Zwitsers in het zwembad

1 Connectie

Locaties

Zwitserland
1 Bijdrage

Jan Dwarshuis kan het woord Draghi niet meer horen. Zelfs in zijn Zürichse zwembad beginnen de Zwitsers spontaan over de gelddrukker van de ECB.

Wanneer u midden in de nacht wakker schrikt van een positie in uw portfolio omdat u zo scheef zit als een huis, dan denkt u ook direct  aan Mario Draghi. De Italiaan rolde gisteren met zijn spierballen en beleggers trapten er vol in. Ik heb - met een Zwitserse Nespresso voor mijn neus - de gehele persconferentie zitten aanschouwen. Het besluit van de ECB was niet unaniem, eentje dacht wat anders over de opmerkelijke ongelimiteerde plannen. Daarna lachte Draghi wat geheimzinnig en hield zijn toehoorders voor dat het speculeren kon beginnen wie dat geweest was.

 
Dat kan er maar een zijn: Jens Weidmann, de oppergodmajoor van de Bundesbank. Weidmann noemt het opkopen van bondjes “tantamount to financing governments by printing banknotes.” En daarmee slaat hij de spijker op zijn kop. “The intervention purchases must not be permitted to jeopardize the capability of monetary policy to safeguard price stability in the euro area,” aldus Weidmann.
 
De ECB koopt slechts tijd en gaat voor de korte termijn. Voor de langere termijn zijn de maatregelen op zijn zachtst gezegd onplezierig te noemen. Maar daar komt u - en ondergetekende uiteraard ook - vanzelf wel achter.
 
Oude koeien
Genoeg over Draghi nu. Als ik hier in het zwembad lig beginnen zelfs Zwitsers spontaan over Draghi. Ik kan geen Draghi meer horen! Daarom ook wat anders om uw gedachten over te laten gaan het komende weekend. Twee oude koeien zijn ‘als de dollar valt’ van onze vriend Middelkoop en ‘peakoil’.
 
De dollar is nog steeds niet gevallen en voor de believers van peakoil is er goed nieuws. De grootste exporteur van olie - Saoedi-Arabië - is mogelijk vanaf 2030 olie-importeur vanwege de idiote vraag naar het zwarte spul in de zandbak. Alles wat warm is moet koud worden en andersom. En dat kost bakken met energie. En kijkt u het weekend ook even naar de verhoudingen tussen Israël en Iran. Vroeger een hot olie-item, tegenwoordig nauwelijks een nieuwsfeit.
 
Het blind long gaan in grondstoffen - omdat er altijd vraag is - is naar mijn idee te eenvoudig gesteld. Wanneer u zich als belegger in deze hoek gaat begeven is een beetje fatsoenlijke research wel op zijn plaats. Waarschijnlijk komt u er al snel achter dat uw kennis te kort schiet omdat het energie-vraagstuk uiterst complex en ongewis is. Vraag dat maar eens aan een paar speculanten in het donkere spectrum der heldere zonnecollectoren. Die zitten nu nog steeds op de blaren.
 
Zwitsers in het zwembad?
Tot slot geef ik een subtiele reactie op de column van onze gewaardeerde FTM-collega, Libben Reeskamp. Reeskamp boort in zijn column het Zwitserse model dwars door het keiharde steen hier de grond in. De economie krimpt in Zwitserland als gevolg van de sterke munt en daarom is het model alhier volgens Reeskamp waardeloos. Dat is wel wat te kort door de bocht. Omdat Europa - en laten we de VS vooral niet vergeten - er op financieel gebied een zooitje van hebben gemaakt vlucht bijna iedereen in de veilige Zwitserse munteenheid omdat het land financieel gezien haar zaakjes wel op orde heeft. Zwitserland is immers nog nooit failliet gegaan, Nederland bijvoorbeeld wel. Griekenland was ooit de eerste.
 
Het Zwitserse probleem ligt daarmee iets complexer en kent een internationaal karakter. Daar komt bij dat de gemiddelde levensstandaard hier in de zonnige bergen ietwat hoger ligt dan bij u in de vlakke polder. Daarom vindt u de vakanties hier zo duur. Dat er van de Zwitserse welvaart een friemeltje afgeknabbeld wordt is - nog - geen enkele reden tot zorg.
 
Wat Wilders wil benadrukken zijn simpelweg de weeffouten van de Europese Unie. En daar heeft hij wel degelijk een goed punt. Voor de goede orde: mijn stem gaat niet naar Wilders. Zwitserland heeft ondertussen zo haar eigen problemen. Doordat de Europese burger zijn eigen munt niet vertrouwd stroomt het land barstens vol met spotgoedkoop geld. Daardoor is het voor de lokale held hier mogelijk om voor een appel en een ei een hypotheek af te sluiten en dat jaagt - net zoals eerder in Nederland - de vastgoedprijzen hoger dan de top van de Jungfraujoch.
 
Zwitserland krijgt daardoor de rekening voor 100 procent zeker op een later moment gepresenteerd. De Zwitsers die hier in het zwembad liggen noemen een getal van acht jaar, ondergetekende denkt wat eerder. Met dank aan het gekloot binnen de Europese Unie.
 
Kip zonder kop
De uiterst kortzichtige opmerking van Paars-vladderaar Pechtold dat Zwitserland slechts en alleen op zwart geld zit leggen we maar even naast ons neer. Pechtold moedigt strafbaar gedrag aan, zonder dit te beseffen. Alexander zou zich eerst maar eens beter in deze materie kunnen verdiepen alvorens als een kip zonder kop associaties op te roepen welke kant nog wal raken. ‘Tantamount’ zou beter op zijn plaats geweest zijn. Vroeger hoorde ik Pechtold nog wel eens verstandige dingen zeggen. D66 kreeg daarmee kleur en Pechtold was een hele leuke man. Het lijken - net zoals een stabiele euro - vervlogen tijden. Ondertussen lacht voormalig vatenhanger Samsom in zijn vuistje...
 
Rest mij u een goed weekend te wensen.
 
 
 
Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.