Zwitserlevengevoel van Wilders kan op de schop

2 Connecties

Personen

Geert Wilders

Locaties

Zwitserland
2 Bijdragen

Geert Wilders hoeft even niet meer te dromen van Nederland als 'Zwitserland aan zee.' De Zwitserse economie is gekrompen als gevolg van een te dure eigen munt en minder export.

Het zit Geert Wilders niet mee op campagnetour. Verschillende peilingen wijzen uit dat zijn PVV forse tikken van de kiezer gaat krijgen op 12 september. Volgens de politieke Barometer van Ipsos Synovate scoort de PVV niet hoger dan 18 zetels, zes minder dan bij de vorige parlementsverkiezingen.

 

Opmerkelijk detail: Net als zijn uiterst linkse collega Emile Roemer moet Wilders extra zetels inleveren sinds het eerste grote verkiezingsdebat op tv. Waar Samsom en in mindere mate Rutte in de peilingen de vruchten lijken te plukken van hun soepele media-optreden, lijkt de televisiekijkende kiezer steeds minder vertrouwen te hebben in Roemer en Wilders.

 

Als het gaat om betrouwbaarheid, dan scoort Wilders zelfs het laagste bij Nederlandse burgers. De uit Venlo afkomstige PVV-leider moet zelfs BN'ers als roddelnicht Albert Verlinde en relnicht Paul de Leeuw voor zich dulden. Tenminste, dat bleek uit een vorige maand gehouden peiling van mediabedrijf en tijdschrift Reader's Digest in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam.

 

Anti-Brussel-koers scoort minder

Diverse politieke analisten wijzen er op dat het inruilen van de anti-Islam-agenda door een anti-Brussel-koers Wilders minder scoort dan dat hij wellicht zou hebben bevroed toen hij zijn gedoogsteun introk van de CDA-VVD-regeringscoalitie. Zelfs in buitenlandse commentaren zoals die van The Wall Street Journal : het forse virtuele verlies van de PVV wordt verklaard met een een felle anti-euro-campagne die duidelijk op minder electorale steun kan rekenen dan zijn verbale oorlog tegen de multiculti-samenleving en de Islam.

 

Sinds vandaag heeft Wilders nog een goede reden om al dan niet hard te vloeken met zijn karakteristieke zachte g. Hoe dat zo? Wilders wil Nederland omtoveren in Zwitserland aan de Noordzee. Tenminste, dat is het 'pragmatische en patriottische' perspectief van de PVV voor Nederland, zoals Wilders dat verwoordde bij de presentatie van het PVV-verkiezingsprogramma 'Hun Brussel, ons Nederland' aan het begin van deze zomer.

 

Wilders droomt van een Nederland dat na 12 september uit de EU is gestapt en de euro heeft ingeruild voor de gulden. Dat is uiteindelijk beter voor de Nederlandse economie, zo verkondigde Wilders bij de lancering van het PVV-verkiezingsprogramma. Kijk maar naar Zwitserland, aldus Wilders: 'Een handelsland met een eigen munt waarmee het goed gaat.'

 

Knauw aan het Zwitserlevengevoel van Wilders

Maar sinds vandaag hebben harde cijfers het Zwitserlevengevoel van Wilders een knauw gegeven. De economie van Zwitserland is onverwacht gekrompen, zo blijkt uit de laatste cijfers van de rekenmeesters uit het alpenland. De Zwitserse economie is weliswaar met 0,1 procent ingezakt, maar de krimp kwam onverwacht. Temeer omdat analisten gemiddeld nog uitgingen van een groei van de economie in het tweede kwartaal met 0,2 procent.

 

Hoe dat zo komt met dit dalletje van de economie van de door Wilders zo bejubelde Zwitserland? Simpel zat: Ondanks het feit dat de Zwitsers kwistig strooiden met hun franken, ondervond hun economie steeds meer tegenwind. Met dank aan een steeds duurdere munt, die de export omlaag heeft gedrukt. Alleen al de uitvoer van diensten daalden met 0,9 procent de voorbije maanden volgens Reuters. Om verdere stijging van de franc af te remmen, besloot de Centrale Bank van Zwitserland de franc aan de euro te koppelen.

 

 

 

Monetair beleid Zwitserland uitgedraaid op economisch wanhoopsoffensief

Maar nu lijkt dit monetaire beleid te zijn uitgedraaid op een economich wanhoopsoffensief. De Zwitsers verdienen veel centen met export maar het land is nu echt te duur geworden voor het buitenland. Ondanks een sterke munt kan de uit kantons bestaande republiek de eurocrisis niet buiten de deur houden.

 

Mocht Wilders met deze ontnuchterende constatering om de oren worden geslagen bij het eerstvolgende tv-debat, dan is de kans klein dat hij toegeeft ontwaakt te zijn uit zijn Zwitserse droom.

 

De kans is daarentegen groot dat de PVV-lijsttrekker Zwitserland dan de hemel in zal blijven prijzen alsof er niets aan de hand is. Het land is lid van de Europese Vrijhandels Associatie en dus heeft het per definitie profijt van de handel met Europa, zo luidt de macro-economische logica van de gesjeesde rechtenstudent Wilders.

 

Niet-economische argumenten

Om vervolgens met andere argumenten het gelijk van zijn Zwitserlevengevoel proberen te halen: zo kan Zwitserland een minarettenverbod afkondigen en het kan eigen, strenge immigratieregels opstellen. En dat kan Nederland niet omdat dit niet mag van Eurocommissaris Malmström of zoals Wilders haar noemt 'die Noorse hippie uit Brussel.'

 

Met deze niet-economische argumenten zal Wilders vermoedelijk niet echt scoren bij de televisiekijkende kiezer. Sterker nog, nu de Zwitserse economie is ingezakt, is de kans alleen maar groter geworden dat de PVV in de peilingen verder daalt.