De Zwitserse tsunami

Wat zijn de gevolgen van de explosieve stijging van de Zwitserse frank ten opzichte van de euro? Belegger Jan Dwarshuis woont en werkt in het land en analyseert het besluit van de Zwitserse centrale bank van donderdag om de koppeling van de eigen munt met het flodderige 'pleepapier' euro los te laten.

Waar een klein land groot in kan zijn... De schok onder valutahandelaren en beleggers was groot toen de Zwitserse Nationale Bank (SNB) donderdag besloot om de koppeling met de euro los te laten. Het gevolg was dat de koers van de euro onder pari dook ten opzichte van de Zwitserse frank en de beurs te Zürich 8,9 procent verloor. 'The SNB concluded that enforcing and maintaining the minimum exchange rate for the Swiss franc against the euro is no longer justified,' aldus de SNB in haar toelichting.

Drie jaar lang hebben de Zwitsers hun munt min of meer aan de euro gekoppeld, maar daar is nu een abrupt einde aan gekomen. Overigens verdiende de SNB in 2014 38 miljard Zwiterse frank met het geschuif van valuta’s en andere beleggingsactiviteiten.

Boos

De reacties laten zich eenvoudig raden. Speculanten zijn boos en verrast. Thomas Jordan, de president van de SNB, heeft er geen boodschap aan. Hij informeerde zelfs Christine Lagarde van het IMF niet. Tijdens een druk bezochte persconferentie legt hij eerst maar weer eens de opdracht van de SNB uit: prijsstabilisatie voor de lange termijn vanuit Zwitsers perspectief.

Beslissingen als deze worden altijd onverwachts genomen om speculanten geen kans te geven. De reactie die daarna volgt is vaak overtrokken en zal zich normaal gesproken binnen een maand of zes stabiliseren. Jordan slaat daarmee de spijker op zijn kop. In Polen zijn de first level thinkers, die dachten slim te zijn met een goedkope Zwitserse hypotheek, vooralsnog de klos.

Tsunami

De heer N. Hayek – topman van de Zwitserse horlogemaker Swatch – staat op zijn achterste benen en heeft de actie van de SNB omschreven als een 'Tsunami' voor het Zwitserse bedrijfsleven. Ook de toeristenbranche is verrast en reageert geschrokken op de maatregelen van de SNB, omdat dit een negatief effect zou hebben op het toerisme.

De timing van de SNB is opmerkelijk: volgende week vergadert de ECB over QE

Voor de gemiddelde Europeaan is Zwitserland nu opnieuw een stuk duurder geworden. Maar de branche vergeet dat dit onder andere ligt aan de waardeloos presterende Europese Unie, en niet aan de SNB. Een interessante reactie van de commerciële banken in Zwitserland was dat er donderdag vrijwel nergens euro’s gepind konden worden bij de bankautomaten.

Timing

Ik ben van mening dat de SNB het juiste besluit heeft genomen. De timing is daarbij opmerkelijk. Volgende week komt het bestuur van de ECB bij elkaar en zal daarna waarschijnlijk aanvangen met monetaire verruiming. De Zwitsers zijn daar geen voorstander van en koppelen net op tijd hun munt los.

Daarnaast is er nog het geval Griekenland, dat in de ogen van de Zwitsers een risico is voor de stabiliteit van de euro. De Zwitsers hebben hun munt zien afglijden en dat is met name tegenover de dollar niet langer te rechtvaardigen. De SNB wil flexibeler zijn in de roerige tijden die komen en dat kan ik als geen ander begrijpen. Het tijdelijke negatieve effect moet maar even op de koop toe genomen worden in de bergstaat. De geschiedenis laat immers zien dat het beleid de Zwitserse economie geen windeieren heeft gelegd in tegenstelling tot het getreuzel en gedwarrel van de EU.

Kansen

De negatieve Zwitserse rente lokte beleggers recentelijk met name naar degelijke Zwitserse dividendaandelen. Het is daarom niet zo gek dat de Zwitserse beurs het vorig jaar uitstekend gedaan heeft.

De negatieve koersreactie overtrokken, het valuta-effect is van tijdelijke aard

Na gisteren is de beurs te Zürich terug bij af. Maar bij veel onderliggende bedrijven is er niet veel veranderd en is de negatieve koersreactie overtrokken en het valuta-effect is van tijdelijke aard. De huidige situatie biedt voor sommige Zwitsers georiënteerde beleggers veel kansen in één van de meest gerespecteerde financiële centra ter wereld.

Rest mij u een goed weekend te wensen.


Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.