Auteur

Arne van der Wal

Mede-oprichter en directielid van Follow the Money. Houdt zich onder meer bezig met technologie-ontwikkeling en onderzoek naar de voedingsindustrie.

Arne is in 1963 geboren in Harlingen. Studeerde geschiedenis en Portugees in Groningen, Lissabon en Mainz. Na zijn studie begon hij bij een stichting als importeur van Portugeestalige boeken en stelde hij bij een farmaceutisch bedrijf registratiedossiers samen en volgde enkele bedrijfseconomische en ICT-opleidingen.

Daarna volgde hij de Postdoctorale Opleiding Journalistiek aan de Erasmus Universiteit en begon hij in 1993 zijn journalistieke loopbaan bij Quote. Daar ontwikkelde hij de roemruchte Quote 500 Rijkste Nederlanders en leidde hij deze publicatie enkele jaren. De Quote 500 was het eerste Nederlandse journalistieke onderzoek dat geheel op een database was gebaseerd. Ook zette hij eQuote op, de voorloper van quotenet.nl, en was hij hoofdredacteur van alle Quote Specials, zoals Quote 500, Quote 1000, Quote Wie-is-wie, eQuote en Quotenet.nl.
 
Arne trad in 2004 toe tot de hoofdredactie van het zakelijk weekblad FEM Business, waarvan hij van 2006 tot 2010 hoofdredacteur was. De publicatie van FEM Business werd eind 2009 door uitgever Reed Business gestaakt. Samen met Eric Smit en Mark Koster richtte hij daarna Follow the Money op.

Arne maakt is lid van de Raad van Advies van de opleiding Journalistiek van Hogeschool Windesheim (onbezoldigd).

email: arne@ftm.nl

Artikelen
200
2017

© ANP / Koen van Weel

DuPont schikt teflon-rechtszaken, wat nu?

4
Arne van der Wal

Het Amerikaanse DuPont heeft een schikking getroffen met de slachtoffers van de PFOA-vervuiling die het heeft veroorzaakt rond zijn Amerikaanse teflon-fabriek. Wat betekent die schikking voor de Nederlandse omwonenden en werknemers die mogelijk ziek zijn geworden door blootstelling aan deze stof?

2016

© ANP / Lex van Lieshout

Wageningen wordt een verlengstuk van de voedingsindustrie

18
Arne van der Wal

Unilever verhuist zijn innovatiecentrum naar Wageningen. Onder leiding van bestuursvoorzitter Louise Fresco wordt Wageningen University & Research, een van de hoogst aangeschreven universiteiten ter wereld, steeds meer een gesubsidieerd onderzoekslaboratorium voor grote voedingsmultinationals.

Kijktip: het gebrekkige toezicht op de pensioensector

38
Arne van der Wal

Een onwrikbaar geloof in modellen, dubbele petten, draaideur-carrières en knagende verleidingen – het ooit zo veelgeprezen Nederlandse pensioenstelsel heeft vieze rafelranden. Hoe is het gesteld met het toezicht op de pensioensector? Die vraag komt vrijdagavond aan de orde in tweede uitzending van tv-programma Zwarte Zwanen.

Claimen PFOA-letselschade is lange lijdensweg

1
Arne van der Wal

Verschillende advocatenkantoren hebben zich gestort op het PFOA-schandaal. Onder hen bevinden zich ook partijen die gewiekst inspelen op de zorgen die bij de bevolking in Dordrecht en Sliedrecht leven. Hebben de zieke DuPont/Chemours-werknemers hier iets aan?

België zit met staatsbank in maag

59
Arne van der Wal

Ook de Belgische burger kreeg de rekening van de financiële crisis gepresenteerd. Dexia Bank, een van de grootste banken, moest worden gered en werd genationaliseerd. Follow the Money deed mee aan het allereerste debat over de vraag wat er nu met die bank moet gebeuren. Privatiseren en business as usual? Of een bank creëren die het algemeen belang dient?

Fusies agrochemie leiden tot sterke machtsconcentratie

6
Arne van der Wal

Monsanto moet nog wennen aan zijn nieuwe rol, waarin het bedrijf van jager is veranderd in prooi. Het bod van Bayer op het Amerikaanse concern staat niet op zich. De agrochemische industrie staat voor een angstaanjagende consolidatiegolf.

© Creative Commons

Jack de Vries duikt op in de chemie

10
Arne van der Wal

De voormalige spindoctor van het CDA heeft een nieuwe functie. Jack de Vries is commissaris geworden van het chemieconcern Chemours, dat onder vuur ligt vanwege de PFOA-vervuiling rond zijn teflonfabriek in Dordrecht. Wat wordt de rol van De Vries als commissaris?

RIVM-rapport neemt zorgen omwonenden teflon-fabriek niet weg

3
Arne van der Wal

Het RIVM-rapport over de uitstoot van de stof PFOA door DuPont in Dordrecht kan de onrust die daarover in de omgeving is ontstaan niet wegnemen. Vast staat nu wel dat de grenswaarden decennialang zijn overschreden. En er staan nog veel vragen open.

Kijktip: EenVandaag over bloedonderzoek werknemers DuPont

7
Arne van der Wal

Het zit in het bloed van elke Nederlander: de giftige teflon-stof PFOA. De vraag is alleen hoeveel. Dankzij onderzoek van Follow the Money weten we nu wél dat bij werknemers die in de teflonfabriek van DuPont in Dordrecht hebben gewerkt de PFOA-bloedwaarde ’schokkend’ hoog is. De Inspectie SZW gaat nu zelf onderzoek doen naar die blootstelling. Actualiteitenprogramma EenVandaag legde uit waarom dat ineens toch gebeurt.

Opnieuw Kamervragen over giftige uitstoot teflonfabrikant Chemours/DuPont

3
Arne van der Wal

De uitstoot van de giftige stof PFOA door teflonfabrikant DuPont/Chemours heeft inwoners van Dordrecht en Sliedrecht ongerust gemaakt. Dat, en ergernis over een dralende aanpak door de provincie heeft geleid tot nieuwe Kamervragen. En waarom wordt DuPont eigenlijk niet beboet?

Nederlaag verbod op speculatie landbouwgrondstoffen

9
Arne van der Wal

Veel Zwitsers maken zich zorgen over speculatie met landbouwproducten. Maar blijkbaar niet genoeg: Het voorstel om die speculatie te verbieden werd in een referendum verworpen. Toch is het niet helemaal een fiasco.

Kijktip: ruzie over het gif dat Roundup heet

24
Arne van der Wal

Het onkruidverdelgingsmiddel Roundup had sinds eind vorig jaar eigenlijk niet meer in de tuincentra mogen liggen. Toch is het middel nog volop verkrijgbaar, ook voor particulieren. Op de achtergrond woedt een heftige strijd over de vraag hoe schadelijk het verdelgingsmiddel voor onze gezondheid is. TV-programma Zembla wijdt zijn uitzending van woensdagavond aan het felle debat dat hierover is losgebarsten. Ook hier draait het om geld, veel geld.

Aangifte tegen Chemours wegens illegale uitstoot PFOA

5
Arne van der Wal

De onrust over de mogelijke verontreiniging met PFOA rond de teflonfabriek van Chemours (voorheen DuPont) in Dordrecht is verder toegenomen. Niet alleen blijkt het grondwater op het terrein van het belendende waterbedrijf Evides vervuild te zijn met de toxische stof, ook werd vorige week bekend dat een installatie van DuPont in het verleden zonder vergunning PFOA in de lucht heeft uitgestoten. De omgevingsdienst van Zuid-Holland zegt aangifte te zullen doen.

FTM.nl is vernieuwd!

24
Arne van der Wal

Ongetwijfeld heb je het gemerkt: de site van FTM.nl is vernieuwd. De afgelopen dagen zijn we geleidelijk gemigreerd naar ons nieuwe platform, zoals dat heet. Waarom? En wat betekent dit voor jou?

Welke impact heeft Follow the Money in 2015 gehad?

28
Arne van der Wal

Beste lezers, het team van Follow the Money wenst jullie allemaal een gelukkig 2016. Hieronder blikken we terug op wat we, dankzij jullie, met onze artikelen in 2015 hebben bereikt.

2015

Dankzij AFM blijft huisfonds een black box

Column
13
Arne van der Wal

De AFM heeft eindelijk een leidraad geformuleerd voor vermogensbeheerders die huisfondsen aanbieden. Maar die is zeer vrijblijvend, constateert Arne van der Wal. 'Het toezicht over de huisfondsen blijft zwak en dat is de AFM aan te rekenen.'

RIVM moet onderzoek doen naar teflon-vervuiling DuPont in Dordrecht

7
Arne van der Wal

Het duurde even voordat staatssecretaris Wilma Mansveld van het ministerie van Infrastructuur en Milieu antwoord kon geven op de kamervragen over de mogelijke vervuiling van de teflon-fabriek van DuPont/Chemours in Dordrecht. Ze heeft het RIVM gevraagd onderzoek te doen. Aanleiding daarvoor is de berichtgeving van Follow the Money.

DuPont verliest eerste zaak in teflon-affaire

16
Arne van der Wal

Het Amerikaanse DuPont heeft een gevoelige klap gekregen in een rechtszaak rond de vervuiling met een stof die gebruikt werd bij de productie van teflon. Wat zijn de gevolgen voor de situatie rond de Dordrechtse fabriek van het chemieconcern? En hoe lang gaat het nog duren voordat we weten of ook hier sprake is van een grote milieu-affaire?

Onderzoek vervuiling teflon Dordrecht op komst

10
Arne van der Wal

Naar aanleiding van de berichtgeving op FTM over de gezondheids-en milieuschade die de Chemours/DuPont teflonfabriek in Dordrecht mogelijk heeft veroorzaakt, zijn de provincie Zuid-Holland en de Omgevingsdienst in overleg over een onderzoek.

FTM-artikel over teflon-productie Dordrecht leidt tot kamervragen

8
Arne van der Wal

Tweede Kamerlid Eric Smaling (SP) heeft maandag Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Wilma Mansveld van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Is Mansveld bereid onderzoek te laten verrichten naar de gevolgen van de productie van teflon in Dordrecht voor de werknemers en de omgeving?

Hoe DuPont met teflon een ongekende milieuramp veroorzaakte. Ook in Nederland?

30
Arne van der Wal

Chemiebedrijf DuPont heeft decennialang de giftigheid van een bestanddeel van teflon verdoezeld. In de Verenigde Staten lopen zo’n 3500 civiele zaken tegen de chemiereus. Het betreft een van de grootste milieuschandalen waarvoor de chemische industrie verantwoordelijk is. Maar in Nederland, waar DuPont in Dordrecht teflon produceerde, is het opmerkelijk stil rond deze kwestie. Zaten de toezichthoudende instanties te slapen?

'Excuses' Coca-Cola: mea culpa of PR?

Column
29
Arne van der Wal

Wat kunnen we leren van de ‘excuses’ van Coca-Cola’s bestuursvoorzitter Muhtar Kent? Het frisdrankconcern kwam onlangs in opspraak door het financieren van dubieus onderzoek naar obesitas. Kent ging publiekelijk door het stof, maar de spijt die hij betuigde had niets met oprechte excuses te maken.

Hoe wetenschappers zich prostitueren

42
Arne van der Wal

De onthulling dat Coca-Cola obesitas-onderzoek financiert heeft de reputatie van zowel het merk als de wetenschap beschadigd. Het is geen incident: talloze wetenschappers laten zich inhuren door de voedingsindustrie om gunstige onderzoeksresultaten te leveren. Ook Nederlandse.

Nieuw leven voor de Griekse economie (II)

25
Arne van der Wal

Begin augustus vroegen we onze lezers om mee te denken over de vraag hoe de Griekse economie nieuw leven in kan worden geblazen. Vele FTM-lezers reageerden. Sommigen sceptisch, anderen met praktische ideeën en voorstellen.

Ideeën gevraagd: hoe blazen we de Griekse economie nieuw leven in?

94
Arne van der Wal

De stemming over de Griekse economie bevindt zich op een historisch dieptepunt. Het land heeft nu dringend een plan nodig. Maar wat zou de economie uit het slop kunnen trekken? Denk mee over een ‘Marshall-plan’ voor Griekenland.

Franse boeren slachtoffer van marktmacht 'hypermarchés'

Column
29
Arne van der Wal

Opnieuw blokkeren Franse boeren wegen. De Franse regering heeft de portemonnee getrokken en neemt crisismaatregelen. Maar dat lost de onderliggende problemen van de Europese landbouw niet op. De sleutel daarvoor zijn vooral de afnemers: supermarkten en slachterijen.

Amerikaanse boeren vinden marktmacht Monsanto ‘zenuwslopend’

17
Arne van der Wal

Behalve milieu-activisten en bezorgde consumenten keren zich nu ook Amerikaanse boeren tegen de voorgenomen overname van Syngenta door Monsanto. Ze vinden steun in staatssecretaris Sharon Dijksma, die de toenemende concentratie in de voedingssector ‘zorgelijk’ noemt.

Wat er straks op uw bord kan komen te liggen

11
Arne van der Wal

De Europese parlementaire commissie voor Milieu, Volksgezondheid en Voedselveiligheid is akkoord gegaan met een ontwerp wetsvoorstel om de toelatingsprocedure voor zogenoemde ‘novel foods’ sterk te vereenvoudigen. Maar wie is daarbij gebaat? De consument of de agro-voedingsindustrie? En wat betekent het voor u?

Hoe de voedingsindustrie onze smaak verpest

42
Arne van der Wal

Het antwoord op de diabetes- en obesitasepidemie? Zorg ervoor dat onze voeding zijn natuurlijke smaak terugkrijgt, zodat we weer leren proeven hoe ons eten hoort te smaken. Alleen, hoe krijgen we de voedingsindustrie zo ver?

Honger naar onverantwoord rendement bederft uw voedsel, maar ook de voedingsindustrie zelf

21
Arne van der Wal

Ook de voedings- en frisdrankindustrie kan te maken krijgen met zogenoemde 'stranded assets', activa die veel minder waard blijken te zijn dan het bedrag waarvoor ze in de boeken staan. Toch snackt superbelegger en junkfood-liefhebber Warren Buffett gewoon door.