Auteur

Bas Jacobs

Bas Jacobs is hoogleraar economie en overheidsfinanciën aan de Erasmus School of Economics. Hij heeft een weblog waar hij regelmatig op publiceert.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

artikelen
62
2018

Dividendbelasting: niet ten halve gekeerd, maar ten hele gedwaald

Opinie
94
Bas Jacobs

Bas Jacobs

Bas Jacobs zag het interview van Unilever-topman Polman bij de NOS afgelopen vrijdag. Polman stapelde daarin fout op fout. Jacobs ontleedt een aantal uitspraken van Polman, en legt kort en krachtig uit waar de ceo de plank missloeg.

2017

Begrotingsbeleid politieke partijen totaal inconsequent

Opinie
51
Bas Jacobs

Bas Jacobs

De Nederlandse economie zit in de lift. Maar net nu de overheidsbegroting na jaren van bittere bezuinigingen op orde is, willen politieke partijen de teugels weer laten vieren. Een gotspe, vindt Bas Jacobs, want de noodzaak voor zulk beleid is nu veel minder groot dan in voorgaande jaren.

2016

Samsom en Nijboer schieten op de boodschapper

Opinie
26
Bas Jacobs

Bas Jacobs

De PvdA schermde gisteren met een FD-interview uit 2012 waaruit zou blijken dat econoom Bas Jacobs de bezuinigingen van het kabinet destijds wel prima vond. Niet alleen is dat een staaltje zuiver populisme, aldus Jacobs, het is simpelweg niet waar. Hij zet de zaak even recht.

De rekening van Rutte

92
Bas Jacobs

Bas Jacobs

Vandaag is het Prinsjesdag. Vermoedelijk zal onze regering luid van de daken roepen dat de economische groei herstelt, het begrotingstekort terugloopt en de werkloosheid daalt. Het beleid begint na ‘zware jaren’ eindelijk zijn ‘vruchten af te werpen’ en we zijn ‘sterker uit de crisis gekomen’. Er klopt echter maar weinig van dit verhaal. Een analyse.

ING heeft gelijk: overheidsbeleid kostte ongeveer 365.000 banen

Opinie
90
Bas Jacobs

Bas Jacobs

Het snijden in overheidsuitgaven heeft de afgelopen jaren honderdduizenden banen gekost, schreef het economisch bureau van ING afgelopen week. Minister Dijsselbloem was niet te spreken over het rapport en noemde het ‘een hele slechte analyse’. Aan de hand van CPB-cijfers laat Bas Jacobs echter zien dat ING het bij het rechte eind heeft.

2015

Drie scenario's voor Griekenland na het referendum

Opinie
195
Bas Jacobs

Bas Jacobs

Vandaag gaat Griekenland naar de stembus. Veel kan worden gezegd over het referendum. Bijvoorbeeld dat het een kamikazeactie is van Tsipras, dat het onduidelijk is wat er precies wordt gevraagd, enzovoorts. Maar wat gaat er na het referendum gebeuren? Econoom Bas Jacobs zet de mogelijke scenario's op een rij.

Grexit: economische ramp voor de Grieken, blamage voor de eurolanden

Opinie
81
Bas Jacobs

Bas Jacobs

Een Grexit zadelt de eurolanden ook op met een grote schuld: het mismanagen van de Griekse kwestie om de eigen blunderende banken te redden. Diep beschamend, vindt Bas Jacobs. Iedereen verliest erop en de Griekse economie 'gaat nog verder naar de gallemiezen'.

2014

Iedereen liet zich betoveren door oud nieuws CPB

Opinie
10
Bas Jacobs

Bas Jacobs

De aanhoudende begrotingsdiscipline van het kabinet is volgens econoom Bas Jacobs schadelijk voor de Nederlandse economie. 'Het is zorgwekkend dat een serieuze krant als NRC Handelsblad met open ogen in het frame van de regering en de Nederlandse beleidsmakers tuint'

De discussie over vermogensongelijkheid: Pensioen voor 17% gesubsidieerd

Opinie
15
Bas Jacobs

Bas Jacobs

De belasting op vermogen en vermogensinkomsten doet de gemoederen hoog oplopen. Afgelopen weekend pleitte CDA voorman Buma tegen een hogere belasting op vermogen. Columnist Bas Jacobs brengt enig licht in de duisternis: is pensioen vermogen of niet?

De extreem scheve vermogensverdeling in Nederland

Opinie
22
Bas Jacobs

Bas Jacobs

In Nederland is het vermogen zeer ongelijk verdeeld. De top-1% bezit zo’n 23% procent van al het Nederlandse vermogen. De top 10% heeft meer dan 60% van het vermogen.

Belastingen op vermogen, vermogensinkomsten en erfenissen zeer laag

Opinie
12
Bas Jacobs

Bas Jacobs

Met het boek van Thomas Piketty in de hand, wakkert econoom Bas Jacobs het maatschappelijke debat over de lage belasting op vermogen, vermogensinkomsten en erfenissen verder aan.

Einde van de crisis of verloren decennium?

Opinie
34
Bas Jacobs

Bas Jacobs

Hoewel de economie niet verslechtert, is Nederland nog niet uit de economische problemen. Columnist Bas Jacobs bespreekt het Centraal Economisch plan 2014 en geeft aan hoe een verloren decennium voorkomen kan worden.

Het ongelijk van Wouter Bos

Opinie
18
Bas Jacobs

Bas Jacobs

Er wordt een kleine economische groei voorspeld en Wouter Bos meent onmiddellijk dat de Keynesianen ongelijk hebben. Pertinent onjuist, zegt Bas Jacobs, een Keysnesiaan in hart en nieren.

De onwenselijkheid van de vlaktaks en het basisinkomen

Opinie
16
Bas Jacobs

Bas Jacobs

Bas Jacobs pareert de kritiek van zijn collega-econoom Marcel Canoy. Het is geen cijferfetisjisme, de vlaktaks én het basisinkomen zijn simpelweg onwenselijk op basis van fundamentele economische logica. Hij legt uit waarom het een slecht idee is.

Waarom banken veel meer kapitaal moeten hebben

Opinie
15
Bas Jacobs

Bas Jacobs

In acht figuren en zesendertighonderd woorden legt Bas Jacobs nog eens uit waarom banken meer eigen vermogen nodig hebben. Luister als het gaat om de kapitaaleisen niet meer naar bankiers!

Economische zin en onzin in het gasdebat

Opinie
7
Bas Jacobs

Bas Jacobs

Econoom Bas Jacobs ergert zich rot aan de discussie over de gevolgen van de beperking van de aardgaswinning voor de rijksbegroting. Die zijn namelijk helemaal niet zo dramatisch als wordt voorgespiegeld.

2013

Jongeren subsidiëren ouderen met 97 miljard

Opinie
9
Bas Jacobs

Bas Jacobs

CPB berekent dat jongeren ouderen met 97 miljard subsidiëren in de pensioenfondsen en moffelt dat weg. Maar het CPB hield geen rekening met econoom Bas Jacobs

Waarom de bankenunie een teleurstelling is

Opinie
10
Bas Jacobs

Bas Jacobs

De bankenunie zoals die is afgesproken is een teleurstelling die de problemen in de Eurozone vooralsnog niet gaat oplossen, stelt econoom Bas Jacobs

Het pensioenakkoord matst hoge inkomens

Opinie
2
Bas Jacobs

Bas Jacobs

Bas Jacobs analyseert het pensioenakkoord. De lagere subisidiëring van pensioenen is goed verdedigbaar, maar de argumenten waarmee dat gebeurt deugen niet. En waarom zijn de hoge inkomens opnieuw gematst?

Dutch madmen

Opinie
3
Bas Jacobs

Bas Jacobs

Econoom Bas Jacobs zag zijn voorspelling uitkomen: de Standard & Poor’s downgrade wordt door ministers vrolijk aangegrepen om hun beleid te continueren. [Engels]

Standard & Poor’s Poor Analysis of the Dutch Economy

Opinie
4
Bas Jacobs

Bas Jacobs

Econoom Bas Jacobs legt uit dat kredietbeoordelaar Standard & Poor's bitter weinig van de huidige toestand van de Nederlandse economie begrijpt (Engels).

Achter het rookgordijn Begrotingsakkoord 2014 zit tóch een impuls

Opinie
0
Bas Jacobs

Bas Jacobs

Het Begrotingsakkoord 2014 is omgeven door een budgettair rookgordijn, maar – eureka - econoom Bas Jacobs bespeurt tóch een impuls voor de Nederlandse economie.

Het 'gevoel' van Klaas Knot

Opinie
13
Bas Jacobs

Bas Jacobs

DNB-president Klaas Knot heeft ‘het gevoel’ dat Nederland uit de recessie is. ‘Hoewel de harde cijfers er nog niet zijn’, voegde de econoom er maandag op het 8-uur Journaal nog snel aan toe . Het moet toch niet gekker worden?

Hogere belastingtarieven voor de hoogste inkomens leveren niets op

Opinie
8
Bas Jacobs

Bas Jacobs

Het CDA, D66 en SGP maken bezwaar tegen de nivelleringsdrift van het kabinet. Dat is hun goede politieke recht. Een belangrijker argument is dat een verhoging van het belastingtarief voor huishoudens met een inkomen tussen de circa 70.000 en 115.000 nauwelijks iets kan opleveren.

Marginaal begrip van marginale tarieven

Opinie
2
Bas Jacobs

Bas Jacobs

Nederlanders worden niet veel wijzer van de politieke discussie over de effecten van belastingverhoging en de marginale belastingdruk. Columnist Bas Jacobs geeft daarom een les optimale belastingtheorie.

Het CDA helpt Nederland niet uit de crisis

Opinie
12
Bas Jacobs

Bas Jacobs

Het macro-economisch effect van de CDA plannen is nul op de korte termijn. Dus volgend jaar geen extra inkomen en geen extra banen, aldus Bas Jacobs.

Goede economie is goede politiek

Opinie
4
Bas Jacobs

Bas Jacobs

Econoom Bas Jacobs maakt zich zorgen over de peilingen waarin kiezers massaal wegvluchten uit het politieke midden. De oorzaak is volgens hem evident: het krampachtig vasthouden van Rutte en co. aan de begrotingsregels.

Dijsselbloem speelt mooi weer

Opinie
2
Bas Jacobs

Bas Jacobs

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, smokkelt en haalt boekhoudtrucs uit om maar mooi weer te kunnen spelen, aldus econoom Bas Jacobs.

Dood door boekhouden

Opinie
28
Bas Jacobs

Bas Jacobs

Bas Jacobs geeft een les macro-economie. We kunnen niet allemaal tegelijk sparen.

Nederlands begrotingsbeleid kost meer geld dan het oplevert

Opinie
6
Bas Jacobs

Bas Jacobs

Volgens econoom Bas Jacobs is het begrotingsbeleid van kabinet Rutte II te bizar voor woorden. De staatsschuldquote zal niet dalen door nog zwaardere bezuinigingen en de baten van een tekort zijn onder de huidige omstandigheden groter dan de lasten.