Zweten geblazen in Davos

4 Connecties

Relaties

Middenklasse Davos WEF

Personen

Donald Trump
10 Bijdragen

Jan Dwarshuis doet verslag vanuit Davos, thuisbasis van het World Economic Forum. De waarde van globalisering staat daar nauwelijks ter discussie en het Brexit-referendum en vooral de verkiezing van Donald Trump hebben er dan ook voor een grote schok gezorgd. Dwarshuis raadt de Davos-elite aan om haar gedrag snel aan de huidige tijdgeest aan te passen.

Wie naar het World Economic Forum in Davos gaat, gelooft in globalisering en is tegen protectionisme. Grensoverschrijdend kapitaal- en personenverkeer is de weg naar de toekomst, aldus de gemiddelde bezoeker. Laat nu uitgerekend de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump daar een stokje voor willen steken.

Trump-clan

Door een samenloop van omstandigheden was ondergetekende de laatste dagen wat vaker in Davos. Vanzelfsprekend krijg je dan wat meer mee wat er speelt tijdens het WEF. Opvallend is de soms vernietigende kritiek op Trump. Sommigen willen niets met de Trump-clan te maken hebben en proberen daar ook — zakelijk — onderuit te komen. Zoveel macht geven aan iemand met een persoonlijkheid die neigt naar narcisme zou gevaarlijk en dom zijn. Waarvan akte. Aan de andere kant staat de middenklasse, die in veel gevallen in financieel opzicht de afgelopen tien jaar geen snars opgeschoten is. Ze voelt zich door de elite in Davos bedrogen en laat dit merken ook.

Donald Trump is grofweg tegen alles waar de WEF in Davos voor staat. Hij schittert door afwezigheid, maar is het gesprek van de dag in de hoogst gelegen stad van Europa. De meest verse pijlen van Trump zijn gericht op de Duitse autobouwer BMW, die vasthoudt aan het bouwen van de succesvolle 3-serie in Mexico. Dit is Trump een doorn in het oog, en hij dreigt met belastingverhogingen. Saillant detail is dat de roots van de familie Trump in Duitsland liggen.

Trump schittert door afwezigheid, maar is het gesprek van de dag in de hoogst gelegen stad van Europa

Egoïsme

De elite in Davos heeft waarschijnlijk te weinig oog gehad voor de nadelen van globalisering. De man in de straat kijkt niet verder dan het volgende huizenblok en zijn loonstrook, en constateert dat het in veel opzichten niet beter met hem gaat. Economisch egoïsme is het gevolg, en dat geeft een totaal nieuwe dimensie aan het huidige tijdsgewricht. Trump heeft dit haarfijn aangevoeld.

De bezoeker in Davos kijkt wat zorgelijk en krabt op zijn achterhoofd; hoe heeft het zo ver kunnen komen? Brexit, Trump, splijtende verkiezingen in Europa, het is bijna teveel om op te noemen. Trump heeft een gummetje in zijn hand en is voornemens om het tijdperk Obama simpel en snel uit te wissen. Aan de Davos-bezoeker de schone taak om de muitende middenklasse serieus te nemen en zijn gedrag snel aan te passen aan de veranderde omstandigheden

Rest mij u een goed weekend te wensen.

Over de auteur

Jan Dwarshuis is CIO bij Thirteen Asset Management AG. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij een positie in BMW.

Lees verder Inklappen