Zwitsers kapituleren voor lage euro

  De Zwitserse nationale bank stopt met verkoop franken

  De euro is ten opzichte van de Zwitserse frank sterk gedaald. Niet alleen door de gedaalde koers, maar ook door de existentiële crisis van de munt. Die heeft geleid tot een enorme kapitaalvlucht de afgelopen maanden vanuit Duitsland en Nederland naar Zwitserland. Tienduizenden vermogenden hebben hun euro's omgezet in franken.

   
  Dat is een zegen voor Zwitserse vermogensbeheerders, maar de hogere koers van de frank dreigde andere Zwitserse banken in problemen te brengen. Ook exporterende ondernemers klagen steen en been. 
   
  De Zwitserse nationale bank SNB heeft de laatste weken getracht de stijging tegen te gaan door tientallen miljarden euro's in te kopen, maar zegt nu voorlopig geen franken meer te zullen verkopen. De deflatoire druk van een sterk gestegen frank zou verminderd zijn door een groei van 2 procent van de reële economie. De nadelige effecten voor de export neemt de bank daarbij voor lief. 
   
  Volgens sommige stemmen kapituleert de SNB daarmee voor de krachten van de markt. De bank ontkent dat. Toch wordt algemeen verwacht dat de SNB de rente zal verhogen. Zonder renteverhoging denkt de SNB dat de inflatie in 2012 hoger zal zijn dan 2 procent. 
   
  De omruilactie van de SNB leidde in de hectiek van de afgelopen weken tot opmerkelijke bumps in de koersgrafiek van de euro. Kennelijk denkt de Zwitserse centrale bank dat de periode van excessieve koersdaling van de euro nu voorbij is.
   
   
  Over de auteur

  Redactie

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid
  Verbeteringen of aanvullingen?   Tip de auteur Annuleren