Zwitserse bank elimineert zichzelf na belastingklopjacht

2 Connecties
0 Bijdragen

De oudste bank van Zwitserland geeft toe dat het Amerikaanse cliënten heeft geholpen met belasting ontduiken en doekt zichzelf op.

In de rechtszaal te Manhattan heeft de Zwitserse bank Wegelin bekend dat het vermogende Amerikanen op illegale wijze heeft geholpen om hun kapitaal buiten schot van de Amerikaanse fiscus te houden. Naar aanleiding hiervan heeft het kapitaalbedrijf, dat al tweeënhalve eeuw bestaat, besloten na de afwikkeling van de zaak zichzelf op te heffen.

Otto Bruderer, manager en partner bij de Zwitserse bank, gaf met een zwaar Duits accent toe dat Wegelin tussen het jaar 2002 en 2010 had afgesproken met zijn cliënten in de Verenigde Staten, die valse belastingverklaringen afgaven, om met behulp van het Zwitserse bankgeheim belasting te ontduiken in Amerika. 

Boete
De bank erkende tegenover de rechter dat het bijna een decennium lang op zijn minst 1,2 miljard dollar verborgen hield voor de blauwe enveloppenbrigade. Wegelin betaalt een boete van 57.8 miljoen dollar aan de Amerikaanse staat, inclusief een teruggave van 20 miljoen dollar aan de Amerikaanse belastingdienst.

Aanvankelijk probeerde Wegelin de dans te ontspringen door zich niets aan te trekken van de aanklachten. Afgelopen februari kwamen de bankiers niet opdagen in de Amerikaanse rechtszaal. De Verenigde Staten noemde Wegelin naar aanleiding van zijn demonstratieve afwezigheid een “vluchteling” en procedeerde door.

The end
De verrassende schuldbekentenis maakt nu dus een einde aan de zaak. En ook aan het bestaan van de private bank, die ooit in 1741 werd opgericht. “Als de zaak definitief is afgerond, zal Wegelin niet meer opereren als een bank”, aldus de officiële verklaring vanuit het hoofdkantoor, gelegen vlakbij de Duits-Zwitserse grens. 

Het is echter geen abrupt einde. Begin vorig jaar maakte Wegelin al duidelijk dat het bezig was met een splitsing. Alle niet-Amerikaanse klanten, met in totaal 22,9 miljard dollar aan vermogen, zijn ondergebracht bij Notenstein Privatbank. Deze nieuwe private bank is hier speciaal voor opgezet en is in handen van Raiffeissen Group.

Op deze manier zorgt het ter ziele gaande Wegelin ervoor dat de claims van de Amerikaanse autoriteiten geen andere klanten treft, behalve de Amerikaanse rekeninghouders. Notenstein wordt geleid door Adrian Künzi, de voormalige directeur van Wegelin.

Klopjacht
De val van Wegelin is geen incident. De Verenigde Staten zijn een aantal jaren geleden een klopjacht begonnen op Zwitserse banken en belastingontduikende landgenoten die zich in het Alpenland verscholen houden met een geheime bankrekening. Dat heeft eerder bij Wegelin zelfs geleid tot strafrechtelijke aanklachten tegen individuele bankiers.

De kruistocht begon in 2009 bij UBS, de Zwitserse bank die vroeger het actiefst Amerikaanse cliënten wierf. Naar aanleiding van een onderzoek volgde toen een schikking: UBS betaalde een boete van 780 miljoen dollar aan de U.S.A. Ook werden de namen van enkele honderden verdachte cliënten werden overgedragen.

Credit Suisse
De Zwitserse overheid beloofde sindsdien medewerking te verlenen aan buitenlandse overheden om belastingontduikers op te sporen. UBS werd daarom verplicht om de gegevens van nog eens ongeveer 4450 rekeninghouders over te dragen. Echter bij lange na niet alle 52.000. Ook Credit Suisse heeft een greep namen en rugnummers door moeten spelen.

Wegelin is echter de eerste bank uit het Alpenland die heeft bekend stelselmatig mee te werken aan de fiscale verduistering van Amerikaans klantenkrediet.