
Het Zwitserse leger bereidt zich voor op sociale onlusten in de Europese Unie. Belegger en columnist Jan Dwarshuis rapporteert vanaf de stellingen van het Alpenland.
Zürich - Woensdag was het dan eindelijk zo ver. De Zwitserse ‘Luftwaffe’ presenteerde haar fonkelnieuwe gevechtsvliegtuig; de Saab Gripen F. Zwitserland heeft maar liefst 22 van deze peperdure vliegende apparaten aangeschaft. De vliegshow trok vanzelfsprekend veel hobbyisten die maar al te graag een glimp van de straaljager wilden opvangen. Echt een dagje uit voor de gemiddelde Zwitserse konijnenkop.
De realiteit is echter wat ernstiger. De Zwitserse minister van Defensie - Ueli Maurer - maakt zich grote zorgen. We hebben het hier niet over Griekenland of Spanje waar burgers al maanden rollebollend over straat gaan, maar over Zwitserland. Een neutraal land waar alles netjes geregeld is, dat zich buiten wereldoorlogen wist te houden en waarbij de financiële crisis in Europa niet iedere dag de krantenkoppen siert. Waarom maakt meneer Maurer zich toch zo druk?
De gemoderniseerde Saab Gripen
Geen Brezjnev over de Paradeplatz?
Zwitsers zijn over het algemeen goed voorbereid. Ze houden ook graag rekening met het ‘onmogelijke’. Liever geen kersverse Leonid Brezjnev over de Paradeplatz in Zürich. Een doodeenvoudig voorbeeld zijn de enorme schuilkelders die onder elk gebouw zitten en waarbij de deuren dikker zijn dan die van de kluis van De Nederlandsche Bank.
Wat bij u in de polder allang is uitgestorven is hier nog gewoon gemeengoed: de dienstplicht. En daarom kan Ueli Maurer op ieder gewenst moment beschikken over een leger dat omgeslagen naar de totale bevolking volgens de huidige maatstaven fors te noemen is. Daar verbleekt dat van de VS bij. Van de week werd ondergetekende bijna plat gereden door een colonne rollend gevechtsmaterieel dat mij pardoes in ‘Zwartboek’ deed belanden.
Maurer stelt droogjes vast dat landen als het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk inmiddels decennia lang bezuinigen op defensie. Ook in de Hollandse polder zien we dat fenomeen voltrekken. Het was het gevolg van het instorten van de Sovjet-Unie en het daarvoor hangende IJzeren Gordijn. Volgens Maurer stelt de defensiemacht van de EU vandaag de dag simpelweg niets meer voor. Slampampers zijn het.

Normaal in het Zwitserse straatbeeld: bewapende soldaat-burgers.
Het wapen is een SIG SG 550, ook bekend als Stgw ('Sturmgewehr') 90.
Eurozone klapt uit elkaar?
Zoals u wellicht weet is sociale onrust de laatste fase van de financiële veenbrand welke volgens velen in 2008 begon, maar eigenlijk zijn grondslag kent in 2000. ‘Alles Heisse Luft’ destijds. Zwitserland, en in het bijzonder het Zwitserse leger, houdt er ondertussen rekening mee dat de crisis in de eurozone steeds ernstiger wordt en overslaat naar andere landen. Maatschappelijke onrust zal zich verder verspreiden en mogelijk stort de Europese muntunie als geheel alsnog in elkaar. De Zwitserse minister van Defensie wacht dit alles niet lijdzaam af. Hij voorziet een vluchtelingenstroom die zijn weerga niet kent.
Het is daarom niet zo gek dat Zwitserland zijn defensie verder op peil brengt. Alles onder de motorkap moet tiptop in orde zijn. En dat mag wat kosten. Zwitserland pompt jaarlijks 5 miljard keiharde Zwitserse franken in de defensiepot van Maurer. De 22 Saab Gripen F gevechtstoestellen zijn daar onderdeel van. Verder wil Zwitserland haar grenzen nog wat strenger gaan bewaken dan nu het geval is. En dat het de Zwitsers ernst is blijkt wel uit operatie ‘Stabilo Due’ waarbij de 2000 hoogste officieren hun stellingen betrokken om ‘Helvetia’ te beschermen tegen het naderende onheil. Een Zwitser is graag goed voorbereid.
Rest mij u een goed weekend te wensen.
Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.
2 Bijdragen
GelatineRidder
JP le Blanc
Gemeten naar het percentage van het bruto nationaal product en in absolute cijfers geeft Zwitserland helemaal niet zo veel uit aan defensie.Nederland in 2011 1,4% van het bnp (11,0 miljard US dollar)Zwitserland in 2011 0,8% van het bnp (4,3 miljard US dollar)In andere EU landen zijn de percentages vergelijkbaar met Nederland en in Frankrijk en Groot Brittannië zijn de percentages en de absolute bedragen nog een veel hoger.http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_military_expendituresDus het wel een beetje een verkeerd inzicht....
En onnodige bangmakerij.....