Zwitserse banken vrezen zwart geldvlucht

2 Connecties

Relaties

Zwitserland

Werkvelden

Banken
1 Bijdrage

Internationale druk om belastingontduiking aan te pakken raakt Zwitserland flink. Zwitserse banken vrezen dat hun klanten binnen 4 jaar bijna 165 miljard euro aan zwart geld weghalen.

De Internationale druk om belastingontduikers aan te geven heeft geleid tot een massale kapitaalvlucht bij Zwitserse banken, zo tekent Der Spiegel op: Grootbank UBS heeft de afgelopen tijd met lede ogen toezien dat hun vermogende klanten 30 miljard Zwitserse francs ofwel bijna 26,7 miljard armer van hun rekening opnamen.

 

En dat is nog maar het begin, verzucht Jürg Zeltner, hoofd vermogensbeheer van UBS, in het magazine 'Schweizer Bank'. Zeltner verwacht dat honderden miljarden Zwitserse franken binnen afzienbare tijd uit Zwitserland verdwijnen.

 

Al in mei registreerde Zeltner dat Europese klanten in het eerste kwartaal van dit jaar ongeveer tien miljard Zwitserse francs ofwel 8,2 miljard euro van hun bankrekening bij UBS hebben opgenomen. Medio 2012 beheerde UBS in totaal 650 miljard euro van vermogende rekeninghouders. Maar voor de rest van dit jaar vreest UBS-bankier Zeltner voor een kapitaalvlucht naar het buitenland.

 

Nog meer pressie op Credit Suisse
Nog meer dan UBS voelt grootbank Credit Suisse de gevolgen van internationale pressie om inzicht te geven in diens rekeningen van buitenlandse klanten. Sinds 2009 hebben rijke Westeuropeanen 32 miljard Zwitserse Franken ofwel 26,3 miljard euro weggehaald bij Credit Suisse.

 

En voor de komende jaren houdt de één na grootste bank van Zwitserland er rekening mee dat buitenlandse klanten bijna 28,8 miljard euro zullen opnemen, zo meldt David Mather, hoofd financiën van Credit Suisse. Eervorige maand werd bovendien bekend dat de Duitse fiscus een inval heeft gedaan bij duizenden belastingontduikende onderdanen van de Bondsrepubliek en tevens klant van UBS op verdenking van een Bermuda-constructie.

 

Ook Credit Suisse vreest voor 'bankrun' door rijke buitenlandse klanten

 

Zware diplomatieke druk van VS en Duitsland
Ooit stond de Zwitserse republiek dankzij zijn internationaal vermaarde bankgeheim te boek als dé verborgen schatkamer van buitenlands geld. Maar die tijden zijn zo goed als voorbij mede dankzij bemoeienis van VS en Duitsland. Beide grootmachten hebben zware diplomatieke druk uitgeoefend op de Zwitserse overheid om vermogende belastingontduikers geen bescherming meer te bieden tegen buitenlands financieel opsporingsonderzoek.

 

Vooral de VS is het ernst met de fiscale oorlog met Zwitsere connecties. Zo werd deze maand onthuld dat de Amerikaanse fiscus voormalig UBS-vermogensbeheerder Brad Birkenfeld met 81 miljoen euro beloond heeft voor het doorspelen van vertrouwelijke informatie van fiscaal frauderende Amerikaanse UBS-klanten.

 

Onderzoek van de Zwitserse ondernemerskamer ZEB wijst uit dat de kluizen van de Zwitserse banken voor totaal ruim 2300 miljard euro gevuld zijn met buitenlandse herkomst. Bijna 658 miljard euro van deze som heeft een West-Europese afkomst zonder dat de fiscus ervan weet, zo wijzen ramingen van ZEB uit. Tot 2016 verwacht ZEB dat er een zwart geldvlucht naar het buitenland op gang komt ter waarde van 200 Zwitserse franken ofwel bijna 164,5 miljard euro.(L)