd met de WTZi.’ 

Toen de IGJ maatregelen tegen De Karmel wilde nemen, lieten Teun en Joke de WTZi-toelating van het bedrijf vallen

De WTZi is de Wet Toelating Zorginstellingen. Alle zorgbedrijven hebben een WTZi-toelating nodig om geld te kunnen declareren bij zorgkantoren en verzekeraars. Daarbij horen ook bepaalde regels – je mag volgens de wet met een zorgbedrijf zoals De Karmel geen winst uitkeren. Die wet overtraden de Kapteins senior derhalve toen ze in totaal 1,5 miljoen euro naar hun eigen holding overmaakten. Maar toen de IGJ op die grond maatregelen tegen De Karmel wilde nemen, lieten Teun en Joke de WTZi-toelating van het bedrijf vallen. Daarmee stond de Inspectie met lege handen: ze kon niets meer doen tegen de winstuitkering.

Hoe kan dat? Door de zorg in vier nieuwe bv’s onder te brengen en z’n WTZi-toelating weer ‘terug te geven’, was de Karmel niet langer een zorgbedrijf. En een ‘gewoon’ bedrijf hoeft zich niet aan de WTZi te houden en mag gerust winst uitkeren. De Karmel viel door haar nieuwe status als niet-zorgbedrijf ook meteen buiten het toezicht en het bereik van de IGJ.

FTM, Pointer en Reporter Radio legden minister Hugo de Jonge deze casus voor. Zijn oordeel: ‘Toen ze gepakt dreigden te worden door de Inspectie, hebben ze snel hun WTZi-toelating laten vallen. Heel gewiekst.’ ‘We zien in dit soort gevallen dat alles vaak net binnen de wet valt. Het mag, maar het deugt natuurlijk van geen kant’, vervolgt De Jonge ‘Dat is voor ons ook echt aanleiding om de wet te gaan wijzigen.’ De minister stelt een serie maatregelen voor die niet alleen illegale winstuitkeringen maar ook belangenverstrengeling en zelfverrijking moeten tegengaan en transparantie moeten bevorderen. 

 

Lees morgen op Follow the Money het uitgebreide interview met minister Hugo de Jonge, die voorts uitgebreid ingaat op ons onderzoek naar zorgcowboys in de uitzending van Pointer, vanavond op NPO 2 (21:10-21:50). 

‘Dit is geen managementvergoeding’

De Albero Zorggroep reageerde bij monde van bestuurder Alex Hesse op vragen van Follow the Money.

Hesse stelt dat de managementvergoeding in feite niet zo genoemd zou mogen worden, omdat daarmee de hele backoffice van de zorgbedrijven bekostigd wordt. Het bestuur zou er bijvoorbeeld uit bekostigd worden. Maar een directielid uit 2018 zegt niet op de loonlijst te hebben gestaan bij de Albero Zorggroep, en de WNT-verklaring van Hesses collega-bestuurder Holtman geeft aan dat zij een dienstbetrekking zou hebben bij de zorgbedrijven. Hesse stelt echter dat dit niet het geval is en dat de bestuurder op de loonlijst van Albero staat. Voorts zou er een heel team op de loonlijst staan van de Albero Zorggroep, waaronder administratief personeel en managers. Het gaat in 2018 om 8,5 fte, vermeldt de jaarrekening, en negen werknemers. Daarvoor wordt volgens de door Hesse aangeleverde cijfers 784 duizend euro betaald – wat neerkomt op gemiddeld ongeveer 92.250 euro per fte in 2018.

Hesse wil geen antwoord geven op de vraag wie er al dan niet deel uitmaken van het managementteam van de Albero Zorggroep en of daar leden van de familie Kaptein tussen zitten. ‘Ik voel me daar niet prettig bij,’ zegt hij eerst. Na de verzekering dat we alleen willen verifiëren wie deze negen mensen waren, zegt hij dat hij dat uit privacy-overwegingen niet kan meedelen. Uiteindelijk beroept Hesse zich op de AVG als we vragen wie er in 2018 bij de Albero Zorggroep bv werkzaam waren. ‘Jullie vragen zeer vertrouwelijke informatie. [..] Ik zou daarmee de AVG overtreden. Jullie vragen dit soort zaken zodat er in het artikel vermeld kan worden dat wij niet volledig open zijn geweest.’

Staan er aandeelhouders op de loonlijst?

Staan de aandeelhouders ook op de loonlijst van Albero Zorggroep? Hesse geeft geen antwoord op die vraag. Hij zegt alleen dat de aandeelhouders niet betrokken zijn bij het management of bestuur van de zorgbedrijven of de Albero Zorggroep.

De interne contactlijst, die in ieder geval zichtbaar was na juni 2019, noemt echter onder het kopje ‘Directie’ naast Holtman en Hesse ook (tussen haakjes) Teun en Joke Kaptein, met daarbij hun persoonlijke mobiele nummers. Zoon Job Kaptein staat er bovendien vermeld als ‘eerste aanspreekpunt ICT’. Dat strookt met wat medewerkers ons vertellen over zijn rol binnen de organisatie. Ook zegt een oud-directeur dat Teun en Joke in 2018 in de praktijk nog ‘erg actief’ waren binnen het bedrijf.

Kosten

Naast personeelskosten noemt Alex Hesse een reeks kosten die de Albero Zorggroep van de 1,6 miljoen euro zou betalen - waaronder ict, marketingkosten en vervoer. Hij levert een globaal overzicht aan van de verdeling van die kosten.

Die kosten staan voor het grootste deel echter ook al verantwoord als kosten van de zorgbedrijven in hun jaarrekeningen. Hesse weerspreekt dat deze kosten dubbel berekend zijn, en licht toe dat het bij ict-kosten abonnementen betreft die door de Albero Zorggroep afgesloten zijn. ‘Netflix-abonnementen bijvoorbeeld, zodat iedere cliënt Netflix kan kijken.’

Lees verder Inklappen
Reacties Albero Zorggroep en Teun en Joke Kaptein

Toelichting van de Albero Zorggroep

Albero Zorggroep laat bij monde van Alex Hesse weten: ‘Albero Zorggroep legt verantwoording af, conform wet- en regelgeving. Alle onderzoeken en toetsen, waaronder de jaarrekeningen en de controle van de Inspectie Gezondheid en Jeugd (IGJ) zijn ruim voldoende. Alle stakeholders, onder wie cliënten, medewerkers en gezinshuisouders, zijn tevreden.’

Geconfronteerd met de overuren mailt hij: ‘In periodes zijn er overuren gemaakt en dit heeft veelal te maken met externe factoren (zwangerschapsverlof, verzuim, vakantieperiode, krappe arbeidsmarkt of tijdelijke individuele begeleiding cliënten). Als teams er onderling niet uitkomen lost het management zoveel mogelijk in samenspraak de problemen op. Bij mijn weten is dit dus niet bij de directie gekomen.’

Cliënten ontbreekt het volgens de bestuurder aan niets. Hij wijst op een externe klachtencommissie, waar volgens hem nog geen klachten zijn binnengekomen. Op zaken als meubilair en noodzakelijke reparaties hoeven de bewoners van woongroepen volgens Hesse nooit langer dan een paar dagen te wachten. Hij zegt ook dat er nooit tweedehands meubilair wordt gebruikt, of ‘hooguit in geval van nood’.

Hesse geeft toe dat er inderdaad sprake is van een complexe bedrijfsstructuur en belooft dat de jaarrekeningen van Albero Zorggroep volgend jaar geconsolideerd worden. ‘Bij mijn aantreden in juni dit jaar constateerde ik dat er boekhoudkundig wat zaken zijn blijven liggen. Uit de jaarrekeningen blijkt bijvoorbeeld dat er sprake is van een wirwar van rekening-courant verhoudingen. Dat ben ik aan het rechttrekken.’

Hesse maakt er bezwaar tegen dat De Kroon Zorginstellingen op de lijst met winstgevende zorgorganisaties terechtkwam. We moeten het resultaat van de instelling volgens hem in samenhang zien met de winst van De Karmel over 2017, die vrijwel nihil is. Als de omzet en de winst van die twee vennootschappen worden opgeteld en gemiddeld, maken ze overigens alsnog 9,5 procent winst.

Het is volgens Hesse ‘nooit de intentie geweest om gelden te onttrekken aan de bv’s ten koste van de zorg.’ De Kapteins zijn volgens hem ‘echte ondernemers’ en ‘geen financiële mensen of bestuurderstypes’.

Hesse staat er tot slot op dat we mensen citeren die positief zijn over Albero Zorggroep. Hij noemt als voorbeeld een gezinshuisouder die aangeeft tevreden te zijn en een oud-stagiaire die ‘alleen maar goede ervaringen’ had.

Toelichting Teun en Joke Kaptein

Over de achteraf illegaal gebleken winstuitkering zegt het echtpaar: ‘Het onderzoek naar dividend is conform de wet afgerond. Denkt u dat wij ons niet aan de wet houden?’ 

Dat dividend is, zoals zij  ook in het verleden beweerde, nooit naar hen gegaan zegt Teun Kaptein, maar naar een oud-aandeelhouder. Waarom een uitkoop van de ene aandeelhouder door een andere aandeelhouder overigens door het zorgbedrijf betaald zou moeten worden, zegt hij er niet bij.

Hij voelt zich niet geroepen  precieze informatie te verschaffen: ‘U zou mijn antwoord verdraaien en dat voelt onveilig. Jammer dat ik niet gewoon met u kan sparren over dit soort vraagstukken omdat u ons al bij voorbaat heeft veroordeeld op basis van verkeerd invullen en selectief informatie vergaren.’

Op vragen van FTM zijn de Kapteins in 2016 niet ingegaan, terwijl hun voor publicatie van de artikelen daartoe ruimschoots gelegenheid is geboden – weken- tot zelfs maandenlang. Ook na de publicaties van FTM heeft het echtpaar niet inhoudelijk gereageerd. Pas twee dagen voor deze publicatie reageerden ze voor het eerst.

Een groot deel van hun huidige toelichting betreft  die eerdere publicaties. Beweringen die de Kapteins nu doen, drie jaar na dato, zijn deels oncontroleerbaar, soms gaan ze niet over wat er daadwerkelijk in de artikelen is gesteld, en in een enkel geval is hun toelichting zelfs onjuist.

Zo verwijzen de Kapteins naar een onderzoek van zorgkantoor Menzis. ‘Wij hebben een 100% dossier controle gehad van het zorgkantoor 5 man wekenlang op kantoor’, zegt het echtpaar. Het betrof een ‘materiële controle’ na FTM’s artikeleb over het bedrijf, waarbij Menzis niet kon constateren dat er daadwerkelijk onrechtmatig werd gedeclareerd.

Menzis liet Follow the Money in een reactie over datzelfde onderzoek weten: ‘In de kern: fraude hebben we hier niet kunnen vaststellen. En het lastige in dit dossier was het feit dat er sprake is van een organisatie die gezinshuizen slijt aan echtparen. Die echtparen tekenen een contract, inclusief tarieven waarvoor zij de feitelijke zorg leveren. Dat De Karmel, De Kroon etc. een hoger tarief declareert, kan gezien worden als soort van “bemiddelingsbureau”. Echter, dit soort constructies zijn niet verboden. Destijds is daar ook uitvoerig met onze afdeling juridische zaken over gesproken. Je kan je immers voorstellen dat het uitermate onbevredigend is om tegen zo’n zaak aan te lopen, die in onderzoek te hebben en dan soortgelijke kritische vragen te stellen als jullie, maar uiteindelijk waarnemen dat je niet kunt ingrijpen.’

Wat de Kapteins vooral dwars zit is dat zij bestempeld worden als zorgmiljonair. ‘Wij hebben ons altijd aan de wet en regelgeving en vergunningen gehouden. Wij kregen gewoon salaris. Daarom is de term zorgmiljonair ongepast en niet waar. Los van de zorg hebben we andere bedrijven die niet door de zorg gefinancierd zijn.’

Overigens zijn de bedrijfsactiva van de zorgbedrijven wel degelijk onderpand voor een grote lening die Kaptein Holding aanging, volgens de jaarrekeningen.

Aan welke andere bedrijven het echtpaar refereert, is onduidelijk. Van alle bij ons bekende ondernemingen is de overgrote meerderheid zichtbaar in het in dit artikel gepubliceerde schema – twee holdings, een vastgoed-bv en de lege voormalige Karmel Wonen en Dagbesteding BV. Recent kwam daar nog een vastgoed-bv bij (Amos BV). Verder zijn bij FTM alleen nog twee kleinere deelnemingen in zorgbedrijven bekend.

Lees verder Inklappen