Zweedse killers

1 Connectie

Onderwerpen

Wapenindustrie
0 Bijdragen

Het vreedzame Zweden blijkt een mythe. Er is ophef over de geheime bouw van een Zweedse wapenfabriek in Saoedi-Arabië.

Het Zweedse onderzoeksinstituut voor defensie Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) is betrokken bij de bouw van een wapenfabriek in Saoedi-Arabië. Dat nieuws heeft in Zweden geleid tot verontwaardiging en  kritiek op de centrum-rechtse regering. Die verdedigt zich door er op te wijzen dat het een deal betrof die de vorige sociaal-democratische regering in 2005 had gesloten.

 
Volgens de oppositie is de huidige regering echter verantwoordelijk voor de geheime wapendeal die schuil gaat onder de naam 'Project Simoom'.
 
De Zweedse staatsomroep SR onthulde de vertrouwelijke documenten. Het zou gaan om een project waarbij het Zweedse instelling meehelpt bij de bouw van een aantal geavanceerde wapenfabrieken. Het zou gaan om explosieven en brandstof voor anti-tank raketten. 
 
In 2011 verkocht Zweden voor 429 miljoen dollar wapens aan het Arabische koninkrijk. De verkoop van wapens aan dictatoriale regimes ligt erg gevoelig in de Zweedse politiek. 
 
De Zweden beschikken niet over een grote, maar wel een zeer geavanceerde wapenindustrie. De Zweedse GPS-geleide raketten van BAE System Bofors bijvoorbeeld waren geliefd bij het Amerikaanse leger tijdens hun acties in Irak.
 
 
  
Lees ook de FTM-artikelen over de moeizame Zweedse pogingen om de Saab Gripen NG straaljager aan Brazilië en India te verkopen.
 
 
Redactie
Redactie
Gevolgd door 617 leden