Auteur

Eric Bartels

Eric Bartels is filosoof, schrijver en ondernemer. Hij richt zich met zijn werk en ondernemingen op zelfactualisatie, het volledig realiseren van het eigen potentieel van mensen en bedrijven. Zijn onderneming Inner Why werkt voor ondernemingen als Unilever, Bolletje, SNS Bank, Eurofiber, Van Oord, Univé, Walt Disney, Apple en vele anderen. Eric schrijft regelmatig columns voor de Volkskrant en Follow The Money.

Artikelen
9
2016

Over terroristen in Brussel en terugkeer naar de rede

Column
55
Eric Bartels

Eric Bartels

Eric Bartels stuit in zijn onderzoek naar de oorzaken van het fundamentalistische geweld op de basis van de verschillen tussen de Westerse en de moslimcultuur. Consequent onder ogen zien dat onderscheid, maant hij. En zonder misplaatst schuldgevoel graag. 'Het is een oorlog tussen onderbuik en rede.'

Ons christelijk-socialistische wereldbeeld is hard aan vervanging toe (#2)

Column
43
Eric Bartels

Eric Bartels

Vooral door onwetendheid lijdt de mens, leerde Boeddha ons al. We weten niet wie we zijn en wat we kunnen en zoeken daarom zingeving buiten onszelf, bij goeroes en kerken. Maar die zingeving zit al in ons, betoogt filosoof, schrijver en ondernemer Eric Bartels. Integreer liever spiritualiteit, economie en persoonlijk leven in 'één zingevende werkelijkheid'. Dan heb je geen religie of socialisme meer nodig.

Ons christelijk-socialistische wereldbeeld is hard aan vervanging toe

Column
68
Eric Bartels

Eric Bartels

Nog altijd geloven westerlingen dat slecht gedrag het resultaat is van trieste omstandigheden. Eric Bartels ziet dat anders: ieder mens is verantwoordelijk voor zijn eigen daden, óók de immigranten die in Keulen in groten getale vrouwen aanrandden. Er is altijd een keuze. Is het onze morele plicht mensen uit zo'n andere maatschappelijke orde tot onze verlichte wereld toe te laten?

2015

Apple en Ajax, of: hoe de middelmaat zegeviert

Column
83
Eric Bartels

Eric Bartels

Zijn Apple en Ajax vergelijkbaar? Absoluut, vindt Eric Bartels. Beide bedrijven hadden geniale leiders, die werden weggestuurd op een cruciaal moment in de geschiedenis van hun organisatie. Op winst gerichte middenmoters krijgen dan de kans hun destructieve werk te doen.

2014

Laat je nooit vertellen wie je zou moeten zijn

Column
4
Eric Bartels

Eric Bartels

Heeft de enorme opmars van spiritualiteit een betekenisvolle ontwikkeling of is het gewoon de volgende P.C. Hooft trend? Vorig jaar Porsche, nu Boeddha! Een kritische observatie van filosoof, schrijver en ondernemer Eric Bartels

2012

Live your inner story

Column
2
Eric Bartels

Eric Bartels

Leef niet andermans leven, zegt ondernemer-filosoof Eric Bartels. Om echt succes te hebben moeten personen en ondernemingen hun eigen verhaal leven. Dat begint met niet luisteren naar de klant.

Het einde van Freek

Column
0
Eric Bartels

Eric Bartels

Wat wij 'kredietcisis' noemen, is helemaal geen kredietcrisis. Het is een breukvlak in de ontwikkeling van de mensheid, betoogt succesfilosoof Eric Bartels. En Freek de Jonge bevindt zich aan de oude kant.

2011

De doodstrijd van Apple en Ajax

Column
0
Eric Bartels

Eric Bartels

Columnist Eric Bartels bekijkt de overeenkomsten tussen de situatie van Cruijff bij Ajax en die van Steve Jobs ooit bij Apple. En wat blijkt? Hun posities lijken schrikbarend veel op elkaar.

Johan Cruijff en de kamelenmakers van Philips

Column
0
Eric Bartels

Eric Bartels

Echte leiders weten waarom ze iedere ochtend hun bed uitkomen. Cruijff is zo iemand, maar is Frans van Houten van Philips het ook?