Zwitserland wordt springplank voor China

2 Connecties
1 Bijdrage

Het oogt nogal bizar, die prille liefde tussen de Chinezen en de Zwitsers. Maar volgens Jan Dwarshuis zit er wel degelijk een strategische logica achter de flirt.

Pfäffikon SZ, Zwitserland – China en Zwitserland zoeken elkaar de laatste tijd steeds meer op. De Chinese premier Li Keqiang heeft eind mei zijn handtekening gezet onder het eerste veelomvattende vrijhandelsakkoord dat het land tekent met een grote westerse economie. En gisteren rolde Peking het rode tapijt uit voor Bundespräsident Uli Maurer. Zwitserland en China zijn in love, zoveel is wel duidelijk. Ultieme kapitalisten en communisten onder één dak, wie had dat ooit gedacht.   First level thinkers denken direct aan de Zwitserse horloge-industrie, welke direct profiteert van het handelsakkoord. Die conclusie onderschrijf ik ook, al merk ik op dat er wel degelijk meer Zwitserse bedrijven in stilte zullen genieten van de overeenkomst. Om maar te zwijgen over het fraaie financiële centrum dat Zürich heet. Wie denkt dat dit bolwerk ten dode is opgeschreven, heeft het gruwelijk mis. Zürich heeft het de laatste decennia veel beter gedaan dan Amsterdam, dit overigens terzijde. Ik kom daar nog wel eens op terug.
Relatie onder druk ?
Echter, als ik wat dieper in de materie duik, is er meer aan de hand. Grote handelsblokken zoals de VS en de EU proberen Zwitserland op allerlei manieren steeds meer onder druk te zetten. De ‘steuerstreit’ met de VS zal u zeker niet ontgaan zijn. Het Zwitserse parlement gooide onlangs een mogelijke overeenkomst met de VS op dit punt – terecht – nog de prullenbak in. De VS kan de boom in.
Maar ook Brussel probeert Bern steeds meer het leven zuur te maken. Zo links en rechts wil Bern best meewerken, maar tot op zekere hoogte. De overeenkomst van de oerkantons waaruit het Schweizerische Eidgenossenschaft ontstond stamt uit 1291 en is hier letterlijk om de hoek ondertekend. Ik heb niet het idee dat de Zwitsers van plan zijn hun neutraliteit op te geven ten faveure van Brussel. En dat is precies een van de redenen waarom ondergetekende hier een jaar of wat geleden is neergestreken.
Minister van economische zaken Johann Schneider-Ammann proost met de Chinese minister van handel Chen Deming op het vrijhandelsakkoord
China speelt het handig?
China maakt mijn inziens handig gebruik van de situatie. Ook China ligt regelmatig overhoop met de EU en de VS. Recentelijk gedonder over een paar lullige zonnepanelen staat mij nog helder voor de geest. Maar China weet ook dat de EU een belangrijk afzetgebied is voor haar producten. Tevens is het de Chinezen een doorn in het oog dat de Amerikanen met de dollar kunnen doen wat ze willen. Een van de prioriteiten van China is om de macht van de dollar te breken ten gunste van hun eigen munteenheid.
En daar komen de Zwitsers in beeld. Niet alleen Londen, maar ook Zürich is een prachtige springplank voor de Chinese ambities. UBS en Credit Suisse zijn in China immers nog klinkende namen. In het proces van de verdere globalisering van de Chinese munt kan Zwitserland dus een belangrijke rol vervullen. En aangezien Chinezen in extreem lange termijn scenario’s denken, heeft de handelsovereenkomst een veelomvattender functie en uitwerking dan u op het eerste gezicht zou verwachten.
Oplossing?
Voor ondergetekende met een drietal Zwitserse aandelen in portefeuille een uitstekende ontwikkeling. Brussel heeft op mijn bureau al jarenlang een imagoprobleem. En China is een prachtig handelsblok, zolang ons fund er maar niet rechtstreeks hoeft te investeren. Dat probleem lost zich op deze manier vanzelf verder op. Of het verstandig is de macht van de dollar te willen breken kan ik niet beoordelen. Ik vermoed dat ondergetekende dat in levende lijve niet meer gaat meemaken. Maar een beetje Chinees valutair tegenwicht kan zeker geen kwaad.
Rest mij u een goed weekend te wensen.

Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.