Zorgpolis ziekenhuizen slaat geen deuk in marktaandeel grote vier

5 Connecties

Relaties

zorgverzekeraars zorgverzekering SAZ

Organisaties

Achmea

Werkvelden

Zorg
2 Bijdragen

De verzekeringspolis waarmee de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen de markt dit jaar bestormden, veroorzaakt nog niet bepaald een aardverschuiving op de zorgverzekeringsmarkt.

De Beter Dichtbij zorgpolis waarmee de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) per 2014 de markt bestormden in een poging enig tegenwicht te bieden aan de grote zorgverzekeraars, is vrij geruisloos van start gegaan. Nu de balans van overstappers zo zoetjes aan opgemaakt kan worden, blijkt de oogst enigszins schamel: enkele duizenden verzekerden stapten over naar Beter Dichtbij, laat de vereniging aan Follow the Money weten. Niet echt een resultaat dat de vier grote machten op de zorgverzekeringsmarkt -- Achmea, CZ, VGZ en Menzis -- angst in zal boezemen. Maar initiatiefnemer SAZ zegt bij monde van haar woordvoerder niet geheel ontevreden te zijn. 'De concurrentiestrijd op de markt was ongekend hevig. Wij hebben met een zeer beperkt marketingbudget onze boodschap van goede zorg in de buurt onder de aandacht weten te brengen. We zijn nog niet waar we willen zijn, maar de eerste stap is gezet. In 2014 zullen we onze propositie verder uitbouwen.' De kleine spelers op de zorgverzekeringsmarkt DSW en ASR zetten de verzekering samen met de SAZ op. Zo werd de nieuwe polis een eerste tegenoffensief van de onderdeurtjes tegen de grote marktmachten.
We zijn nog niet waar we willen zijn, maar de eerste stap is gezet

Eindelijk: een beetje beweging

De genoemde concurrentiestrijd slaat op de 'prijzenoorlog' die dit najaar voor het eerst sinds jaren voor enige serieuze prijsconcurrentie in de muurvaste zorgverzekeringsmarkt. En die was welkom: jarenlang zat er nauwelijks beweging in de verhoudingen tussen de grote vier. Het gemiddelde bedrag dat een Nederlander jaarlijks feitelijk kwijt was aan premie verrekend met eigen risico steeg de afgelopen vijf jaren steeds met zo'n 50 euro per jaar. Nadat minister Schippers eerder dit jaar aankondigde dat zij van de verzekeraars een premiedaling wenste en de SAZ een jaar na de eerste poging aankondigde definitief met de Beter Dichtbij-polis te komen die beloofde 10 procent goedkoper te zijn dan de gemiddelde premie, ging het loos met de goedkope basisverzekeringen. Menzis en Achmea kwamen met de goedkoopste basisverzekering, van respectievelijk 66,50 en 66,67 euro per maand bij het hoogst mogelijke eigen risico. Daar kon Beter Dichtbij uiteindelijk qua prijs niet meer onderdoor met 73,50 euro. Maar ook hier blijkt dat het vergelijken van zorgverzekeringen op basis van prijs alleen nauwelijks zinnig is. De Beter Dichtbij biedt inhoudelijk wel meer waar voor dat geld: verzekerden mogen hiervoor wel zelf hun zorgaanbieder kiezen en vijf veel voorkomende behandelingen worden uitgesloten van eigen risico. Wanneer de vrije keuze van een zorgaanbieder meetelt vallen de grote verzekeraars ineens allemaal een stuk duurder uit, variërend van 79,12 (Achmea Zilveren Kruis) tot 84,95 (VGZ) - allen gerekend met de hoogst mogelijke eigen bijdrage. Het is bij alle verzekeraars de trend geworden: drie verschillende soorten basispremie - wie bereid is de zorgverzekeraar te laten bepalen naar welke aanbieder hij moet met zijn gebroken been of kijkoperatie bespaart het meest.
Wanneer de vrije keuze van een zorgaanbieder meetelt vallen de grote verzekeraars ineens allemaal een stuk duurder uit
Of de gemiddelde jaarlijkse zorgverzekeringskosten nu uiteindelijk wel dalen dankzij de verlaging van de basispremies blijft dus maar sterk de vraag. Waarschijnlijk zorgt de verhoging van het verplichte eigen risico alsnog voor een flinke stijging.

Minder overstappers

Hoewel er ineens leven kwam in de daarvoor zo onbeweeglijke markt, stapten dit jaar minder mensen (5,5 procent van de verzekerden) over dan vorig jaar (7,2 procent). Dat was althans de conclusie van een onderzoek in opdracht van onder meer VGZ en Nivel dat 20 december verscheen. Bij de grote zorgverzekeraars zelf is nog niet overal bekend hoe het marktaandeel zich ontwikkeld heeft. Alleen Menzis maakte de score tot nu toe bekend: de verzekeraar is met 70.000 nieuwe klanten maar liefst 3,5 % gegroeid. Die komen ergens vandaan, maar waarvandaan is nog niet duidelijk. CZ en VGZ melden nog geen nieuws en Achmea zegt de eerste resultaten begin volgende week te verwachten. De definitieve cijfers laten dus nog even op zich wachten. Officieel hebben verzekerden nog tot 31 januari de tijd om over te stappen, mits ze voor 1 januari hun oude zorgverzekering opgezegd hebben.