
De coronapandemie zet de wereld op zijn kop. Wie betaalt de rekening? En wie profiteert? Lees meer
Het virus SARS-CoV-2, beter bekend als het coronavirus, dook eind 2019 op in de Chinese provincie Hubei. In een paar weken tijd veroorzaakte het een epidemie, waarna het zich over de rest van de wereld verspreidde. Begin maart 2020 verklaarde de World Health Organisation de ziekte tot een pandemie en gingen landen wereldwijd 'op slot'.
Met het coronavirus is een crisis van historische proporties ontstaan, niet alleen medisch, maar ook economisch. In de vorm van steunfondsen en noodmaatregelpakketen werden bedrijven wereldwijd met vele miljarden op de been gehouden.
Waar met geld gesmeten wordt, liggen misbruik en fraude op de loer. Daarom volgt FTM de ontwikkelingen op de voet. Wie profiteert van de crisis? En welke oplossingen dienen welke belangen?
Miljoenenclaims tegen Haags uitzendconcern dat 8,8 miljoen coronasteun kreeg
Opnieuw wanbeheer bij VWS: honderden miljoenen onrechtmatig besteed
Mondkapjesstichting wil schadevergoeding eisen van Sywert van Lienden en partners
Opnieuw stevige tik op vingers VWS voor transparantie over corona
En alweer maakt de minister een draai over Van Lienden en de mondkapjesdeal
Minister Conny Helder laat mondkapjesdebat in verwarring ontaarden
20 miljoen mondkapjes van Sywert van Lienden gaan definitief de verbrandingsoven in
Corona en belastingtrucs maken van Pfizer het meest winstgevende bedrijf van Nederland
Viruswaarheid van Willem Engel lijkt uitgeraasd, waar blijft het binnengehaalde kapitaal?
Zes brandende kwesties na het rapport van Deloitte over de mondkapjesdeal
Een medewerker op de corona-afdeling van het Spaarne gasthuis in Haarlem. Op het bordje rechts staat: 'alleen betreden met FFP2-masker'. De medewerker draagt een chirurgisch masker. © ANP / Robin Utrecht
Door Hollandse krenterigheid staat zorgpersoneel met ongeschikte maskers op de corona-afdeling
De Duitse bondsregering deelt hoog beschermende FFP2-maskers uit aan burgers om besmetting met het corona-virus te voorkomen. Maar Nederland is nog steeds erg zuinig met de inzet van deze mondneusmaskers. Zelfs medewerkers in verpleeghuizen die covid-patiënten behandelen, krijgen op advies van het RIVM alleen zogeheten chirurgische maskers. Volgens experts zijn die helemaal niet geschikt als virusbeschermer.
- Nederlands zorgpersoneel verpleegt coronapatiënten met chirurgische maskers die daarvoor eigenlijk helemaal niet bedoeld zijn. Als een zorgmedewerker zo’n masker draagt, beschermt dat alleen de patiënt, niet de medewerker zelf.
- FFP2-maskers beschermen het zorgpersoneel wél. Maar de inzet daarvan is — op advies van het RIVM — zeer terughoudend. In eerste instantie met goede reden: dit type masker was heel schaars. Inmiddels zijn deze maskers echter weer volop verkrijgbaar.
- Zorgmedewerkers mogen zelfstandig besluiten om van de RIVM-richtlijn af te wijken en FFP2-maskers te dragen. Deze boodschap komt in de praktijk niet over: veel zorginstellingen houden vast aan het RIVM-advies. Sommige verpleegkundigen die covid-patiënten verzorgen, tasten daarom zelf in de buidel om dit type masker aan te schaffen.
- De Duitse bondsregering is veel minder terughoudend met de inzet van FFP2-maskers en deelt deze hoog-beschermende maskers zelfs uit aan burgers.
- Volgende week vindt een herbeoordeling van het RIVM-advies plaats.
Het straatbeeld in de Duitse deelstaat Beieren zal vanaf 18 januari iets veranderen. Vanaf die dag worden burgers verplicht om een hoog-beschermend FFP2-masker te dragen in winkels en het openbaar vervoer. Begin december kondigde de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn aan dat alle 60-plussers gratis een paar FFP2-maskers zouden krijgen om zich te beschermen tegen het coronavirus. De Duitse minister trok 2,5 miljard euro uit voor de aanschaf van maar liefst 400 miljoen FFP2-maskers.
Het Nederlandse beleid op het gebied van mondneusmaskers staat bijna haaks op de Duitse aanpak. Vanaf de start van de corona-uitbraak zijn het RIVM en het kabinet steeds terughoudend geweest op het gebied van de inzet van mondkapjes in publieke ruimten. RIVM-directeur Jaap van Dissel bestempelde het dragen van een masker als ‘schijnveiligheid’ en Nederland voerde als een van de laatste landen een mondkapjesplicht in.
Gewone burgers worden sinds de mondkapjesplicht in het openbaar door het kabinet dringend opgeroepen om in publieke ruimten ‘niet-medische’ mondneusmaskers te dragen. Met zijn voorraad aan FFP2-maskers gaat Nederland echter zuinig om: op advies van het RIVM mogen ze – nog steeds – maar heel spaarzaam ingezet worden bij de behandeling van covid-patiënten.
Ondertussen blijft de uitval van zorgmedewerkers groot. Het RIVM maakte eind december bekend dat sinds de start van de coronacrisis ongeveer 100 duizend zorgmedewerkers besmet zijn geraakt en corona-uitbraken zijn in zorg- en verpleeghuizen nog aan de orde van de dag. Ondertussen duikt de meer besmettelijke ‘Britse’ variant van het virus op steeds meer plekken in Nederland op. Tijdens de laatste persconferentie van premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge werd evenwel met geen woord gerept over verbetering van de persoonlijke bescherming van zorgmedewerkers.
Schaarste-argument
De terughoudendheid met het gebruik van FFP2-maskers is deels uit nood geboren. Toen in het voorjaar van 2020 de coronacrisis losbarstte, probeerde de hele wereld plots dit type maskers te kopen. Het logische gevolg: FFP2-maskers en hun Amerikaanse equivalent van het type N95 waren lange tijd extreem schaars. De voorraad van Westerse producenten als 3M raakte uitverkocht, overheden kampten met enorme tekorten , de beschikbare maskers werden verkocht tegen woekerprijzen. Inkopers van ziekenhuizen en de overheid waren aangewezen op Chinese varianten — waar ook nog eens volop mee werd gesjoemeld .
In eerste instantie luidde het advies van de RIVM daarom dat persoonlijke beschermingsmiddelen in de ouderenzorg terughoudend moesten worden ingezet. Verplegend personeel kon volgens het RIVM bij vluchtig contact van minder dan 5 minuten binnen anderhalve meter onbeschermd werken. Deze uitzondering werd niet gemaakt in landen als België en Duitsland, waar FFP-maskers de norm vormden bij het werken met besmette personen.
Dossier
Dossier: Coronacrisis
De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen zijn ongekend; de uitwerking ervan nog grotendeels onbekend. Welke oplossingen dienen welke belangen?
In juli onthulde Nieuwsuur dat deze eerste richtlijn van het RIVM op mager wetenschappelijk bewijs was gestoeld. In die uitzending zei het RIVM zelf dat de uitgangspunten van de richtlijn waren opgesteld ‘om op een verantwoorde wijze noodzakelijke zorg te verlenen, rekening houdend met de beperkte beschikbaarheid van beschermingsmiddelen.’ Met andere woorden: de richtlijn was gebaseerd op schaarste, niet op veiligheid.
Op 3 november paste het RIVM de richtlijn aan. Medewerkers in de ouderenzorg moesten voortaan ook bij kortdurend contact persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken. Sindsdien luidt het advies dat het zorgpersoneel daarbij gebruikt moet maken van chirurgische maskers van het type IIR. Alleen bij ‘aerosolvormende handelingen’ als het uitzuigen van de longen en intubatie is het volgens het RIVM nodig om een FFP2-masker te dragen.
Dit advies roept grote vragen op bij experts en leidt tot onvrede bij verplegend personeel, zo blijkt uit onderzoek van Follow the Money. Zeker nu er geen tekort aan FFP2-maskers meer is en ze in onze buurlanden op grote schaal worden ingezet. De Nederlandse overheid heeft zelfs een ijzeren voorraad aan persoonlijke beschermingsmiddelen aangelegd, waaronder tientallen miljoenen FFP2-maskers.
De prijs van de FFP2-maskers is ook flink gedaald: van circa 3 euro 50 in de tijden van krapte, naar een retailprijs van 1 tot 1,5 euro nu. Weliswaar nog altijd een stuk hoger dan de 25 cent voor een chirurgisch masker van het type IIR. Waarom moeten veel medewerkers in de ouderenzorg dan nog altijd covid-patiënten verplegen met een (minder veilig) chirurgisch masker?
Verkeerde inzet
Joost van der Sijp is oncologisch chirurg in het Haaglanden Medisch Centrum en mede-oprichter van het meetinstituut GreenCycl. In het laboratorium van GreenCycl werden het afgelopen jaar honderden mondneusmaskers getest op filterende werking en pasvorm, vaak op verzoek van inkopers van ziekenhuizen die persoonlijke beschermingsmiddelen aanschaften. Van der Sijp legt uit wat het verschil is tussen een chirurgisch masker en een FFP2-masker: ‘Een chirurgisch masker is bedoeld om de buitenwereld te beschermen tegen aerosolen die van de gebruiker komen. Ik kom net uit de operatiekamer; daar draag ik een chirurgisch masker. Dat zorgt ervoor dat als ik tijdens de operatie praat, adem of hoest, dat mijn deeltjes niet in de patiënt terechtkomen.’
‘Bij een patiënt die covid-verdacht is, ga ik niet naar binnen zonder FFP2-masker. Dat is gewoon common sense’
Chirurgische maskers zijn echter niet ontworpen om de zorgmedewerker zelf te beschermen tegen een coronobesmetting: ze ‘lekken’ aan de voor-, achter- en zijkant. Van der Sijp: ‘Een chirurgisch masker beschermt de gebruiker niet tegen virusdeeltjes die meeliften op een aerosol. Als je jezelf wilt beschermen, dan moet je een FFP2-masker opzetten. Dat is wél een persoonlijk beschermingsmiddel. Als ze goed gedragen worden, dan sluiten ze aan op het gelaat. Daarmee voorkomen ze dat er een luchtstroom is langs het masker richting de neus en mond-keelholte.’
Met andere woorden, aldus Van der Sijp: een FFP2-masker beschermt je tegen de boze buitenwereld, maar een chirurgisch IIR-masker beschermt de boze buitenwereld alleen tegen jou.
Van der Sijp trekt zich dan ook weinig aan van het RIVM-advies met betrekking tot chirurgische maskers: ‘Als ik nu word opgeroepen voor een consult bij een patiënt die covid-verdacht is, dan ga ik daar niet naar binnen zonder een FFP2-masker. Dat is gewoon common sense.’
De oncoloog hoopt niet er zorgmedewerkers zijn die een kamer met een coronapatiënt binnenstappen met een chirurgisch masker. ‘Ik kan me niet voorstellen dat dat het geval is. Iedere weldenkende zorgmedewerker begrijpt toch ook wel dat je bij een covid-patiënt volledige persoonlijke beschermingsmaatregelen moet nemen? Inclusief FFP2, ja.’
FFP-maskers
FFP staat voor Filtering Face Piece. Dit zijn de veelal hardere mondkapjes, die vallen onder de productcategorie persoonlijke beschermingsmiddelen. De maskers sluiten strak aan op het gelaat en zijn voorzien van hoogfilterende vezels die in staat zijn om (virus)deeltjes tegen te houden. Ze beschermen vooral de drager. Deze maskers worden inmiddels op veel intensive cares gedragen door artsen en verpleegkundigen, die ze iedere twee á drie uur moeten verwisselen.
De FFP-maskers zijn er in drie varianten. FFP1-maskers hebben een filterend vermogen van minimaal 80 procent. FFP2 hebben een filterefficientie van 94 procent. En FFP3-maskers bieden met 99 procent de hoogste bescherming.
Deze maskers moeten voldoen aan strenge Europese kwaliteitseisen, worden getest door gecertificeerde testinstituten en moeten voorzien zijn van een CE-markering. Het Amerikaanse equivalent van FFP2 is N95; in China is dat KN95.
Chirurgische maskers
Deze categorie mondneusmaskers vallen in de productcategorie ‘medische hulpmiddelen’ en moeten ook voldoen aan strenge Europese kwaliteitseisen. De maskers zijn vaak blauw van kleur en zitten wat losser dan een FFP-masker: ze ‘kieren’ aan de zijkant, bij de neus en onderkin. Ze zijn er in drie varianten (Type I, Type II en Type IIR) waarbij het Type IIR wordt voorgeschreven in ziekenhuizen en zorginstellingen. De IIR-maskers hebben een vochtwerend laagje waarmee voorkomen wordt dat kleine druppeltje (met virursdeeltjes) tijdens bijvoorbeeld het praten en hoesten worden overgedragen op anderen.
Niet-medische mondkapjes
Nederlandse burgers worden geacht om een niet-medisch mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en in openbare binnenruimtes. Deze maskers zijn er in allerlei varianten, want er worden geen kwaliteitseisen aan gesteld. Ze kunnen variëren van zelfgemaakte mondkapjes tot mondkapjes die lijken op chirurgische maskers.
Onvoldoende beschermd
Maar de realiteit is weerbarstig, zo blijkt uit navraag van Follow the Money. Verplegend personeel staat nog veelvuldig op covid-afdelingen te werken met een chirurgisch masker, zelfs in ziekenhuizen . Ook in corona-hotspots als Bunschoten-Spakenburg worden op de cohort-afdelingen in verpleeghuizen chirurgische maskers gedragen .
Uit navraag bij zorginstellingen blijkt dat zorg-en verpleeginstellingen vasthouden aan het advies voor chirurgische maskers. Een woordvoerder van de Rotterdamse zorginstelling Laurens: ‘Wij houden ons aan de RIVM-richtlijn. Onze medewerkers zijn verplicht om een chirurgisch mondmasker te dragen, ook op de cohort-afdeling. Alleen bij speciale handelingen worden FFP2-maskers ingezet.’
Navraag onder medewerkers van verschillende Nederlands verpleeghuizen wijst uit dat de IIR-maskers inderdaad nog volop worden gebruikt. Daarmee lopen deze zorgmedewerkers dagelijks risico op besmetting.
‘Wat je bij ons ziet, zijn hoestende mensen die echt niet hun hand voor de mond houden als ze niezen en niet in hun elleboog hoesten’, zegt een verpleegkundige die in een verzorgingstehuis in Maarssen werkt met dementerende ouderen. ‘Mensen snappen dat niet. We kunnen geen afstand bewaren, want we moeten ze toch aankleden en wassen. We worden wel degelijk blootgesteld aan aerosolen. Zo’n chirurgisch IIR-masker is dan echt niet voldoende, want ze staan aan de zijkant open.’
Ook bij een uitbraak worden er bij de zorginstelling in Maarssen geen FFP2-maskers ingezet. ‘Zo’n 40 procent van de bewoners op mijn afdeling is aan corona overleden en 5 op de 6 medewerkers is ook besmet geraakt,’ zegt de verpleegkundige. In het verpleeghuis kwam na de uitbraak een dip’er — een deskundige infectiepreventie — over de vloer, om het personeel uitleg te geven over de veiligheidsprotocollen voor persoonlijke beschermingsmiddelen. ‘We kregen te horen dat chirurgische maskers IIR voldoende bescherming boden,’ zegt de verpleegkundige. ‘FFP2-maskers waren niet nodig. Dit was tenslotte volgens de richtlijnen van het RIVM. Bijna iedereen accepteerde dat.’
‘Afgelopen november hadden we een grote uitbraak. Toen zijn we teruggeschakeld naar chirurgische maskers’
Een medewerker bij een zorgorganisatie in Eindhoven is niet te spreken over de chirurgische maskers die ze standaard moet dragen — ook bij besmette covid-patiënten. ‘Wij krijgen te horen dat chirurgische maskers voldoende bescherming bieden. Maar als ik aan het werk ben, dan schuift hij vaak naar halverwege mijn ogen. Ik moet hem dan naar beneden trekken, anders zie ik niks meer. Dat gebeurde ook wel eens als ik een besmet persoon verzorgde.’
Eigen verantwoordelijkheid
Een zorgmedewerker in corona-hotspot Barneveld kreeg van zijn leidinggevende te horen dat er een voorraad FFP2-maskers aangehouden moest worden. ‘We hadden in februari al verdachte bewoners en toen gingen we wél verplegen met FFP2-maskers. Maar afgelopen november hadden we een grote uitbraak en zijn toen teruggeschakeld naar chirurgische maskers.’
De zorgmedewerker is ’pissig’ dat op zijn afdeling standaard geen wordt FFP2 gedragen. ‘Mijn collega’s denken wél dat chirurgische maskers voldoende bescherming bieden. We hadden 18 besmette bewoners, veel collega’s werden ziek. Momenteel hebben we te maken met grote uitbraken in onze andere vestigingen. Maar de directie wil dat we de FFP2-maskers sparen, ze willen er genoeg in voorraad houden. Ze liggen bij ons achter slot en grendel, we kunnen ze niet zelf pakken.’
De verpleegkundige in Maarssen noemt het ‘bizar’ dat er nog niet is opgeschaald naar FFP2. ‘Het duurt nog weken voordat de vaccinatie heeft plaatsgevonden en dan is ook nog niet zeker dat dit de volledige oplossing gaat worden. Zeker nu ook de Britse variant van covid er is. Dan moet je toch standaard FFP2 gebruiken? Duitsland deelt nu aan iedereen FFP2-maskers uit, dus daar zien ze wel in dat dit belangrijk is.’
De vakbond CNV Overheid en Publieke Diensten pleitte op 12 januari voor een brede inzet van FFP2-maskers bij overheidsfuncties waar afstand houden lastig is. De vakbond doelde onder meer op gevangenispersoneel of medewerkers van de afvalophaaldiensten die bij elkaar in de auto zitten. Ook Anneke Westerlaken, voorzitter van CNV Zorg & Welzijn en CNV Internationaal, pleit voor de inzet van FFP2-maskers, tot nu toe met weinig succes. Het kabinet lijkt vast te houden aan het RIVM-advies, want een motie van Farid Azarkan (DENK) over de standaard inzet van FFP2-maskers bij zorgpersoneel kreeg geen meerderheid. Alle coalitiepartijen schaarden zich achter het RIVM-advies en stemden tegen.
In het Kamerdebat van 13 januari werd de inzet van FFP2-maskers ook aangekaart bij minister voor Medische Zorg en Sport Tamara van Ark (VVD). Die zei daarop dat het RIVM-advies is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, maar dat er een mogelijkheid is om van de norm af te wijken. Van Ark: ‘Ik zou hier willen aangeven dat het geen pretje is om zo'n FFP2-masker te dragen. Het kan ook heel erg belastend zijn. Maar omdat het zo is besproken en ook door hoe de rollen liggen, is het uiteindelijk aan de wetenschap, aan de beroepsgroep, aan de vertegenwoordigers en aan de sector om die richtlijn vast te leggen en door te voeren.’
‘Als de richtlijn niet wordt aangepast, dan is er geen landelijke eenduidigheid
Volgens de minister mogen zorgmedewerkers er zelf voor kiezen om af te wijken. Van Ark: ‘De professional kan zeggen: vanuit mijn professionele situatie wil ik afwijken van de standaard om deze en deze redenen. Dat kan. Ik heb zelf geen signalen dat deze discussie veelvuldig voorkomt.’
Richtlijn aanhouden
Uit onderzoek van Follow the Money blijkt dat er wel degelijk discussie over is, maar dat zorgmedewerkers niet zijn opgewassen tegen de RIVM-richtlijn. ‘Je kan dan zeggen dat het zorgpersoneel toch voor zichzelf kan opkomen voor betere beschermingsmiddelen, maar dat is moeilijk,’ zegt de verpleegkundige uit Maarssen. ‘Er is sprake van een niveauverschil bij medewerkers in verpleeg-en verzorghuizen. Als de directie dan zegt dat ze de richtlijn met chirurgische maskers aanhouden — “want wat het RIVM zegt, dat klopt” — dan wordt dat geaccepteerd.’ Degenen die zich daar niet goed bij voelden, mochten een FFP2-masker gaan dragen, maar dat werd niet verplicht. ‘Het diende vooral ter geruststelling.’
Verpleegkundig specialist huisartsenzorg Nienke Ipenburg, tevens lid van het zogeheten Red Team, merkt ook de belemmerende werking van het RIVM-advies. Volgens Ipenburg is er juist behoefte aan eenduidigheid en transparantie, in plaats van het bieden van een uitzonderingsmogelijkheid aan individuele zorgmedewerkers. ‘Als de richtlijn niet wordt aangepast, dan is er geen landelijke eenduidigheid. Zorginstellingen zetten daardoor weinig FFP2-maskers, omdat dat niet volgens de richtlijn is. Vakbonden geven weer aan dat verpleegkundigen zélf moeten kunnen kiezen, maar dan zegt de werkgever weer: “Nee, wij houden de richtlijn aan.” Iedereen blijft daardoor naar elkaar wijzen. Terwijl we de transmissie en circulatie van het virus kunnen doorbreken door onszelf beter te beschermen met onder andere FFP2-maskers. Als we dat eerder hadden gedaan, dan hadden we mogelijk veel minder problemen gehad en ook betere bescherming kunnen bieden naar onze patiënten toe. Ik ben echt boos.’
Ipenburg wijkt zelf af van de richtlijn: tijdens corona-spreekuren draagt ze — ‘natuurlijk’ — een FFP2-masker. We weten dat er aerosolen een rol spelen, dat chirurgische maskers niet voldoende zijn, dat zorgpersoneel bij bosjes uitvalt, dat je jezelf niet voldoende beschermt met een chirurgisch masker. En dan waart er ook nog een meer besmettelijke Britse variant rond.’
Britse variant
De Britse variant lijkt inmiddels een reden voor instellingen om toch FFP2-maskers standaard in te zetten. Afgelopen week was het raak in het Friese woonzorgcentrum 't Suyderhuys in Surhuisterveen: 45 bewoners en meer dan 40 medewerkers bleken besmet te zijn, deels met de Britse variant. Het personeel — dat standaard chirurgische IIR-maskers draagt — stapt vanwege de uitbraak bij de verzorging van de positieve bewoners over op FFP2.
‘Ik koop zelf FFP2-maskers: 25 euro per doos’
‘Het is afwijkend van het advies, maar vanwege de uitbraak met de Britse variant werken onze medewerkers nu, alleen bij de verzorging van de positieve bewoners, met FFP2-maskers. Die sluiten volgens de medewerkers beter aan op het gezicht,’ aldus een woordvoerder van de KwadrantGroep, waar ‘t Suyderhuys onder valt.
Volgens een woordvoerder van het RIVM is het huidige advies gebaseerd op een ‘risicobeoordeling’ en een praktische component: ‘Een FFP2 is beschermender dan een chirurgisch masker, maar dat betekent niet dat medewerkers de hele tijd met een FFP2 moeten rondlopen. Dat is in de praktijk ook heel intensief om te dragen. We kennen allemaal de beelden van ziekenhuismedewerkers met striemen op het gezicht.’
De woordvoerder benadrukt dat de richtlijn de mogelijkheid biedt aan zorgmedewerkers om daar vanaf te wijken. ‘Zorgmedewerkers zijn professionals, ze kunnen op basis van hun professionele inzichten beredeneerd afwijken van de richtlijn. Als dat in de praktijk niet kan dan lijkt me dat een zaak tussen de bedrijfsvoering, de medewerker en de Arbo-arts.’
Wel zegt de woordvoerder dat het RIVM de richtlijn gaat herbeoordelen: ‘De komende week gaan we samen met de ziekenhuisbranche de richtlijn herbeoordelen en kijken of aanpassingen noodzakelijk zijn. We zien dat de Britse variant vele malen besmettelijker is en zich verspreid over het hele land. Daar is terecht onrust over.’
De medewerker uit Barneveld, waar de FFP2-maskers achter slot en grendel liggen, heeft inmiddels eigen maatregelen getroffen. ‘Ik koop zelf FFP2-maskers: 25 euro per doos. De eerste paar uur van de dag werk ik dus voor mijn eigen veiligheid.’
96 Bijdragen
Vincent Huijbers 9
Wat betreft de monkapjes is het advies voor ons allemaal dat we verplicht zijn om een monmasker te dragen dat 'geen bescherming biedt'. Het is veelzeggend en storend dat hier zelfs binnen de zorg geen duidelijkheid over is. Wat is veiligheid en zelfs alleen al het gevoel van veiligheid van 'onze' zorgmedewerkers ons waard?
F Van Essen
Vincent HuijbersVincent Huijbers 9
F Van EssenAls we geacht worden om thuis te blijven zou je ook verwachten dat op de plaatsten dat het risico op besmetting groot is ook het beste materiaal voor handen is. Dat maakt dit artikel relevant.
Bert Bakker 4
Jan Ooms 10
Bert BakkerAnnemiek van Moorst 11
Bert BakkerFred van Leeuwen 1
Bert BakkerOp die manier staan verpleeghuizen lager in de pikorde dan ziekenhuizen en deze laatsten weer lager dan de grote bedrijven, welke immers gezien worden als 'de motor van onze economie'. Als zo'n groot bedrijf dan ook nog als nationale trots gezien wordt, tsja dan is de eer van het land in het geding. Dan is elke rationaliteit verdwenen.
Komende verkiezingen is er een nieuwe mogelijkheid om dit denken te keren, maar de kans dat het kiesvolk zich dit realiseert is helaas gering: https://redonzedemocratie.nl/uncategorized/je-hebt-nu-aan-een-goed-voornemen-genoeg/
Stein Engelen 2
Dit artikel mag in de vuilnisbak
Philip Pieterse 3
Stein EngelenStein Engelen 2
Philip PieterseMaar goed angst is de grootste trigger en ik kan u net als mijn goede vriend, ic verpleegkundige, goed begrijpen dat de ellende zeer pijnlijk. Dit is pijnlijk net zoals er honderduizende mensen in yemen aan honger zijn overleden etc etc etc.
Dus plaats iemand anders in een uw afgeleide van uw eigen interpretatie van mijn reactie.
Gelukkig heeft het ziekenhuis voorrang gekregen voor het "gouden ei" de vaccinatie ten koste van de verpleeghuizen.
Succes en sterkte gewenst
Philip Pieterse 3
Stein EngelenStein Engelen 2
Philip PieterseAlleen wat mij irriteert is het gebrek aan een open debat waarin er gewoon duidelijk naar de cijfers wordt gekeken en naar wat er nodig is. Er is bar weinig extra zorg geregeld wat naar wat ik hoor van die goede vriend te maken heeft met een gebrek aan personeel.
Hoe pijnlijk ik alle verhalen ook vind, de gevolgen van dit beleid, neveneffecten, langetermijn gevolgen, verdienste op de verkeerde plek en wegmoffelen oorzaak zal erger zijn. Als zorg zal je de komende jaren met de vergrijzing echt weer het bedrijfsleven eruit moeten snijden.
Ik wens je veel kracht toe want ik hoor de aantal uren die nodig zijn en die er nu ter beschikking is.
David de Jongh 1
Stein EngelenFred van Leeuwen 1
Stein Engelenhttps://redonzedemocratie.nl/corona/de-onontkoombare-feiten-rondom-hcq-berichtgeving/
En ja, de enorme aandacht van de media levert inderdaad het risico op dat alle proporties uit het oog verloren raken. Ik kan goed begrijpen dat dat tot een zekere achterdocht leidt. U gebruikt daarvoor woorden als "angst" en "massahypnose".
Maar het is wel uitkijken om vanuit een terecht kritische houding niet door te slippen naar overmatige relativering, argwaan-per-definitie op alles wat ' de instanties doen' of zelfs samenzweringsdenken. Die terecht kritische houding en dan op basis van vastgestelde feiten, is nu juist waar we FTM bij nodig hebben. U leest toch niet liever die Andere Krant? (mocht dat wel zo zijn, ga dan eens na welke belangen daarachter schuilen).
U verwijst naar Yemen. Zorg daarover is volkomen terecht, evenals dat voor heel veel andere gebieden geldt. Ter relativering: o.k. Maar wat wilt u vervolgens? Bedoelt u dat zolang mensen elders in grote gevaren verkeren, we ons hier maar geen zorgen moeten maken zolang het gevaarniveau hier lager is dan daar? Of meent u dat we net zoveel voor de mensen in Yemen en vergelijkbare gebieden zouden moeten doen, als we hier voor de eigen bevolking doen? Heeft u daar een concreet plan voor?
Kortom: wat minder venijn en wat meer sympathie voor zorgmedewerkers zou u sieren.
Alexander Verdouw 2
De opbouw is dat de overheid krenterig is, het zorgpersoneel zelf niet wordt beschermd, en je haalt daar Joost van Sijp mbt FFP-2 maskers aan, alsmede iemand van het ‘onafhankelijke’ RED-team. Het RED-team vind ik per definitie gekleurd: zij staan voor een richting, wat is daar nu precies onafhankelijk aan?
De stellingname is ook dat je niet besmet zou moeten willen raken.
Maar daarbij ga je wat mij betreft voorbij aan de (on)zin van het besmet raken van gezonde mensen: besmet raken is niet per definitie een probleem, maar wordt juist ook gezien als de oplossing om Covid-19/SARS-Cov2/of wat het ook werkelijk is ‘onder controle’ te krijgen. Daar zijn tig bronnen van gerenommeerde wetenschappers voor: jij bent de journalist, dus die hoef ik je vast niet meer aan te reiken.
En ik had graag gezien dat je bijvoorbeeld immunoloog Dr. Ir. Carla Peeters bij dit artikel had betrokken, al was het alleen maar om haar reactie te krijgen.
Deze uitzending had je vast als onderdeel van jouw research ook al bekeken: zij staat ook stil bij de (on)zin van medische mondkapjes. Diverse, als ook de Deense, studie(s) mbt (medische) mondkapjes komen aan bod.
Hier de relevante link:
https://www.blckbx.tv/videos/kabinet-negeert-keihard-bewijs-uit-grootschalig-onderzoek
En, als bruggetje: wanneer wordt er nou eens eindelijk grootschalig, opvolgend en als echte vasthoudende, pitbullachtige, onbevooroordeelde, onbevangen journalisten grootschalig ruchtbaarheid gegeven aan de PCR-test retraction paper van Pieter Borger cs?
www.cormandrostenreview.com
Ik mag toch hopen dat we het allemaal eens zullen zijn dat voor de gezondheid van ons allen, de mensheid, Pieter Borger cs. het volledig bij het rechte eind hebben, iets waar ik inmiddels heilig van overtuigd ben geraakt.
Pieter db 1
Alexander VerdouwF Van Essen
Pieter dbWouter Vlk
Alexander VerdouwSebastiaan C 1
Wouter VlkAlexander Verdouw 2
Sebastiaan CIk ken je niet, maar je kunt vast beter, doe je best 👍🏻.
Jan Ooms 10
Sebastiaan CAnnemiek van Moorst 11
Sebastiaan CPatrick Emmett 1
Sebastiaan COverigens is het wel een sterke uitspraak om de genoemde website over de 'retraction' af te doen als iets van artsen die 'het spoor bijster zijn'. Dit zou je minimaal kunnen onderbouwen anders is het inderdaad niet veel meer dan een reactie die ik op NU.nl ook mag verwachten.
Alexander Verdouw 2
Wouter Vlk-> Wie zegt dat besmettingen persé voorkomen moeten worden?
2) Het treft ook gezonde mensen ongenadig hard:
-> ongetwijfeld, triest, maar op geen enkele wijze dat het significant afwijkt van andere griepvarianten en al helemaal niet op een wijze dat het de huidige maatregelen, allemaal, rechtvaardigt c.q. dat aangetoond wordt dat de maatregelen bijdragen aan dat te voorkomen.
3) verspreiden asymptomatisch
-> really? Is dit een problee?: Bij herhaling blijkt asymptomatisch niet een probleem te zijn en is bv. testen van mensen zonder klachten simpel gezegd gewoon ‘stupide’.
Die ‘moment of fame’-bijdragen kan ik me wel in vinden.
Het betreft in de volgende link Gommers, maar er komt een hele riedel anderen in aanmerking:
https://youtu.be/Ke3XfTpp4Wg
Wouter Vlk
Alexander VerdouwAlexander Verdouw 2
Wouter VlkWel redelijk containerbegrip trouwens: griep.
Qua oversterfte, doe een rondje op Linkedin, Bo van der Rhee heeft daar mooie input over.
Fijne dag 👋🏻!
Annemiek van Moorst 11
Alexander VerdouwRIVM is helemaal van het padje af met het niet verstrekken van goede mondkapes aan verplegend personeel. Heel goed artikel weer van FTM.
Alexander Verdouw 2
Annemiek van MoorstIk ervaar emotie, die kan ik begrijpen, maar laten we het bij de feiten houden.
En laat ik er het er op houden dat wij beiden hetzelfde nastreven, een samenleving waarin het echt om gezondheid gaat, niks anders, of max volgend, ten dienste van die gezondheid.
Over USA gesproken: Stanford Professor Levitt, of anders (als ik het goed heb) meest geciteerde wetenschapper Ioannidis (https://profiles.stanford.edu/john-ioannidis) duiden nogal bepalend de situatie aldaar, alsook aangaande het al dan niet het juist ‘laten’ razen van ‘het’ virus...
Annemiek van Moorst 11
Alexander VerdouwAlexander Verdouw 2
Annemiek van MoorstHet kan zijn dat we totaal verschillend naar de huidige realiteit kijken, maar er op vertrouwend dat ook jij vurig vanuit de wens naar goede zorg communiceert, hebben we er als mensen meer aan om tot elkaar te komen, de echte feiten helder te krijgen.
Tenzij je een heel ander belang dient: ik voor mezelf sprekend dien geen enkel ander doel dan dat, en im geloof niet dat dat anders voor jou geldt... dat laatste zeg ik puur gevoelsmatig, en uiteindelijk gaat het er niet om dat jij en ik het met elkaar eens zijn, maar het kan wel een begin zijn tot een wereld waarin gezondheid daadwerkelijk voorop staat.
Nico Janssen 7
Annemiek van MoorstAlexander Verdouw 2
Wouter VlkNot sure if we have this already...
Asymptomatic transmission.
A meta-analysis of 54 studies looking at infections inside houses where people live together, involving nearly 78,000 participants, found that asymptomatic or presymptomatic index case transmission was 0.7%.
In other words, 1 asymptomatic person would need to encounter about 140 people INSIDE A HOUSE for them to infect another.
The chance of infection when in larger areas (e.g., stores) and particularly when outside is probably far less, to the extent that you may need to encounter thousands of people before infecting another.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33315116/
-----------------------------
In a separate, larger meta-analysis of 79 studies, asymptomatic transmission was 1.4%, which is double the previous meta-analysis but still incredibly small.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32960881
Martin Haarmans 5
Alexander VerdouwThe contribution of presymptomatic and asymptomatic infections to overall SARS-CoV-2 transmission means that combination prevention measures, with enhanced hand hygiene, masks, testing tracing, and isolation strategies and social distancing, will continue to be needed.
Als je in contact bent geweest met iemand met Corona en je gaat op visite bij een ouder iemand (>70 jaar) neem je dus een risico, aangezien jij op dat moment niet weet of je asymptomatisch of presymptomatisch zal zijn.
Alexander Verdouw 2
Martin HaarmansRisicoloos leven een optie?
Eigen keuzes daarin kunnen maken met kwetsbaren, eigen (groot)ouders? vs het lamleggen van een hele maatschappij, wereldwijd, met ongekend desastreuze keuzes vandien, in aantallen ‘by far’ coronagevallen overstijgend, nu en in de toekomst?
Vrijheden inleveren waarvan nog maar de vraag is of en onder welke voorwaarden die terug komen?
Let wel, elk leed, ook van coronagevallen is verschrikkelijk, maar de balans is totaal, maar dan ook totaal zoek.
En de angst die gepropageerd wordt, doet rare dingen met mensen, vroeger en nu weer.
Bij herhaling, mede (of vooral) afgedwongen door Ioannidis, gecommuniceerd door WHO/CDC, etc. voor een ziekte die qua sterftecijfers nauwelijks afwijkt van (de momenteel compleet verdwenen) griep.
Lockdownscenario’s en alle maatregelen incluis, werken niet/averechts, check ook daar WHO’s standpunt.
So, what the f... is really going on? De censuur, van alles en iedereen die er al dan niet inhoudelijk toe doet? Dat mag je je gerust afvragen.
Wil ‘je’ daar niet aan? Dan vind ik dat naïef.
Laat ik de woorden van de Duitse advocaat Reiner Fuellmich, de man achter de wereldwijd gecoördineerde giga rechtszakenactie, hier ‘nogmaals’ plaatsen:
‘At no point the corona scandal was about health.’
En nogmaals de link:
http://enformtk.u-aizu.ac.jp/howard/fuellmich/
En dat ik dit als bezorgde vader/mens zo opschrijf: nooit gedacht. En als deze of gene de behoefte voelt ‘to shoot the messenger’... tsja. Maar je kunt er ook voor kiezen je verder zaken te gaan afvragen, en niet puur ‘te verzanden’ in de ‘technicalities’ van covid-19, het masker zus, de test zo, te leven in angst, schimmige beleidskeuzes maar goed te blijven praten, etc.
Dicht bij huis, deze al gezien?
https://www.nrc.nl/nieuws/2021/01/15/arts-en-filosoof-marli-huijer-niemand-heeft-recht-op-een-zo-lang-mogelijk-leven-a4027683
Alexander Verdouw 2
Wouter Vlkhttps://kompanje.org/2020/12/23/patienten-met-griep-die-zien-we-echt-nooit-op-de-intensive-care/
Alexander Verdouw 2
Wouter VlkWat nou als de WHO griep (influenza) zelfs gelijk stelt aan Covid-19/Sars-Cov-2:
‘As explained in the last newsletter, the danger presented by this allegedly new virus can be compared to that of influenza – this is the conclusion not only of studies by Prof. John Ioannidis of Stanford University but also the assessment of the World Health Organisation. ‘
Ik verzin het niet hè. En voor zover je dit nog gemist had:
Wat de Duitse advocaat wereldwijd in gang heeft gezet, liegt er niet om hoor (stukje hierboven komt uit de link hieronder):
http://enformtk.u-aizu.ac.jp/howard/fuellmich/
Martin Haarmans 5
Alexander VerdouwAlexander Verdouw 2
Martin Haarmanserik de lange 3
Wouter VlkJan Ooms 10
Alexander VerdouwDavid de Jongh 1
Jan OomsAlexander Verdouw 2
David de Jonghhttps://kompanje.org/2020/12/23/patienten-met-griep-die-zien-we-echt-nooit-op-de-intensive-care/
En daar nog aanvullend op: lees vooral het eind september 2020 verschenen boek van voormalig huisarts en epidemioloog Dick Bijl - Griep: Prikken, slikken of heel voorzichtig niets doen:
https://uitgeverijdegraaff.nl/boeken-van-uitgeverij-de-graaff/mens-maatschappij/griep
Het kan haast niet anders als dat het ook jouw horizon verbreed.
Alexander Verdouw 2
Jan Oomshttps://kompanje.org/2020/12/23/patienten-met-griep-die-zien-we-echt-nooit-op-de-intensive-care/
Jan Ooms 10
Alexander VerdouwDat is nou precies wat ik bedoel met uit je nek kletsen!
Alexander Verdouw 2
Jan OomsAlex Van Rossum
Alexander VerdouwMaar je lijkt het punt te missen dan er al decennia lang immuniteit onder de bevolking is “geweekt” en over geërft is tegen Influenza en vele muties hiervan.
Dit verschil maakt imho dat Covid de zorg veel sneller zal overbelasten.
Juist deze overbelasting kan/zal voor een “doemscenario” zorgen.
Een R=2 zou bijvoorbeeld geheel Nederland in ongeveer 25 dagen besmetten. Deze mate van besmettingssnelheid is bij een langdurig bekend en rondgaand virus als Influenza ondenkbaar.
Alexander Verdouw 2
Alex Van RossumMartin Haarmans 5
Alexander VerdouwAlexander Verdouw 2
Martin Haarmanshttp://enformtk.u-aizu.ac.jp/howard/fuellmich/
Daar wordt uitgebreid stilgestaan bij de retraction paper, doe er je voordeel mee.
Ik ben een bezorgd mens/huisvader, jij?
Hetty Litjens 6
Ik lees "Als een zorgmedewerker zo’n masker draagt, beschermt dat alleen de patiënt, niet de medewerker zelf". Dat is toch een vreemde zin. De wisselwerking van het virus gaat toch ongewijzigd twee kanten op? Het hangt er natuurlijk ook van af wie het virus draagt, maar dat kan zowel patiënt als zorgmedewerker zijn.
Is een chirurgisch kapje misschien eenlaags, terwijl de gebruikelijke kapjes van burgers, tenminste die van mij (uit China - de in eerste instantie door onze overheid geweigerde mondkapjes) drielaags zijn?
Wouter Vlk
Hetty LitjensCo Stuifbergen 5
Wouter VlkIk vermoed ook dat FFFP2 maskers niet alleen de drager beschermen, maar ook zorgen dat de drager minder aerosolen uitstoot.
Gerard van Dijk 6
Hetty LitjensVandaar ook dat je een mondkapje uitsluitend draagt om die ander te beschermen. Vandaar ook de bijnaam dat het solidariteitskapjes zijn. Je doet het niet voor jezelf maar voor elkaar.
NB. Hetgeen wat ik beschreef geld voor de oude variant van het virus. De gemuteerde virus variant is veel besmettelijker. Ik kan mij voorstellen dat die lekkage aan de zijkant nu misschien wel problematischer zijn.
j.a. karman 5
Gerard van DijkDoel zelf niet besmet worden. Lijkt me voor zorgverleners zeer relevant.
Gerard van Dijk 6
j.a. karmanCo Stuifbergen 5
Gerard van DijkAls we discussiëren over verschillende kapjes, is handig te weten waardoor sommige kapjes beter werken.
Annemiek van Moorst 11
j.a. karman[Verwijderd]
Oplossing:
Inhoudelijke verantwoordelijken in deze organisaties dienen gewoon ontslagen te worden zonder hun ambtelijke beschermende status, dat geld ook in het bedrijfsleven. Dan word ook de kern van de zaak, het niet vakbekwaam handelen van ambtenaren strenger bestraft en geeft meer rechtvaardigheidsgevoel gevoel in de samenleving. Je voldoet dan ook aan de politieke eisen van efficiënter werken en openbaarheid van bestuur waar “Plotseling” Dhr. Rutte ook achter komt. (was z’n eigen ingezette beleid.)
Voordeel van deze oplossing:
Dan zijn we minder geld kwijt aan salaris betaling tot aan pensioen gerechtigde leeftijd vanwege een geschil in functioneren, als Staat, en dus kost dat minder voor de belasting betaler (schatting is hier niet te duiden, maar het gaat om miljoenen)
j.a. karman 5
[Verwijderd]Het is samengegaan met een hogere beloning omdat de betaling vak onder gangbare marktverhouding lag wegens de voorheen betere rechtsbescherming.
Fred van Leeuwen 1
[Verwijderd]Die bedrijfscultuur laat zich beschrijven als (stereotypisch want er zijn uitzonderingen): naar-binnen-gekeerd, procedureel, risicomijdend (dat is veiliger voor je ambtelijke carriere) en dus tot het uiterste 'zorgvuldig' d.w.z. traag en tenslotte verschot in silo's.
Helaas zijn die kenmerken juist in een crisissituatie als deze behoorlijk contraproductief. Ga daar als onervaren hoogste baas (want onervaren zijn de meeste ministers natuurlijk) maar eens snelle, zinnige resultaten uitpersen.
Zou het trouwens ook nog kunnen dat we er straks achterkomen dat ook het RIVM, net als vele van dit soort overheidsdiensten, slachtoffer is van een jarenlang kaasschaafbeleid? Dat er kortom onvoldoende budget en formatie is, in relatie tot de opdracht aan de organisatie? Dat juist de meer ervaren mensen zijn uitgestroomd, waarmee kenniserosie een feit is? Dat de hoogste leiding zich dat jarenlang heeft laten aanleunen, in plaats van op tijd met de portefeuille te zwaaien?
FTM: kun je dat van die laatste alinea niet eens onderzoeken?
Nico Janssen 7
[Verwijderd]Ton Kiggen
Peter Urbanus 5
Na de zomer verergerde de toestand. Toen kregen we een mailing dat als we op kantoor moesten zijn een mondkapje moesten dragen. Verder zoveel mogelijk thuiswerken enzovoort.
Maar voor de huishoudelijk medewerkers waren er geen beschermingsmiddelen. Geen mondkapjes en geen handgel. Ik ging op een lokaal kantoor vragen om die middelen, ook al zijn er veel twijfels over de werkzaamheid, maar kreeg ze niet.
Want wij konden afstand houden, was het argument. Degenen die dat bepalen zijn overwegend mensen die nooit op de werkvloer komen. Ouderen, zeker als ze doof of dementerend zijn, staan ineens vlak naast je. Afijn, een week later nieuw beleid: altijd en overal mondkapjes dragen bij cliënten. Prettig werken is het niet, met zo'n ding op je smoel en dan schoonmaken bij een temperatuur in huis van meestal 23 graden c.
Overigens, van dit werk kom je onmogelijk rond. Je krijgt allemaal losse diensten (dagdelen) zonder doorbetaalde pauzes, maar waarin je ook geen andere dingen kunt gaan doen om wat te verdienen. Een volle werkweek is max. 20 uur en dan kom je net of net niet aan bijstandsniveau.
Als je weet hoeveel duizenden ouderen nu thuis wonen en zorgafhankelijk zijn en wat er nog aan zit te komen aan vergrijzing, plus de gemiddelde leeftijd van thuiszorgmedewerkers, dan durf ik wel een ramp te voorspellen.
David de Jongh 1
Peter UrbanusFred van Leeuwen 1
Peter Urbanusdethmer 6
Op deze manier dunnen we de groep behoeftigen en weerlozen uit tegen minimale kosten in de toekomst.
Deze overheid kan/wil haar eigen bewoners niet tegen deze ellende beschermen door adequaat op de bedreiging in te spelen.
Geldelijke steun alleen voor het bedrijfsleven. Geen cent voor de persoonlijke bescherming en al helemaal niet voor hen die allang in de steek worden gelaten.
Zoals de verpleeghuizen.
Of de groep die de bekostiging niet kan dragen.
Geen "striemen in het gezicht", maar wel een dodelijk virus langs de zijkant van een ontoereikend lapje voor je mond en neus.
Omdat het RIVM het evangelie verkondigt.
Onderdeel van een grote club, die allerlei eigen belangen{tjes} verdedigt en een behoorlijke afwikkeling in de weg staat.
Na de toeslagenaffaire nog zo iets voor de toekomst.
David de Jongh 1
dethmerRoland Langkemper 1
De zogenaamde 'chirurgische' mondkapjes zijn bedoeld om de ruimte waarin wordt gewerkt, zoals een operatiekamer steriel te houden.
Dat is iets anders dan adembescherming. Maskertjes van mindere kwaliteit voorkomen in deze barre tijden nog steeds dat door gesnotter het Covid virus zich verspreidt. Maar beter kan natuurlijk altijd.
Personeel in een geïnfecteerde omgeving dient voor de eigen bescherming voorzien te zijn van deugdelijke adembescherming.
FF2P maskertjes worden nog steeds gezien als acceptabel, maar inmiddels zijn ze dat feitelijk niet meer. Tijdens de eerste golf was het bij ontbreken van een noodvoorraad beschermingsmateriaal zoeken naar een werkbare oplossing voor dat moment en FF2P maskers waren op korte termijn verkrijgbaar en redelijk betaalbaar. Maar feitelijk bieden FF2P maskers onvoldoende bescherming. Het OMT had al lang deskundigheid moeten gaan zoeken om het personeel in de zorg adequaat te beschermen. Met de snelle variant van het virus in aantocht wordt dat nog weer belangrijker.
Dave van de Ven
Roland LangkemperRoland Langkemper 1
Dave van de VenIn beide gevallen is een juist gebruik van de middelen het allerbelangrijkste, Met het getadder met gebruikte mondkapjes bij de supermarkt wordt het mogelijke positieve effect weer ruimschoots teniet gedaan.
Dave van de Ven
Roland LangkemperMargo van Stratum
Dus in nieuwe situatie denk ik nieuwe benadering nodig en nieuwe vragen stellen.