Gouden bergen in het beloofde land

2 Connecties

Relaties

Euro

Locaties

Zwitserland
0 Bijdragen

Zwitserland kampt met een enorme instroom euro's. Maar is het land echt zo'n veilige haven?

 De Zwitserse nationale bank (SNB) heeft in de eerste helft van 2010 14 miljard Zwitserse frank (10,5 miljard euro) verspeeld in pogingen om de opmars van de nationale munt te dempen. De bank heeft sinds begin dit jaar voor 104,9 miljard frank euro's gekocht en daar forse wisselkoersverliezen op geleden

 

De frank steeg sterk in waarde door een tsunami van euro's uit de eurozone, vooral uit Duitsland. De frank wordt gezien als de laatste stabiele munt. De yen was dat eerder, maar door de hoge schulden van Japan (200% BBP) geldt die munt als devaluatiekandidaat.

 

Dure frank
De influx van euro's is goed voor de Zwitserse vermogensbeheerindustrie, maar slecht voor de economie van het land. Direct gevolg is een scherpe waardestijging van de frank en die maakt de Zwitserse export duurder. Hoewel de horloge-industrie nog weinig zegt te merken, hebben de toeristische sector en de machinebouw het lastig. Nog belangrijker is dat Zwitserse banken massaal in Oost-Europa en Polen hypotheken met een lage rente in franken hebben genomen op onroerend goed. 
 
De combinatie sterke frank en zwakke forint e.a. vormt een dubble whammy van potentiële ellende. Door de aankoop van euro's probeerde de SNB de stijging te dempen. Het effect daarvan is dat de Zwitserse belastingbetaler opdraait voor huizenkopers in Oost-Europa. De nationale bank wordt daar zwaar om bekritiseerd. De SNB wordt Don Quichot-gedrag verweten, wanhopig trachtend een niet te stuiten trend te keren.
 
Nieuwe schuldencrisis
De paradoxale situatie is nu ontstaan dat Zwitserland tegelijk een safe haven is voor geplaagde euro-bezitters, maar de bancaire sector is blootgesteld aan zware risico's. Internationaal opererende banken als UBS hebben zware klappen opgelopen door hun investeringen in de Amerikaanse vastgoedmarkt. Nu dreigt hetzelfde te gebeuren met hun leningen in Oost-Europa en de Balkan. Een nieuwe schuldencrisis dreigt als die leningen niet worden terugbetaald. 
 
En intussen is de nationale bank ook nog een stuk armer geworden. Ze leed over het eerste half jaar een verlies van 4 miljard frank. Dat het niet veel meer was vooral te danken aan de stijging van de goudprijs. Zwitserland bezit enorme goudreserves. Met 1146 ton goud staat het wereldwijd op de zevende plaats. Maar naast die goudberg ligt een afvalhoop van 120,5 miljard euro die sterk in waarde is geslonken.