Zorgverzekeraars maken weer recordwinst, premie toch omhoog

4 Connecties

Relaties

Winsten Zorgverzekeraar

Personen

Edith Schippers

Werkvelden

Zorg
14 Bijdragen

Zorgverzekeraars hebben vorig jaar een recordwinst van 1,5 miljard euro geboekt. Toch gaan de zorgpremies volgend jaar met tien procent omhoog. Hoe kan dat? Door een inschattingsfout van minister Schippers.

De ophef was in april vorig jaar groot: verzekeraars wisten in 2012 een recordwinst te behalen op de zorg. Geldbejag leek het te winnen van investeren in goede zorg. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid maakte de onafhankelijke zorgverzekeraars in scherpe bewoordingen duidelijk dat het zo niet langer kon: de overmatige winsten moesten worden teruggegeven door de premies te verlagen. De premies daalden inderdaad, met zo’n honderd euro per jaar. Maar dit jaar is het stil. Dat is raar, want de winsten zijn alleen maar toegenomen, zo blijkt uit een inventarisatie van Follow the Money van alle jaarverslagen van de zorgverzekeraars en van gegevens van toezichthouder DNB. Maakten de zorgverzekeraars in 2012 nog 1,3 miljard euro winst, vorig jaar liep dat met 150 miljoen euro op tot 1,46 miljard euro.

Big four

De zorgverzekeringsmarkt wordt gedomineerd door vier grote partijen die grofweg 90 procent van de markt in handen hebben. Achmea, de grootste zorgverzekeraar, boekte de meeste winst. De zorgtak van het verzekeringsconglomeraat maakte 529 miljoen euro winst (waarvan 208 miljoen euro incidenteel), een stijging van 80 procent. Toch waarschuwt de verzekeraar ervoor dat de zorgmarkt de komende jaren veel minder geld gaat opleveren dan in het verleden werd gedacht. Ook VGZ maakt ruim een half miljard euro winst. De overige twee van de ‘big four’, CZ en Menzis, maakten respectievelijk 191 miljoen euro en 126 miljoen euro winst. Naast de grote vier, zijn er nog vijf kleinere partijen. Zij zagen hun winst vorig jaar juist dalen van zo’n 140 miljoen euro tot ruim honderd miljoen.
Door een inschattingsfout van Schippers heeft u zich te rijk gerekend
Als de winsten in de sector met 10 procent stijgen, waarom moeten dan ook nog eens de premies met 10 procent omhoog? Dat komt doordat u zich door een inschattingsfout van minister Schippers dit jaar iets rijker hebt gerekend dan u bent. Elk jaar maakt de minister met Prinsjesdag een inschatting van de zorgverzekeringskosten voor volgend jaar. Die kosten worden 50/50 verdeeld over mensen met een zorgpolis enerzijds, en bedrijven, gepensioneerden en zzp’ers anderzijds (de inkomensafhankelijke bijdrage). Voor die laatste categorie kan de minister zelf de premie vaststellen.

Inschattingsfout

Het probleem zit hem bij de zorgverzekeraars, die bepalen namelijk zelf wel wat voor premie zij gaan rekenen. Schippers kan daar alleen maar een voorzetje geven. Zo moet het nieuws dat gisteren uitlekte over de premiestijging van 1101 euro naar 1215 euro, ook worden gezien: een voorzetje. Vorig jaar gaf Schippers, geheel in lijn met haar oproep om de premies te verlagen, het voorzetje dat de premies 24 euro zouden dalen. Met de aanname dat met die prijs maal het aantal verzekerden de helft van alle inkomsten zou worden binnengehaald, werd de inkomensafhankelijke premie vorig jaar op Prinsjesdag vastgesteld op 7,5 procent over het loon (0,25 procentpunt lager dan een jaar eerder). Maar de verzekeraars dachten iets anders, zij ontketenden een ware prijzenslag. Zij dachten dat de kosten lager zouden uitvallen dan Schippers dacht, onder meer door de zorg scherp in te kopen. Ook zetten zij een flink deel van hun winst over het voorgaande jaar in om de premies te verlagen. Bij veel polissen daalden de premies voor 2013 met ruim honderd euro, soms wel met 144 euro. VGZ gaf in de premies van 2013 bijvoorbeeld 290 miljoen euro van zijn half miljard winst terug (dat scheelde elke VGZ-verzekerde gemiddeld 86 euro per jaar).
Die boemerang komt volgend jaar terug
Het gevolg is dat de individuele polissen veel minder geld in het laatje brachten en dat bedrijven, gepensioneerden en zzp’ers veel meer dan 50 procent van de zorgkosten bijdroegen. Een conservatieve schatting is dat deze groep ongeveer 300 tot 400 miljoen euro te veel hebben betaald. Oftewel, doordat het ministerie de prijzenslag niet heeft voorspeld, hebben alle polishouders 300 tot 400 miljoen te weinig betaald. Die boemerang komt volgend jaar terug. Volgens ingewijden komt het overgrote deel van de 114 euro premiestijging die de minister voorspelt door het compenseren van de groep werkgevers, zzp'ers en gepensioneerden. Slechts 20 euro van de stijging zou te verklaren zijn doordat zorgverzekeraars een deel van de langdurige AWBZ-zorg onder hun hoede krijgen. Eigenlijk had u dus bijna de helft van uw premiedaling dit jaar opzij moeten zetten, omdat dat deel toekomt aan de werkgevers. Maar dat heeft minister Schippers er vorig jaar niet bij verteld.