Zuckerberg’s probleempje met de fiscus

4 Connecties

Relaties

Mark Zuckerberg Pensioenfonds ATP

Organisaties

Facebook Inc.

Werkvelden

Beleggen
0 Bijdragen

"Als de markt doorzet, draai ik als een gewiekste rat om en ren de andere kant op," zegt FTM-columnist Dwarshuis.

Met stijgende verbazing hebben ik de afgelopen week de ontwikkeling van de oplopende koersen gade geslagen. Op cruciale momenten werd de AEX-index netjes door weerstanden gedrukt met als toetje het banencijfer in de VS.

Beleggers lijken alle realiteit voor even verloren en zijn het slechte nieuws simpelweg beu. Er wordt geleund op bedrijfcijfers welke gerealiseerd zijn. Maar dat is ‘history’. Grappig is dat juist de verguisde financiële waarden de kar trekken de laatste dagen, terwijl veel analisten brullen dat u er juist vanaf moet blijven.

Sponsorprogramma

Maar ook tech deed het goed de laatste week. De komende week hebben we te maken met een non-event van de ECB. Geleuter over rente is niet aan de orde. Het sponsorprogramma van de centrale bankiers in Frankfurt draait op volle toeren om de commerciële banken snel lucht te geven en te enthousiasmeren – lees te dwingen – mee te doen aan de veilingen van Spanje en Italië.

De vraag wordt ook wanneer de ogen weer open gaan en de pretletters de kast weer in kunnen. Sociale onrust ligt er op de loer. De grote baas hier - Mariano Rajoy – beweert dat het ergste nog komt. En daarmee slaat hij de spijker op zijn kop. Vanuit de VS komt er een vracht aan bedrijfsresultaten naar buiten. Misschien dat het de Amerikanen kan bekoren.

Aardig feitje is de latente belastingaanslag van Mark Zuckerberg. De baas van Facebook zou een aanslag van tussen de 1,5 en 2 miljard dollar tegemoet kunnen zien wanneer Facebook daadwerkelijk notering krijgt. En dat werpt dan weer een hele andere kijk op de 5 miljard dollar die Facebook wenst op te halen en de IPO an sich. Grappig is dat de wankele staat Californië in haar vuistje lacht. De ‘Golden State’ vecht tegen een begrotingstekort van zo’n slordige 9,2 miljard dollar. En Mark gaat daar waarschijnlijk in zijn eentje iets aan doen. Stoer hoor.

Correctie mogelijk

Ik bekijk de markt stap voor stap. Primair hou ik rekening met een redelijke correctie na alle mooie verhalen. Iran speelt in de verte ook nog een rol. En daarom handel ik behoedzaam en voorzichtig. Maar als de markt doorzet, draai ik als een gewiekste rat om en ren de andere kant op. Het huidige kruispunt op de financiële markten is daarvoor net even te belangrijk op het moment.

Tot slot wijs ik u op het Deense pensioenfonds ATP. Het stuk dynamiet behaalde in 2011 een resultaat van 26 procent, daar waar uw pensioenfonds aan moddert. Aardig om te vermelden is dat het beleggingsbeleid grote trekken vertoont met onze ©OLUMBEURS-PORTFOLIO. Van geschreeuw om onderdekking, premieverhoging of ander financieel gelazer is geen enkele sprake.


Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.