Zwitserse bank daagt niet op in rechtszaal

3 Connecties

Onderwerpen

Zwitserland Bank Belasting
0 Bijdragen

Wegelin & Co is niet op komen dagen in de rechtbank van Manhattan, waar de Amerikaanse staat de bank had gedaagd vanwege een belastingkwestie.

De Amerikaanse staat heeft de oudste bank van Zwitserland aangeklaagd omdat de bank minstens 100 Amerikanen zou hebben geholpen met belastingontduiking. De Verenigde Staten noemde Wegelin naar aanleiding van zijn demonstratieve afwezigheid een “vluchteling.”

Bank arresteren
De absentie van de verdachten en hun advocaten moet afgelopen weekend voor een rare situatie hebben gezorgd in de rechtbank. De federale rechter, Jed Rakoff, vroeg zich af hoe het verder moet. De openbare aanklagers zeiden dat ze nu gaan overleggen met het Amerikaanse ministerie van Justitie. “In tegenstelling tot een persoon, is het arresteren van een bedrijf enigszins lastig”, aldus rechter Rakoff.

Wegelin verdedigt zijn afwezigheid: “the legal prerequisites to initiating criminal proceedings under U.S. law have not been met.” De zaak kan volgens Zwitserse private bank niet beginnen omdat het nog niet met fatsoenlijke strafrechtelijke dagvaardingen is geconfronteerd. Zonder juiste dagvaardingen mag een zaak helemaal niet voorkomen, meent de bank.

Bankgeheim
Daar voegt Wegelin aan toe: “The circumstances create a clear dilemma for Wegelin & Co.: If it were to adhere to current U.S. legal practice aimed at Swiss banks, it would have to breach Swiss law,” Wegelin beweert dat het er alles aan zal doen om het probleem op te lossen, maar het moet wel binnen de Zwitserse wetgeving blijven. De regels van beide landen zouden in conflict zijn met elkaar. Daarmee doelt Wegelin waarschijnlijk vooral op het Zwitserse bankgeheim.

Wegelin is de eerste buitenlandse bank die door Amerika is aangeklaagd voor het helpen bij belastingfraude. Niet alleen de bank, maar ook drie medewerkers de bank waren eerder al als individu aangeklaagd door de States. In totaal zou het drietal volgens de aanklagers meer dan 1,2 miljard dollar van zijn cliënten bij de Amerikaanse fiscus vandaan houden.

Notenstein Privatbank
Om de Zwitserse cliënten niet de dupe te laten worden van eventuele Amerikaanse claims, heeft Wegelin zich gesplitst. De bank is verkocht aan de Raiffaisen Group, met uitzondering van het Amerikaanse onderdeel. 700 werknemers gaan met alle niet-Amerikaanse cliënten (goed voor 22,9 miljard dollar aan vermogen) verder als de Notenstein Privatbank, welke binnen Raiffaisen een zelfstandige rol heeft.

Wegelin bestaat alleen nog uit zijn Amerikaanse klanten. Op papier is het er dus nog wel. Maar praktisch is de 270 jaar oude bank eigenlijk alleen nog maar een vehikel om processen tegen de VS mee te kunnen voeren. Als deze tenminste eens van start gaan. 

R

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 567 leden