Zweden omarmt Keynes

2 Connecties

Relaties

Zweden Keynes

Terwijl in Nederland de BTW naar 21 procent gaat, wordt in Zweden juist de belastingen verlaagd en de uitgaven opgeschroefd. Keynes is hot in Stockholm.

Met enige jaloezie zullen Mark Rutte en Diederik Samsom kijken naar hun vakbroeders in Zweden die volop ´zoet´ aan het rondstrooien zijn. Donderdag, tijdens de Zweedse variant van Prinsjesdag, zal de centrumrechtse regering van Frederik Reinfeldt aankondigen dat ze de belastingen gaan verlagen en de uitgaven verhogen.

 

De belasting voor gepensioneerden zal met 60 tot 80 euro per jaar verlaagd worden in de Scandinavische monarchie. Vorige week werd al bekend dat de vennootschapsbelasting 4 procentpunt zakt – van 26% naar 22%.  Bovendien wordt het budget voor onderzoek in life sciences met €1,3 miljard verhoogd in de jaren tot 2016.

 

Financiën op orde
De Zweedse Minister van Financiën Anders Borg pakt uit met een stimuleringspakket van bijna 3 miljard euro. Het is het resultaat van jarenlange overschotten op de begroting die is ingezet na een zware economische crisis begin jaren negentig. De Zweedse staatsschuld bedraagt anno 2012 36% van het bruto binnenlands product.

 

Economisch gaat dit jaar minder goed. Het land is voor de helft afhankelijk van de export, waarvan 70 procent naar Europa gaat. Net zoals de Zwitsers, krijgen de Zweden te maken met de hoge wisselkoers van de kroon waardoor de export afneemt. Desondanks groeit de economie dit jaar met ongeveer 1,6 procent. In 2011 was dit nog 4 procent.

 

Het begrotingstekort komt door de ingrepen naar verwachting op 0,3% negatief uit.

Bron: FD