Schwarzbuch verspilling belastinggeld

3 Connecties

Onderwerpen

Verspilling Belastingen

Organisaties

Overheid

De Duitse bond van belastingbetalers heeft donderdag zijn jaarlijks zwartboek over verspilling van belastinggeld uitgebracht. Het is een hilarische aaneenschakeling van incompetentie en verkwisting.

Wegen die plotseling eindigen in een weiland, viaducten zonder aansluiting, lege industrieparken, bouwschandalen, zwembaden zonder water, bouwvertragingen - Nederland is niet het enige land dat er een patent op lijkt te hebben. En dan laten we de endemische corruptie in Zuid- en Oost-Europa voor het gemak even buiten beschouwing. Nee, ook de altijd efficiënt geachte Duitsers kampen met geldverkwistende ambtenaren en onnozole dan wel corrupte politici, zo blijkt uit het deze week verschenen Schwarzbuch van de Bund der Steuerzahler Deutschland. Incompetentie blijkt universeel. Een falende overheid ook. Toch is er een belangrijk verschil: de Duitsers kunnen het zich permitteren. In tegenstelling tot de meeste andere Europese landen, klotst het geld in de Duitse schatkist over de randen. Dit jaar zit er zo'n 615 miljard euro in de openbare kassen. Al dat geld jeukt in de handen van politici, die na jaren van zuur wel weer eens met suikergoed naar de kiezers willen strooien. Een overvloed aan geld in de handen van slecht gecontroleerde politici is als een vuistvuurwapen in een kindervuistje. Dat gaat mis.   

Duur foutje... Duur foutje...

Grote bouwprojecten

Het gevolg: een aaneenschakeling van blunders, kostenexplosies en vertraagde oplevering. Tientallen miljarden aan verspilling van belastinggeld. Net als in Nederland, lopen ook in Duitsland grote bouwprojecten tegenwoordig altijd uit de hand. 'Het lijkt wel alsof de benodigde vakkennis niet bij de publieke bouwheren aanwezig is,' verzucht de bond. Die het daar niet bij laat en ook voorstellen komt om de problematiek aan te pakken. Voorbeeld: betrek bouwondernemingen bij de planningsfase en maak de kosten transparanter. Een van de bekendste voorbeelden van mismanagement is de luchthaven Berlin Brandenburg, 'een geschiedenis zonder einde'. Een van de problemen was puur mismanagement door een politieke raad van toezicht. Oorspronkelijk zou dit vliegveld, dat drie andere moet vervangen, in november 2011 worden geopend. Toen werd het juni 2012. Ook dat werd niet gehaald, en de opening werd verschoven naar achtereenvolgens maart 2013 en 27 oktober 2013. Maar begin dit jaar werd duidelijk dat ook die datum niet zou worden gehaald. Nu is het 'ergens in 2014'. In plaats van de geplande €2,4 miljard, gaat de luchthaven meer dan €5 miljard kosten. 'De gebrekenlijst is vermoedelijk langer dan de startbaan,' gromt de auteur van Schwarzbuch. En elke maand dat het vliegveld later opengaat komen er €35 miljoen bij - op kosten van de belastingbetaler.
Het is een grote aaneenschakeling van ambtelijk geblunder, gebrekkig toezicht en politiek gekonkel.

Financiële wereld

Het is slechts een van de tientallen cases die het zwartboek behandelt . Een universiteitskliniek in Düsseldorf, de uitbreiding van een museum in Duisburg, de verbouw van een theater in München, een brug die naar niets leidt – het is een grote aaneenschakeling van ambtelijk geblunder, gebrekkig toezicht en politiek gekonkel. Tenenkrommend en soms ronduit hilarisch. Een apart hoofdstuk gaat over de financiële markten. Zo verspeelde een ambtenaar van Frankfurt tientallen miljoenen door in 2000 100 miljoen mark in een  speculatief fonds te steken. Daar is nu nog 42 miljoen euro van over, omgerekend 9 miljoen minder. Was het geld op een rekening met een laag risico gestort, was de stad 40 miljoen euro rijker geweest. Om verder verlies te voorkomen is het fonds onlangs van de hand gedaan. 'Casinogedrag', noemt de bond het. Het doet denken aan het derivatendrama in Nederland. Nog een zwart financieel gat: de Bayerische Landesbank, 'ein Dauerbrenner' volgens het  zwartboek. Nadat de bank zich in 2008 had vergallopeerd aan waardeloze Asset Bases Securities, moest de Beierse overheid de bank van de ondergang redden met een kapitaalinjectie van €10 miljard. OP de aan- en verkoop van een Oostenrijkse bank verloor de BL nog eens €3,7 miljard. En daarna nog eens €2,3 miljard op een dochterbank. In 2019 moet de BL €5 miljard van de staatssteun hebben terugbetaald, zoals Brussel heeft bepaald. De cynische Bund rekent er niet op.  (Voor de liefhebber: lees het  blog 'Milliardengrab Landesbank - Missmanagement, Bestechlichkeit und keine Kontrolle' over het financiële drama rond de Bayerische Landesbank). De door Bund der Steuerzahler gevonden gevallen van verkwisting zijn talrijk, maar vormen vermoedelijk slechts het topje van de ijsberg. Daarom wil de Duitse bond dat verspilling van gemeenschapsgeld strafbaar wordt gesteld. Dat betaalt zich dubbel terug. De Duitse rekenkamer heeft vorig jaar geschat dat er jaarlijks alleen al bij het landsbestuur (dus van de gehele republiek) €25 miljard te besparen valt.   Constateert u ook verspilling van belastinggeld? Meldt het ons op info@ftm.nl ovm van 'verspilling'