
De EU hanteert een sanctielijst jegens 92 Russen en hun bedrijven vanwege hun bijdrage aan de invasie in oostelijk Oekraïne en de Krim. Na de MH17-ramp is die lijst uitgebreid met een aantal wapenleveranciers. De machtigste: Sergey Chemezov, directeur van de Russische wapengigant Rostec en van Almaz Antey, maker van de BUK-raket. Maar juist Nederland is het enige land dat de sancties tegen Chemezov schendt. Waarom? En hoe komt het dat de Amsterdamse Zuidas een vrijplaats is voor wapenhandelende Russen?
-
Nederland gaat extreem ver in het beschermen van de privacy van eigenaars van ‘kamerplantbedrijven’, lege hulzen die op papier fungeren als hoofdkantoor van een (buitenlandse) onderneming
-
Ook Sergey Chemezov, directeur van Rostec en Almaz Antey, dat BUK-raketten verkoopt, heeft zo’n fiscaalvriendelijk bedrijf in Amsterdam
-
Als vertrouweling van president Poetin en facilitator van de invasie van de Krim staat Chemezov sinds april 2014 op de Amerikaanse sanctielijst
-
Met Rostec verzorgt Chemezov de marketing van wapens van Almaz Antey, zoals de BUK-raket, reden waarom hij na Nederlandse druk nu ook op de Europese sanctielijst staat
-
Chemezovs plaats op die lijst betekent dat hij geen directeur kan zijn van een Nederlandse vennootschap: hij mag het land immers niet in
-
Uit Kamerstukken en andere documenten blijkt dat Nederland niet tegen Chemezov optreedt, en zijn aanwezigheid op de Zuidas gedoogt
-
Volgens het kabinet zijn mensen op sanctielijsten zelf verantwoordelijk voor de naleving van hun inreisbeperkingen
-
Dit is het eerste deel van een reeks over omstreden oligarchen op de Zuidas en de zwakke handhaving door de Nederlandse overheid
‘Weet u wat een vacuümbom is?’ Ergens tussen 1 januari 2014 en 2 november 2016 moet er iets grondig zijn veranderd in het hoofd van onze minister-president wat betreft zijn gedachten over Rusland. Op 2 november 2016 houdt hij een vurig pleidooi om akkoord te gaan met het associatieverdrag met Oekraïne. De reden: de Russen droppen volgens Rutte zwaar geschut op de schuilkelders waarin de bewoners van Aleppo zich verschansen. De vacuümbom is er kennelijk een van. Het verband met het Oekraïne-referendum is niet direct zichtbaar, maar Europa moet ‘eensgezind optreden tegen deze agressie’, aldus de premier. Tegen Rusland dus.
Op 1 januari 2014 was de toon van de premier nog heel anders. Koning Willem-Alexander zat bij de Olympische Winterspelen op de tribune met Vladimir Poetin en diens Wit-Russische en Turkse collega’s Alexander Lukashenko en Recep Erdogan. Er volgde nog een broederlijk biertje in het Holland Heineken House met het Russische staatshoofd. Critici vonden het maar niks, dat onderonsje met leiders die het niet nauw nemen met de mensenrechten. Rutte veegde die kritiek resoluut van tafel. ‘Dan zit er ergens een zeurpiet die zegt dat de koning met een heel somber hoofd, in driedelig grijs pak met een horlogeketting, op de tribune moet zitten.’ Wie over mensenrechten begint, is kennelijk een zeurpiet.
Het jaar 2013 had volop in het teken van de Russisch-Nederlandse vriendschap gestaan. Op 8 april van dat jaar bezocht de Russische president Amsterdam, wat hem op demonstraties van de Amsterdamse homogemeenschap kwam te staan. Poetin had net een wetsvoorstel ingediend dat publieke activiteiten van homo’s in Rusland aan banden moest leggen. De handel tussen Nederland en Rusland bedroeg in dat jaar nog 80 miljard euro, dus dat kreeg het primaat.
Bij dat bezoek van Poetin schoof ook Feike Sijbesma aan, de ceo van chemieconcern DSM. Poetin had een onderdirecteur van een groot wapenbedrijf meegenomen, Vladimir Artyakov van Rostec. Onder leiding van ceo Sergey Chemezov was Rostec druk doende om nieuwe kogelvrije vesten te produceren voor de Russische landmacht, mogelijk ook voor de export. Dyneema, een dochter van DSM, produceert een flinterdunne vezel die vijftien keer sterker zou zijn dan staal. Rostec wil deze technologie graag gebruiken om Russische soldaten en voertuigen beter tegen kogels en scherven te beschermen. Maar Rusland is op dat moment bepaald geen democratie en voorziet zeer gewelddadige regimes, zoals dat van Soedan, van zware aanvalswapens.
DSM liet al eerder weten geen problemen te zien in een samenwerking. Russische ‘kogelvrije vesten, helmen, pantserwagens en helikopters’ bepantseren met Dyneema’s vezeltechnologie is strikt genomen geen offensieve technologie, zegt DSM; het helpt slechts om iemand te beschermen tegen kogels die een ander afschiet. Dat een goed gepantserde soldaat of wapensysteem wellicht eerder tot de aanval overgaat – daarover wil DSM niet speculeren. In het jaarverslag over 2014 benadrukt het concern wel dat het geen sancties overtreedt.
Poetins vriend wordt Zuidas-magnaat
De relatie tussen Rostec-ceo Chemezov, president Poetin en kwalijke regimes staat op dat moment niet op het netvlies van de gemiddelde Nederlander. Dat verandert op 17 juli 2014, wanneer de MH17 boven betwist Oekraïens grondgebied uit de lucht wordt geschoten. Het is al snel duidelijk dat het om een wapen van Rostec moest gaan.
Op sociale media verschijnen video’s van militaire konvooien in het oosten van Oekraine. De ‘rebellen’ beschikken over wapentuig dat ze onmogelijk zonder goedkeuring van Poetin en Chemezov hebben gekocht, gekregen of geleend van de Russische strijdkrachten. Pantserwagens uit de catalogus van Rostec worden door voorbijgangers in Oekraïne gefilmd.
Chemezov is directeur van een reeks strategische militaire bedrijven die vaak om fiscale redenen in Amsterdam zijn gevestigd
De producent van deze specifieke voertuigen is overigens de GAZ Group, een bedrijf van miljardair Oleg Deripaska. Ook hij heeft de mogelijkheid van Nederland als belastingparadijs ontdekt: op de Amsterdamse Zuidas vinden we meerdere van zijn lege constructies. In de kantoren is geen activiteit waar te nemen, er staat alleen een kamerplant. Sergey Chemezov, een van de sleutelfiguren van het regime van Poetin en verantwoordelijk voor de wapenexport van Rostec, vinden we even verderop aan de Amsterdamse Jachthavenweg 130, met Rostec Alliance. Daar is hij bestuurder in een joint venture met Renault en Nissan, waarin weer de aandelen van de Russische autofabrikant Avtovaz worden gehouden.
Chemezov is directeur van een reeks strategische militaire bedrijven die vaak om fiscale redenen in Amsterdam zijn gevestigd: van Uranium One, dat materiaal levert voor het nucleaire arsenaal van Rusland, tot het eerder genoemde Rostec en Almaz Antey. Die laatste twee bedrijven zijn verantwoordelijk voor respectievelijk de marketing en de productie van de inmiddels beruchte BUK-raket. De catalogus van Rostec wordt ingeluid met een marketingfilmpje, waarin deze raket figureert.
Veel technologiebedrijven die onder de paraplu van Rostec opereren, maken zowel civiele als militaire voertuigen. In tegenstelling tot Rostec, dat een volledig staatsbedrijf is, hebben deze ondernemingen steeds een combinatie van de Russische overheid en een selecte groep Russische oligarchen als eigenaar. Chemezov is een belangrijke speler in dit geheel: hij fungeert als stem, oren en ogen van Poetin. De twee kennen elkaar al lang. Toen Poetin nog voor de KGB in Dresden werkte, waren ze buren en raakten bevriend. Poetin vertrouwde zijn vriend in 2007 de taak toe om de Russische wapenindustrie tot nieuwe glorie te brengen, onder de vlag van Rostec.
Chemezov sloot daartoe joint ventures met Europese partijen, waarbij Europese technologie in Russische wapens terecht komt; denk aan de high-techvezels van DSM. Het Italiaanse Iveco maakt bijvoorbeeld militaire trucks in samenwerking met Russische partners; zodoende rijden veel NAVO-landen met dezelfde voertuigen als Assads troepen. Frankrijk bouwde in 2014 nog twee grote Mistral-schepen voor de Russische marine, bedoeld voor amfibische invasies. De banden tussen Europa en de Russische wapenindustrie zijn zelfs zo nauw dat Westerse overheden – waaronder Nederland – indirect aandeelhouder zijn in KAMAZ, dat de voertuigen voor een ander Russisch luchtverdedigingssysteem maakt.
-
Rostec is een Russisch staatsbedrijf dat voor bijna alle Russische wapenfabrikanten de export verzorgt. Meestal betreft dat de verkoop aan landen die geen systemen in het Westen kunnen of mogen kopen.
-
Soedan is in meerdere burgeroorlogen verwikkeld geweest, waarbij de Arabische bevolking genocide pleegde op Afrikaanse minderheden. De dictator, generaal Omar Bashir, is de dodelijkste nog levende dictator van het continent. Westerse landen hebben een wapenboycot ingesteld. Voor een verse batch gevechtshelikopters kan Omar alleen nog bij Rostec terecht.
-
Een tweede beruchte klant is het regime van Assad in Syrië. De bommen die Assad gebruikt, komen zonder uitzondering bij Rostec vandaan. Zonder Russische steun en wapenleveranties zou Assads positie waarschijnlijk onhoudbaar zijn geweest.
-
Ook de separatisten in het oosten van Oekraïne zijn vaste klant van Rostec. Nadat de Oekraïne kiest voor het aangaan van douane-unie met de EU, in plaats van voor een Russisch alternatief, komen in het oosten van Oekraïne etnische Russen in opstand tegen de regering in Kiev. Dat leidde tot een ‘frozen conflict’ dat nog steeds niet is opgelost. De rebellen kunnen zich tegen het op papier veel grotere Oekraïense regeringsleger weren, dankzij steun en wapens uit Rusland.
Sancties tegen Chemezov
Zonder het conglomeraat van Chemezov zou de destabilisatie van Oekraïne door pro-Russische rebellen onmogelijk zijn geweest, concludeert de Amerikaanse overheid. In april 2014 plaatsen de VS Chemezov daarom op de sanctielijst. Hij mag de oceaan niet meer overvliegen en zijn Amerikaanse bezittingen worden bevroren. Dat zal weinig effect hebben gehad; de financiële belangen van Rostec en Chemezov bevinden zich vooral in de EU. Nederland speelt daarin een belangrijke rol, als fiscaal hoofdkantoor van letterlijk elke wapenproducent waartegen de VS tegen te hoop lopen. De EU is iets trager met het opleggen van sancties, maar dat verandert in de zomer van 2014, nadat MH17 is neergehaald.
Kort na 17 juli 2014 wordt duidelijk dat MH17 door een Russisch wapen is getroffen. De rebellen in Oekraïne zijn regelmatig in het nieuws te zien, ook in Nederland. Ze ogen vrij ongeorganiseerd; het is twijfelachtig of zij in staat zijn om geavanceerd Russisch luchtafweergeschut te bedienen. Rusland ontkent onmiddellijk na de ramp elke betrokkenheid, en beweert niet in Oekraïne aanwezig te zijn geweest. Dat blijkt niet waar: Russische militairen verraden onbedoeld hun positie als ze foto’s op social media plaatsen, waarmee ze hun locatie in Oekraïne prijsgeven. De Russische claim dat de rebellen op generlei wijze werden ondersteund door professionele Russische troepen, wordt zo onderuit gehaald.
De parlementen van de EU-lidstaten zijn met zomerreces als MH17 wordt neergehaald. Frankrijk besluit direct na het reces de net gebouwde amfibische schepen voorlopig niet te leveren. In Nederland leeft de wrevel over Europese betrokkenheid bij de Russische wapenproductie vanzelfsprekend nog sterker. Bij het eerste plenaire debat na de zomer snijdt Jesse Klaver (GroenLinks) de kwestie aan in de Kamer: wat moet Nederland toch met al deze Russische wapenboeren, onder wie de machtige Chemezov?
Op zijn vrij heldere vragen komt nooit antwoord. Premier Rutte ontwijkt ze en verschuilt zich achter de Europese sanctielijst, waar Chemezov op dat moment nog niet op staat. Vooral Alexander Pechtold (D66) toont zich een groot pleitbezorger van de privacy van Chemezov: er mag nooit iets worden gezegd over een ‘individueel persoon’, op grond van artikel 67 inzake Rijksbelastingen. De fiscus mag vertrouwelijke gegevens van een belastingplichtige niet delen met derden, zoals een rancuneuze ex. Die privacybescherming dekt kennelijk ook bezitters van bedrijven met lege brievenbussen en kapitaal van dubieuze herkomst die op de Amerikaanse sanctielijst staan – zoals Chemezov.
In 2016 probeert Klavers fractiegenoot Rik Grashoff het nogmaals. Tien dagen na Klavers debat is Chemezov op verzoek van EU-leiders – waaronder nota bene Mark Rutte – ook op de Europese sanctielijst gezet, maar in 2016 is hij nog altijd als bestuurder in het Nederlandse handelsregister ingeschreven. Grashoff wil daar opheldering over, maar krijgt die niet. Ten eerste geldt artikel 67, ten tweede is volgens de regering ‘niet vastgesteld’ wie verantwoordelijk is voor het neerhalen van MH17. Dat antwoord is vreemd: voor een debat over de handhaving van ingestelde sancties is de schuldvraag immers niet relevant.
Een fiscale Nederlander – en dat geldt ook hier belastingplichtige buitenlanders – mag namelijk alleen gebruikmaken van Nederlandse fiscale voordelen indien hij aan de zogeheten ‘substance-eisen’ voldoet: een op papier Nederlands bedrijf moet ook echt inhoud hebben. Een van de eisen is dat de bestuursvergaderingen in Nederland gehouden moeten worden. Chemezov kan onmogelijk aan die eis voldoen, aangezien hij vanwege de Europese sancties de EU niet in kan. Iemand delegeren kan hij niet: fysieke aanwezigheid bij bestuursvergaderingen is onderdeel van de ‘substance’ en is derhalve verplicht. Kortom: de in Nederland gevestigde ondernemingen waarvan Chemezov bestuurder is, voldoen niet aan de wettelijke eisen die voor dit type ondernemingen bestaan.
Nederland laat Chemezov ongemoeid
Op 20 april 2017 stelt de SP Kamervragen over de kwestie: als Chemezov niet aan de substance-eisen voldoet, moet er dan niet worden opgetreden tegen zijn ondernemingen? En welk signaal dacht de regering aan het buitenland af te geven nu zij niets doet? Nou, antwoordt Erik Wiebes, indertijd staatssecretaris van Financiën, als een buitenlandse partij niet aan de wettelijke eisen voldoet, zijn dit de consequenties: dan ‘kan er geen zekerheid vooraf worden verkregen in de vorm van een APA (Advance Pricing Agreement) of ATR (Advance Tax Ruling) en kan er, in het geval van een dienstverleningslichaam, informatie over dit lichaam worden uitgewisseld met het buitenland.’
Wiebes zou dus bij Poetin kunnen klikken over zijn oude makker. En als Chemezov een speciale ruling van de fiscus wil hebben, dan moet hij niet denken dat hij bovenop de stapel komt te liggen. Maar toch blijkt uit Wiebes’ antwoord dat het een politieke keuze is om al dan niet mild te zijn:
‘Beperkingen van het vrij verkeer in kapitaal zijn slechts bij uitzondering mogelijk. Aan de mogelijkheid van grensoverschrijdende investeringen en beleggingen, alsmede grensoverschrijdend betalingsverkeer, wordt groot belang gehecht. Het invoeren van restricties leidt er toe dat ook partijen met legitieme claims in problemen kunnen komen. Desalniettemin is het op basis van bestaande (Europese) wet- en regelgeving reeds mogelijk om te voorzien in maatregelen als confiscatie en beslaglegging, wanneer er sprake is van corruptie of witwassen.’
Met zijn formulering (‘geen zekerheid vooraf’) laat Wiebes in het midden of Chemezov en Poetin niet al een daadwerkelijke ruling hebben met de fiscus. En daar specifiek naar vragen kan niet, want dan geldt de privacybepaling van artikel 67 en bloedt het gesprek alsnog dood. De leden Renske Leijten (SP) en Pieter Omtzigt (CDA) dienen daarom een tactische motie in: de regering dient met geen enkel persoon op een sanctielijst geheime fiscale dealtjes te sluiten. Impliciet is dat natuurlijk een poging om duidelijkheid over Chemezov te verkrijgen. De volledige Kamer stemt op 1 juli 2017 voor de motie, met uitzondering van Forum voor Democratie.
Wiebes zegt dat belastingplichtigen die op de EU-sanctielijst staan 'dit actief moeten melden aan de Belastingdienst'
Op 5 juli 2017 bespreekt Wiebes in een brief aan de Kamer hoe hij uitvoering aan de motie kan geven. Zijn opmerkingen zijn algemeen van aard. Indien de Belastingdienst een verzoek voor een ruling ontvangt van – pak hem beet – een Russische wapenboer, dan beschikt de fiscus niet over de mogelijkheid om van elke bestuurder te controleren of die niet toevallig op de sanctielijst van de EU staat. Maar voortaan, belooft Wiebes, zullen aanvragers van rulings ‘gevraagd worden te verklaren dat er geen bestuurders zullen worden aangesteld bij de rechtspersoon [..] die voorkomen op de EU- sanctielijst. [..] De belastingplichtige zal dit actief moeten melden aan de Belastingdienst.’
Met terugwerkende kracht oude rulings onderzoeken behoort niet tot de mogelijkheden. Wiebes’ verklaring: ‘Dit komt doordat bestuurders van Nederlandse en buitenlandse rechtspersonen vaak niet bekend zijn bij de Belastingdienst en omdat er in de lopende APA’s en ATR’s geen ontbindende voorwaarde is opgenomen over het voorkomen van bestuurders op de EU-sanctielijst.’
Dat argument is moeilijk te geloven, vooral omdat het niet waar is. Elke ‘Nederlandse’ ondernemer wordt uitvoerig gecontroleerd door Justitie en de fiscus. Wie een bv wil oprichten moet zich als ondernemer inschrijven bij de KvK, met gegevens die moeten corresponderen met het bevolkingsregister, plus de omvang van de onderneming bij aanvang, het geplaatste kapitaal. Zo bracht Chemezov 93 miljard roebel mee; dat is bijzonder makkelijk te controleren, evenals zijn plaatsing (nummer 23) op de genoemde sanctielijst. De onwetendheid waarop Wiebes zich beroept, is dus een politieke keuze om alles met de mantel der liefde te bedekken.
Tegen Chemezov wordt dus niet opgetreden; Nederland vraagt hem hooguit zichzelf bij de fiscus aan te melden als probleemgeval. Dat terwijl hij bij uitstek een partij is die een kritischer houding van de Nederlandse overheid verdient, en die bovendien een prominente plek op de sanctielijsten van de VS en de EU inneemt. De officiële reden: we kunnen niet optreden, want we weten niet genoeg over buitenlandse partijen die een Nederlandse brievenbusmaatschappij willen opzetten. Dat bestempelt de Amsterdamse Zuidas als een soort Wilde Westen, waar de optredende overheid afwezig is en gangsters hun gang kunnen gaan, daarbij geholpen door een cavalerie van fiscalisten en juristen. Ook van hen wordt ‘verwacht dat ze zichzelf controleren’.
Als zelfs Sergey Chemezov, de baas van Rostec en Almaz Antey – maker van de BUK-raket die door de 53e brigade van de Russische landmacht op MH17 is afgeschoten – zich niet aan de regels hoeft te houden in belastingparadijs Nederland, wie dan nog wel?
98 Bijdragen
Marla Singer 7
Waarom zou de Nederlandse overheid daarin ondersteunen? Met als kers op de taart dat zij geachte vijandelijke partijen indirect laat versterken terwijl zij zelf hun eigen leger verwaarloosd.
Ziet u in de schaduw de touwtjes van de poppenspeler al?
Niek Jansen 9
Marla SingerEn niet alleen de Zuidas. In bijv. een kantoorgebouw in de Engelbertlaan in Breda zijn alleen al van de oliegigant Exxon-Mobil 152 bedrijven 'gevestigd' middels brievenbusfirma's.
Overigens is oorlog voor elke wapenindustrie big business enniet alleen voor Rusland.
De misdadige oorlog in Yemen wordt in gang gehouden met enorme wapenleveranties van de VS en het VK aan de Saoedische alliantie.
Lydia Lembeck 12
Marla Singerhttp://www.stopwapenhandel.org/node/1843
[Verwijderd]
wim de kort 8
[Verwijderd][Verwijderd]
wim de kortwim de kort 8
Karolijne Bauland 8
Maar het is vooral de slotopmerking die me intrigeert.
De gedachte dat kennelijk niemand zich aan regels hoeft te houden roept bij mij de vraag op hoe de komende verkiezingscampagnes eruit zullen zien. Die gaan inmers impliciet over beloften en regels en tonen vervolgens aan dat de beloften rekbaar zijn als rubber en dat regels (dividentbelasting betalen) er zijn om overtreden te worden. Als je teminste rijk en (dus) machtig bent.
Berend Pijlman 13
Karolijne BaulandOf luister hier een interview met Brooke Harrington: https://www.npr.org/2018/02/19/586457604/whats-it-like-to-be-rich-ask-the-people-who-manage-billionaires-money
Ludovica Van Oirschot 15
Karolijne BaulandIk herinner me nog dat Roemer een keer goed scoorde in de peilingen en toen kwam de Telegraaf met een afzichtelijke trucfoto van hem.
Democratie kan alleen bestaan bij moedige politici en onafhankelijke media.
Lydia Lembeck 12
Ludovica Van OirschotDaarna deden alle Journaals nog eens dunnetjes over wat de Telegraaf had geschreven en het was een feit dat de SP totaal was afgeserveerd.
De partij is daar nooit meer overheen gekomen.
Emile blijkt een steengoeie burgemeester te zijn. Verbaast me ook niet. Hij is een bijna ouderwetse burgervader vermoed ik. Goed mens. Zit geen grein kwaad in die man.
https://www.trouw.nl/democratie/roemer-als-burgervader-het-ambt-past-hem-als-een-jas~a64912f5/
Roel Kolthek 2
[Verwijderd]
Roel KolthekRoel Kolthek 2
[Verwijderd]Henk Bakker 6
[Verwijderd][Verwijderd]
Henk BakkerLydia Lembeck 12
[Verwijderd]Lydia Lembeck 12
Roel KolthekMaar WIJ geven die macht aan deze afbraakpartijen. En erger is dat steeds meer mensen dat normaal zijn gaan vinden. 'Eigen Schuld = Dikke Bult' mentaliteit. Ook als men weet dat de meeste van deze mensen helemaal niet meer begrijpen waar het om gaat. Te ingewikkeld geworden. "Vertrouwt u ons maar. Dan komt het wel goed."
L'Histoire se répète.
PS: Roel, probeer het alsjeblieft wel. Je hebt er niets aan om je op te winden. Het gaat toch, zoals het gaat. Zolang je de mensen niet meekrijgt - en die krijg je niet mee - is het beter een stukje te gaan fietsen, of wandelen in het bos, park of langs een meer of de zee en in de wind om je hoofd leeg te maken. Ga voor persoonlijk goed gevoel. Nee, dat is niet egoïstisch. Echt niet.
Ludovica Van Oirschot 15
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Ludovica Van OirschotPvdD: Heel sympathiek. Veel te klein. Kunnen weinig voor elkaar krijgen. Dan kies ik voor de grotere partij.
Ludovica Van Oirschot 15
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Ludovica Van OirschotHet is mijn partij, maar ik vind dat er wel wat meer beweging in mag komen. Naar een toneelstuk gaan is leuk voor de happy few. Dat stuk kopen en opvoeren in alle middelbare scholen en op TV, zodat iedereen het zien kan... dat had ik gehoopt.
Schrijven dat je iets dwars zit? Elke keer zelfde opbeurende mailtje terug, waar ik niets aan heb en niets mee heb. Voor 2012 kon ik serieuze opmerkingen achterlaten en kreeg ik antwoord van een Kamerlid. Nu allang niet meer...
Ik mis Sharon.
Ik mis Sadet op Wonen
En meer.
Roel Kolthek 2
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Roel KolthekBen bang dat dit inmiddels ook voor ons land opgaat. Maar mensen zijn mensen en als je je daar thuis gaat voelen is dat misschien toch het beste. Overal zijn lieve mensen te vinden. Evenals het andere soort. Daar loop ik altijd met een grote bocht omheen als het kan. Ik focus me op wat ik doen kan. Met de expertise die ik opgebouwd had ben ik nu bestuurslid kunnen worden van onze huurdersorganisatie. Het wordt steeds moeilijker en professioneler. Maar de beloning is er ook. Twee 'toers' wil ik proberen. Dan ben ik 72. Dan is het welletjes voor mij. Nee, ik ga niet breien en haken. :) Ik duik de boeken in en wil proberen officieel Kruidenvrouw te worden. :)
Succes met je werk, Roel. Je maakt mensen blij denk ik.
Aanvullend op 1 juli 2018: https://www.ad.nl/binnenland/vandaag-gaan-deze-nieuwe-regels-in~ab2cd458/
Dat bedoel ik dus. Een paar euro erbij en tientallen euro's eraf, omdat alles veel duurder wordt. Pardon, geworden is m.i.v. van vandaag.
Niek Jansen 9
Roel KolthekMaartenH 10
Daarbij staat Rusland voor criminele miljardairs, agressie van Putin en MH17
Rutte staat voor boter op het hoofd, VOC mentaliteit en koopman/dominee, waarbij de koopman het altijd wint, maar de dominee mooi blijft praten.
De Zuidas staat nergens voor, dat is gewoon een schandvlek, waar de VVD alles voor doet om die te behouden, want Rutte's vriendjes verdienen daar hun geld.
Wat de laatste twee betreft niets nieuws. Dit artikel voegt toe dat het wel heel raar is dat Nederland z'n eigen regels met betrekking tot 'kamerplantbedrijven'/'brievenbusfirmas' niet handhaaft. Rutte en Wiebes blijven dat verdedigen en kritiek ontwijken op basis van legalistische formuleringen en trucs. Ook dat is niet nieuw. Ruttes absolute talent is dat hij dit kan met behoud van een air van keurige meneer.
Vervolgd..
MaartenH 10
Blijft over het eerste, Rusland. Dat wordt neergezet als een agressieve, criminele boevenstaat. Zaken die Rusland op z'n geweten heeft worden zonder nuance geponeerd - "invasie in oostelijk Oekraïne en de Krim", "voorziet zeer gewelddadige regimes, zoals dat van Soedan, van zware aanvalswapens". En natuurlijk MH17.
Om met het laatste te beginnen, ik vind het MH17 verhaal nog steeds aan alle kanten stinken. Het enige zinnige wat er over te zeggen valt lijkt mij dat áls Rusland verantwoordelijk is, het waarschijnlijk een fout is en dat MH17 niet het beoogde doelwit was. Rusland heeft er geen enkel belang bij, integendeel. En Oekraïne/US hebben er alle belang bij om dit Rusland in de schoenen te schuiven. Wat de invasie in oostelijke Oekraïne en de Krim betreft, vergeet niet dat de staatsgreep in Kiev illegaal was, dat Rusland geen invasie in oostelijk Oekraïne pleegde, maar deelrepublieken te hulp kwam die werden aangevallen en zich verzetten tegen de illegale regering in Kiev. De Krim was officieel onderdeel van Oekraïne, maar ook daar was draagvlak onder de bevolking om zich los te maken na de staatsgreep. Valt er dan niets aan te merken op Rusland? Natuurlijk wel. Ik geloof best dat er wapenleveranties zijn die 'niet kunnen' en ook dat een aantal criminele miljardairs daar heel rijk van worden. Maar die miljardairs zijn wel het resultaat van onder Amerikaanse invloed in veel te korte tijd overschakelen naar een kapitalistisch systeem in de jaren '90. En qua wapenleveranties, hoe zit het met de US en Europa? Kunnen die de toets der kritiek doorstaan? Volgens mij absoluut niet, de overgrote meerderheid van oorlogsslachtoffers is veroorzaakt door Westers ingrijpen en Westerse wapens.
Berend Pijlman 13
MaartenHLydia Lembeck 12
MaartenHKan me indenken dat veel mensen in Oekraïne en Rusland zich hartstikke beroerd voelen hierover. Maar begrijp ook dat men niet mag afwijken van de ingezette koers door Poetin. Het is een beetje een Catch 22 situatie denk ik.
MaartenH 10
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
MaartenHNiek Jansen 9
MaartenHZelfs werd de uitslag van het Oekraïne referendum verdacht gemaakt alsof het ging om een populistische anti-EU putsch.
Maar het Associatieverdrag met Oekraïne vond desondanks plaats, waarin ten koste van de Oekraïnse bevolking de macht werd gegrepen door westerse multinationals en banken, Oekraïense oligarchen met Poroshenko als president die zijn kapitaal verborgen had in Panama.
Op de Oekraïense overheidsbegroting is te zien dat het overgrote merendeel van de inkomsten wordt besteed aan defensie (o.i.v. de Navo!) en aflossing van schulden en rentes aan westerse banken. Voor de bevolking blijft er nauwelijks iets over, wat anders was voordat de westerse coup in Kiev plaatsgevonden had.
squarejaw 5
MaartenHwim de kort 8
En als het er op aan komt:
Hij weet van niks, hij kan ook niet veel, hij is niet veel en het zal ook nooit iets met hem worden.
MaartenH 10
wim de kortwim de kort 8
MaartenHMaartenH 10
wim de kortLydia Lembeck 12
wim de korthttps://www.vn.nl/rutte-alleen-dividenddebat/?utm_source=share&utm_medium=twitter
wim de kort 8
Lydia LembeckM. Rutte is gewoon een blaag en net als de rest een pure opportunist die de vvd nog eens lelijk kan opbreken en zeker op termijn op een zijspoor beland.
[Verwijderd]
wim de kortLydia Lembeck 12
wim de kortMaar dat hij de partij nog eens schade zou kunnen aanrichten is misschien een kleine hoop.
Niek Jansen 9
wim de kortwim de kort 8
Niek JansenLydia Lembeck 12
wim de kortHier ook... nu beginnen ze de NPO onder druk te zetten. Worden documentaires en informatieve programma's gehalveerd. Ten kosten van wat? Het leven van André Hazes? Goeie grutten zeg... :(
wim de kort 8
Lydia LembeckTegenwoordig is alles voor de korte termijn, simpel omdat ze zelf erg goed weten dat hun handelswijze niet strookt met de lange termijn. Het is hun inhaligheid die een normaal leven voor mensen in de weg zit. Dit is in feite een van de punten waarop het gaat vastlopen. Bijna alles vraagt om oplossingen voor de langere termijn. Dictatuur zal daarom denk ik geen lang bestaansrecht hebben.
Lydia Lembeck 12
wim de kortLydia Lembeck 12
Niek Jansensquarejaw 5
[Verwijderd]
squarejawpetros 4
[Verwijderd]MaartenH 10
squarejawDat betwijfel ik. Ik heb zo gauw even geen link bij de hand, maar het is uitgesproken strategie van de Amerikaanse Neocons, om Eurazië als machtsfactor zoveel mogelijk uit te schakelen. Dat wil zeggen Rusland verzwakken, Russisch-Europese samenwerking een spaak in het wiel steken en Europa als zodanig verzwakken kan ook absoluut geen kwaad - in die visie..
squarejaw 5
MaartenHMaartenH 10
squarejawLydia Lembeck 12
MaartenHMaartenH 10
Lydia LembeckWat mij betreft wel. Ik begrijp niet dat Europese leiders meewerken aan beleid dat wel in het Amerikaanse straatje past, maar dat slecht is voor Europa. Dat begint al met de steun voor Maidan en het associatieverdrag met Oekraïne. Dat is zo contraproductief geweest als de pest en heeft tot een totaal overbodige en vermijdbare oorlog geleid. Bloed en menselijke ellende aan de handen van onze eigen politici. Waarom, Oekraïne is dat echt niet waard en het idee, dat wij daar even de corruptie en andere zaken oplossen is al lang onzin gebleken.
Vervolgens wordt alles in het werk gesteld om Rusland als misdadig, gevaarlijk en agressief voor te stellen en daarmee economische samenwerking met Europa (sancties) te torpederen. Als er één grote mogendheid is met een goede trackrecord van non-agressie is het Rusland wel. Qua misdaad en mensenrechten is Rusland verre van perfect, maar dat geldt bv. ook voor Oekraïne en vele andere staten waarmee we naar hartelust zaken doen. Dat Europa steun geeft aan sancties en aan NAVO agressie (troepensamentrekkingen en oefeningen tegen de Russische grens aan) is totaal onnodig en totaal tegen Europa's eigen belang in.
Dan heb je nog de houding van Europese leiders als Merkel met betrekking tot immigranten. Door het toelaten van een grote stroom immigranten verzwak je Europa economisch maar ook maatschappelijk.
Waarom dat allemaal gebeurt is voor mij gissen, ik kan er niet bij.. Ik vind incompetentie een onafdoende verklaring.
Niek Jansen 9
MaartenHJe ziet dat overal het extreem rechts gedachtengoed veld wint en immigranten bij voorbaat als een bedreiging worden gezien.
En dat terwijl wij toch ook internationale vedragen hebben ondertekend over mensenrechten en hulp aan vluchtelingen.
En wat betekenen nu die aantallen voor de EU bevolking in zijn geheel, te weten dat bijv. het arme land Jordanië 4 miljoen vluchtelingen opvangt, dwz op elke 3 inwoners is één vluchteling, Pakistan vangt 1.4 miljoen Afghanen op, het straatarme Bangladesh 1 miljoen Rohynghia moslims uit Myanmar; maar de rijke EU vangt slechts 18.8% van het totaal aantal vluchtelingen in de wereld op en kermt het uit dat zijn maatschappelijk en economisch bestel bedreigd wordt.
Litouwen weigert zelfs zijn quotum van 167 vluchtelingen op te vangen.
Vandaag werd Simone Veil met haar echtgenoot Antoine in het Panthéon in Parijs bijgezet, als geen ander een strijdster voor mensenrechten en vrijheden en voor hulp aan mensen in nood. Zij was een overlever van Auschwitz ,twee maal minister van Volksgezondheid en kon de nieuwe abortuswetgeving door het Frans parlement krijgen en was ook nog voorzitter van het Europees parlement. Dit soort figuren mist de EU nu.
MaartenH 10
Niek JansenDaar komt nog een andere overweging bij. Ik snap best dat mensen de armoede thuis willen ontvluchten en dan kijken naar het rijke Europa. Alleen kan dat geen oplossing zijn, want dan zouden we bij wijze van spreke heel Afrika hier op moeten vangen. Het lijkt mij zinniger om iets te doen aan de oorzaken en dan kom ik bij twee zaken uit, onnodige oorlogen en neo-kolonialisme. Ik zou dus liever zien dat Merkel zich hard maakt voor beëindiging van oorlog in Syrië en Irak, dat ze had dwars gelegen bij Libië, dat soort dingen. En dat we als EU multinationals die hier werkzaam zijn aan veel hogere ethische normen binden wat hun activiteiten in zwakkere landen betreft.
Niek Jansen 9
MaartenHMaartenH 10
Niek JansenNiek Jansen 9
MaartenHEn Nederland (Dijsselbloem!) was altijd de felste tegenstander in de EU om een Europees beleid te harmoniseren tegen die 'brievenbusfirma's'.
MaartenH 10
Niek JansenNiek Jansen 9
MaartenHEn dit is ook een interessante link, waarin betoogd wordt dat er minder sprake is van een migrantencrisis, maar eerder naar een afglijden van de EU naar een fascistoïde mentaliteit:
http://www.frontaalnaakt.nl/archives/refugee-crisis-what-refugee-crisis.html
En deze dan:
https://www.msn.com/nl-be/nieuws/wereld/veertig-procent-meer-doden-dan-gedacht-op-middellandse-zee/ar-AAzxtNp?MSCC=1520304716&ocid=spartandhp
MaartenH 10
Niek JansenMaar stel dat je de gedachtenlijn van het artikel volgt, dan is er maar één mogelijkheid: iedereen die dat wil toegang verlenen en ook nog eens zorgen voor een veilige reis. Niet alleen de passage in een rubberbootje is nogal gevaarlijk, de hele reis naar de Noord-Afrikaanse kust is super gevaarlijk en daarvoor zijn wij als Europa natuurlijk ook verantwoordelijk.
Als je vervolgens zegt dat die aanpak geen oplossing kan zijn, ben je dan gelijk een onmenselijke fascist? Maar dat dwingt je wel om na te denken over wat dan wel een oplossing is. En dan zou de oplossing met de minste doden wel eens kunnen zijn dat je de grenzen hermetisch sluit, zodat niemand het meer in z'n hoofd haalt om op welke al dan niet gevaarlijke manier hiernaartoe te komen. Maar ja, als je dat zegt, dan krijg je de hele politiek-correcte wereld van links-liberale salonsocialisten en gutmenschen over je heen. Dan word je ingedeeld in het kamp van Wilders of Baudet of erger, je bent een onmenselijke fascist. Maar wat is de oplossing dan wel?
Niek Jansen 9
MaartenHEn de immigranten zijn de zondebok, zoals de joden dat door de geschiedenis heen waren en vaak nog zijn.
De politieke oplossingen voor die 'crisis' zijn dan ook navenant.
Dit is een artikel geschreven vanuit een meer humane manier van denken over die z.g. 'migratiecrisis':
www.dewereldmorgen.be/artikel/2018/06/29/extreemrechts-blij-na-eu-migratietop-migratiebeleid-wordt-verder-verhard
MaartenH 10
Niek JansenLydia Lembeck 12
MaartenHWat ik hierboven zeg is aan het uitkomen. Vandaag de dag. NU dus. Wat komt er nog meer?
Aanvullend: het aantal mensen met een ander gezindte is nog altijd heel erg laag in ons land. We zijn te makkelijk gaan geloven in wat de tegenstanders vinden. En vergeet niet: racisme komt voort uit angst.
Arjan 7
squarejawLydia Lembeck 12
ArjanArjan 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Arjansquarejaw 5
ArjanArjan 7
squarejawNiek Jansen 9
squarejawHun geopolitieke opzet was Oekraïne definitief uit de Russische invloedsfeer te halen.
Het Russisch antwoord was de annexatie van de Krim, overigens zonder een Russische invasie en zonder bloed vergieten, wat de Amerikaanse manier is om regiemsveranderingen te bewerkstelligen.
Op basis van een referendum koos de Krimbevolking voor het overgrote deel voor aansluiting bij Rusland.
En als een dergelijk referendum zou gehouden worden in O.Oekraïne incl. de Donbass regio, zou het merendeel van de bevolking ook voor aansluiting bij Rusland zijn.
Wat heeft de bevolking daar immers meer van Kiev te verwachten dan oorlog en uitbuiting ! Er zouden al 2 miljoen O.Oekraïners naar Rusland gevlucht zijn.
Arjan 7
Niek JansenLydia Lembeck 12
ArjanZo zou Limburg of bij Noord-Rijn-Westfalen komen, of bij Limburg in België. Idemdito met Zeeuws Vlaanderen dat zo bij West 0f Oost Vlaanderen zou kunnen.
Grondgebied belangrijk? Waarom? Belangrijk zou moeten zijn waar de mensen willen wonen. Als we volledig Europees worden zou dit zo maar kunnen gebeuren. Of we worden helemaal vereend. Zolang we op rechtse partijen blijven stemmen moet je hier toch maar rekening mee gaan houden.
Arjan 7
Lydia LembeckMaar wanneer zo'n situatie zich voordoet in Rusland, dan zijn er allemaal mensen die dat kennelijk de normaalste zaak van de wereld vinden. Want zo redeneren zij, als Oekraïne een verdrag sluit met de EU, dan zou dat mogelijk de belangen van Rusland kunnen beschadigen, en is het dus normaal dat Poetin dat niet accepteert en zijn belangen verdedigt.
In de 2e wereldoorlog viel Duitsland diverse landen binnen omdat zij destijds dachten dat dit meer in het belang van Duitsland was. Met een soortgelijk propaganda show. Inwoners van landen die werden binnengevallen zouden ook onderdeel van Duitsland willen zijn...….
Oekraine is Oekraine, en geen Rusland. Oekraine bepaalt zelf welk beleid ze willen voeren, net zoals de EU dat ook doet. Het gaat Poetin helemaal niks aan welke verdragen de EU afsluit met Oekraine.
De discussie over wat het nut is van landsgrenzen is niet relevant. Ze zijn er en je hebt ze te accepteren.
Niek Jansen 9
ArjanArjan 7
Niek JansenWant op die manier zouden Turkije en Marokko hele stadswijken in Nederland via referenda kunnen opeisen .
Goed idee? Of komt het dan toch allemaal net eventjes te dichtbij voor je?
MaartenH 10
ArjanArjan 7
MaartenHAls in Nederland een staatsgreep zou plaatsvinden, dan biedt dat geen legitimiteit voor Erdogan om wijken in Rotterdam te annexeren via referenda, omdat er toevallig een meerderheid mensen woont met een Turkse achtergrond.
MaartenH 10
ArjanArjan 7
MaartenHMaartenH 10
ArjanMaar zullen we zeggen dat dit een discussie is die nergens toe leidt en ermee ophouden?
Arjan 7
MaartenHMaartenH 10
ArjanArjan 7
MaartenHMaartenH 10
ArjanLydia Lembeck 12
ArjanMaar waarom duik je nu opeens Rusland en Oekraïne in? We weten daar sowieso veel te weinig over. En wat de Krim betreft: de Russen daar wilden ingelijfd worden door Rusland. De Tataren absoluut niet. Weet je dat nog?
Over wat Poetin al dan niet wil laat ik me niet uit. Simpelweg, omdat ik dat niet echt volg. Ik kan niet alles volgen.
Arjan 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
ArjanNiek Jansen 9
Lydia LembeckJ Heijkoop 1
Gezien de reacties hierop wil ik iedereen aanraden het boek “Chimpanseepolitiek” van Frans de Waal eens te lezen. Het helpt je aan een nog dieper inzicht in dit probleem en het helpt je inzien waarom je als lezer niet verder komt dan het reageren op dit verhaal.
Co Pater 7
Waar een ander dus zoekt naar de morele kant van actuele gebeurtenissen ( SP en PVDD ) , gaan zij die optie uit de weg. De Januskop van het liberalisme en Narcist Rutte als boegbeeld.
[Verwijderd]
MaartenH 10
[Verwijderd][Verwijderd]
Thomas Tonino 1
Marcel luske